22 people found this review helpful
1 person found this review funny
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 18.3 hrs on record
Posted: 11 Apr, 2020 @ 1:15am
Updated: 4 Sep, 2021 @ 8:02am

BATMAN ARKHAM ASYLUM

Oyun, Batman’in Joker’i yakalayarak Arkham Asylum’a götürme sahnesiyle başlıyor. Batman Joker ile birlikte Gotham City'nin karanlık sokaklarını arşınlayarak Arkham Asylum ulaşır. Arkham Asylum ise denizin ortasında yer alan ''Alcatraz Hapishanesi'' benzeri ve Gotham şehrinin azılı suçlularının götürüldüğü bir akıl hastanesi - hapishane karışımı bir yerdir. Orada ise Bruce Wayne'in şehirdeki en büyük yoldaşlarından birisi olan Dedektif James Gordon Joker'in getirilmesini bekler. Batman Joker'i görevlilere teslim ettikten sonra ise içi rahat etmez ve ona hücresine kadar eşlik etmek istediğini belirtir. Arkham Asylum'un derinliklerine doğru gittikçe Batman görevliler tarafından daha ileri gidemeyeceği konusunda uyarılır ve oradan sonrasını Joker 2 gardiyan ile birlikte ilerler. Joker tökezler ve gardiyanlar onu kaldırmak için eğildiklerinde oracıkta ikisinide haklayıp kaçar. Joker'in dahiyane planı olan Arkham Asylum'u ele geçirme ve kendi ''Titan'' ordusunu yaratma girişiminin bir kısmı işe yaramıştır. Arkham Asylum'un kontrolünü ele alan Harley Quinn ile irtibata geçer ve Harley hapishanedeki tüm azılı suçluların tümünü serbest bırakır. Batman eli kolu bağlı bir şekilde olayları izlemekten başka hiçbir şey yapamaz. Joker Gordon'u ve Arkham Asylum'un müdürü olan Quincy Sharp'ı kaçırır. Batman, tüm olanların ardından Joker'in ne planladığını öğrenmek ve onu tekrar alt etmek üzere araştırmaya koyulur.

ARTILAR :

+ Batman: Arkham Asylum, 2009 yılında çıkmış olan bir oyun için oldukça yeterli grafiksel ayrıntının yanında şuanki oyunlarda dahi pek rastlanmayan karakter ve nesne fizikleri barındırıyor. (Kırılan duvar molozları hareket ettirilebiliyor, kağıtlar, dosyalar ve hücrelerdeki çarşaflar gerçekmişçesine hareket ettirilebiliyor, pelerine değen yaprak ve sis gerçeğe yakın şekilde tepki veriyor vs.)
+ Batman isminin neredeyse asırlık bir çizgi roman geçmişi olduğu için oyunun hikayesi ve oyun içerisindeki karakterlerin arka plan hikayeleri çok iyi kurgulanmış.
+ Mark Hamill Joker gibi seslendirmesi ve canlandırması çok zor bir karakteri ustalıkla seslendirmekle kalmamış ayrıyeten Scarecrow'u da iyi seslendirmiş.
+ Arkham Asylum'un her tarafına dağılmış ses kayıtları sayesinde hapishanedeki mahkumların geçmişlerini ve hangi amaca hizmet ettiklerini daha iyi öğreniyoruz. (Arkham Adası'nın geçmişi hakkında bilgi veren anıtlar da oldukça ilginç)
+ Oyun yapısı ve bölüm dizaynı gizliliğe olanak tanıyor.
+ Edward Nygma ''Riddler'' tarafından adanın her tarafına saklanmış olan ve birbirinden farklı bulmacaları uğraşıp bulması oldukça zevkli. (Bulmacalar hangi DC karakteri ile ilgiliyse onun biyografisi açılıyor ve okuması, karakterin geçmişini öğrenmesi gerçekten zevkli.) (Tüm bulmacaları çözünce çok güzel bir sürpriz sizi bekliyor.)
+ Arkham Adası'nın atmosferi oldukça kuvvetli ve hikayeye uygun bir şekilde kasvetli.
+ Oyun ilerledikçe birbirinden farklı özellik ve geliştirmeler açılıyor. Bu da tekdüzeliği ortadan kaldırıyor. (Hassas duvarları kırabildiğimiz patlayıcı jel, ağır nesneleri ve havalandırma kapakları kırdığımız ''Batclaw'', lazer ile korunan kapıları hackleyerek açtığımız
''Cryptographic Sequencer'', uçurum gibi geçilemez olan yerleri rahatlıkla geçebildiğimiz halat fırlatıcı vs.)

+ Düşmanların yapmış oldukları saldırılar sadece can barını düşürmekle kalmıyor aynı zamanda fiziksel yaralar da oluşturuyor. (Bruce'un pelerin ve kostümü parçalanıp yırtılıyor, yüzünde belirgin bir şekilde morluk ve kesikler oluyor vs.)
+ Dövüş mekanikleri Batman: Arkham Asylum'un en güçlü olduğunu yanı. (Düşmana her vurduğunuzu sonuna kadar hissediyorsunuz, rahatlıkla çok iyi kombolar çıkarabiliyorsunuz.)
+ Oyundaki platform özellikleri (Tırmanma, pelerin ile süzülme, kanca ile tırmanma vs.) keşif hissini arttırıyor.
+ Diğer açık dünya oyunlarına göre küçük olan yarı açık bir dünyaya sahip olmasına rağmen oldukça ayrıntılı olarak dizayn edilmiş.
+ (SPOILER !!) Killer Croc ile köşe kapmaca oynadığımız bölümde adeta oyunun atmosferi daha kasvetli bir hal alıyor ve gerilim artıyor.
+ Oyun ilerledikçe, baş düşmanımız ''Joker'' ve adamları geliştirdiğimiz her taktiğe karşı önlem alıyor ve bu da bizi başka taktikler yapmaya itiyor. (Düşmanlar bayılttığımızda alarm çalan bir tasma takıyor, üzerine çıkıp gizlice ilerlediğimiz yarasa heykellerine ısıya duyarlı patlayıcı yerleştiriyorlar, Joker adamlarını bir müddet sonra silahlandırıyor vs.)
+ Oyunun müzikleri temaya uygun.
+ Süper kahraman temasını mantığa yatmadığından ötürü her ne kadar sevmesemde, Rocksteady her şeyi olabilecek en mantıklı hali ile sunmuş.
+ Boss savaşları her ne kadar az olsa da bu uzunlukta bir oyun için yeterli. (Bane, Poison Ivy, Scarecrow, Killer Croc, Titan gazına maruz kalmış 2 güvenlik)
+ Küçük Bruce Wayne'in travmatik anılarına ve korkularına doğru yol aldığımız Scarecrow sahneleri oldukça başarılı bir şekilde kurgulanmış ve aktarılmış.

EKSİLER :

- Dövüşürken yaptığımız kombolar aniden saçma sapan bir şekilde kesiliyor.
- Karakter geliştirme ekranı çok kısıtlı.
- Bazı yerlerde FPS aniden düşüyor.

İNCELEME PUANI : 80 / 100
Was this review helpful? Yes No Funny Award
1 Comments
umutazazel 26 Oct, 2023 @ 8:24am 
https://www.twitch.tv/umutazazel (yayınlarıma beklerim)