Sea of Thieves

Sea of Thieves

428 vurderinger
Devasa Genel Rehber (2024)
Af Unadius
Oyuna başlayalı birkaç gün olmuş oyuncuların işine yarayacak bilgi ve taktikler.
20
4
2
6
5
   
Pris
Føj til foretrukne
Gjort til foretrukken
Fjern som foretrukken
Giriş
Herkese merhabalar! 🍻

Bu rehberde Sea of Thieves'e yeni başlamış bir oyuncunun oyuna daha kolay alışabilmesi, merakını giderebilmesi için oyuna dair öğrendiğim şeyleri derledim. Zaman buldukça rehberi güncelliyorum.

Kendim deneyimlemediğim ya da kaynağına güvenmediğim bilgileri buraya yazmıyorum. Okurken içiniz rahat olsun :)

Her şeyi bölüm bölüm ayırdım. Kendimce öncelik sırasına göre ilerletmeye çalıştım ancak her oyuncunun önceliği farklı olabiliyor. Merak ettiğiniz konunun başlığının tamamına göz atmaya çalışın, aradığınız bilgiler satır aralarında olabilir.

Oyuna giriş için temel bilgiler bulunmakla birlikte, ileri seviye oyuncuların deneyimlerinden süzülüp gelen de çok bilgi var içeride. Umarım işinize yarar.

Denizlerde görüşürüz!

Başlangıç: İlk Yolculuk (Maiden Voyage)
Oyunun bilgilendirme kısmı burası. Size mekanikleri çok kısaca öğretiyor ve karşılaşacağınız düşmanları, tehditleri ucundan da olsa gösteriyor.

Play'e tıkladıktan sonra açılan kısımda en sağda yer alıyor.

Oyunu dümdüz başlayıp orada da çok zorlanmadan öğrenebilirsiniz ama bu Maiden Voyage modunda en temel konuları daha güvenli ve rahat biçimde öğrenmeniz mümkün. En azından düşman oyuncuların gelmeyeceğinden emin olup çevreyi daha rahat kurcalayabilirsiniz.



Maiden Voyage'ın başladığı adada gizli bir odada bedava 25000 altın ve 200 doubloon bulunuyor, her oyuncunun bunu bir kereliğine alma hakkı var :) yerini yazıyorum, kendi keşfetmek isteyenler okumasın:gizli oda adanın yükseklerinde bulunan Galleon kalıntısının içinde bulunuyor. Odanın anahtarı da kalıntının sağındaki tepedeki küçük su birikintisinin dibinde. Yerini şu sitedeki tarifi uygulayarak daha rahat bulabilirsiniz: Rare Thief Maiden Voyage[rarethief.com] Where to find the Old Sailor’s Key to the Pirate Lord’s Secret Hold başlığına bakın. Linki spoiler'sız verdim çünkü zor seçiliyor diğer türlü
Yardımcı: Rare Thief Companion
Oyun haritasında bir yeri ararken, bir görevi yaparken, bir yolculuk yaparken vs. aklınıza gelebilecek hemen her konuda aradıklarınızı rahat bulabilmeniz için bir uygulama tavsiye ediyorum. Uygulama uluslararası bir topluluk olan Rare Thief grubu tarafından yapıldı, hepsi Sea of Thieves topluluğuna yönelik gönüllü olarak içerik üreten oyuncular.

Rare Thief haritasına buraya tıklayarak bağlanabilirsiniz[maps.seaofthieves.rarethief.com]



Siteye girdikten sonra sol taraftan dümen simgesine tıklayarak uygulamayı Türkçe'ye çevirmeyi unutmayın. Böylece arama yaptığınızda çok daha rahat bulursunuz aradıklarınızı.

Uygulamanın Türkçe'ye çevrilmesi için de biz 4 arkadaş 2 hafta kadar süren bir emek verdik. Arkadaşlarıma buradan da teşekkür ediyorum 🍻 Ayrıca irili ufaklı katkıda bulunan diğer arkadaşlara da teşekkürler.

Abadon, OnurRSX, BetulRoyale
0.A. Deniz Seçimi
Oyunda iki çeşit deniz tipi bulunuyor. Maceraya atılmadan önce hangi modda oynayacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Bunu oyuna her girdiğinizde tekrar soruyor oyun. Tabi ki her istediğinizde birinden diğerine girebilirsiniz.

Sakin Deniz
Tek başınıza oynayabildiğiniz ancak kısıtlı imkanlar sunan sunucu modudur. Burada yalnızca siz ve geminize davet ettiğiniz oyuncular olabilir. Başka oyuncu gemileri bu sunucuya giremezler.

Ancak bu sunucuda temsilcilik açılamaz, kaptanlı gemilerle oynanamaz, dolayısıyla hükümdarlardan faydalanılamaz ve lonca puanları da kasılamaz. Bazı başarımların kasılması da mümkün değildir.

Çalkantılı Deniz
Diğer tüm oyuncularla birlikte oynanan PvE & PvP karışık moddur. Temsilcilik açılabilir, kaptanlı gemiler sayesinde hükümdarlara mal satabilir ve lonca üyesiyseniz loncanıza puan kasabilirsiniz. Ödüller tam haliyle gelir, kesintiye uğratılmaz.
0.B. Gemi Seçimi
Bir sunucuda en fazla 6 gemi bulunabiliyor. Gemilerin türleri karışık dağıtılıyor sunuculara. Yani bir sunucuya aynı anda 2 Kalyon, 2 Şalupa, 1 Gulet girebilir söz gelimi.

Bir sunucuda en az 3 gemi bulunabilir. Eğer 3 geminin altına düşerse, "sunucu birleştirme" mekaniği devreye girer ve 2 tane sunucu birleştirilir, 3'ün üzerinde geminin bulunduğu yeni bir dünya yaratılır.

Gemi Seçiminde Temel Prensip
Sea of Thieves'te zafer, sizin uygun yerde uygun şeyi yapmanıza bağlıdır. Güçlü olan gemi değil, onu yöneten tayfanın kabiliyetleridir. Her koşulda yenilmez gemi diye bir şey bulunmuyor. Kalabalık olmanız her zaman güçlü olacağınız anlamına gelmez. Seçiminizi grubunuzun ölçeğine ve kabiliyetlerinize göre yapmalısınız yoksa kaybetme ihtimaliniz artar.



✔️ Avantajları:
  • Rüzgara karşı en hızlı. Rüzgar tam karşıdan gelirken diğer gemiler bunu yakalayamaz.
  • En çevik ve en kolay yönetilebilen gemi. Yelken, çapa ve dümeni tek kişi tarafından idare edilebilir. Çok hızlı manevra yapıp düşmanın vuruş açısından çıkabilir. Harita masasına bile diğer gemilerden daha hızlı ulaşabilirsiniz.
  • Malzeme zulaları yakın. Savaş pozisyonu alırken daha az oyalanırsınız.
  • Küçük olduğu için daha az isabet alır ve isabet aldığında delikler arasındaki mesafe diğerlerine göre daha az olacağından daha kolay tamir edilecektir.
  • Ufak olduğu için adalara yanaşması daha kolay. Diğerlerinin giremediği dar/sığ alanlara girebilir.
  • Yapay zekanın merhamet gösterdiği gemidir. Kraken geldiğinde 3-4 kolunu indirdiğinizde gider mesela.

Dezavantajları:
  • Rüzgar karşıdan gelmediği sürece diğer gemiler sizden hızla kaçabilir.
  • Tek yelkenli olduğu için, direği kırıldığında saldırıya çok açık hale gelir.
  • Dalga ve rüzgardan kolay etkilenir, rotadan daha kolay sapabilir.
  • Küçük olduğu için su alma kapasitesi de düşüktür. Tamir edilmezse hızlı batar.
  • Küçük olduğu için, tayfası top ile yapılan saldırılara karşı daha savunmasızdır. Top darbesiyle ölmeniz veya suya düşmeniz, büyük gemilere nazaran daha kolaydır.



✔️ Avantajları:
  • Rüzgarı yönetiminde ortada kalan gemidir. Karşıdan gelen rüzgarda Kalyon'dan hızlıdır, arkadan ve yandan gelen rüzgarda Şalupa'dan hızlıdır.
  • Optimal bir gemidir. Kalyon'dan çevik, Şalupa'dan daha güçlü. İyi yönetilen bir Gulet ile acemi Kalyon'larla cepheden savaşabilir, Şalupa'ları Kalyon'a kıyasla kolay yakalayabilirsiniz.
  • 2 yelkenli olduğu için zincirli gülle saldırılarına karşı Şalupa'dan daha dirençli.

Dezavantajları:
  • Uzun bir gemi olduğu için, hasar aldığında tamiri Şalupa'ya kıyasla biraz daha fazla zaman alır. Kaptan masasının arkasında delik açıldığında bazen fark edilmiyor ve o tek delik, geminin başına bela açıyor.
  • Maruz kaldığı yapay zeka saldırıları Şalupa'ya kıyasla daha çetin. Lanetli gülle yağdıran iskelet Kalyon'ları tarafından saldırıya uğrayabilirsiniz.



✔️ Avantajları:
  • Rüzgarı tam arkadan alıyorsa en hızlı gemi. Rüzgarı arkadan alan Kalyon, oyunun en hızlı gemisidir.
  • Atış gücü en fazla olan gemi. Uygun açıyı korumayı başarabilirseniz cepheden savaşta en iyisi bu.
  • 2 katlı bir gemi ve zemin katının önemli kısmı deniz sınırının altında. Bu sebeple, yakın savaşta batırması zor, diğer gemilerin atacağı topların büyük kısmı 2. kata gelecek ve gemi su almayacak bile.
  • 3 direkli olduğu için zincirli gülle ile yavaşlatması en zor olan gemi.
  • Ana direği en yüksek gemi olduğu için uzakları daha rahat gözlemleyebilirsiniz.

Dezavantajları:
  • Tayfası uygun şekilde ve birlikte hareket etmiyorsa bu gemiyle hiçbir iş yapamazsınız. Çapası çok yavaş kalkar, yelkenleri zor çevrilir, manevra kabiliyeti neredeyse yoktur.
  • Adalara yanaşması en güç olan gemi çünkü tabanı daha geniş.
  • İsabet alması diğerlerinden daha kolay ve aynı anda çok fazla delik açıldıysa hayata döndürmesi diğerlerinden daha zor. 2 katlı olduğu için su tahliyesi bile merasim.
  • Malzeme varilleri konum olarak birbirine uzak.
  • Yapay zeka ile karşılaşmak, yeni başlayan oyuncular için çok zorlayıcı olabilir. Neyle nasıl savaşacağınızı iyi öğrenmeden Kalyon'a geçmemenizi öneririm.

Burning Blade (oyunun en büyük gemisi) için, 7.2. numaralı başlığa bkz.

Öneriler
Uyguladığımda karlı çıktığım yöntemleri burada listeleştirdim. Hepsi herkesin oyunculuk tarzına uymayabilir ama bilmenin faydalı olacağına inanıyorum.
  • Oynamaya önce küçük gemiden başlayın. Küçüğünü öğrendikçe, bir büyüğünü daha kolay yönetebilirsiniz.
  • Geminiz küçükse, büyük olanın kör noktalarına erişmeyi hedefleyerek oynamalısınız. Şalupa'dayken, Kalyon'un arka-yanından saldırmak gibi.
  • Geminiz büyükse, küçük olanın hareket kabiliyetini sınırlamaya çalışmalısınız. Zincirli gülle, lanetli gülle gibi özel gülleler kullanarak veya gemisine çıkıp kargaşa çıkartarak mesela. Örneğin, Kalyon kullanıyorken Şalupa'nın yelkenini indirmezseniz etrafınızda sinek gibi vızır vızır manevralar yaparak sizden kaçacaktır.
  • Düşmanların geminize çıkmasını engellemek için merdivenleri Alaybozan (pompalı tüfek) ile savunabilirsiniz.
  • Geminiz birkaç isabet aldığında önce içeriye girip bir kova su alın, sonra deliği onarın, sonra kovayı boşaltıp suyu tahliye etmeye devam edin. Delikleri kontrol altına almadan önce bütün suyu boşaltmaya çalışırsanız, daha fazla delik açarlar ve batarsınız. Tayfanız kalabalıksa bir kişi sadece su almakla uğraşırken diğeri tamirle uğraşabilir, suyu hızlı boşaltırsanız gemi daha zor batar.
  • Geminiz büyüdükçe yelkenlerin yönetimi incelik gerektirir. Uygun zamanda çevirmeli ve toplamalısınız. Yoksa adalara veya haritada görünmeyen kayalara toslayabilirsiniz.
  • Geminiz ne kadar büyükse, çapayı el freni misali o kadar sık kullanın. Örneğin Kalyon'un dönmesini beklemek yerine dümeni gitmek istediğiniz yöne tam kırın, çapayı atın gemi dönsün, 3 kişi çapayı kaldırırken 1 kişi de dümeni uygun pozisyona soksun. Gibi gibi.
  • Hareket halindeki gemide asla "boş" durmayın. Her zaman tetikte olun. Bir şeylerin ucundan tutun. Yelkenleri yönetin, etrafı gözleyin, en olmadı diğer adaya varana kadar balık tutun mesela. Diğer türlü hem çalışan tayfaya ayıp edersiniz hem de siz ne kadar dikkatsiz olursanız, geminiz o kadar zayıf olur.
1. Gemi Terimleri / Gemi Nasıl Kullanılır?
Oyuna ilk girdiğinizde bir Outpost'un tavernasında doğarsınız. Dışarı çıkıp biraz yürüdüğünüzde bir limanda kendi geminizi park edilmiş halde bulacaksınız.

Geminin Yönetim Araçları (Çapa, Yelken, Dümen)
Gemiyi hareket ettirebilmek için 3 çeşit yönetim aracını kullanırsınız. Bunlar:
  • Çapa (anchor/capstan): Geminizin park edilmiş biçimde kalmasını sağlar. Oyuna girdiğinizde çapa kapalı haldedir. Gemiyi hareket ettirebilmek için ilk önce bunun yanına gidip kaldırmanız gerekir.
  • Yelkenler (sails): Geminizin yolculuk yapabilmesi için gerekli olan enerji bunlar sayesinde elde edilir. Yelkenlerin yönetimi için 2 ayrı nokta bulunur, makaraya benzeyen şey ile yelkeni sağa veya sola çevirebilirsiniz, iplerin bağlı olduğu diğer kısımla da yelkenleri açıp toplayabilirsiniz. Yelkenleri rüzgarı alacak biçimde ayarlarsanız daha hızlı yolculuk yaparsınız denizde. Rüzgar tam karşıdan geliyorsa yelkenleri rüzgarı karşılayacak şekilde çevirmelisiniz. Bu başlığa dair detaylı bir çeviri var rehberin sonunda.
  • Dümen (wheel): Geminin direksiyonu. Gemiyi istediğiniz tarafa çevirebilmek için bunu döndürerek manevra yaparsınız. En küçük gemide 2 tam tur, en büyük gemide 4 tam tur dönebilir. Dümeni uzun süre boş bırakmayın. Çünkü dalgalar ve rüzgar, geminizi rotadan saptırabilir ve haritadaki yönünüzün tersine gitmenize sebep olabilir. Ayrıca haritada göremediğiniz kayalara toslayıp hasar alabilirsiniz.

Toplar
Gemilerin her iki tarafında top (cannon) bulunur. Bunları kendinizi savunmak veya düşman gördüğünüz herhangi bir varlığa saldırmak amacıyla kullanırsınız. Gövdesi top isabeti almış bir gemide delik açılır ve içeriye su dolmaya başlar, tamir edilmezse gemi batar. Topları kullanabilmek için önce gülleler (cannonball) ile doldurmanız gerekir.

Oyuna her başladığınızda gemide bulunan kırmızı renkli fıçıların içinde bir miktar gülle hazır olarak bulunur. Yolculuğa başladığınızda her ihtimale karşı bu topları doldurmalısınız ki potansiyel bir savaşta hızlı karşılık verebilesiniz.

Toplarla düşman gemisini batırmak için saldırırken aynı zamanda o gemilerin yönetim araçlarına da zarar verebilirsiniz. Oyuncu gemilerinin yelkenleri, dümeni ve çapası top darbeleriyle kırılabilir. Düşman gemilerinin hareket kabiliyetini kısıtlamak için yapılır bu. Dümenin kollarını kırdığınızda dönmesi zorlaşır, direği kırdığınızda inerek yelkenler işlevsiz hale gelir ve çapanın kollarını kırdığınızda çapa çözülemez hale gelecektir.

Tamir
Geminiz herhangi bir saldırıdan dolayı veya bir yere çarptığınız zaman hasar aldığında tahta (plank) yardımıyla onu tamir etmeniz gerekir yoksa batarsınız. Bunlar geminin içinde kahverengi renkli üzerinde kalas resmi olan fıçılarda depolu halde tutulur. Elinize kalas alıp geminin yaralanan bölgesine giderek tamir etmeniz gerekir. Geminin 3 çeşit yönetim aygıtı hasar alabilir. Ayrıca geminizin dış cephesinde delikler açılabilir ve bu delikler geminizin su almasına yol açar.

Geminizde çok fazla delik varsa, bütün suyu boşaltmadan önce deliklerin bir kısmını tamir etmeniz gerekir yoksa durum kontrolden çıkabilir.

Geminin Diğer Kısımları
  • Zıpkın (harpoon): Gemiyi bir yere doğru hızla çekmek ya da eşyaları ve diğer oyuncuları geminize çekmek için kullanılıyor. Yapay zekaya ve düşman oyuncuların gemilerine yapışmak için de kullanabilirsiniz. Geminizi yakalayan zıpkına silahla vurabilirseniz, zıpkın kendini boşa alıyor.
  • Fıçılar (barrel): Geminizde malzeme depolamak üzere kullanabileceğiniz 3 farklı fıçı bulunur. Gülle, tahta ve yemek fıçıları, hepsinin üzerinde ayırt edici sembolleri bulunur. 3 geminin her birinde yerleri farklıdır ve içine kendi türü dışında malzeme koyamazsınız.
  • Su Fıçısı (water barrel): Gemide yangın çıktığında söndürmek için buradan su çekersiniz. 3 kova su kapasitesi vardır, boşaldığında yanındaki kolu çekerek doldurmanız gerekir.
  • Silah Deposu & Mühimmat Kutusu (armoury & ammo chest): Armoury'i kullandığınız silahı değiştirmek, ammo chest'i de merminiz bittiğinde yenisini doldurmak için kullanırsınız. Sloop ve Brigantine'de merdivenin hemen yanında, Galleon'da orta kattaki merdivenin arkasında bulabilirsiniz.
  • Harita Masası (map table): Oyunda hangi konumda olduğunuzu ve haritada görünebilen gemilerin yerini görmek için kullanırsınız. Hangi adaya ne nasıl gideceğinizi, adanın ne yönüne yanaşacağınızı vs. bu harita yardımıyla takip edersiniz.
  • Görev Masası: Oyunda bir yolculuk (voyage) başlatmak için bu masaya parşömen koyarak tayfanızla beraber oy vermeniz gerekir. Bunları masadan seçerek ayarlıyorsunuz.
  • Gövde (hull): Geminin gövdesi, dış cephesi. Geminin kabuğu denebilir. Toplarla buralara hasar verdiğinizde delikler açılır ve gemi su almaya başlar, tamir edilmezse batacaktır.
  • Balkon (crow's nest): Geminin ana yelken direğinin üzerinde bir adet bulunur. Buraya merdiven ile tırmanıyorsunuz. Daha uzakları gözlemlemek için kullanılır. Ayrıca geminizin bayrağını buradan değiştirebilirsiniz. Oyuna ilk başladığınızda Reaper's Mark bayrağını seçmemeyi tercih edebilirsiniz, çünkü Reaper's Mark bütün haritaya PvP'de meydan okumak anlamına gelir.
  • Koçbaşı (ram): Geminizin ucundaki sivri burun. Bu burunla düşman gemisine tosladığınızda, düşmanın gemisinde daha fazla olmak üzere her ikinizin gemisinde de delikler açılır. Düşman gemisine hızlıca çıkmak ve bozguna uğratmak için kullanılır. Bazı oyuncular buraya Gunpowder Barrel (barut fıçısı) da koyuyor.
  • Zil (bell): Balkonlu direğin merdiveninin yanında ve balkonun tepesinde bulunur. Gemideki herkesin dikkatini çekmek amacıyla kullanabilirsiniz.
  • Tava (stove): Yemekleri pişirmek için kullanırsınız. Her gemide yiyecek fıçılarının yanında bir tane bulunur. Yalnızca etleri pişirebilirsiniz, meyveler ve kurtçukları ocağa koyarsanız yanıyorlar.
  • Dış Merdivenler: Suya düştüğünüzde gemiye geri tırmanmak için bunları kullanırsınız. Ayrıca düşman gemisine sızmak için de. Sudan çıkıp buna tırmandığınızda ses çıkıyor, bu ses gemiye dışarıdan birinin tırmanıp tırmanmadığını anlamak için kullanışlıdır.
  • Hapishane (brig): Geminin düzenini bozan tayfayı cezalandırmak için kullanabiliyorsunuz. Bir tayfayı hapse atabilmek için oyuncuların oy çokluğu gerekiyor, bu yüzden Şalupa'da bulunmuyor :D
  • Yatak (bed): Her gemide kaptan kabininde bir tane bulunur. Burada uyuyup canınızı yemek yemeden doldurabilirsiniz.

Kozmetik Eşya Sandıkları
Yeni bir şey satın aldığınızda depoya kaldırılır, karakterinizin onu kullanması için sandıktan bulup giymeniz gerekiyor. Gemi sandığı yalnızca Outpost'ta bulunmakla beraber, kalanları hem Outpost'ta hem geminizde bulunuyor.
  • Gemi Düzenleme Sandığı (ship customization chest): Oyuna girdiğinizde geminizin park edilmiş vaziyette durduğu limanda geminizin hemen yakınlarında bulabilirsiniz. Geminizin 6 ana parçasının görünümünü değiştirmek için bu sandığı kullanırsınız. Bu sandıkların yanında bir de bir tane karakter bulunur, gemi kozmetiklerini o satıyor.
  • Giysi Sandığı (clothing chest): Elde ettiğiniz her türden giysiyi bu sandıktan giyebilirsiniz.
  • Gösteriş Sandığı (vanity chest): Giysilere ek aksesuarları karakterinize giydirmek için kullanılıyor. Dövme, unvan, göz bandı vs.
  • Ekipman Sandığı (equipment chest): Kullanacağınız ekipmanların kılıflarını değiştirmek için kullanırsınız.
  • Evcil Hayvan Sandığı (pet chest): Eğer bir evcil hayvan satın aldıysanız onu yanınıza çağırabilmek için bu kutuyu kullanırsınız.
1.1. Kaptanlık ve Gemi Sahipliği
Rehberin bu kısmını hazırlayan kişi BetulRoyale'dir, çok teşekkürler! 🍻

Kaptanlık Nedir?
Kaptanlık, 2022 Ağustos ayında gelen bir özellik. Oyunda size özel bir gemi satın alarak kaptan olabilirsiniz ve bu sayede kaptanlığa özel çeşitli avantajlardan faydalanabilirsiniz.


Gemileri, Ana Menüde Gemilerim sekmesinden satın alabilirsiniz. Başlangıçta her gemi türünden yalnızca bir adet satın alabilirsiniz. Aynı gemi türünden ikincisini satın alabilmek için o gemi türünde Efsanevi Unvanın kilidini açmalısınız. Unvanı açtıktan sonra ikincisini alabilirsiniz. Gemileri satın almak için ödenecek bedel:


  • Şalupa: 250.000 altın
  • Gulet: 375.000 altın
  • Kalyon: 500.000 altın

Kaptanlığa Özel Avantajlar Nelerdir?
  • Geminize özel isim verebilirsiniz. Ancak geminizin ismini değiştirmek isterseniz, Korsan Dükkanından “Gemiyi Yeniden Adlandırma Eylemi” satın almasınız. Her gemiye aynı ismi verebilirsiniz.
  • Yalnızca kaptanların yapabildiği Takdirnameleri tamamlayabilirsiniz.
  • Tersaneciden kaynak satın alarak zaman kazanabilirsiniz. Kalas, Gülle, Fırlatılabilirler, Meyve, Et ve Solucan satın alabilirsiniz. Alınan kaynaklar doğrudan geminizin fıçılarına gider.
  • Bütün hazinelerinizi, Mıntıkalarda bulunan ve sadece kaptanlarla çalışan Hükümdarlara (Sovereigns) satabilir ve büyük oranda vakit kazanabilirsiniz. Ancak balıkları sattığınız zaman ufak bir komisyon kesmekteler. Sattığınız hazineler, o sırada temsilcilik yapmaktaysanız bu bonuslarla beraber satılır (yalnızca Reaper - Tırpancı birliğinde bu bonusları alamazsınız).
  • Gemi süslemeleri satın alabilir ve geminizin içini dilediğiniz gibi dizayn edebilirsiniz.
  • Yaptığınız dekorasyonu ve taktığınız gemi kozmetiklerini belli bir miktar altın ödeyerek kalıcı olarak geminize kaydedebilirsiniz. Bu sayede oyuna her giriş yaptığınızda geminiz sizi hazır bekliyor olacak. Dekorasyonları oyun içinde Tersaneci üzerinden kaydediyorsunuz, her kılıf başına biraz altın kesinti yapıyor.
  • Geminiz hasar aldığında, geminizin görünümü yenilemek için Tersanecide belli bir altın karşılığında tamir ettirebilirsiniz.
  • Korsanın Seyir Defteri ile yolculuğunuz sırasında başardığınız şeylerin kaydını görebilirsiniz. Açtığınız gemi dönüm noktalarının bir kısmını seyir defterine de sabitleyebilirsiniz.

Notlar:
  • Geminiz batarsa hiçbir şey kaybetmeyeceksiniz. Geminiz ve kaydettiğiniz kozmetikler kaybolmayacak ve normalde olduğu gibi yeniden doğacak.
  • Geminize aldığınız hasarlar, Tersanecide tamir ettirmediğiniz sürece kalıcıdır ve oyuna her giriş yaptığınızda sıfır bir gemi yerine hasarlı geminiz gelecektir. Burada kastedilen hasar görünüşle ilgilidir, gemi tamirlenmiş biçimde görünür ama tüm işlevlerini tam yerine getirir.
    sıradan bir gemiye döner. Bütün kaptanlık avantajları ise devre dışı olur.
  • Oyunda gemilere dürbünle baktığınız esnada bir melodi çalar. Kaptanlı gemilere baktığınızda ekstradan kaptanın ismi de yazar.
  • Eğer kaptanın kendisi (o gemiye sahip olan oyuncu) oyundan ayrılırsa, kaptanlık düşer ve gemi sıradan bir gemiye döner. Bütün kaptanlık avantajları ise devre dışı olur.

Kaptanlık mekaniği için ayrıntılı rehber:
https://steamproxy.net/sharedfiles/filedetails/?id=2997364479
1.1. Ek: Lonca Sistemi
Lonca, diğer oyuncularla kaptanlı gemilerinizi paylaşabileceğiniz bir sistem. Lonca'ya dahil olan oyuncularla aynı zamanda Lonca'nızın seviyesini ilerleterek, çeşitli kozmetik ve başarımları içeren ödüller kazanıyorsunuz.

Lonca kurmak için öncelikle en az 1 kaptanlı gemiye sahip olmanız gerekli. Eğer elinizde geminiz varsa oyunun ana sayfasındaki "Loncalar" bölümünden yeni bir lonca oluşturabilirsiniz. Arzu ederseniz, önceden kurulmuş bir Lonca'nın üyelerinden davet isteyerek ona da dahil olabilirsiniz. Bir Lonca'da en fazla 24 üye bulunabilir.

Lonca seviyeniz arttıkça belirli aralıklarla ödüller kazanılır. Bunların bazıları kıyafet seti gibi sadece lonca içinde kullanılabilen ödüller olabilirken, bazıları ise lonca takdirnameleri ile açılan kozmetikler gibi her zaman kullanabileceğiniz ödüllerdir.

Lonca seviyeniz her 100 seviyede bir sıfırlanır ve 1 bağlılık kazanılır. Bağlılık seviyesinin üst limiti 10'dur. Yani bir lonca toplamda 1000 seviyeye kadar yükselebilir.

Bağlılık seviyeniz, lonca için yelken açarken direğinize asılı tabelada, herkesin görebileceği şekilde sergilenir.

Lonca hakkında ayarlamalar yapmak:
  • Menüden davet etmek için: Ayarlar > Lonca Yönetimi > Davet etmek istediğin loncanın üstüne tıkla > Davet et.
  • Oyun içi davet etmek için: Lonca üzerinden yelken aç ve arkadaşını davet et > Z'ye basıp ifadelerini aç > ifadeler açıkken E'ye basıp lonca ifadesini kullan > loncaya eklemek istediğin kişi bu ifadeyle etkileşime girerek katılabilir.
  • Loncadan ayrılmak için: Ayarlar > Lonca Yönetimi > İstediğinin üstüne tıkla ve ayrıl.
  • Loncayı silmek için: Ayarlar > Lonca Yönetimi > İstediğinin üstüne tıkla ve sil.
  • Loncaya gemi bağışlamak: (Ana menüden) Oyna > Bir Lonca İçin Denize Açıl > Loncaya Tıkla > Klavyeden X tuşuna bas (Yeni Gemi Bağışla) > Enter tuşuna bas (Gemi Seç) > Bağışlayacağını seç
  • Loncaya bağışlanan gemiyi geri almak: (Ana menüden) Oyna > Bir Lonca İçin Denize Açıl > Loncaya Tıkla > Kaldırmak istediğin gemiye tıkla > Paylaşım Seçenekleri > Bağışlanan Gemiyi Kaldır

Loncaların getirileri şu şekilde özetlenebilir:

  • Bazı kıyafet ve yelkenler, bazı başarımlar, sadece Lonca aracılığıyla açılır.
  • Lonca temsilcisi bayrağı açarak, hazineleri normal değerinin 1.75 katına satabiliyorsunuz. Bu sistemi daha iyi anlamak için 4.2. numaralı başlığa mutlaka bakın, çünkü riskleri var.
  • Sizde olmayıp Lonca'daki diğer kişilerde olan kozmetiklere sahip gemileri kullanabilirsiniz.
  • Arkadaşınızın gemisini o yokken onun adına kasabilirsiniz, bazı başarımlar gemiye özeldir.
1.2. Sandal (Rowboat)
Sandallar, adaların kıyısına oturmuş veya kıyının dibinde yüzer bir biçimde karşınıza çıkıyor. Eğer karaya oturmuşsa, yanına gidip "push" tuşuna basarak suya ittirerek kullanılabilir hale getiriyorsunuz. Kontrol edebilmek için başlarda biraz pratik gerekiyor ama öğrendiğinizde normal yüzme hızından daha hızlı hareket edebiliyorsunuz bunlarla. Geminin arka kısmına yükleyerek yanınızda götürebilirsiniz. Eğer kaptanlı geminiz varsa, gemiye bağladığınız sandalı kendiniz ayırmazsanız veya savaşta kaybetmezseniz, her yeni oturumda yeniden sandalınız oluyor.



Oyunda 3 çeşit sandal bulunuyor:
  • Düz sandal: Bildiğimiz sıradan vasıflı sandal. Kürek çekmek ve yük taşımak için.
  • Zıpkınlı sandal: Burun kısmında bir zıpkın bulunuyor. Geminin arkasına takıldığında, öndeki zıpkınların erişemediği bazı açılara da erişebiliyorsunuz.
  • Toplu sandal: Burnunda 1 adet top bulunuyor.

Sandallar ile hedef almak, normal nişan almaktan biraz daha zor. Yani normal topla aldığınız hedefe kıyasla daha falsolu gidiyor, aynı şekilde zıpkın da öyle.

Sandalların Kullanım Alanları

Sandallar bundan yıllar önce iş görüyordu esasında. Oyunun ilk dönemlerinde gemilerin burun kısımlarında zıpkın yer almıyordu ve gemiye topluca hazine yüklemek için oyuncular sandalları kullanıyorlardı. Zıpkın çıktıktan sonra eski işlevini kaybetti ancak hala kullanılabileceği bazı alanlar mevcut.

  • Kalyon'ların çok yanaşamayacağı sığ adalarda iş görüyor. Ya da geminizi yanaştırmak istemeyeceğiniz ama sandalla erişebileceğiniz mesafede olan adalara bununla gidebiliyorsunuz. Adada volkan patlıyorsa, adada hayalet gemi görevi varsa ama sizin orada kısa bir işiniz varsa vs. bunu kullanarak gemiyi riske atmadan işinizi görebilirsiniz.
  • Peşinizde sizi kovalayan gemi varsa onu yanıltmak için hazineleri sandala yükleyip sandal ile mıntıkaya gidebilirsiniz.
  • Geminiz battığında sandal yüzmeye devam ediyor. Bir yapay zeka saldırısı yüzünden batarsanız, hazineleri batmaktan sandal ile kurtarabilirsiniz.
  • Her sandalın kendine ait bir sandığı bulunuyor. Oturma yerinin altında oluyor hemen. Bol bol malzeme bulabiliyorsunuz kullanılmamış sandalların içinde.
  • Yapay zekalar sandala doğrudan saldırmıyor. Mesela yüzerek almak istediğiniz bir hazine var, köpek balıkları size saldırmıyor sandaldayken. Veya iskelet gemileri top atmıyor bunlara. Ama üzerinde oyuncu varken oyuncuya saldırabilirler tabii, Kraken çekebilir mesela.
  • Bazen adaların sahillerinde bug'lı yerlerde spawn olan hazine sandıkları oluyor. Sandığı görebiliyorsunuz ama onu oradan alamıyorsunuz. Gemiyi yanaştıramayacağınız ters bir yerdeyse, zıpkınlı sandalın zıpkını ile alabilirsiniz onu.


Top darbesi, misket bombası, ateş bombası, fırtınada sürmek ve zıpkın ile çekerek sandalı karaya çok fazla sürttürmek gibi şeyler sandallara hasar verir. Kullanılamaz hale gelen bir sandalın sandığına da ulaşılamaz; denizdeyse batarak, karadaysa birden kaybolarak birkaç saniye içerisinde yok olur.

Hasar alan sandalların görünümü değişmeye başlar, üzerinde yarıklar meydana gelir. Bu sandalların yanına elinizde tahtayla gidip farenizin sol tuşu ile tamir edebilirsiniz.
1.3. Harita Masası ve Simgeler
Sea of Thieves'te hangi bölgede olduğunuzu öğrenmek için harita masası (map table) kullanmalısınız demiştik. Bu masa Şalupa'da dümenin hemen altındaki katta, Gulet'te geminin alt katında burun kısmına doğru, Kalyon'da orta katın tam ortasında bulunur.



Yanına gidip etkileşim için gerekli tuşa bastığınızda haritayı kullanır hale geleceksiniz. Farenin orta tuşuyla haritayı uzaklaştırıp yakınlaştırabilirsiniz. Farenin sol tuşuyla da haritada istediğiniz bir yeri işaretleyebilirsiniz, hedefi unutmamak için kullanılır. Harita masası aynı anda yalnızca 1 oyuncu tarafından kullanılabilir, birisi kullanıyorsa diğerleri onu seyredebilir.



Haritanıza koyduğunuz işaretleri başka gemilerin tayfaları da görebilir. Bu sayede hangi adaya uğramayı planladığınızı öğrenebilirler, bilginiz olsun.

Haritadaki İşaretler ve Anlamları
Sırasıyla ilk önce gemilerle ilgili olanları, sonra da etkinliklerle ilgili olanları yazdım.

  • Burning Blade:
Oyunun en büyük gemisi. Yalnızca world event (etkinlik) ile sahip olunabiliyor.
Bu gemide eğer Tırpancı'nın Kemikleri temsilciliği varsa, oyuncular yönetiyor demektir. Burada yer alan görseldeki gibi sade duruyorsa, sadece yapay zeka tarafından yönetiliyor. Detayları ilgili başlıkta bulabilirsiniz.

  • Tırpancı İşaretli gemiler (Reaper's Mark):
Haritada sağdaki görseldeki gibi bir gemi görürseniz, bu gemi Reaper's Mark bayrağı açmış bir oyuncu gemisidir. Oyuna Tırpancının Kemikleri (Reaper's Bones) temsilciliği eklenmeden önce PvP anlamında daha fazla şey ifade ediyordu bu bayrak ancak şu anda yalnızca bazı başarımları açarken kullanmak gerekiyor, onun dışında haritadaki oyunculara yerinizi belli etmek dışında bir vasfı yok. Bu bayrağı takan gemilere karşı temkinli olmanızda fayda var, genelde savaş arayan gemiler bunu takıyor diyebiliriz.

  • Tırpancının Kemikleri temsilcileri (Reaper's Bones Emissary):
Temsilci gemisi batırmak için yola çıkmış olan oyuncu gemileridir. PvP arayışındadır. Emissary (temsilcilik) sistemi hakkında detaylı bilgi için 4.1. numaralı başlığa bakabilirsiniz. Bayrağın ortasındaki kadeh, oyunun hikayesine göre Tırpancı birlikleri için özel bir anlamı olan yeniden doğum kadehidir.

  • Hourglass Streak (Alevin Hizmetkarları için):
Bu, hourglass (kum saati) PvP mekaniğini Reaper's Bones/Servants of the Flame adına açmış olan ve hiç batmadan, üst üste 4 kere rakip gemi batırmış olan oyuncu gemilerinin haritadaki görüntüsüdür. Şampiyon gemi sembolüdür diyebiliriz. Ortasındaki yanan kalp, oyunun hikayesine göre Reaper's Bones korsan birliğinin lideri Kaptan Flameheart'a (Alevyürek gibi bir anlama geliyor) ait semboldür.

  • Hourglass Streak (Servetin Muhafızları için):
Bu, hourglass (kum saati) PvP mekaniğini Athena's Fortune/Guardians of Fortune adına açmış olan ve hiç batmadan, üst üste 4 kere rakip gemi batırmış olan oyuncu gemilerinin haritadaki görüntüsüdür. Şampiyon gemi sembolüdür diyebiliriz. Ortasındaki kuru kafa sembolü, Athena'nın Serveti birliğine ait olan semboldür.

  • Temsilci gemileri:
Reaper's Bones (Tırpancının Kemikleri) birliğinde 5. seviye olmuş bir oyuncu gemisinin tayfası iseniz, Temsilcilik (emissary) bayrağı takan oyuncu gemileri haritada bu şekilde görünürler. Bu gemilerin hangi gemi tipi olduğu, hangi temsilciliği seçtiği ve o temsilcilikte hangi seviye oldukları haritadan bakarak anlaşılamaz. Yalnızca bu şekilde bir gölge görürsünüz ve orada gemi olduğunu anlarsınız, bu kadar.

  • İttifak (Alliance) gemileri:
Başka oyuncu gemileri ile ittifak kurarsanız, onlar size haritada bu şekilde görünürler. İttifakta olduğunuz gemilerin haritada nerede olduğunu anlık biçimde görebilirsiniz. Görselde yer alan mor bayrak temsilidir ve oyun tarafından rastgele atanır, bu bayrağın rengi ve üzerindeki sembol değişkenlik gösterir. İttifak sistemi hakkında detaylı bilgi için 5 numaralı başlığa göz atabilirsiniz.

  • Lonca gemisi:
Bir lonca gemisi, Lonca Temsilci Bayrağı açtıysa, haritada böyle görünür. Lonca temsilcisi olunabilmesi için, o loncanın 15. seviye olması gerekiyor. Bunlar da Tırpancı gemileri gibi haritanın her yerinden görünürler. Ancak bu bayrağı açan geminin tayfası, Tırpancılar gibi diğer temsilcileri göremez.

  • FotD (Fort of the Damned - Lanetliler Hisarı) anahtarı:
FotD etkinliğini bitirdiğiniz zaman mahzen (hazinelerin olduğu kısım) odasını açabilmeniz için gereken anahtar, haritada bu şekilde görünür. Yani FotD bitince anahtarı alıp adadan kaçan bir gemi haritadan takip edilebilir. FotD hakkında detaylı bilgi için 7.3. numaralı başlığa bakabilirsiniz.

  • FoF (Fort of Fortune - Servet Hisarı) anahtarı:
FoF etkinliğini bitirdiğiniz zaman mahzen (hazinelerin olduğu kısım) odasını açabilmeniz için gereken anahtar, haritada bu şekilde görünür. Yani FoF bitince anahtarı alıp adadan kaçan bir gemi haritadan takip edilebilir. FoF hakkında detaylı bilgi için 7.2.2. numaralı başlığa bakabilirsiniz.

  • Reaper's Bounty:
Bunu gördüğünüz yerde Reaper's Bounty isimli özel bir sandık var demektir. Reaper's Hideout (Tırpancı Sığınağı - I12 koordinatında) adasında bunu sattığınızda hiçbir temsilciliğiniz yokken bile 10.000 altın alırsınız. Değerli bir hazine olarak görülür. Gemi batıklarından veya FotD mahzenlerinden şansa bağlı olarak çıkar.

  • Reaper's Chest:
Bunu gördüğünüz yerde Reaper's Chest isimli özel bir sandık var demektir. Reaper's Hideout (Tırpancı Sığınağı - I12 koordinatında) adasında bunu sattığınızda hiçbir temsilciliğiniz yokken bile 25 doubloon alırsınız. Oyunun tek seferde en fazla miktarda doubloon veren hazinesidir. Değerli bir hazine olarak görülür. Gemi batıklarından veya FotD mahzenlerinden şansa bağlı olarak çıkar, Reaper's Chest bulma şansınız Bounty'e kıyasla 1 tık daha yüksektir.

Bu iki özel Reaper sandığı haritaya ek olarak, sunucunun her yerinden gözlemlenebilen bir işaret yayarlar. Soldaki görselde örneğini görebilirsiniz. Yaydıkları bu ışık ve haritada yer alan simge, bu sandıklar batarak/satılarak kaybolmadığı sürece varlığını sürdürür. Eğer gömerseniz, yalnızca sizin elinizdeki haritada, diğer hazineler gömüldüğünde nasıl görünüyorsa öyle görünür, haritada herhangi bir şekilde görünmez.


Harita sistemi hakkında ufak bir numara...
Başka gemilerin haritalarını kendi çıkarınız için kullanabilirsiniz. Onların gemisinin haritasında görünen ancak sizin geminizin haritasında görünmeyen şeyleri, onların haritasına bakarak görebilirsiniz. Örneğin, Reaper's Bones (Tırpancı'nın Kemikleri) temsilciliği açmış ve 5. seviyeye ulaşmış bir geminin haritasında sunucudaki diğer temsilci gemileri görüntülenir. Sizde herhangi bir temsilcilik bayrağı olmasa bile, bu Reaper gemisinin haritasına ulaşabilirseniz onların haritasında gördükleri gemileri siz de görebilirsiniz.
1.3. Harita Masası ve Simgeler
  • Ruhlar Palası (Blade of Souls):

Burning Blade etkinliğindeki gemiyi batırırsanız, içinden bir kılıç çıkıyor. Bu kılıç da haritada sağdaki gibi görünüyor.

1.3.1. Karşılaşacağınız Doğa Olayları
Sea of Thieves'te, çeşitlilik katacak biçimde tasarlanmış birkaç çeşit doğa olayı mevcuttur. Bunların bazıları işinizi oldukça kolaylaştırırken bazıları işinizi zorlaştırır.

Rüzgar
Aşağıdaki görselde yer alan kalın - saydam çizgiler, rüzgarı simgeler. Nereden başlayıp nereye doğru gittiğine bakarak rüzgarın hangi yöne estiğini anlarsınız.



Yelkenlerinizi rüzgarı yakalayacak biçimde ayarlamak, oyunda rahat yolculuk yapmak için en önemli şeydir.

Rüzgarı doğa olayları dışında Rüzgar Çağıran ile de yaratabilirsiniz. 3 numaralı başlığın ilgili alt başlığına bakabilirsiniz.

Rüzgarı tam yakalayan bir geminin, hızlı bir otomobilin daha hassas bir direksiyona sahip olması gibi, rotadan daha kolay savrulabileceğini unutmayın. Daha aheste bir yolculuk istiyorsanız, rüzgarı tam yakalamadan yolculuk edebilirsiniz.

Fırtına
Oyundaki tüm sunucularda aynı anda aynı yerde bulunan ve belirli bir yol üzerinde ilerleyen bir adet Fırtına bulunur.



  • Haritanın en doğu bölgesi (volkanik bölge, Devil's Roar - Şeytan'ın Haykırışı) dışında her yerden geçebilir.
  • Fırtına içindeyken geminize rastgele biçimde yıldırım düşebilir. Ve yıldırım düşen yerde patlayıcı varsa patlayacaktır, buna dikkat edin.
  • İçerisindeyken elinize kılıç alırsanız üzerinize yıldırım düşme riski çok artar. Bir yıldırım düşmesi ile canınızın ciddi bir bölümü gidiyor, buna da dikkat edin.
  • İçinde yolculuk eden gemiler ve sandallar hasar alır. Yüksek ve düzensiz dalgalar yüzünden, nişan almanız oldukça zorlaşır. Geminin dümeni kendi kendisine sağa veya sola, rastgele bir hızla hareket eder ve yönetmeniz zorlaşır.
  • Balık türlerinden bazıları yalnızca fırtına içerisindeyken tutulabilir.
  • Ufak bir hızla da olsa, geminizde delik olmasa dahi yağmur geminizi suyla doldurur. Örneğin yapay zeka iskelet gemileri, içerisine dolan suyu boşaltamadığı için uzun süre fırtına içerisinde kalırlarsa kendiliğinden batarlar.
  • Sudan etkilenen şeyler, fırtınadan da etkilenir. Örneğin Tüccar İttifakının kumaş kargoları güvertede üstü açık biçimde bırakılırsa, yağmur yüzünden değer kaybeder. Ya da geminizin üstü açık kısımları yıldırım düşmesi sonucu yanarsa, yağmur sayesinde sönecektir.

Fırtınanın yerini ve ilerlediği yönü şu uygulama sayesinde takip edebilirsiniz:

Merfolk's Lullaby Forecast / Hava Durumu[www.merfolkslullaby.com]

Sis
Haritanın herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir. Meydana geldiği bölgenin 3'de 1'ine kadar kaplama ihtimali vardır. En az 1 oyun günü süresince dağılmaz.



  • Bulunduğu yerde dalgalar ve deniz sakinleşir. Hafif tonda, gergin bir fon müziği duyulur.
  • Çevrede olan biteni görmekte çok zorlanırsınız. Yoğunluğuna bağlı olarak, çok yakın çevreniz dışında hiçbir şeyi göremeyebilirsiniz.
  • Belirli bir doğrultuda hareket eder ve sonra kaybolur, sürekli aynı yerde sabit kalmaz.
  • İçindeyken haritayı daha sık kontrol etmenizi öneririm, yelkenleri biraz daha ölçülü kullanırsanız, adalara veya yol üzerindeki kayalara çarpma ihtimalinizi düşürürsünüz.
  • Harita mekaniklerini etkilemez. Haritada yer alan semboller aynı mekaniklerle işlemeye devam eder.
  • İçindeyken geminin ana direğine tırmanarak veya topla kendinizi havaya fırlatarak, etrafı daha rahat gözlemleyebilirsiniz. Veya bulunduğunuz adada yüksek tepeler varsa buralara da tırmanmayı düşünebilirsiniz.
  • Görüşünüzü engellemek dışında olumsuz bir etkisi yoktur. Geminize yalnızca sisin içinde bulunduğunuz için herhangi bir hasar veya olumsuz etki gelmez.
  • İskelet gemileri sisten etkilenmez, onlar sis içerisindeyken size musallat olursa geçmiş olsun, göremediğiniz yerlerden sıkıp duracaklar.
  • Shrouded Ghost (Saklı Hayalet) türü megalodonun siste daha çok geldiği bilgisi bir şehir efsanesidir, inanmayın.🙃
  • Kırmızı görüş sağlayan dürbünlerin (4. sezonda dağıtılan Wanda'nın dürbünü gibi) siste görüşü kolaylaştırdığına dair bilgi var. Test etmedim ancak wikia sayfasında yazıyor, deneyebilirsiniz.

Volkanik Olaylar
Haritanın en doğu kısmında yer alan Devil's Roar - Şeytan'ın Haykırışı bölgesinde gözlemlenir, başka bölgelerde yaşanmaz.


Dostum AbadonSoT'un objektifinden, patlama esnasında Devil's Thirst (W-21) adası.

Bulunduğunuz adada ilk önce yer sarsılmaya başlar. Bu deprem esnasında adada rastgele yerlerde & daha önceden ayarlanmış gayzer bölgelerinde gayzer patlamaları yaşanır. Deprem yeterince uzun sürerse, bir kırılma sesi duyarsınız ve bulunduğunuz adadaki / yakındaki volkanın ağzından kara dumanlar çıkar, ardından da volkan patlar.

Volkan patlamadan önce:
  • Biraz bekleyebilirsiniz. Her yer sarsıntısında volkan patlamayabiliyor. Ancak özel bir kırılma sesi var birkaç defadan sonra tanıyacağınız, o gelirse apar topar kaçmaya hazırlanın.
  • Deprem esnasında geminiz adadan hayli uzaklaşabilir. Hedef almakta, yeri kazmakta zorlanabilirsiniz, koşmanız zorlaşır.
  • Gayzer patlamaları, iskeletleri öldürmek için büyük kolaylık sağlamakla beraber, sizi de havaya savurabilir. 2-3 kere gayzer patlamasıyla savrulup düştüğünüzde ölüyorsunuz. Eğer sizi yüksek taraftan aşağıya doğru fırlatırsa tek seferde bile öldürebilir.


Dostum AbadonSoT'un objektifinden, patlama esnasında Fetcher's Rest (V-12) adası. Bu görüntüde zemini kasıp kavuran lav akıntılarını, gökyüzünde uçuşan külleri ve etraftaki gayzerleri gözlemleyebilirsiniz.

Volkanik patlama sırasında:
  • Yer sarsıntısı durur.
  • Volkandan çevreye irili ufaklı bir sürü taş sürekli saçılır. Bunlar direkt sizin üzerinize düşüp sizi öldürme riski taşır. Geminize gelirse ciddi hasarlar verir, bir süre ilgilenmezseniz geminizi batırabilir.
  • Yakın çevredeki sular, kaynar suya dönüşür ve içine girdiğinizde yanarsınız.
  • Eğer bir adada iseniz, zemininde ufak lav çatlakları oluşur, üzerine bastığınız zaman yanarsınız.
  • Bir volkan patlaması birkaç dakika sürüyor. Havadan aşağıya ufak küller düşmekte olduğunu görürseniz, volkanın etki alanındasınız demektir. Tepenizden aşağıya küller dökülmüyorsa, volkan size zarar vermez. Adadan biraz uzaklaşmak size yetmez, epey uzaklaşıp o küllerden kurtulmanız gerek. Hatta küller kesildikten bir süre sonra daha uzaklaştırsanız daha güvende olursunuz.
  • Volkanın ağzından çıkan siyah dumanlar kesildiğinde, patlamalar bir süreliğine bitmiş demektir.
2. Ekipman Listesi


Q tuşuna basarak erişebileceğiniz ekipman menüsünde ilk katmanda 8 çeşit eşya görürsünüz. Bunların bir de kısayolları var, oyunun menüsünden bakabilirsiniz. Ben hep Q tuşuyla giriyorum menüye şahsen. Sırasıyla bakalım:
  • Yiyecek (food): Canınız azaldığında can doldurmak için bunları kullanırsınız. Pişmemiş et yerseniz karakteriniz bir süre bulanık görür ve etrafa kusar. Ancak etleri pişirerek yerseniz, yedek can doldurursunuz. 10 saniye boyunca savaşmazsanız, bu yedek canlar ana canınızı doldurmaya başlıyor.
  • Gülle (cannonball): Geminizin toplarını doldurabilmek için bunları kullanırsınız.
  • Tahta (plank): Geminizin tamiri için kullanılır.
  • Dürbün (spyglass): Daha uzak mesafeleri görebilmek için kullanılır. Dürbünü kullandığınızda uzaktan bir parıltı yayar, düşmanınızın sizi süzüp süzmediğini böyle anlayabilirsiniz.
  • Kürek (shovel): Hazineleri gömülü oldukları yerlerden çıkartmak için kullanılır.
  • Fener (lantern): Karanlık alanlarda önünüzü görmek, gerekliyse bulmacaları çözmek ve gölge iskeletlerine zarar verebilmek için kullanılır.
  • Kova (bucket): Gemide su varsa tahliye etmek, altın iskeletleri ıslatmak için kullanılır. İsterseniz kusmuk doldurup arkadaşlarınızın yüzüne de atabilirsiniz tabii.
  • Pusula (compass): Yön tayini için kullanılır.

Q tuşundan sonra F tuşuna basarak erişebileceğiniz ikinci katman ekipmanlar:

  • Megafon (speaking trumpet): Geminize uzak noktada bulunan bir gemiye sesli mesaj göndermek için kullanılıyor.
  • Olta (fishing rod): Balık tutmak için kullanılıyor.
  • Tankard (bardak): İçki içmek için kullanılıyor. Roleplay dışında hiçbir işlevi yok :)
  • Müzik Aletleri: Bulmacaları çözerken veya eğlenmek için kullanılıyor.
  • Cep Saati (pocket watch:) Teslimat sürelerini kontrol ederken veya gün içinde ulaşmak istediğiniz vakte kalan süreyi hesaplamak için kullanılıyor.
2.1. Para Birimleri ve Kullanımı
Aslında ekipmanlarla doğrudan bağlantısı yok bunların ama nerede anlatacağımı bilemedim, başlığı buraya ekledim 😁

Sea of Thieves'te para, yalnızca kozmetik değişimler için kullanılır. 2 senelik bir oyuncu ile yeni başlamış bir oyuncunun kullandığı eşyalar tamamıyla aynı işleve sahiptir. Dış görünüşe aldanmayın o yüzden. Bir geminin gövdesi köz gibi görünebilir, yelkenleri parıl parıl parlayabilir, üzerinde lavlı ejderha motifi bulunan siyah kılıçlar tutan düşmanlarınız olabilir; hepsi sizin ilk gün kullandığınız boyasız eşyalarla tamamen aynı güce sahip. Her şey tecrübeye bakıyor bu oyunda.

Önemli: Herhangi bir parayı kazandığınızda tayfada kim varsa hepsine eşit miktarda para geliyor. Yani 1000 altın eden bir sandığı tek de satsanız 4 kişi de satsanız herkese 1000'er altın geliyor. Kendi tayfanızdan işkillenmeyin diye yazmak istedim :))

Oyunda 3 çeşit para bulunuyor. Sırasıyla:

Altın (Gold)
Oyunun temel para birimi. Kozmetiklerin büyük bir kısmını, ünvanları, gemileri bununla satın alıyorsunuz. Bulduğunuz her türden ganimeti ilgili Korsan Şirketlerine sattığınızda karşılığında altın veriyor. Ayrıca Tall Tale (Efsane Öykü) bitirdiğinizde de altın geliyor. Kolay bulunduğu kadar kolay harcanıyor :D

Bunu toplamanın en iyi yolu, temsilcilik bayrağıyla yapmak her ne yapıyorsanız. Haftalık ve günlük bonus saatleri oluyor onlara da dikkat etmenizi öneririm. Şuradan takip edebilirsiniz onları: https://www.seaofthieves.com/event-hub

Doubloon
Tavernada göreceğiniz Larinna isimli karakterin marketinde ve kılıfları alırken kullanabileceğiniz özel para birimi. Oyunda çeşitli başarımlar (commendation) açtıkça ve bazı özel hazineler yardımıyla kazanabiliyorsunuz, altına kıyasla zor elde ediliyor. Birkaç amaçla kullanılıyor:
  • Bazı kozmetikler. Altınla satın alabileceğinizden daha değişik tasarımlara sahipler.
  • Altına çevirmek.
  • İtibar (Reputation) satın almak. Güncelleme başına 1 seviye alınabiliyor. Tırpancı'nın Kemikleri ve Athena'nın Serveti çin alamıyorsunuz.

Doubloon toplama yolu olarak, başarım kasmayı öneririm. Legends of Sea ve Forsaken Shores başarımlarından, başlangıç için güzel doubloon geliyor. Nasıl yapacağınıza dair birkaç İngilizce kaynak bırakıyorum:

Doubloon kasmanın en verimli yolu Tırpancı'nın Kemikleri temsilciliği çünkü doubloon veren ganimetlere bonus veren tek temsilcilik Tırpancı. Sirtine Sıçanları'nın 10 vereceği kitaba 5. seviye Tırpancı bayrağıyla 25 doubloon veriyor mesela. Ama bütün sunucuya PvP'de meydan okumuş oluyorsunuz, riski de var :)

Antik Akçe (Ancient Coin)
Gerçek parayla satın alabileceğiniz oyun parası. Bunun da kendine ait bir marketi bulunuyor ve çeşitli emote'lar, parıl parıl gemi kılıfları, evcil hayvanlar, silah kılıfları vs. bir çok şey satın alabiliyorsunuz.

Oyunda bunu çok nadiren de olsa kazanmanın yolları var. Arada bir karşınıza çıkacak olan Ancient Skeleton'ları öldürerek ufak miktarlarda toplayabiliyorsunuz. Ayda yılda bir cinsten, oyun içi bazı etkinlikler geliyor ve tamamladığınızda bundan veriyor.
2.2. Save Sistemi ve İlerlemeniz
Oyunda ilerlemeniz otomatik olarak kaydediliyor. Elle save yapma ya da load'dan başlama gibi bir mekanik yok yani. Kaydolabilirse oyun kaydediyor, yok kayıt olmayacak bir şeyse zaten elle de kaydedemiyorsunuz.

Oyundan çıktığınızda sizinle kalacak olanlar:
  • Para (altın, doubloon, antik akçe hepsi dahil)
  • İtibar seviyeleriniz
  • Her türden kılıf & kozmetik
  • Eğer bir efsanevi öykü (tall tale) yapıyorsanız, checkpoint sırasında elde ettikleriniz çantaya ekleniyor ve istediğiniz zaman görev masasından hikayeyi o kayıttan başlatabiliyorsunuz.

Oyuna her girdiğinizde yenilenecek olanlar:
Bunlar yenileniyor, yani sıfırlanıyor. Eğer tayfa dağıldı ve oturum kapandıysa, tekrar girdiğinizde yenilerini bulmak durumundasınız:
  • Her türden yolculuk ve görev, oyundan çıktığınızda iptal olur. Baştan başlamanız gerekir
  • Topladığınız her türden malzeme (yiyecek, tahta, gülleler vs.)
  • Satmadığınız hazineler

Oyuna her yeniden girdiğinizde taptaze bir gemiyle başlıyorsunuz. Geminiz için endişelenmenize gerek yok oyundan çıkarken :)

Kıyafetler, son düzenlediğiniz haliyle üzerinizde kalıyor. Geminiz eğer kaptanlık mekaniğiyle alınıp üzerine kılıf kaydedildiyse, o da her seferinde aynı kılıflarla başlar. Eğer kaptansız gemiyse, her seferinde sıfırdan kılıf takmanız gerekir.
3. Silahlar - Silahlık


Hasar
Hız Sırası
Menzil
Kapasite
Pala
25 (Hafif Saldırı)
60 (Ağır Saldırı)
2
Fiziksel Temas
Fiziksel Temas
Dolumsuz
Çakmaklı Tabanca
55
3
Orta
5
Alaybozan
100 (10x10)
4
Yakın - Orta
5
Kartal Gözü
70
5
Uzak
5
Çift Namlulu Tabanca
45 (Tekli Saldırı)
90 (Çiftli Saldırı)
6 (En Yavaş)
Orta
6

Fırlatma Bıçakları
14 (Hızlı Saldırı)
70 (Ağır Saldırı)
65 (Fırlatma)
1 (En Hızlı)
Fiziksel Temas
Fiziksel Temas
Orta
5
Zıpkın Atıcı
?
5
Orta / Uzak
5

Tüftüf
45 (Barutlu)
10/s (Zehirli)
?? (Tuzak)
4
Yakın / Orta
4+4+4

Genel Değerlendirme (Kuşanma Tavsiyesi)

Bir oyuncunun can puanı 100'dür.

PvP'de en çok Alaybozan & Kartal Gözü kombinasyonu kullanılır. Alaybozan ile ağır hasar verilir, kalan can Kartal Gözü ile alınır. Nadiren, Çakmaklı Tabanca & Kartal Gözü tercih edenlere de rastlarsınız.

PvE'de Tabanca & Pala kombinasyonu öneririm. Tabanca ile iskelet & hayaletlerin çoğu tek vuruşta ölüyor. Ayrıca barut fıçılı iskeletler çıktığında onları da vurabiliyorsunuz. Palayla da ağır saldırı yaparak tek seferde bir sürü iskeleti aynı anda süpürebilirsiniz.


Silahlar Hakkında Bilgiler

Pala:

  • Yakın dövüş menzili, bıçaktan biraz daha uzundur.
  • Farenin sağ tuşu ile blok yaparak, normal saldırılarından korunabilirsiniz. Ama ağır saldırıyı engellemez.
  • Hafif saldırısını 3'lü ardışık kombo şeklinde yapabilirseniz, düşmanınız bir miktar geriye teper.
  • Kılıcın ağır saldırısı ile zıplayarak, suyun üstünde bir süre hızlı yüzebilirsiniz. Şurada 1:17'de anlatılıyor:
https://youtu.be/DDHYLc5x1wQ?si=j8Xm1SpVoWYzM0F7&t=77

Çakmaklı Tabanca:

  • Tabanca, diğer uzak menzillilerden farklı olarak, nişan almadan da hedefe doğrusal ateş eder. Yani Kartal Gözü, Alaybozan gibi silahlarda istediğiniz hedefi vurabilmek için farenin sağ tuşu ile nişan almanız gerekir yoksa mermi rastgele dağılır. Ancak yeterince iyi talim yapan bir oyuncu, tabancanın nereyi vuracağını nişan almadan da tahmin edebiliyor.
  • Yapay zekaya karşı en iyi silahlardan biridir. Hızlı dolum süresi ve optimal atış gücü sağolsun.

Alaybozan:

  • Çok yakından hedef alarak sıktığınız bir oyuncu tek vuruşta öldürür. Gemilere çıkarma yaparken en çok kullanılan silahtır.
  • Alaybozan sadece yakın mesafede güçlüdür. Hedef almadan sıktığınızda, Alaybozan'ın 10 mermisi 10 farklı yere dağılır. Nişan alarak sıktığınızda bile düşmanınız yakın mesafede değilse, mermiler dağılacağı için etkili bir saldırı olmayacaktır.
  • Vurduğunuz oyuncuyu öldürmediyse, geriye iter. Oyuncular, rakiplerinin altına Alaybozan ile nişan alıp havaya uçurup ardından Kartal Gözüyle öldürebilirler, buna oyun jargonunda "skeet" deniyor.

Kartal Gözü:

  • Oyunda nişangah (crosshair) bulunan tek silahtır.
  • Mermisi en uzağa giden silahtır.
  • Nişan almadan ateş ederseniz (no scope), mermi rastgele bir yere gidecektir.

Çift Namlulu Tabanca:

  • PvE'de diğer tabancaya göre güzel bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Kullanması eğlenceli ama PvP'de pek iş görmüyor, bence.
  • 6 mermi alan tek silah.

Fırlatma Bıçakları:

  • Dolum süresi en kısa olan uzak saldırı silahı, çünkü dolum süresi yok. Çekip fırlatıyorsunuz, o kadar 🤠
  • Yakın dövüşte saldırıları kılıçtaki gibi engellenemez. Ama düşmanın çok yakınına girmeniz gerekiyor.
  • Fırlattığınız bıçak eğer düşmana isabet etmezse, düştüğü yere saplanır. Tekrar alıp kullanabilirsiniz. Ancak başkası da sizin fırlattığınız bıçağı alıp size geri atabiliyor.

Zıpkın Atıcı:

  • Çantanızda zıpkın taşımak gibi düşünün. Ama sabit zıpkınlardan farkları var. İsabet ettiği yere asılı kalmıyor, sizi oraya çekiyor veya çekilecek bir şeyse onu size çekiyor.
  • Menzili tabancadan uzun, kartal gözünden kısa.
  • Ateş ettiğiniz anda değil, isabet ettiği anda nereye temas ederse, o geçerli.
  • Temas ettiği her yere çekmiyor sizi. Normal zıpkının bağlantı sağlayamadığı yerlere bu da sağlamıyor.

Tüftüf:

  • Tek seferde 12 toplam mermi taşıyabilen tek silah. Radyal menü üzerinden mermi tipini değiştirebiliyorsunuz.
  • Patlayıcı mermi isabet edilen düşmana başka bir hasar verilirse, mermi anında patlar.
    Paylayıcı mermi ile suya girilirse mermi düşer ama düştüğü yere hemen saldırırsanız yine patlıyor.
    Patlayıcı mermi ufak bir barut fıçısı gücünde ama kendi patlayıcı merminiz size zarar vermez.
    Patlayıcı mermiler, gemilere zarar vermiyor.
  • Zehirli mermi ile suya girilirse üzerinizden düşüyor. Zehirli mermi isabet etmiş bir düşmana başka bir şekilde hasar verirseniz, zehir gidiyor.
  • Tuzak mermisi ile yapay zeka düşmanlarınızı birbirlerine saldırtabilirsiniz. Tuzak mermisi uzaktan ganimet ışığında parladığı için, oyuncuları kandırmak için de kullanılabilir.
3.1. Ganimet Tipi Silahlar
Bunlar oyunda çeşitli yerlerden ganimet olarak bulabileceğiniz, kullandıkça şarjı biten, özel güçleri olan silahlardır. İster satın, ister kullanın.

Her birinin nasıl bulunabileceği, kendi başlıklarında anlatıldı.

Genel Bilgiler
  • Bu silahlar, envantere eklenemez. Elinizde gezdirip, kullanıp, sonra bırakmanız gerekir.
  • Elinizde bu tipte silahlar varken koşamazsınız.
  • Bazılarının şarjlarının bitmesi, değerlerini etkilemez. Tam şarj ile şarjı bitik arasında altın farkı yoktur. Ama bazıları şarjı bitince yok olur (Mızrak gibi).
  • Şarjı bitenleri geri dolduramazsınız. Yenisini bulmanız gerekir.

Ganimet Tipi Silahların Satışı

Silahın İsmi
Altın Değeri (Bonussuz)
Kime Satılır?
Mızrak
250
Her şirket alıyor (Athena hariç)
Kül Rüzgarları Kuru Kafası
10000
Ruhlar Örgütü & Tırpancının Kemikleri
Kül R. Kuru Kafası (Obsidyen)
2500
Ruhlar Örgütü & Tırpancının Kemikleri
Siren Şarkısı Kuru Kafası
50000
Briggsy (etkinliği bitirmelisiniz)
Rüzgar Çağıran
2750 - 3250
Her şirket alıyor (Athena hariç)
Ruhlar Palası
7000
Her şirket alıyor (Sizin geminize aitse sadece Tırpancı)

Barut Fıçısı
100 - 200 (Sıradan)
2750 - 6000 (Kale)
3000 - 5000 (Athena)
Tüccar İttifakı & Tırpancı'nın Kemikleri
Tüccar İttifakı & Tırpancı'nın Kemikleri
Athena'nın Serveti & Tırpancı'nın Kemikleri
3.2. Karanlık Gelgitlerin Üç Dişli Mızrağı (Trident of Dark Tides)
3 farklı güçte saldırı yapabilirsiniz, ateş etme tuşuna basılı tuttuğunuzda saldırının gücü artar. Kullandıkça şarjı azalır, şarjı bitince kendiliğinden yok olur.


Ekran görüntüsünün sahibi: Gamepur[www.gamepur.com]

Nereden bulunur?
  • Adalarda sahillerde rastgele bir biçimde,
  • Suda rastgele yüzen fıçılarda,
  • Deniz yolculuğunda rastlayacağınız batıklarda,
  • İskelet gemisi batırarak,
  • Megalodon / Kraken yok ederek,
  • World Event tamamlayarak bulabilirsiniz.
  • Garanti bir yöntemle bulmak istiyorsanız, Pirate's Life serisinden hikayeli görevler yaparak da bulabilirsiniz.

Özellikleri
Hasar çizelgesi şu şekildedir:

Saldırı Seviyesi
Etkileri
Küçük baloncuk (1 şarj)
30 hasar, tek hedef
Orta baloncuk (2 şarj)
60 hasar, çevredeki düşmanlara yayılır
Büyük baloncuk (3 şarj)
90 hasar, daha da geniş bir alana yayılır

Referans olarak: Tam isabetli bir atışta tek seferde bir oyuncuyu öldürebilen Alaybozan tüfeğinin maksimum hasarı 100'dür.

✔️ Avantajları:
  • Çoklu hedefe saldırmada etkilidir, bölgesel hasar verir. Alaybozan'dan 10 puan daha düşük hasar vermekle beraber Alaybozan tekli hedeflere karşı etkiliyken, bunun isabet ettiği yere göre birde fazla düşmana tek saldırı ile aynı anda 90 vurabilirsiniz.
  • Hedefi geriye ittirme özelliğine sahip 2. silahtır (ilki Alaybozan). Bunun geriye ittirme gücü Alaybozan'dan daha fazla hatta.
  • Yapay zekaya karşı çok etkili bir silah (iskelet, okyanus yaratıkları, hayaletler, köpek balıkları vs.).

Dezavantajları:
  • Şarjla sınırlı olması, tekrar dolmaması.
  • Saldırısının verdiği hasar arttıkça, attığı enerji topunun hızının düşmesi. Uzaktan atarsanız düşmanı ıskalama olasılığınız çok fazla.
3.3.A. Kül Rüzgarı Kuru Kafası (Ashen Winds Skull)
Yalnızca Kül Lordu (Ashen Lord) öldürerek bulabileceğiniz özel bir çeşit eşyadır.



Kuru kafayı elinizde tutarak, ateş ettiğiniz tuşla bunu düşmanınıza karşı kullanabilirsiniz. Verdiği hasar çok yüksektir, düşmanı yaktığı için aynı zamanda pasif bir hasar da verir. Ancak şarjı çabuk biter. Tam halinin şarjı yaklaşık 45 saniye dayanıyor.

Bu kuru kafa ile yapay zeka öldürmek çok zevkli. En azından birkaç tur denemenizi tavsiye ederim, çıtır çıtır ölüveriyorlar :) ayrıca buna dair başarım da var. Aklınızda olsun.

Kül Rüzgarları Kuru Kafaları, suyun altında kullanılamıyor. Kullanmayı denediğinizde şarjı boşa gider.
3.3.B. Obsidyen Kül Rüzgarları Kuru Kafası
Oyunda şu an yalnızca Burning Blade etkinliğinden gelmektedir. Sahipsiz bir Burning Blade gemisini aldığınızda hazinelerin arasında bunu da bulacaksınız.

Normal Kül Rüzgarları Kuru Kafasından daha büyük ve etkili bir ateş saçıyor. Bunun ateşinin, geriye itme etkisi var. Yani bir oyuncuyu bununla duvar arasında sıkıştırarak kaçmasını engelleyerek öldürebilirsiniz. 🔥
3.4. Siren Şarkısı Kuru Kafası (Skull of Siren Song)
Kül Rüzgarları Kuru Kafasına benzer bir çeşit şarjlı silahtır. Ancak şarjı ona kıyasla daha fazladır.

Bunun diğer şarjlı silahlardan farkı, bulunduğu gemiyi bir lanet altına alıp özelliklerini kısıtlamasıdır. Gemilerin hızını düşürür, bu sayede normalde hız avantajı olan gemilerin, diğerleri tarafından yakalanabilmesini sağlar.

Aslında bu bir silah kullanımı için oldukça verimsiz bir eşya, çünkü gemideyken geminizi yavaşlatır, karadayken de sürekli mercan iskeleti doğmasına sebep olur size rahat vermez. Ama oyunun bir içeriği olduğu için bu başlıkta anlattım.

Nasıl elde edilir?
Özel bir yolculuk görevini aktif etmeniz gerekiyor. Geminizin orta direğinde şu aşağıdaki görüntüdeki gibi bir not asılı olarak duruyor. Notu okuyup, görevi kabul ettiğinizde yolculuk başlıyor.



O esnada o sunucuda görevi aktif eden tüm oyuncular için aynı görev ilerliyor.

Sandık ve Anahtar
Görevi başlattığınızda, geminize Briggsy'nin hayaleti geliyor. Ve size 2 tane harita verip iyi şanslar dileyip gidiyor. Bu haritalardan bir tanesi büyük bir adaya, diğeri küçük bir adaya işaret ediyor. Büyük adada sandık, küçük adada anahtar oluyor genelde. Haritalara radyal menü üzerinden ulaşabilirsiniz.

Siren Şarkısı Sandığı görüntüsü solda, Siren Şarkısı Anahtarı görüntüsü sağda:


Siren Şarkısı Kuru Kafası'nı alabilmek için, Briggsy'nin gösterdiği iki adaya gidip, iki konumu da kazmanız lazım. Ama bu esnada diğer oyunculara dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü önceki başlıkta belirtildiği üzere, bu görevi o anda başlatan her oyuncuya Briggsy aynı adaları gösteriyor. Yani bir oyuncu sizden önce gidip bu eşyalardan birisini kazabilir, bu sebeple hızlı hareket etmelisiniz.

Kazılan sandık veya anahtar, harita masasında görünüyor. Haritadaki görünüşü sağda yer alan simge şeklindedir.

Sandık veya anahtardan birisi, tek başına işe yaramıyor. Yani bunları ayrı ayrı satamıyorsunuz, kuru kafayı alabilmek için birleştirilmeleri gerekli. Ve haritada herhangi bir yere de saklanamıyorlar.

Bu eşyaların yeri, masa haricinde sunucunun her yerinden şu aşağdaki ışık huzmesiyle de belli oluyor:


Kafa ve Teslimat
Siren Şarkısı Sandığı ve Siren Şarkısı Anahtarını buldunuz, bir araya getirdiniz ve sandığı açtınız. İçerisinden Siren Şarkısı Kuru Kafası çıkacaktır. Gönlünüzce kullanabilirsiniz, şarjı bittiğinde değeri düşmüyor.



Bu adımda artık Kuru Kafa'ya sahipsiniz. Bir silah olarak kullanmak veya Briggsy'e teslim etmek sizin tercihiniz. Bu da Kül Rüzgarları Kuru Kafasına benzer bir güce sahip ancak şarjı ona kıyasla daha çok dayanıyor, kötü yanı ise başta bahsettiğim lanetlere sahip olması. Ayrıca haritada bu kuru kafanın yeri de belli oluyor, sandık ve anahtardaki gibi aynı.

Siren Şarkısı Kuru Kafası yalnızca Briggsy'e teslim edilebilir. Oyunda başka herhangi bir birlik veya temsilciye satılamamaktadır.

Briggsy'i nerede bulacağım?
Harita masasında, Briggsy'nin hangi adada olduğu şu görüntüdeki gibi belli oluyor. Ayrıca o adanın üzerinde sunucunun her yerinden görünebilecek şekilde bu harita masasındakine benzer bir hortum yükseliyor, bu şekilde hangi adada olduğunu anlıyorsunuz.



O adaya vardığınızda Briggsy'nin sesini duymaya çalışın. Size bir yerlerden seslenecek. İlgili adada bir tepede, mağarada, sahilde vs. çeşitli yerlerde olabiliyor.
3.5. Rüzgar Çağıran (Horn of Fair Winds)
Siren Mabed'lerinden ve nadiren de olsa gemi batıklarından (sahipsiz, oyun tarafından yaratılan gemi batıkları) çıkan, özel bir çeşit eşya.

Aslında tam olarak silah değil, çünkü doğrudan hasar vermiyor. Ama oyunculara etkide bulunabildiği için buraya yazdım.

Bu borazan ile rüzgar yaratarak çeşitli şeyler yapabilirsiniz:
  • Sandal kullanırken veya kendiniz yüzerken, suda daha hızlı hareket edebilmenizi sağlar.
  • Geminizin yelkenlerine üflediğinizde geminizin daha hızlı yolculuk yapmasını sağlar.
  • Yüksek bir yerden elinizde bunla atladığınızda yere üfleyerek yumuşak iniş yapabilirsiniz.
  • Düşman oyunculara üfleyerek onları iterek uzaklaştırabilirsiniz.
  • Ateşleri söndürebilirsiniz.
3.6. Ruhlar Palası (Blade of Souls)
Burning Blade etkinliğini tamamlayıp gemiyi batırdığınızda, ödül olarak bu düşüyor. Bu etkinlik ve ritüeller hakkında daha detaylı bilgi için 7 numaralı başlığa bakabilirsiniz.

Ganimet tipi silahlar arasında yakın dövüşte kullanılabilen tek silah budur.

Oyuncu & yapay zeka fark etmeden, değdiği düşmanı ateşe veren ve normal palalardan daha yüksek bir geriye tepme özelliği olan tek yakın dövüş silahıdır. Ancak diğerleri gibi bu da şarja sahip, bir süre sonunda bu özelliklerini kaybediyor.

Yapay zeka Burning Blade gemisini batırdığınızda gelirse 7000 altın değerindedir.
Oyuncu tarafından yönetilen gemiyi batırdığınızda gelen, o geminin yaptığı ritüel başına 13000 altın değerlenir.
3.7. Patlayıcı Barut Fıçıları (Gunpowder / Keg)
Oyundaki patlayıcı silahlardır. Bölgesel hasar verirler, oyuncuları ve zayıf sayılacak yapay zekaları tek patlamayla öldürebilir, gemilerde birkaç delik birden aynı anda açabilirler.



Sea of Thieves'te 5 çeşit patlayıcı bulunuyor. Bunlardan,

3 tanesine sık rastlayacaksınız,
1 tanesi sadece Tall Tale (Efsanevi Öykü) üzerinden geliyor ve savaşta kullanılacak bir işlevi yok,
1 tanesi de sadece yapay zeka tarafından özel bir durumda kullanılabiliyor.

Oyuncular tarafından barut fıçıları kısaca GP veya Keg olarak adlandırılıyor.

❗❗❗ Barut fıçıları dışarıdan gelecek darbelere karşı çok hassastır ve anında patlar. Buna çok dikkat edin. ❗❗❗

Fıçıyı, silahınızın ateş etme tuşuyla ateşleyebilirsiniz. İsterseniz farenin sağ tuşuyla (gamepaddeki karşılığını bilmiyorum) söndürebilirsiniz. Bir barut fıçısını zamanlı bomba gibi yakarak bir yere bırakıp kaçarak da patlatabilirsiniz, ya da hiç yakmadan bir yere koyup uzaktan silahla ateş ederek patlatabilirsiniz, nasıl rahat ederseniz artık.

Gunpowder'lar satın alınamaz ancak Tüccar İttifakı veya Tırpancının Kemikleri birliğine satılabilirler. Özellikle Stronghold ve Athena versiyonları iyi para eder, diğerlerinin maddi değeri düşük aklınızda olsun.

Sırasıyla hepsine bakalım:

Gunpowder Barrel (Standart)


Oyunda en sık rastlayacağınız barut fıçısıdır. Koyu kiremit - kırmızı arası bir renge sahiptir. İskeletlerin bazıları topraktan bununla çıkar, adalarda rastgele bulabilirsiniz, suda yüzen fıçıların arasında rastlanabilir, batıklarda bulunabilir. İskelet Hisarlarında bol miktarda bulunurlar.

2019 yılında Kraken'e GP ile saldıran bir oyuncu 😄 aşağıda izleyebilirsiniz:


GIF'in kaynağı[gfycat.com]

Stronghold Gunpowder
Oyunun en güçlü 2 barut fıçısından birisidir. Üzerini sarmalayan kemikler ve üzerindeki afişin farklılığı ile diğerlerinden ayırt edebilirsiniz.

Patlatma alanı gerçekten çok yüksektir, bulunduğu yerden uzağa saniyelerce koşsanız bile size etki edebilir. Bununla saldırı düzenlenmiş bir gemiyi batmadan döndürmek profesyonellik gerektirir diyebiliriz.

Normal barut fıçıları kadar kolay bulunmaz bunlar. Etkinliklerde, bazı özel tür yolculuk görevlerinde rastlarsınız.

Gücünü görmek için örnek bir video, 40. saniyeye bakabilirsiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=EEjvWI1xpaw
Athena Barutu (Keg of Ancient Black Powder)
Oyunun en güçlü fıçılarından diğeridir, Stronghold GP'nin daha karizmatik olan versiyonudur diyebiliriz. Yalnızca Athena'nın Serveti görevlerinden elde edilebilirler. Patlayınca etrafa turkuazımsı bir bulut yayar, görüntüsü Stronghold GP'den daha güzeldir. Ancak elde etmesi zor olduğundan bunlar genelde düşmana saldırmak için kullanılmak yerine hızlıca satılması makbul olandır.

Bir video da Athena Keg için:
https://www.youtube.com/watch?v=-TCqrrRMRag
Trapmaker's Gunpowder Key
Buna yalnızca Shores of Gold serisinin 6. Tall Tale'ında (The Art of the Trickster) rastlayacaksınız. O tale içerisinde bir anahtar görevi görüyor, başka bir işlevi yok. Bu fıçı diğerleri gibi kontrollü bir şekilde patlatılamaz, bir fitili de mevcut değildir. Yalnızca gördüğünüzde ne olduğunu anlayabilmeniz için burada bahsettim.

Diğer GP'lerden farklı olarak darbelere karşı bir müddet dayanır. Çok fazla hasar alırsa, normal bir GP gücünde patlar ve aktif olan Tall Tale başarısız kabul edilir, baştan başlamanız gerekir.

Hayalet Gemi Fıçısı
Hayalet Gemiler, arkalarında Gunpowder Barrel bırakıyorlar suya, üzerinden geçerseniz standart GP gücünde bir hasar veriyor geminize.

Bunları sudan çekip söndürmek, alıp satmak veya kullanmak gibi şeyler denemeyin, ben denedim olmuyor :) bazen uzaktan sniper ile vurduğunuzda patlıyorlar. O da her seferinde olmuyor. Hayalet Gemiler bunları bıraktığında farklı bir ses efekti geliyor, oradan anlayabilirsiniz. Suda bir süre kaldıktan sonra kendi kendilerine patlıyorlar.
3. Ek: Saklanma Mekanikleri
Bu aslında bir "silah" başlığı değil ama oyunda düşmanınızı yenmenizi kolaylaştıran saklanma mekaniklerini burada anlatmaya karar verdim, en yakın başlık burası gibi çünkü.
4. Mıntıkadaki Dükkanlar / Noktalar (Outpost)
Karakterinizin dış görünüşünü özelleştirmek için gerekli eşyaları buralardaki dükkanlardan satın alıyorsunuz. Satın aldıktan sonra dükkan kapısının yanında bulunan sandıklardan bunları giymeyi unutmayın :)

Üzerinde kilit olan eşyaları satın almaya henüz hak kazanmamışsınız demektir. Gerekli commendation'ları açtıkça, onlar da satın alınabilir hale gelir.

Bu eşyaların Reaper temasına özel olanları Reaper's Hideout'tan, Athena temasına özel olanları da Legend Hideout'taki NPC'lerden satın alınabilir.

Hükümdarlar (Sovereigns)


Mıntıkalarda, Kaptan'lara (bkz Kaptanlık mekaniği 1.1. başlık) kolaylık sağlanması için oyuna eklenmiş olan bir birliktir. Bunlar 15. seviye bir Lonca üyesi değilseniz, temsilcilik vermezler, ancak sizden Reaper's Bones (Tırpancı) özel hazineleri dışında her birliğe ait hazineyi alırlar. Birliklerin vereceği parayı ve tecrübe puanını da aynen alırsınız. Geminizde temsilcilik varsa, bunun bonusunu da aynen almaya devam edersiniz. Lonca temsilciliğiyle ilgili bilgileri, Lonca başlığında okuyabilirsiniz.

Notlar:
  • (Avcı'nın Çağrısı hazinelerinden gelecek altına bir miktar kesinti uyguluyorlar.
  • Başarımlar, hazineleri kendi birliklerine sattığınızda olduğu biçimiyle sayılmaya devam ediyor.
  • Tırpancı'nın Kemikleri temsilcisi iken de Kaptanlı bir gemideyseniz buraya hazine satabilirsiniz ancak Tırpancı'ya satmışsınız gibi başarım açılmaz.

Görev Panosu


Limanda bulunur. Minik görevler için (30 dakika - 1 saatlik oturumlar) tasarlanmış basit bir mini-oyun mekaniğidir.

Gömmüş olduğunuz hazinelerin haritalarını buraya sabitleyerek başka korsanların bunları alıp bulmasını sağlayabilirsiniz. Başka korsanların bu işlemi yapması durumunda da onların hazinelerini siz bulabiliyorsunuz. Buraya eklenen görevler, Gold Hoarder (Altın İstifçileri) birliğinin X işaretli harita görevleriyle aynı mantıkla işler. Her görev panosundan günde 5 kere harita alabilirsiniz. Bir oyuncu tarafından gömülmüş bir hazine yoksa, yapay zeka tarafından rastgele yaratılanları görürsünüz. Alacağınız görevin hangi adada geçeceğini panoda almadan önce görebilirsiniz.

Hardcore oyuncular için pek bir olayı yok bu mekaniğin, daha çok casual takılacak, ufak bir oynayıp sonra çıkacak oyuncular için tasarlanmış bir mekanik, getirileri çok fazla değil bu sebepten. Bununla açılacak kılıf ve unvanların ne olduğuna bakmak için göz atabilirsiniz: https://seaofthieves.fandom.com/wiki/Data:Commendations/Bilge_Rats/24_Buried_Treasures

Kıyafet


Kapısında çizme resmi olan dükkanlardan karakterinize giyim kuşam için kıyafetler satın alabiliyorsunuz. Bot, şapka, elbise, ceket, pantolon, eldiven, kemer, yelek, göz bandı, el kancası, tahta ayak protezi, saç ve sakal modelleri buradan satın alınıyor.

Bu kıyafet dükkanlarını işletenlerin ismi hep C ile başlıyor, "Clothing"den geliyor bu C harfi.

Ekipman


Kapısında kürek ve dürbün resmi oluyor bu dükkanların. Kullandığınız ekipmanlar için özel kılıfları bu dükkanlardan satın alabiliyorsunuz. Kova, kürek, pusula, dürbün, saat, fener, bardak, megafon ve müzik aletleri için kılıflar buradan satın alınıyor.

Bu ekipman dükkanlarını işletenlerin ismi T ile başlıyor ve hepsi erkek oluyor. Tom, Tim gibi. "Tools"tan aklınızda kalabilir.

Silah


Kapısının yanında silah kutusu bulunan bu dükkanlardan bütün silahların özelleştirmelerini satın alabilirsiniz.

İşletmecilerinin ismi W ile başlıyor, "Weapons"tan geliyor bu isimler.

Tersane


Geminiz için özelleştirme kılıflarını bunlar satıyor. Outpost'ların limanlarında bulunuyorlar. İç içe geçmiş 2 tane çekiç şeklinde bir resim ile temsil ediliyorlar.

İşletenlerin isimleri hep S ile başlıyor, "Ship"ten aklınızda kalsın.

Taverna


Oyuna başladığınızda doğduğunuz bina. İçeride Mysterious Stranger ve barmen yer alır. Kapısında da Larinna var.
  • Mysterious Stranger'a Athena eşyalarını satıyorsunuz.
  • Barmenlerle Merchant kargoları için iletişime geçmeniz gerekebiliyor. Barmen'lerin hepsi kadın ve isimleri T ile başlıyor, Tanya, Tess vs gibi.
  • Larinna da Bilge Rats temsilcisi olan karakter.

Larinna'dan hem para hem de doubloon karşılığında çeşitli şeyler satın alabiliyorsunuz. Letter of Recommendation ile her güncelleme başına 1 kereliğine Reaper's Bones ve Athena's Fortune hariç kalan birliklerdeki itibar seviyenizi 1 seviye yükseltebilirsiniz. Ayrıca doubloon'ları altına çevirmenizi sağlayan türden keseler de satıyor Larinna ama altınları doubloon'a çeviremiyorsunuz.

Castaway's Camp


Oyuna 22 Haziran 2021 tarihinde eklendi. Karayip Korsanları ile ilgili hikayelerini yapabilmek için buradan efsane öykü başlatıyorsunuz.

Capsize Charters


Oyuna 20 Temmuz 2023 tarihinde eklendi. Maymun Adası ile ilgili hikayelerini yapabilmek için buradan efsane öykü başlatıyorsunuz.

Mağaza


Antik Sikke yani gerçek parayla satın alınabilen oyun dövizi ile harcama yapabileceğiniz dükkanlar.
4.1. Korsan Şirketleri ve Yolculuklar
Korsan Şirketlerinden yolculuk almak için, geminizdeki görev masasından yolculuk seçip oylarsınız. Daha üst düzey yolculuklar yapabilmeniz için bu Korsan Şirketleri'nin temsilcileriyle konuşarak ünvan kilitlerini açmanız gerekir.

Oyunda toplam 8 tane Korsan Şirketi bulunur. Bunların 4 tanesinden yolculuk alabilirsiniz. Diğerleriyle iletişim yöntemi biraz daha farklı.

Yolculuk alabildiğiniz şirketlerden çıkacak yolculukların, sizi hangi adaya göndereceğini önceden bilemiyorsunuz. Ama kısa süreli yolculuklar daha yakın adaları verirken, uzun süreli yolculuklar daha uzağa gönderebiliyor. Yolculuk tipini önceden seçebiliyorsunuz. Yani yapacağınız yolculuğun hangi mekaniklerle yapılacağını siz belirliyorsunuz ancak oyunun hangi bölgesinde geçeceği konusu şansa bağlı (Volkanik bölge hariç, onun yolculukları kırmızı renkte parlar ve "Kül" olarak isimlendirilir).

Korsan Şirketleri, mekanikleri bazında 2 sınıfta incelenebilir. Yolculuk alınabilenler ve alınamayanlar.

Yolculuklardan maksimum verim alabilmek için, o birlikte temsilci (emissary) olmalısınız. 4.2. numaralı başlığa bakın.

Önce kısaca yolculuk alınamayanları buraya özetliyorum. Ardından başlık başlık, yolculuk alınabilenleri ve yolculuk tiplerini kısaca açıkladım.

🕓 Yolculukların hepsi önceden hesaplanmış tahmini bir tamamlanma süresine sahiptir. Daha az saat sembolü bulunanlar daha kısa, daha fazla saat sembolü bulunanlar daha uzun sürecektir.

⏫ Oyunun başlarında bazı yolculuklar size kilitli görünebilir. O kilitleri açmak için, seçebildiğiniz yolculukları yapa yapa seviye yükseltmeniz ve seviyeleri atladıkça, ilgili Korsan Şirketi'nin temsilcisine gidip ünvan almanız gerekiyor.

✔️ Yolculukları tamamladıkça ve yolculuklar esnasında çıkan hazineleri sattıkça, Korsan Şirketlerinde seviyeleriniz artar.

Yolculuk Alınamayanlar

Sirtine Sıçanları (Bilge Rats)
Temsilcileri mıntıkalardaki tavernaların kapısında görebileceğiniz Larinna isimli karakterdir. Sizden Ritüel Kafası, Kül Sandığı, Kül Anahtarı, Kül Kitabı gibi birkaç spesifik eşyayı alır ve karşılığında doubloon verir. Bu birlik, oyuna yeni içerikler geldiğinde onun tanıtımını yapmak, oyundaki önemli olaylarda oyunculara bilgiler sağlamak gibi işlevlere sahiptir.

Tırpancı'nın Kemikleri (Reaper's Bones)

Haritada I-12 (Iğdır'ın ı'sı) koordinatında bulunan adada temsilcilikleri var. Başka yerde yok.

Diğer birliklere satabildiğiniz her şeyi bunlara da satabilirsiniz ve karşılığında eşit para alırsınız ancak yalnızca Tırpancı'nın Kemikleri itibarı kazanırsınız.

Tırpancı temsilcisi olan gemiler, haritada diğer oyuncular tarafından görülebilir. Haritada kırmızı renkli gölge şeklinde gemiler olarak görünür. Bu birliğin adasının limanı biraz sığ ve adanın kendine ait topları bulunuyor, tam bir PvP mekanı yani.

Avcının Çağrısı (Hunter's Call)
Temsilcileri "Seapost" adı verilen küçük deniz mıntıkalarında yer alır. Oyunda bulduğunuz her türden et ve balığı bunlara satabilirsiniz. Balıkları çiğ de alırlar ancak etleri yalnızca pişmiş halde alıyorlar. "Ganimet(Trophy) olarak adlandırılan büyük boylu balıklar epey para ediyor. Detaylı bilgi için 11 numaralı başlığa bakabilirsiniz.

Deniz Kurtları (Sea Dogs)
2022 Mart tarihinden sonra bu birliğin başarımları açılamaz hale gelmiştir. Oyundan arena modu kaldırıldı.
Oyunun arena moduyla ilişkili olan birlik. Bunu normal macera haritalarında değil, arena modunda elde ettiğiniz başarılar ile kasabiliyordunuz. Ancak arenada elde ettiğiniz başarılar ile satın aldığınız gemi kılıflarını normal modda da kullanabiliyorsunuz tabii. Arena modu ile ilgili bilgi için 13 numaralı başlığa bakabilirsiniz.
4.1.1. Altın Stokçuları (Gold Hoarders)


Temsilcisi, üzerinde anahtar sembolü bulunan bir çadırda yer alıyor. Bulduğunuz korsan sandıklarını, vazoları, kadehleri vs. satın alır sizden. Oyunun en temel birliğidir diyebiliriz, herkesin yaptığı ilk yolculuk, bu birliğe ait oluyor.

Bunun yolculuklarında 6 çeşitle karşılaşabilirsiniz:

  1. Gömülü Hazine: İşaretlediği adada, işaretlediği bölgede gömülü olan hazineleri çıkartacaksınız. Bir adada birden fazla gömü olmaktadır.
  2. Bilmece: Gönderdiği adada 3 adımlı bir bulmaca çözeceksiniz. Rehberin başındaki Rare Thief eklentisinden[maps.seaofthieves.rarethief.com] faydalanabilirsiniz.
  3. Hazine Odası (Wayfinder): Antik Haraçlar sandığının yer aldığı, içi sandık ve çeşitli değerli eşyalarla dolu bir mahzene ulaşma yolculuğu. Basit bir rehber:

    https://www.youtube.com/watch?v=fUHvn6cf1Kw

  4. Kargaşa: Buraya kadar sayılmış 3 yolculuk tipini biraz biraz karıştırıp ortaya karışık bir yolculuk yaratır. Çok verimli sayılmaz ama. Yolculuk tiplerinden diğer birini seçip onu yapsanız daha hızlı ilerlersiniz.
  5. Baskın Yolculukları: Başlığın sonunda 4.1.5'de anlatılmıştır.
  6. Öğretici: Yalnızca yolculuk sisteminin nasıl işlediğini öğretmek amaçlı basit bir şey yaptırır.
4.1.2. Ruhlar Örgütü (Order of Souls)


Mıntıkalarda, fotoğrafta gördüğünüz yapıların içinde Madam'larla iletişime geçebilirsiniz.

Ruhlar Örgütü yolculuk tipleri:
  1. Prim (Kelle avı): Bir adaya gidip orada iskelet kaptanlarını / lordunu yok etmenizi isterler. İskelet tiplerini siz seçemiyorsunuz, şansa belirleniyor, sıradan da olabilirler, özel tipte iskeletler de olabilir. Yolculuğun süresine göre küçük bir adada tek bir iskelet de olabilir, büyük bir adada birden fazla iskelet de gelebilir.
  2. Hayalet Gemi Savaşı: Bir adanın etrafını saran Hayalet Gemisi filosunu yok etmenizi isterler. Bu yolculuk 2 aşamalı olur, ilk aşamada birkaç tane sıradan hayalet gemisini yok ettiğinizde 2. aşamaya geçer, burada boss gemisi gelecektir. Bu boss gemisini yok ettiğinizde yolculuk tamamlanır.
  3. Kargaşa: Önceki 2 yolculuk tipini birleştirip, ortaya karışık bir yolculuk yaratır. Ama çok verimli sayılmaz, ben önermiyorum.
  4. Baskın Yolculukları: Başlığın sonunda 4.1.5'de anlatılmıştır.
  5. Öğretici: Yalnızca yolculuk sisteminin nasıl işlediğini öğretmek amaçlı basit bir şeyler.
4.1.3. Tüccar İttifakı (Merchant Alliance)


Mıntıkaların limanlarında bulabilirsiniz. Yolculuk sırasında bulduğunuz malzeme kutularını (isminde "kutu"(crate) geçen ganimetler) bunlar satın alır.

Bunlardan aldığınız yolculuk, 6 türden birini verecektir:
  1. Tüccar Sözleşmesi: Özel türden bir hayvan isteyip yakalamanız için kafes verecek. Adalarda gezip bu hayvanlardan arayacaksınız. Hangi adada hangi hayvanı bulabileceğinizi görmek için: Rare Thief Companion[maps.seaofthieves.rarethief.com]
  2. Kargo Seferi: Size bir isim verecek ve adres verecek. O kişiden kargo alıp, kargonun üzerinde yazan adrese teslim edeceksiniz. Kargolar temelde 3 çeşittir, cam şişeleri hasardan korumalı, kumaşları sudan/yağmurdan korumalı, bitkileri ise sulamalısınız; yoksa değer kaybederler.
  3. Kayıp Sevkiyat: Haritanın bir yerinde batmış olan bir Tüccar İttifakı gemisinin batığını arayıp bulacaksınız. Şurada örnek bir rehber bulabilirsiniz:
    https://www.youtube.com/watch?v=wg5USdWp6bc
  4. Kargaşa: Buraya kadar sayılmış 3 yolculuk tipini biraz biraz karıştırıp ortaya karışık bir yolculuk yaratır. Çok verimli sayılmaz ama. Yolculuk tiplerinden diğer birini seçip onu yapsanız daha hızlı ilerlersiniz.
  5. Baskın Yolculukları: Başlığın sonunda 4.1.5'de anlatılmıştır.
  6. Öğretici: Yalnızca yolculuk sisteminin nasıl işlediğini öğretmek amaçlı basit bir yolculuk yaptırır.

Emtialar (Commodities)
Yolculuk tipi olmayan ancak bu birliğin bünyesinde yapılabilen bir iş daha var. Çeşitli varlıkları ucuzdan alıp pahalıya satma işlemi. Bazı mallar bazı mıntıkalarda daha ucuzken, diğerinde daha pahalıya satılabiliyor. Hangisinde ucuz hangisinde pahalıysa ondan alıp diğerine götürerek aradaki farktan kar elde ediyorsunuz.

https://seaofthieves.fandom.com/wiki/Commodities
4.1.4. Athena'nın Serveti (Athena's Fortune)


Oyundaki birliklerin herhangi 3'ünde 50 seviye olduğunuzda yani Korsan Efsanesi statüsü hak kazandığınızda açılan özel bir birliktir. Bunlar Mıntıkalarda yer alan tavernaların altında gizli üslerde bulunurlar. Buraya girebilmek için Korsan Efsanesi olduktan sonra, 50 yaptığınız 3 şirketten gidip ilgili ünvanlarınızı alın. Ardından tavernada bulunan Gizemli Yabancı isimli karakterden bir müzik öğrenmeniz ve o müziği tavernadaki küçük taşın üzerinde çalarak merdivenleri aktif hale getirmeniz gerekir.

Athena'nın yolculukları, diğer şirketlerden biraz daha uzun ve zordur. Eşyaları da diğer birliklere kıyasla zor toplanır: yalnızca Athena yolculukları sırasında veya Lanetliler Kalesi ve Servet Kalesi gibi görece zor olan etkinlikleri bitirince rastlayabilirsiniz.

Athena'dan alınabilecek yolculuklar şu şekilde:
  1. Perdenin Efsanesi: Oyunun en karmaşık mekaniklere sahip tipte yolculuğu. Ama Athena'nın Serveti birliğini yolculukla kasacaksanız, en hızlı bununla kasılıyor. Bunun için ayrıca bir rehberimiz var, ona göz atın:
    https://steamproxy.net/sharedfiles/filedetails/?id=2876857883
  2. Efsanelerin Yolculuğu(Kül hali de mevcut): Diğer şirketlerin yolculuk mekanikleri harmanlanarak oluşturulmuştur. 2 adımdan oluşur, ilk adımında 2 * 4 = 8 görev yaparsınız. Bunlar:

    • Tüccar İttifakı Kargo Seferi,
    • Altın Stokçuları Bilmece
    • Altın Stokçuları Gömülü Hazinesi,
    • Ruhlar Örgütü İskelet Avı.

    İkinci adımında da bir adada gömülü olan Efsaneler Sandığı'nı ve Kara Barut'u çıkartırsınız. Bu yolculuk, yeni tip yolculuklara göre yavaş kabul edildiğinden artık pek rağbet görmüyor.

  3. Efsanevi Arama: Bu yolculuklar, Athena seviyesi kasmak için değil, kimi eşyaları özellikle bulmak için kullanılır. 2 tiptir:

    • Lanetli Hazine için Efsanevi Arayış: Bin İçki, Keder ve Öfke lanetli sandıkların oyuncular tarafından daha rahat bulunabilmesini sağlamak amacı güdüyor. Bu yolculuk, saydığım lanetli sandıkları bulmak için kullanılıyor, Athena levelı kasmak için iyi bir seçenek değil.
    • Kaderin Kuru Kafası Efsanevi Arayışı: Bu kuru kafa ile Lanetliler Kalesi (FotD) etkinliğini başlatabiliyorsunuz. Bir pusulayı takip ederek tek hamlede kuru kafayı çıkartıyorsunuz. FotD'nin ne olduğunu anlamak için 7.3 numaralı başlığa bakabilirsiniz.

  4. Baskın Yolculukları: Başlığın sonunda 4.1.5'de anlatılmıştır.
4.1.5. Baskın Yolculukları (Tüm Şirketler)
Bunlar, world event (sunucuda herkese açık yağma etkinlikleri) tipinde bir yolculuk yaratır. Ancak içerisinde, sadece yolculuğunu seçtiğiniz Korsan Şirketi'nin özel hazineleri yer alır. Normal etkinliklerde bitirdiğinizde çıkan hazineler, baskın yolculuğu bitirdiğinizde gelmezler.

Özellikleri:
  • Yolculuk yapabildiğiniz tüm şirketlerde yapılabilir.
  • Seçtiğiniz etkinliğin tahmini süresine göre, çıkan ödülün değeri artar.
  • Dalış yaparak gittiğiniz için, başka sunucuya geçiş yaparsınız. Baskın yolculuklarına yalnızca dalış mekaniğiyle gidilebilir, yelken açılamaz.
  • Dalış yaptığınızda geminizdeki hazineler gider. Hazineniz varsa satın, ondan sonra baskına çıkın.
  • Servet Kalesi ve Burning Blade tipinde baskın yolculuğu yaratılamaz.

4.1.6. Görevler (Bulunarak Alınanlar)
Yolculuk masasına koyarak alabilecekleriniz dışında da yapabileceğiniz görevler mevcut.

Yine, yolculuk (voyage) sisteminde öğrendiklerinizle ilerleyerek çözüyorsunuz bunları da. Ama orada gelmeyen 1-2 şey gelebiliyor (malzeme kasası teslimatı gibi).

Bunlar geldiğinde, eğer yolunuzun üzerindeyse mutlaka yapın. Çünkü görev masasından başlattığınız yolculuklarda bulamayacağınız türden Baron, Kral sandığı gibi hazineler, değişik kuru kafalar, şanslıysanız Tırpancı Ödülü gibi nadir sandıklar çıkıyor. İşe yarar sayıda malzeme içeren Depo Kasaları da çıkabiliyor.

Rastgele görevler nerede, nasıl bulunur?
Şu nesnelere rastlayıp aldığınızda, görev otomatik olarak envanterinize eklenir:
  • Yeşil renkli şişeler (sahilde durur veya suda yüzer)
  • Mavi renkli, mercanlı şişeler (sahilde durur veya suda yüzer)
  • Parçalanmış parşömen (fıçılardan çıkar)
  • Gizemli günlük (adalarda taşların veya fıçıların üzerinde)
  • İskelet emirleri (iskelet kaptanlarından / lordlarından düşer)
  • Kül muhafızı notları (Kül muhafızı yok edince düşer)

Ne türde görevlendirmeler gelebilir?
Yeşil renkli şişeler, parşömenler ve gizemli günlükler:
  • Normal yolculuklardaki gibi X işaretli gömüler, bulmacalar, kelle avları, kargo görevleri.
  • Tahta, meyve, gülle kasası teslimatı, barut fıçısı teslimatı görevleri gelebilir.
Mavi renkli, mercanlı şişeler:
  • Siren Mabet ve Siren Hazine Odaları görevleri gelir. 7.6. numaralı başlığa bakabilirsiniz.
İskelet emirleri:
  • İskelet kaptanından düştüyse, X işaretli gömü görevi veya bulmaca görevi verecektir. Bulunduğunuz adada bir hazine çıkartacaksınız. Dolu bir Depo Kasası, Tırpancı Ödülü, Kale Barutu, Öfke Sandığı gibi birçok şey çıkabiliyor.
  • İskelet lordundan düştüyse, X işaretli gömü görevi gelecek ve Döküntü Kasası bulacaksınız.
Kül muhafızı notları:
  • Bulunduğunuz adada X işaretli gömü görevi gelecek. Kazdığınızda Kül Sandığı çıkacak.
4.2. Temsilcilik (Emissary)

Yolculuk alabildiğiniz birliklerin hepsinden ve ek olarak Tırpancı'nın Kemikleri'nden, temsilcilik alabiliyorsunuz. Bu temsilcilikler, söz konusu birliklere eşya sattığınızda daha fazla para ve itibar puanı almanızı sağlıyor.

  • Altın Stokçuları, Ruhlar Örgütü, Tüccar İttifakı seviyeleriniz 15 olduğunda bunlardan bayrak alabilirsiniz.
  • Athena'nın Serveti için Korsan Efsanesi olmanız lazım.
  • Tırpancı'nın Kemikleri bayrağı alabilmek içinse onların temsilcileriyle konuşmanız yeterli oluyor.



Gemiye temsilcilik bayrağı asabilmeniz için ilgili temsilcinin önünde bulunan masada bu bayrağı asmayı oylamadan geçirmeniz lazım. Bayrağı indirmek istediğinizde de aynı şekilde oy vermelisiniz.

Geminiz bir şekilde batar da bayrağınızı kaybederseniz, kırık bayrağı gemiye geri takamıyorsunuz. Kasmaya 1. seviyeden yeniden başlamanız gerekiyor. Kendi bayrağınızı Tırpancı'ya satarsanız yalnızca 1 altın veriyor. Bayrağı bir kere satın almanız yeterli, sonra hep envanterinizde oluyor, her istediğinizde asabilirsiniz 1. seviyeden başlamak üzere

Bayrak ilk asıldığında 1. seviye olup, en fazla 5. seviye olabiliyor.

Bayrakta seviye atlatmak için şunları yapmanız lazım:
  • İlgili birliğin hazinelerini görevle veya başkasından çalarak bulmak ve gemiye koymak.
  • O birlikle bağlantısı olan herhangi bir yolculuğu tamamlamak (şişelerden çıkan görevler dahil).
  • Etkinlik tamamlamak.
  • Bir yapay zeka boss'unu öldürmek.

Tırpancı'nın Kemikleri bayrağı diğerlerinden biraz farklı kasılıyor:
  • Başka temsilcilikleri kasan oyuncuları öldürmek (10 dakika içinde en fazla 3 kere puan veriyor).
  • Diğer temsilcilerin gemilerini batırıp temsilcilik bayraklarını çalmak ve gemiye koymak.
  • Herhangi bir hazineyi gemiye koymak burada da işe yarıyor. Ancak yapay zeka öldürmek Tırpancı bayrağına seviye atlatmıyor.

Temsilci Görevi (Emissary Quest)


Temsilci bayrağınızı 5. seviyeye getirmeye başarırsanız, her birliğin kendine has bir temsilcilik yolculuğu bulunuyor. Bu yolculuklar, normallerinden daha üstün olan ve daha fazla para kazanmanızı sağlayan görevler. İlgili birliğin temsilciliğinden alabilirsiniz.

Temsilci Görevleri şu şekilde:
  • Altın Stokçuları: Toplamda 10 tane sandık verecek şekilde, 4 tane farklı adada X işaretli kazı görevi.
  • Ruhlar Örgütü: Toplamda 8 tane kuru kafa toplayacağınız şekilde, 4 farklı adada iskelet kaptanı yok etme.
  • Tüccar İttifakı: 3'er kargoluk 2 tane kargo görevi.
  • Athena'nın Serveti: Her birinde Athena hazinesi bulunan 3 farklı görev. Gömü, bilmece ve iskelet kaptan avlama. Ama her birinden Athena hazinesi geliyor.
  • Tırpancı'nın Kemikleri: Bununki "quest" değil ama bir çeşit bonus sağlıyor. Haritada bulunan bütün temsilci gemilerinin yerini görebilme imkanı veriyor. Gemilerin hangi temsilciden olduğu, hangi seviye olduğu ve hangi tip gemi olduğunu göremiyorsunuz ama anlık olarak yerlerini takip edebiliyorsunuz.

Temsilci Lider Panosu & Temsilci Değeri
Temsilci bayrağı takılıyken yaptığınız ticaretler, dünya sıralamasındaki yerinizi belirler. Her ay oyuncuların tepedeki %50'si ve %25'i bu birliklere özel eşyalar kazanırlar, bu sıralama her ay sıfırlanır.

Temsilci Lider Panosu'ndaki sıralamanızı belirleyen değer, Temsilci Değeri olarak adlandırılır. Panoda gördüğünüz rakamlar, bu değerlerin toplamından meydana geliyor. Temsilcili bayrağı takılıyken ilgili birliğe sattığınız her eşyanın bir Temsilci Değeri cinsinden bir değeri bulunuyor yani.

Yerinizi itibar menüsünden ilgili birliğin üzerine tıklayarak öğrenebilirsiniz.
4.2.1. Seviyeler ve Ayrıcalık
Oyunda 2024 Temmuz ayı itibariyle, korsan şirketlerinde kasabileceğiniz maksimum seviyeler şöyledir:

500 seviye(100 * 5 ayrıcalık):
  • Altın Stokçuları
  • Ruhlar Örgütü
  • Tüccar İttifakı
  • Tırpancı'nın Kemikleri
  • Athena'nın Serveti

50 Seviye:
  • Avcı'nın Çağrısı
  • Deniz Kurtları (artık kasılamıyor ama önceden kasılanlar için hala 50 seviye)

4.1. numaralı başlıklarda saydığım görevlendirmeler ile bu seviyeleri kasıyorsunuz.

Ayrıcalık
Korsan şirketlerinde 100. seviye olduktan sonra, şirketin temsilcisine gidip ondan "ayrıcalık" alabilirsiniz. 1. Ayrıcalık üzerine 100 seviye daha kastığınızda, 2. ayrıcalık açılıyor. Bu böyle böyle 5. ayrıcalığa kadar gidiyor.

Her bir ayrıcalık başına, iki yüzük kazanıyorsunuz, sağ ve sol elinizin birer parmağına. Yani her şirkette tüm ayrıcalıkları açtığınızda, toplamda 10 yüzüğünüz oluyor.
4.2.2. Lonca Temsilciliği
Lonca temsilciliği de Korsan Şirketlerine ait temsilciliklerle aynı mantıkla ilerlemektedir. Ancak ufak tefek birkaç farkı olduğu için burada bahsetmek istedim.

Lonca temsilciliği bayrağını, Lonca'nız 15 seviye olduğunda otomatik alıyorsunuz, diğer Korsan Şirketleri gibi temsilciden almanıza gerek olmuyor.

Lonca temsilciliği alan gemiler, aynı Tırpancı'nın Kemikleri temsilcileri gibi harita görünürler. Ancak bu gemiler, Tırpancı'lar gibi haritadaki diğer temsilcileri göremezler. Yani daha açık bir hedeftirler.

Bu temsilciliği aldığınızda, o oturumu açtığınız geminin bağışlanmış olduğu Lonca'nın itibar puanı daha hızlı kasılacaktır. Lonca daha fazla seviye atlayacaktır. Bayrağın 5. seviyeye geldiğinde verdiği itibar, altın ve temsilci değeri bonusu ise 1.75'tir. Yani 1000'lik bir ganimetten 1750 altın alırsınız.

Lonca'ların da diğer temsilciliklerde olduğu gibi dünya çapında bir Temsilci Lider Panosu sıralaması var. Ama diğer temsilciliklerdeki gibi ödül vermiyor bu sistem.

Lonca temsilciliğinin avantajı
Aynı anda tüm şirketlere bu bonusu sağlıyor oluşudur.

Lonca temsilciliğinde, Hükümdarlara sattığınız her eşyadan 1.75 para ve itibar bonusu alıyorsunuz. Yani aynı anda Altın Stokçuları, Ruhlar Örgütü, Tüccar İttifakı ve Athena'nın Serveti birliklerinden eşyaları karmakarışık sattığınızda hepsinden 1.75 çarpan bonusu alıyorsunuz. Oyunda bunu sağlayan tek temsilcilik Lonca temsilciliğidir.

Yani mesela Tırpancı'nın Kemikleri temsilciliği taktığınızda 5. seviyede her eşyada 2.5 çarpanında bonus alırsınız ama bu sadece Tırpancı'nın Kemikleri birliğindeki seviyenizi arttırır.

Altın Stokçuları temsilci bayrağını taktığınızda, 5. seviye temsilci bayrağında yalnızca Altın Stokçularını ilgilendiren hazinelerde bu çarpan bonusu alırsınız, söz gelimi kuru kafa sattığınızda bu bonusu almıyorsunuz.

Lonca temsilciliği ile sattığınız her eşya hem Lonca seviyenizi ilerletiyor, hem de çarpan oranında tüm şirketlerinize bonuslar sağlıyor 💯
4.3. Korsan Efsanesi (Pirate Legend)
Oyunda seviye kasılabilen şirketlerden herhangi 3'ünde 50 seviye olursanız, Korsan Efsanesi ünvanını kazanmaya hak kazanıyorsunuz. Altın Stokçuları, Ruhlar Örgütü, Tüccar İttifakı, Tırpancı'nın Kemikleri, Avcı'nın Çağrısı şirketlerinden istediğiniz 3 tanesinde 50 seviye olmalısınız. Genelde bu saydıklarımdan ilk 4'ünden 3 tanesi tercih edilir, seviye kasması daha kolay olduğu için.



Korsan olduktan sonra Athena'nın Serveti isimli korsan birliğinin kilidi açılır ve bu birlikten özel yolculuklar, kılıflar alabilirsiniz.

3 tane birliği 50 seviye yaptım, ünvan için ne yapmalıyım?
50 seviye yaptığınız 3 şirketin her birinin temsilcisi ile görüşüp, 50. seviyeye kadarki açılan ünvanları satın alın. Bu unvanları almazsanız, Korsan Efsanesi ünvanını alamazsınız.

Her birini 50+ seviyeye kadar satın aldığınızdan eminseniz, herhangi bir mıntıkanın tavernasına gidin. Orada tezgahın solunda, masanın başında sırtını duvara yaslayarak duran siyah giyimli adamla (Gizemli Yabancı) ile konuşun. Sizi Efsane ilan edecek olan kişi o.

Athena'nın Serveti Sığınağı
Efsane unvanını aldıktan sonra, özel bir tür müzik öğreniyorsunuz; bu müzik yalnızca tavernada, Sığınak girişinde çalınabiliyor. Bu müziğin yardımıyla Sığınak kapısını açıyorsunuz ve Athena'nın Serveti birliğinin huzuruna çıkıyorsunuz.

Paylaştığım videoda 1. dakika 10. saniyeyi izleyerek söz konusu olayı görebilirsiniz. 2. dakika 10. saniyede, masa başında oturan tombul hayalet amca da "Korsan Lordu" oluyor. Athena'nın Serveti ile ilgili terfileri ve bazı eşyaları ondan alıyorsunuz.

4. Ek: Sezon Sistemi
Oyuna birkaç ayda bir, 100 seviyeden oluşan bir sezon içeriği eklenir. Seviye kastıkça ödüller kazanırsınız. Bu ödüller arasında altın, doubloon, antik sikke, çeşitli kılıf ve kozmetikler yer alır. Bu ödüllerin bazıları, yağma biletinin ardına kilitlenmiştir. Yağma bileti, gerçek para karşılığında satın alınabilen, sezon içeriklerinin daha fazla çeşitlenmesini sağlayan bir pakettir diyebiliriz.

Bir sezonda sezon puanınızı 100. seviyeye kadar ilerletirseniz, ücretsiz 250 antik sikke kazanabilirsiniz. Eğer yağma bileti de aldıysanız, 750 sikke daha kazanırsınız. Toplam 1000 sikke, yağma biletinin fiyatı eder.

Yani oyunda bir kere yağma bileti için para verdikten sonra, her sezonu 100 yaptığınızda, o bilet kendi kendisini amorti etmektedir.

Sezon sistemi oyuna daha sistematik şekilde yeni içerik eklenebilmesi ve parayla satılan kozmetiklerin bazılarının, oyuna sunuldukları sezon süresince daha ucuza alınabilmesi için getirilmiştir.

Sezon seviyesi nasıl kasılır?
Oyun oynadığınız sürece yaptığınız hemen her şeyden sezon puanı alırsınız.

Bir adaya yanaşmak ve ayak basmak, bir hazineye dokunmak, onu gemiye taşımak, hazineyi satmak, temsilci bayrağı kasmak, bir yapay zeka öldürmek, bir yolculuk/görev tamamlamak, yemek pişirmek ve onu yemek, günlük ve haftalık eylemleri tamamlamak (etkinlik merkezinden bakabilirsiniz), tall tale (hikayeli görevler) tamamlamak, etkinlikleri tamamlamak... Daha uzar gider.

Kendinizi kasmadan sadece keyfine oynasanız bile birkaç hafta içerisinde rahatça 100. seviyeye kasarsınız sezonu.

Servet Sandığı
Oyunun en değerli hazinelerinden birisidir. Bu Servet Sandığının hangi etkinlikten çıkacağı, her sezon değişmektedir. Oyuna ilk eklendiğinde Servet Kalesinden çıkıyordu. Sonra bir sezon Lanetliler Kalesinden çıktı. Başka sezon Servet Filosu adı verilen özel İskelet Gemisi filolarından çıktı.

13. Sezonda güncel olarak Burning Blade etkinliğinden gelmektedir.

Servetin Lütfu (Sirtine Sıçanları > Servet Sandıkları başarım sekmesinde yer alır) başarımını, bu sandıkları satarak ilerletebilirsiniz. Çok şık duran özel bazı kozmetikleri açmanızı sağlar.

Servet Sandığını, Altın Stokçuları'na veya Tırpancı'nın Kemikleri'ne satabilirsiniz, ikisi de başarıma sayılır.
5. İttifak Sistemi (Alliance)
Karşılaştığınız bütün gemilerle ölümüne savaşmak zorunda değilsiniz. Güvendiğiniz oyuncularla beraber birbirinizi destekleyerek oynamanızı sağlayacak bir mekanik de var oyunda, alliance yani ittifak olarak adlandırılıyor.

İttifak Kurma
İttifak kuracağınız oyuncularla beraber ilk önce geminizi belli bir yakınlığa getirmeniz gerekiyor. Ardından crow's nest (en büyük direğin üstündeki balkon) tarafına çıkıp, Gemi Bayrağı Kutusu'ndan bayrak menüsünü açmalısınız.



Karşınıza bu fotoğraftaki menü çıkacak. Eğer yakınınızda İttifak bayrağı açmış bir gemi bulunuyorsa, zincir sembolü çıkar. Eğer zincir sembolü yoksa, bayrağı ilk siz açmalısınız, zincir sembolü diğerlerine çıkacaktır. Bu zincire tıklayıp onayladığınızda yan yana duran gemiler arasında ittifak kurulmuş oluyor.

İttifakı kurmak kadar, bozmak da çok kolay. Direğe çıkıp kolayca iptal edebilirler veya ittifakı bozmadan bile topla ateş ederek sizin geminizi batırabilirler, oyunda buna engel olacak bir mekanik yok. Bu yüzden yalnızca güvenebildiğiniz oyuncularla müttefik olmanızı öneririm.

İttifakın getirileri:
  • İttifak halindeki gemiler haritada birbirlerinin konumunu anlık olarak görebiliyor.
  • Tayfaların sattığı şeylerin yarısı kadar bir bonus ittifak içindeki diğer gemilere gidiyor. Ama bu miktar sizden düşülmüyor. Örneğin, bir sandık sattınız ve 1000 altın kazandınız, ittifaktaki diğer bütün gemilere de 500'er altın gidiyor. Diğerleri satınca da size para geliyor. İtibar puanları da bu şekilde dağıtılıyor yine.
5.1. İttifak - Temsilci İlişkisi
Bir ittifak içerisindeyken, ittifak içindeki her geminin kullandığı emissary farklı ise ödüller nasıl hesaplanacak? Bunu açıklamak için açtım bu ek başlığı.

Emissary bayrağı takılıyken bir şey sattığınızda, o eşyanın emissary ödülü diğer gemilere doğrudan dağıtılmaz. Diğer gemilerin sahip olduğu emissary'ler hesaba katılır.

Bir eşyanın normal ödülü, ♥♥♥♥♥ gemiye tam, ittifakın diğer gemilerine yarım olarak verilir.
Emissary sisteminden doğan ödül ise, ♥♥♥♥♥ gemiye emissary seviyesine göre tam verilir; ittifakın diğer gemilerine sahip oldukları emissary türüne göre hesaplanarak %50 olarak verilir, emissary'leri yoksa hiç verilmez.

Bu ne demek? 2 gemi üzerinden örnekleyelim.

A gemisi, 5. seviye Order of Souls temsilcisi
B gemisi, 5. seviye Reaper's Bones temsilcisi olsun.

A gemisi, Order of Souls'a bir Ashen Winds skull satarsa, kendisi bu işlemden 10.000 + 15.000 altın alacaktır. 10.000, hiç kullanılmamış bir Ashen Winds skull'ın normal ödülüdür. 15.000 ise, 5. seviye emissary'den gelen x1.5 bonus katkısıdır.
B gemisi bu işlemden yalnızca 5.000 altın kazanır, 10.000'in yarısı yani. Çünkü eşya, ittifakta bulunan A gemisi tarafından Order of Souls'a satıldı, B gemisi onun temsilciliğini kullanmıyor.

Ancak A gemisi bu skull'ı gidip Reaper's Bones'a satarsa, bu sefer yalnızca 10.000 alır. Çünkü Reaper's Bones temsilcisi değil, onlardan bonus para alamaz.
B gemisi ise bu koşulda 5.000 + 7.500 kazanır. İlk 5.000 yine Ashen Winds skull'ın taban fiyatının yarısından gelir. 7.500 ise, Ashen Winds skull'ın normalde level 5 emissaryden kazandıracağı 15.000 altın paranın yarısıdır.

Alliance - emissary ilişkisi her eşyada bu şekilde hesaplanabilir, ufak birkaç istisnayı aşağıya not düştüm.

Notlar:
  • Reaper's Bones sınıfına ait olan, PvP temelli tasarlanmış eşyaların ödülleri hiçbir koşulda hiçbir ittifak üyesine dağıtılmaz. Yalnızca ♥♥♥♥♥ geminin tayfası ödülden faydalanabilir. Broken Emissary Flag, Reaper's Chest, Reaper's Bounty gibi eşyalar.
  • Alliance içerisindeyken sattığınız şeylerin parası ve rep. puanı dağıtılır ancak commendation'lar dağıtılmaz.
6. Gülle Çeşitleri ve İşlevleri
Oyunda 5 ana sınıfta incelenebilecek türde gülle mevcuttur. Bunlara sırasıyla bakalım.

Gülle Tipi
Envanter Sınırı
⚫Top Güllesi⚫
10
🟢Lanetli Gülle🟣
5
⛓️ Zincirli Gülle🔗
5
∴ Küçük Toplar ∴
5
💥Fırlatılabilirler🔥
5

6.1. Top Güllesi (Cannonball)
Sade gülle. Oyunda düşmanınız olan hemen her şeye bununla zarar veriyorsunuz. Yapay zeka düşmanlarını öldürmekte de çok iş görür.

6.2. Lanetli Gülleler
Özel etkileri bulunan ve nadir rastlanan gülleler. Oyun içinde hepsi Cursed diye geçiyor ancak ben anlatması kolay olsun diye Damned diye ayrı bir başlık da açtım aşağıda.

Cursed
Cursed sınıfı gülleler gemilere fiziksel hasar vermez. Yalnızca özel etkileri için kullanılır. Oyuncu gemilerine ek olarak iskelet gemilerine karşı da kullanabilirsiniz. Megalodon, Kraken ve hayalet gemilere karşı top güllesi ile aynı etkiyi gösteriyor.

Yeşil olanlar ile düşman gemisindeki tayfanın herhangi bir iş yapmasını zorlaştırabilir, mor toplar ile düşman gemisinin işlevlerini kısıtlayabilirsiniz. Bunların etkisi birkaç saniye sürer ve sürenin geçmesini beklemek dışında etkilerinden kurtulamazsınız.

🟢 Yeşil:
  • Sarhoş: Sarhoş eder. Hareket etmeyi ve iş yapmayı zorlaştırır.
  • Topal: Sakat bırakır. Yürümeyi yavaşlatır.
  • Bitkin: Uyku pozisyonunda olursunuz, hareket edemezsiniz.
  • Dans: Dans ettirir.
  • Zehir: Zehir aşılar. Birkaç saniye içine yayılmış bir hasar verir.

🟣 Mor:
  • Anchorball: Çapayı indirir. Etkisi geçince tekrar elle kaldırmak gerekir. Çapa zaten inmiş haldeyse bu sefer geri kaldırıyor.
  • Peaceball: Topları dimdik havaya kaldırır ve kullanamazsınız. Etkisi geçince toplara elle pozisyon vermek gerekir.
  • Helmball: Dümeni bir pozisyonda kilitler, fazla döndüremezsiniz.
  • Ballastball: Gemiyi suya yaklaştırır, daha fazla su almasına yol açar.
  • Riggingball: Yelkenleri kaldırır, hareket edemezsiniz.
  • Barrelball: Mühimmat fıçılarına erişimi engeller. Depo kasalarına erişimi engellemez, onları kullanabilirsiniz.

Damned
Yalnızca Burning Blade Hayalet Gemi Filosu etkinliğini tamamladığınızda bulabiliyorsunuz bunlardan. Diğerlerinden farklı olarak bunlar düşman gemilerine doğrudan fiziksel hasar da verebiliyor.

🔵 Mavi:
  • Hayalet: Ufak çaplı bir barut fıçısı gibi. İsabet ettiği gemide birden fazla delik açıyor ve gemiyi sarsıyor. Çok güçlü bir gülle. Bununla aynı noktayı arka arkaya tutturabilirseniz, vurduğunuz yerin çevresindeki delikler büyüyor. Hayalet güllesini sağdaki görselde görebilirsiniz.
  • Hortlak: Normal gülle ile aynı etkiye sahip ancak attığınızda havada bir hayalet süzülüyormuş gibi görünüyor.

🟠 Turuncu:
  • Alevli Hortlak: Normal ateş bombaları gibi elle fırlatılamaz ama topla fırlattığınızda ateş bombası gibi karşı gemiyi yakar.

6.3. Zincirli Gülle (Chainshot)
Geminin yönetim araçlarına zarar vermek için kullanılır. Özellikle direği tutturabilirseniz Şalupa'da 2 vuruş, diğer gemilerde tek vuruşta gemilerin direklerini indirebilirsiniz. Zincirli'nin hitbox'ı diğer toplardan biraz daha büyüktür ancak fırlatma açısı biraz daha dardır, topu daha yukarıya kaldırarak atmanız gerekir. Ve düşman birliklerine, top güllesi kadar ağır hasar vermez.

6.4. Küçük Toplar
Menzili en kısa olan gülle tipidir, çok yakına düşer. Gemiye yalnızca ufak hasarlar verir, tek seferde 4 minik gülle ateşlemiş olursunuz. Bunun tek işlevi, çok yakınınızda duran bir Kalyon tipi geminin alt katında delik açabilmenizi sağlamasıdır. Bu küçük toplar, temas ettiği yere en hafif düzeyde hasar verirler.

6.5. Fırlatılabilirler
Fırlatılabilir sınıfı güllelerin ortak özelliği, kullanabilmek için topa yüklemek zorunda olmayışınızdır; elinizle fırlatarak da kullanabilirsiniz.

💥 Misket Bombası (Blunderbomb): El bombası amacıyla veya düşman gemisinin açısını değiştirmek amacıyla kullanılır. Yaya düşmanı geriye itme etkisi yüksektir, geminize tırmanan düşmanları aşağıya atmak için veya başka gemiye tırmanırken merdiven başını boşaltmak için kullanabilirsiniz. Misket bombaları geminin kendisine hasar vermez. Yani bununla düşman gemisinde delik açamazsınız.

🔥 Ateş Bombası (Firebomb): Gemileri veya düşmanlarınızı ateşe vermek için kullanabilirsiniz. Bir ateş bombası, kendinizi hızla söndürmezseniz canınızın yaklaşık 3'de 1'i kadarını götürecektir. Bir gemi eğer yanıyorsa, yanmakta olan yeri 1-2 dakika içerisinde hasar almaya başlar, delik açılır / yönetim yerleri kırılır. Bir yerde yangın varsa hızlı söndürün yoksa büyüyecektir. Ateş bombasının kendisi doğrudan gemiye hasar vermez. Gemiyi ateşe verir yalnızca. Bir gemiyi yalnızca yakarak batırmak uzun sürüyor çünkü yangının açtığı delikler küçük. Daha çok gemi kullanımını zorlaştırma amaçlı kullanılıyor.

🦴 İskelet Çağıran (Bone Caller): Fırlattığınız yerde sizin tarafınızda savaşmak üzere 60-70 saniyeliğine 3 iskelet çağırır. Bunu karada da kullanabilirsiniz, düşman gemisine veya kendi geminize de destek amaçlı fırlatabilirsiniz. Düşmanınızın üzerine doğrudan saldırırlar. Normal iskelet gücündedirler. 60-70 saniye içerisinde, düşman tarafından yok edilmezlerse kendiliğinden yok olurlar. Sizin tarafınızda olan iskeletlerin ismi yeşil renkli yazar, düşmanlar tarafından atıldıysa doğan iskeletlerin ismi turuncu renk olur.
6. Ek: Fişekler (Kozmetik)
Eğlenmek için veya bazen iletişim kurmak için kullanılan kaynaklardır, hasar işlevi görmezler. Fişekler de diğer kaynaklar gibi fıçılardan & adalardan çıkar, isterseniz Tüccar İttifakı'ndan da kutuyla satın alabilirsiniz. Bunlar da aynı güller gibi topa doldurarak ateşlemek suretiyle kullanılır.



Fişekler kendi içinde 2 ana gruba ayrılır:
  • 🚨 İşaret fişekleri (flares): Bunlar kırmızı ve beyaz olmak üzere 2'ye ayrılır. Attığınızda havada bir süre asılı kalırlar ve uzak bir mesafeden görülebilirler. Tanımadığınız gemilere mesaj vermek amaçlı veya tayfanıza / müttefiklerinize haber vermek amaçlı kullanabilirsiniz.
  • 🎆 Havai fişekler (fireworks): Bunlardan ise onlarca çeşit bulunuyor. Bildiğimiz havai fişek :) eğlence olsun diye, görsel şölen yaratmak amaçlı kullanılıyor. Ben her yenisini bulduğumda sevindiğim için buraya listesini dökmeyeceğim, sürpriz olsun :) bazıları gök yüzünde bir sembol yaratıyor, bazıları çiçek gibi açıyor, kimisi işaret fişeğine benziyor, çeşit çeşit fişek var.



Fişekler hasar verir mi?
Düşman gemisine fişek atarsanız, isabet ederse gemileri alev alır, herhangi bir şekilde delik açma veya kırılma yaratmaz. Ancak bir fişeğin toptan ateşlenmesi için birkaç saniye beklemek gerektiğinden ve toplar gibi düz bir doğrultuda değil de savrula savrula gittikleri için fişekleri savaşmak amaçlı kullanmak kötü bir tercihtir.

Fişekler hayalet gemilere, Athena'nın Perde'nin Efsanesi yolculuğu esnasındaki hayalet kalelerine vs. etki etmemektedir.
7. Yapay Zekaya Karşı Savaş
Sea of Thieves'te yapay zeka ile etkileşim, yapay zeka ile karşı karşıya gelme mekaniğine göre 5 temel başlıkta ele alınabilir:

  1. "Encounter" tipi olanlar yani karşılaşmalar. Bunların nerede ve ne zaman olacağını oyuncu belirleyemez, oyun mekanikleri karşınıza rastgele bir biçimde çıkartır. Megaladon, Kraken, tekil iskelet gemileri, iskelet kaptanları vs. buna örnektir.
  2. "World Event" yani etkinlikler. World Event, her sunucuda 1 adet bulunur. İskelet Filosu, Burning Blade Hayalet Filosu, İskelet Hisarları buna örnektir. Bunlar haritanın her yerinden görülecek bir bildirime sahiptir.
  3. Oyunun şimdilik yegane Raid etkinliği olan Fort of the Damned.
  4. Deniz Hisarları ve İskelet Kampları. Bunlar solo oyuncular tarafından rahatça yapılabilecek şekilde tasarlanmış, -o esnada yakın zamanda bir oyuncu tarafından tükedilmediyse eğer- daima aktif olan küçük çaplı hisarlardır.
  5. Siren Mabetleri ve Siren Hazine Odaları. Yalnızca şansa göre çıkan şişe görevleriyle aktif olan, İskelet Kalelerinden bir tık daha zayıf olan etkinlikler. Bunların aktif olup olmadığını diğer oyuncular dışarıdan anlayamaz, yalnızca o etkinliğin olduğu deniz bölgesinde gemi varsa bir oyuncu olduğunu anlayabilirler.
7.1.A. Megalodon - İskelet Gemi - Kraken
Geminin boyutu büyüdükçe, karşılaştığınız yapay zekanın dayanıklılığı aynı oranda artıyor. Tayfanız ne kadar büyükse o kadar planlı hareket etmeniz gerekecek.

Karşılaşacağınız yapay zekaların hepsinin müzikleri farklı ve o müzik çalmaya başladığında birkaç saniye içinde yapay zeka ile mücadeleniz başlayacak demektir. Müziklere dikkat ederseniz zamanla uygun önlemleri daha hızlı alabilir hale geleceksiniz.

Yapay zekalı düşmanlarınızı yendiğinizde, çalıştığınız Temsilci bayrağınız seviye atlıyor. Bu yüzden mümkünse mutlaka patlatın bunları.

Bazen aynı anda ortaya çıkıyorlar. Birbirlerine yalandan da olsa saldırıyorlar ama esas ağırlıklı saldırı size yapılıyor tabi.

🦈 Megalodon 🦈
Devasa köpek balığı. Geminize doğrudan saldırmadan önce size biraz zaman tanıyan tek yapay zekadır. Eğer savaşmak istemezseniz biraz uzaklaşın, peşinizi bırakır.



  • Savaşmak için çapayı indirin, yelkenleri kaldırın ve topla sıkmaya başlayın.
  • Mızrak varsa mutlaka kullanın buna karşı. Yoksa, topun açısından çıktığında Kartal Gözü (Sniper) ile sıkmaya devam edebilirsiniz.
  • Geminin etrafında 2-3 tur döndükten sonra fondaki müzik değişecek ve ağzını açarak geminize doğru gelmeye başlayacak. Bu sırada top başında duranlar hariç bütün tayfa, geminin içine doğru kaçmalı yoksa canınızın yarısını götürür ve çarpmanın şiddetiyle denize düşersiniz.
  • Geminize ağzı açık yaklaşırken, ağzının içine top sıkarsanız ısırmadan ıskalamadan geçecektir. Iskalatmak için gerekli miktar Şalupa'da 1-2, Gulet ve Kalyon'da 3-5 kadardır.

Öldürdüğünüz yerde suyun üzerine çeşitli hazineler çıkar. Temsilci bayrağı kastığınız zaman, bekleyip almak işinizi kolaylaştırabilir. Bir megaladondan 4 tane de et çıkıyor, onları alıp pişirip satabilirsiniz.

Saklı Hayalet (Shrouded Ghost)

Bu toz pembe-beyaz renkli Megalodon geldiğinde ne olursa olsun durup öldürün çünkü çok nadir çıkıyor. Oyunu 4 senedir oynuyorum ve onunla hiç karşılaşamadım. İlk öldürdüğünüzde havalı bir ünvan ve 50 doubloon sahibi olacaksınız.

⚓️ İskelet Gemileri ⚓️
İskeletler tarafından idare edilen, kendileri hariç her türden varlığa saldıran gemiler. Geminizin boyutuna göre Şalupa veya Kalyon olarak çıkar. Eğer önünüzde bir yerde bir kara parçası yoksa, geminize paralel hareket ederek size sürekli top sıkacaktır.



Normal güllelere ek olarak, lanetli gülle de kullanabilirler. Bu yüzden çok hafife almayın. Karşılaştığınız İskelet gemisinin kullanacağı lanetli güllelerin tipi rastgele seçiliyor. Yelkenlerin rengine bakarak anlayabilirsiniz. Tayfası, normal adalarda karşılaşabileceğiniz herhangi bir iskelet grubundan oluşabilir. Batırdığınızda içi dolu Depo Kasası düşürüyorlar.

İskelet gemilerinin tayfasının nüfusu insan gemilerinden fazla. Bu yüzden Kalyonlarını, gemiye çıkartma yapmadan yeni oyuncular için biraz zor olabilir. Ama basit bir formülü var:
  • Birkaç tane ateş bombası atarak geminin üstünü ateşe verin ki size top sıkmaları zorlaşsın.
  • Tayfanızdan biri gemilerine sızsın.
  • Kalanları gemiye topla saldırmaya devam etsin. Mümkün oldukça alt kata sıkın. İçeriye sızan kişi tamir etmelerini engellesin. Hızla batacaklar.
  • Çok zordaysanız lanetli gülleleri bunlara karşı kullanabilirsiniz. Fakat mümkün mertebe oyunculara karşı kullanmak için saklamanızı öneririm.

İskelet gemilerinin zayıf yönü: biriken suyu boşaltamazlar ve siz onların gemisine çıkabilirsiniz ama onlar gemilerini terk edemez. Bu yüzden gemilerine sızıp tamir etmelerini engellemek önemlidir. İskelet gemilerinin malzeme fıçılarına da erişebilirsiniz. İçerideyken yiyeceğiniz bittiğinde etrafta yiyecek fıçısını arayın.

🐙 Kraken 🐙
Efsanevi ahtapot. Geminizin boyutuna göre oyunun en kolay veya en zor yapay zekası olabilir. Çıktığı çevrede denizi karartır ve geminizin hareket hızını çok büyük oranda düşürür. Kendisini değil kollarını görebiliyorsunuz yalnızca.



Kraken'in 3 çeşit saldırısı ve baş etme yöntemleri:
  1. Vakumlayarak sizi kendisine çekmeye çalışır. Bu sırada geminin içine kaçın, birkaç saniye bekleyin ki sizi çekemesin. Eğer çekebilirse, sizi bırakması için sürekli kılıç savurun, yoksa boğarak öldürür. İmkanınız varsa ağzı açıkken koluna barutlu silahla da sıkın, bazen olduğu yere bırakıyor.
  2. Kollarından birini kırbaç gibi kullanarak geminize vurur ve delik açar. Ayrıca geminizin rotasını kendi lehine çevirir. Bundan sıyrılmanın bir yolu yok. Eğer savaşmak yerine kaçacaksanız, vurduktan sonra gemiyi hemen tamir edin ve dümeni uygun yere çevirmeyi unutmayın. Bu saldırıyı birkaç kere yapacak ve sizi etki alanının içinde tutmaya çalışacak sürekli.
  3. Geminizi sararak hareket etmenizi engeller ve sıkarak geminize hasar verir. Bundan kurtulmak için gemiyi saran kolun ucuna vurmanız gerekir. Gemiyi sardığı kolun yakınlarına bakın. Geminin sağında veya solunda, diğer kollardan daha kısa ve hareket eden bir kol göreceksiniz. Ona topla birkaç kere vurduğunuzda geminizi bırakacaktır.

Kraken, diğer yapay zekalara kıyasla biraz daha nadir çıkar ama yine de karşılaşacaksınız. Kraken'in çıkıp çıkmayacağını sunucuda aktif bir world event olup olmadığına bakarak anlayabilirsiniz, world event varsa Kraken çıkmaz.

Kraken'i asla "öldüremezsiniz" en fazla canı sıkılır ve bırakır gider. Düşüreceği şeyleri savaş bittikten sonra değil, savaş esnasında her bir indirdiğiniz kol başına düşüreceği için verimsiz sayılır.

Geminizi Kraken değil, plansızlık batırır bunu unutmayın :) Kraken gelince panik olmayın, sadece işlem sırasını doğru tutmayı unutmayın.
7.1.A. Köpek Balığı - Siren
Bu başlıkta, suda bir korsan olarak tek başınıza gezerken karşılaşacağınız 2 tip basit düşmandan bahsettim, bunlar gemideyken çıkmazlar ve geminin kendisine zarar vermezler. Öldürmesi kolay. Ancak sayıca çok olduklarında ve siz hazırlıksız yakalanırsanız, o esnada yaptığınız işi mahvedebilecek güce sahipler.

🦈 Köpek balığı 🦈
Suya daldığınızda rastgele karşınıza çıkabilecek düşmanlardan ilkidir. Kısa bir süre etrafınızda gezindikten sonra size doğru saldırıya geçer. Isırdığında, 50 can puanı kaybedersiniz ve bir miktar savrulursunuz.



Köpek balıkları 3 Kartal Gözü mermisi ile ölmektedir. Öldüğünde shark meat (köpek balığı eti) düşürür.

Bunlara en çok batıkları gezerken rastlayacaksınız. Bazen de düşman gemisine tırmanmaya gittiğinizde tebelleş oluyorlar. Megalodon geldiğinde suya inip suyun altından silahla vurmaya çalıştığınızda, sudaki hazineleri toplamaya çalıştığınızda vs. bunlarla sık sık karşılaşırsınız.

🧜‍♂️ Siren 🧜‍♂️
Suda karşınıza rastgele çıkan diğer bir düşmandır. Bunlarla bazı tall tale (hikayeli görevler) sırasında da sık sık karşılaşacaksınız. Gruplar halinde gezerler.



Siren'ların bazılarının elinde Mızrak bulunur ve size onunla saldırabilir. Kimisi de yakın mesafeden saldırmaktadır. Geldiklerinde şarkı benzeri bir şey söylerler. Siz sudayken gelirler ama geminize çıktığınızda rahat vermezler, geminin üstünde tayfa varsa ona Mızrakla büyü atarak saldırırlar.

Canları 150'dir. Azaldığı zaman kendilerini iyileştirmeye çalışırlar, etraflarında parlayan bir enerji dalgası olduğunda anlayabilirsiniz, hasar verdiğinizde iyileştirmeyi bırakır.

Sıradan bir Siren öldüğünde mavi cevher, Mızrak tutan Siren ise yeşil cevher düşürme şansına sahiptir.
7.1.B. İskelet - Kabuklu - Hayalet
Adalarda rastgele karşınıza çıkan çeşitli yapay zeka düşmanlar. Bunlar sizinle ettiği gibi birbiriyle de kavga eder.

İskeletler
Oyunun en eski, çeşitli ve sık rastlanan yapay zeka düşmanlarıdır.

Bazı iskeletler ellerinde barut fıçısıyla çıkıyor topraktan. Onlara yaklaşmadan silahla öldürmeye çalışın, size temas ederse kendisini patlatıyor.


🧢 Bandanalı: İskelet çeşitliliği artsın diye yaratılmış, ekstra özelliği yok.


🌿 Bitki: Kılıçla hızlı ölüyorlar, mermiyle yavaş. Normallerden daha dayanıksız ancak suya sokarsanız canları doluyor.


🌑 Gölge: Geceleri hasar verilmez, hasar verebilmek için elinize fener alıp havaya kaldırmalısınız. Kısa sürede yine gölgeye dönüşüyor. Havaya işaret fişeği attığınızda da hasar verilebilir hale gelirler.


🌈 Renkli Gölgeler (Shadows of Fate): Renkli ışıklarla hasar verilebilir hale getirebilirsiniz, normal ışık bunlara işlemez. Renkli ışıkların nasıl toplanacağına dair bilgiyi 7.3. Fort of the Damned başlığında bulabilirsiniz.


🏆 Altın: En yavaş ama en dayanıklı iskelet. Suya çekerek veya kovayla ıslatarak zırhını zayıflatabilirsiniz. Barutlu silahlarla öldürün, kılıç işlemiyor pek. Suya uzaksanız ateş bombasıyla da öldürebilirsiniz.

Ekran görüntüsü sahibi: KHARITES_

🔥 Yanık: Yalnızca Şeytan'ın Haykışırı bölgesindeki adalarda veya Kül Lordu ile savaşırken rastlarsınız. Ateşe karşı ufak bir dirençleri vardır.


♟️ Obsidyen: İskelet Kampı ve Burning Blade gemisinde bulunur. Alev almaz, ateşle hasar verilemez. Yukarıdaki görselde, Burning Blade gemisini yönettiğim için bana saldırmayan iskeletle beraberim...


🍁 Resif: Siren Mabetlerinde, Efsanevi Öykü esnasında rastlayabileceğiniz bir tür iskelet. Hasar verdiğinizde şıngırtı çıkartıyor. Tek özelliği fiziksel görünüşü.


⚜️ İstifçi: Shores of Gold (9. Efsanevi Öykü) ve Altın İstifçileri Mahzen yolculuğu esnasında karşılaşırsınız. Eğer Mahzen yolculuğunda karşılaştıysanız, ufak tipte İstifçi hazineleri de düşürüyor. Özel gücü yok.


🎩 İskelet Kaptanları & Tayfaları: Kafasının üstünde özel isim yazar. Öldüğünde skull düşürür. Eğer yolculukla değil de adada rastgele gezerken bulduysanız bir de mektup düşürür, yeni bir görev açılır. Kül Muhafız ve Kül Anahtar Ustası isimli iki özel versiyonu daha var. Muhafız ölünce harita, Usta ölünce anahtar düşürür.


👑 İskelet Lord'ları: Öykü, Baskın ya da Etkinlik yaparken rastlayabileceğiniz, oyundaki en güçlü iskeletler. Tecrübenize göre öldürmesi 5-10 dk bile sürebilir. İskelet Lord'larının gücü, tayfanızın büyüklüğüne göre değişir. Şalupadayken göreceğiniz bir Lord, Kolayonda göreceğinize kıyasla çok daha kolay ölür. Kül Lordu sınıfından olanların gücü daha fazladır.


Antik İskelet (Ancient): Çok nadiren karşılaşacağınız, adalarda rastgele kısa süreliğine görünen ve hemen öldürmezseniz hızlıca kaybolan özel iskeletler. Yok ettiğinizde antik sikke kazanırsınız, tüm tayfaya eşit miktarda. Çıktıklarında kısa süreli ilginç bir uyarı müziği çalar ve koştuklarında şıkırtılar çıkartırlar.

Genel bilgi:
Normal iskeletlerin hepsi tek bir tabanca mermisiyle ölür. Bitkililer 2 kılıç darbesi, 2 mermiyle ölür. Altınlar eğer ıslanmadıysa, 3-4 mermiyle ancak ölüyor, yakmak en iyisi.

Okyanus Kabukluları (Ocean Crawlers)
Bunların da kendi içinde 3 türü var. Bu tür yaratıklar öldüklerinde bir ihtimalle Siren Cevheri düşürebilirler.



🦀 Yengeç (The Crab): Kara dövüşünde İskelet Lord'larından sonraki en tehlikeli mahluklar olduklarını düşünüyorum. Yakınlarına çok gitmeden öldürmeye çalışın. Tank türü yaratıklar yani can puanları yüksek (SoT Wiki'ye göre yaklaşık 235 canları var). Yere vurarak sizi etrafa savurma yetenekleri var ve saldırıları genel olarak yüksek hasarlar veriyor.

Yengeç'ler, diğer kabuklularla beraber kendilerine kalkan basabilecek özel bir güce sahiptir. Kalkanı kırmak için Yengeç'i öldürmeniz gerekir.

Sizi öldürürse ölü gemisinden yeşil ışık alabilirsiniz.

🐚 Keşiş (The Hermit): Boğa gibi üzerinize koşup size toslamaya çalışan yakın dövüşçüler. Etrafa zehir salma, yerin dibine girip beklemediğiniz bir yerden tekrar çıkma gibi güçleri bulunuyor. (İsmi keşiş yengeci isimli canlı türünden geliyor).

Can puanı SoT Wiki'ye göre 175 civarında. Dayanıklı sayılır. Kendiyle birlikte diğer Okyanus Kabuklularını zehirden bir zırh ile kaplayabilir, onlara yakından vurduğunuzda size zehir bulaşır.

Eğer sizi fiziksel darbe ile öldürürse yeşil, zehir ile öldürürse mor ışık almanızı sağlar.

⚡️ Yılanbalığı (The Eel-ectric): Hem yakından hem uzaktan dövüşebiliyor. Uzaktaysa size elektrik dalgaları yolluyor, yakındaysa elindeki dikeni saplamaya çalışıyor. Yakından elektrik çarparsa sizi kısa süreliğine hareket edemez hale getirir.

Kendiyle birlikte diğer Okyanus Kabuklularını elektrikten bir zırh ile kaplayabilir, onlara yakından vurduğunuzda size elektrik çarpar.

Eğer sizi fiziksel darbe ile öldürürse yeşil, elektrik saldırısıyla öldürürse beyaz ışık alabilirsiniz.

Hayaletler (Phantoms)
İnsanlara musallat olan bir grup ruh olarak düşünebiliriz. Adalarda gezerken karşınıza rastgele çıkabilirler. Bir de Deniz Kalelerinde.



Basit bir düşman türü ancak diğer düşmanlara kıyasla en çevik olanları bunlar diyebiliriz.

Özellikleri:
  • Alaybozan, tabanca veya pala kullanabiliyorlar. Silahları değiştirerek kullanabilen tek yapay zeka.
  • Işınlanabiliyorlar.
  • Pala kullananları power attack yapabiliyor. Yani güç toplayarak daha sağlam bir saldırı yapabiliyor iskeletlerdeki gibi.
  • Diğer yaratıkları etkileyen bütün fiziksel saldırılar bunlara da işliyor.
7.2. İskelet Kale - İskelet Filo
Bulunduğunuz server'daki herkese açık olan ve büyük ganimetleri bulunan yağma etkinlikleri oluyor. Hangisini yapmak istiyorsanız, oyuna girdiğinizde çevrenize bir bakın, aktif değilse çıkıp hemen başka sunucuları gezerek bulabilirsiniz.

Bu büyük etkinliklerden aynı sunucuda aynı anda yalnızca bir tanesi aktif olabiliyor. Kimse yapmazsa yarım saat kadar bir sürenin ardından yenileniyor, başka bir tanesi başlıyor. Etkinlik eğer oyuncular tarafından tamamlanırsa, sunucuya Kraken geliyor ve herhangi bir oyuncu gemisine musallat oluyor; Kraken bittikten kısa bir süre sonra yenisi geliyor etkinliğin.

Bütün etkinliklerde işinize yarayacak öneriler:
  • Tırpancının Kemikleri temsilci bayrağı alırsanız, bulacağınız her hazineden normalde kazanacağınızdan daha fazla para kazanırsınız.
  • Etkinliği elinizden çalmanın veya bitirdiğinizde sizi batırıp hazineyi çalmanın peşinde olacak birçok düşman gemi olabilir, özellikle Servet Kalesi için. Çevrenizi sık sık gözleyerek oynayın ve tanımadığınız oyuncular yaklaşırsa etkinliği bırakıp direkt onları batırmaya odaklanın.
  • Yanınızda kişi başı 2-3 tane pişmiş et olursa daha rahat bitirirsiniz bu etkinlikleri. Bazen 1-2 saniyelik farklarla pozisyonu çevirebiliyorsunuz, o vakti can doldurmaya harcamamış olursunuz.

💀 İskelet Hisarı (Skeleton Fort) 💀
Gökyüzüne baktığınızda kuru kafa şeklinde bir bulut görürseniz, oradaki İskelet Hisarı aktif demektir.

Gittiğinizde üzerinize dalga dalga saldıran iskeletler olacak. 15 dalga sürüyor bu. 12 dalga normal iskeletler, 13. dalgada normal kaptan, sondan 1 önceki dalgada Kül Muhafızı ve Kül Anahtar Ustası gelecek. En son dalgada da bir tane İskelet Lord'u ve yardımcılarıyla savaşacaksınız.

Son boss'u öldürdüğünüzde bir anahtar düşürecek ve hisarın ganimet odasına ulaşabilir hale geleceksiniz. İçeride bulacağınız bazı hazineler oyunda karşınıza nadiren çıkıyor. Stronghold Chest, Stronghold Skull falan gibi hazineler yalnızca Fort'lardan ya da çok şanslıysanız Megalodon'dan falan gelebiliyor.



Bu kalelerin kendilerine ait savunma kuleleri var ve iskeletler tarafından korunuyor. Buraya çok yaklaştığınızda iskeletler geminize topla ateş etmeye başlıyor. İşte bu kulelerin kör noktaları bulunabiliyor bazı Fort'larda. Eğer o noktayı bulabilirseniz gemiyi oraya çekin, kuledeki iskeleti öldürmeyin, dışarıdan gelecek bir gemiye karşı Fort'un savunmalarını kendi lehinize kullanabilirsiniz

Fort sırasında düşen İskelet Emirlerini alın ve mutlaka tamamlayın. Kül Sandığı ve Döküntü Kasası geliyor o kazı görevlerinden.

☁️ İskelet Gemisi Filosu (Skeleton Fleet) ☁️
Gökyüzüne baktığınızda Kalyon şeklinde bir bulut görürseniz, orada iskelet gemisi filosu var demektir. Etki alanına vardığınızda savaş başlar ve 3 dalgadan oluşur. Savaş başlar başlamaz yelkeninizi 30% gücüne falan düşürün, hızlı giderseniz alan dışına çıkmanız olası.

Sizi araya almalarına izin vermemeye çalışın. Aynı anda bir büyük bir küçük gemi çıktıysa önce küçüğü haklayın. Kayalara yaklaştığınızda hızlı manevra yapıp kaçacaktır, pek yaklaşmamaya çalışın.

Hepsini bitirip toplarsanız fena olmayan bir ganimet geliyor. Son boss'tan epey bir kafa ve sandık çıkıyor, tüm filodan toplam 5'in üzerinde Ritüel Kuru Kafası çıkabiliyor.

Filoyla boğuşurken bazen diğer yapay zeka bosslar da geliyor. Megalodon gelirse o size saldırmadıkça ona sıkmamaya dikkat edin, iskeletlerin başına bela olursa işinize gelir.

Bu etkinliği genelde Barnacled Chest (midyeli sandıklar) biriktirmek veya hızlı yoldan Ritüel Kuru Kafası bulmak için kullanır oyuncular. Bol bol Bin İçki Sandığı da düşürür.

Etkinlik alanına girdiğinizde şöyle bir görüntüyle karşılaşacaksınız:

Ben de bu ittifakın üyesiyim...

Bu görüntüdeki gibi bildirim geldiğinde, kısa bir süre içerisinde iskelet gemileri denizden fırlayarak size saldıracak demektir. Eğer sizden önce birisi başlattıysa gemiler rastgele dolaşır halde olurlar, yanlarına gittiğinizde yine bu bildirim çıkar.

İskelet gemilerini bir başlıkta özellikle anlattığım için burada tekrar fazla detay vermedim. Oraya bakabilirsiniz. Bu filonun tek özelliği, iskelet gemilerinden birkaç tanesiyle aynı anda savaşıyor olmanızdır. Ve normal iskelet gemileri asla Ashen Key (Kül Anahtar) düşürmez, yalnızca bu etkinliğin kaptan gemisi düşürür, aklınızda olsun.
7.2. Hayalet Filo - Servet Kalesi
🌩️ Burning Blade Hayalet Gemi Filosu 🌩️
Hayalet gemilerin güçlendirilmiş versiyonu olarak karşılaşacağınız bir çeşit etkinlik.

Bulunduğunuz sunucuda bunun aktif olup olmadığını gök yüzüne bakıp koyu turkuaz - siyah karışımı bir hortum arayarak anlayabilirsiniz. Gördüğünüzde onun bulunduğu bölgeye gidin, gemiler bir adanın etrafında geziyor olacaklar.



⚠️ Not: Perde hortumu ile karıştırılabiliyor. Perde hortumunun rengi daha açık renktir ve hortum daha cüsselidir. Burning Blade hortumu daha cılız ve daha koyu renkli oluyor.

Bu etkinlik 4 dalgadan oluşur:
  1. İlk dalgasında yaklaşık 10-15 tane hayalet gemi görürsünüz. Dağınık hareket ederler. 7 tanesini batırdığınızda bu dalga bitiyor. Bir hayalet gemiyi yok etmek için 3 top isabet ettirmelisiniz.
  2. İkinci dalgasında 2 tane kaptan gemisi gelir. Bu gemiler 10 topla yok olurlar. Biraz hazine düşürüyor.
  3. İlk dalganın aynısı.
  4. Sonuncu dalgada ise 2 Ashen Dragon + 1 Burning Blade geliyor. Burning Blade'i direkt yok ederseniz etkinlik biter. Ancak daha fazla hazine istiyorsanız önce Ashen Dragon gemilerini yok edin. Burning Blade'in yok olması için 24 top darbesi gereklidir.

Özellikleri:
  • Oyunun en güçlü güllesi olan Wraithball'u kullanabilen tek yapay zekadır.
  • Atış güçleri çok fazladır, özellikle son dalgadaki boss gemisi + yanındakiler beraber geminizi kevgire çevirebilirler. Açılarında kalmadan savaşmaya gayret edin.
  • Tayfasız hareket ederler ve üzerine gemi sürerseniz içinden geçerek hasar alırsınız, bu gemilere çıkartma yapılamıyor. Bu yüzden fazla yaklaşmadan savaşmaya gayret edin.
  • Arkalarından suya Gunpowder bırakıyorlar.
  • Yok ettiğiniz hayalet gemilerin bazıları malzeme kutusu düşürüyor. Savaşa devam edebilmek için önemli.
  • Bu gemilere atacağınız güllelerin hepsi aynı etkiyi gösteriyor. Lanetli gülle, normal gülle ve misket bombasının bir hayalet gemisine verdiği hasar aynı, 1 puan. Fişekler ise etkisiz.

Bol miktarda hayalet eşyaları (Damned sınıfı hazineler) düşüyor tamamladığınızda. Sandıklar, kutular, kafalar ve damned sınıfı özel gülleler. Hayalet gemilerden düşen storage crate'leri satabiliyorsunuz. Damned sınıfı gülleler oyunda yalnızca hayalet gemilerden geliyor. Wraithball bir etkinlik başına yalnızca 2 tane düşüyor.

🌪️Kül Rüzgarları (Kül Lordları)🌪️
Karşılaşabileceğiniz en güçlü İskelet Lord'ları olan Kül Lordları, rastgele adalarda doğabilir. Bulunduğunuz sunucunun her yerinden görülebilecek ateşli bir hortum ile yeri belli olur.

Etkinliğin olduğu adada 1 tane Kül Lordu ve yardımcısı iskeletler bulunuyor. Farklı 4 isme sahip Kül Lordu olsa da, güçleri aynıdır. Kül Lord'larının düşürdüğü tek bir özgün eşya var, ismi Kül Rüzgarları Kuru Kafası, oyunun alev-atar silahı gibi düşünebilirsiniz. Yakıcı etkisi çok yüksek, yüksek hasar veriyor ancak şarjı 45 saniye kadar dayanıyor. Ruhlar Örgütü hazinesidir.

Diyaloglarına göre yapacağı saldırıyı önceden tahmin etmeniz mümkün, yaptıkça öğreniliyor. Savaşı 3 evreden oluşuyor, evre ilerledikçe saldırganlığı ve yardıma çağırdığı iskeletlerin sayısı artıyor.



Kül Lordu'nun saldırıları:
  • Yakın saldırı: Siz ona kılıçla vurmaya çalışırsanız, o da size aynı mesafeden yanıt veriyor. Geriye itme özelliği de var bu saldırısının.
  • Zıplama: Gerinerek üzerinize doğru atlıyor. Eğer tutturabilirse gücünüzden ciddi bir miktar götürüyor ve sizi geriye itiyor.
  • Toz bulutu: Etrafınızı görmenizi ve sesleri duymanızı zorlaştıracak bir sis yaratıyor.
  • Yardım çağırma: Kendi yardımına Yanık İskeletler çağırıyor. Bu iskeletler pençeyle, kılıçla, tabancayla veya Alaybozan ile doğabilir. Neyse ki yalnızca 2 vuruşta ölüyorlar, hepsini peşinize dizip kılıçla gerinerek tek seferde büyük miktarlarda iskelet öldürebilirsiniz.
  • Şok dalgası: Başka İskelet Lord'larında da görebileceğiniz, yere yumruk atarak sizi etrafa savurduğu saldırı. Bununkinin etki alanı çoğu Lord'dan daha geniş.
  • Kor atma: Size kor haline gelmiş bir taş fırlatıyor. İsabet ederse canınız gidiyor ve sizi ateşe veriyor. Geminizdeyseniz geminize de atıyor bunu ve ateş bombası + top güllesi birleştirmiş gibi bir etkisi var.
  • Ateş püskürtme: Ön tarafına doğru, ağzından ateş püskürtüyor. Bu saldırısı canınızı hızla düşürüyor ve sizi ateşe veriyor.
  • Volkanik püskürme: Sadece son evrede yapıyor. Bulunduğunuz adada bir volkan patlıyormuş gibi oluyor. Boss'un çevresine irili ufaklı ateş topları düşüyor ve zeminden gayserler patlıyor; eğer o esnada gemideyseniz ve gemi yakınsa, bu taşlar geminize de isabet ederek büyük hasarlar verebilir, geminizi ateşe verebilir.

Öneriler:
  • Boss'u gemiden uzakta tutmaya çalışın.
  • Kül Lord'unu yenmek, normal İskelet Lord'larından bir tık uzun sürebilir. Bunu hesaba katın. Gemi geliyor mu diye bakmanız gerekebilir etrafa.
  • Ben savaşmaya tabanca ve pala ile gidiyorum. Pala normal iskeletler ve regen modu için, tabanca da uzaktan sıkmak için.
  • Volkanik saldırı yaptığı zaman üstü kapalı bir yere kaçmaya çalışın. Üzerinize taş gelmesini engellemek için.
  • Bulunduğunuz adada mermi kasasına yakın savaşmaya çalışın, olmadı yanınızda mutlaka mermi kasası olsun. Sık mühimmat doldurmanız gerekecek.
  • Kovada mutlaka su bulundurun, sizi ateşe verdiğinde hızlıca kendinizi söndürür ve yakın bir kaynaktan yine bir kova su çekersiniz. Kovanızdaki suyu kaynar bir su kaynağından çektiğinizde kaynar su da canınızı götürüyor haberiniz olsun.

🌟Servet Kalesi (Fort of Fortune)🌟
Nadiren çıkan özel bir tür İskelet Kalesidir.

Diğer etkinliklerden farklı olarak, bu etkinlik o sunucuda doğduğu esnada tüm sunucudan duyulabilecek bir ses çıkartır. Ayrıca bu etkinliğin olduğu sunucuda oyuna başlarsanız, yine o sesle başlarsınız.

Servet Kalesi, normal İskelet Kalerinin doğduğu herhangi bir Kale adasında doğabiliyor. Ancak diğer Kalelere nazaran doğma olasılığı daha düşük. Ve verdiği hazineler daha değerli olduğu, Athena eşyaları verdiği için, bunu çalmaya gelen daha çok olur.

Normal bir İskelet Kalesinde savaştığınız her şeyle bunda da savaşırsınız ama en son çıkan canavar, İskelet Lordu değil, Kül Lordu olur.

Mahzeninde ve kazma görevlerinde Efsaneler Sandığı, Athena'nın Serveti ganimetleri, Öfke Sandığı, Kül Rüzgarları Kuru Kafası, Kale tipi ganimetler, Cevherler, Kaptan sandıkları gibi sürüsüyle hazine bulunuyor. Lanetliler Kalesindeki gibi, bunun da anahtarı haritada görünüyor. Yani anahtarı aldığınızda mahzeni açmazsanız, haritada takip edilebiliyorsunuz.
7.2. Burning Blade
Oyunun en güçlü gemisi ve en ödüllendirici etkinliği, 2024 Temmuz ayı itibariyle budur.



Burning Blade, 1-4 kişi tarafından yapay zeka iskeletler yardımıyla yönetilebilen, 2 aşamalı bir etkinliktir.

Haritada var olduğu zaman sahipsiz, yapay zeka tarafından yönetilmekte olarak doğar. Onu denizden şu şekilde yükselen bir turuncu ışık huzmesi olarak görürsünüz:



Yanına gidip aynı bir İskelet Kalyonu ile savaşırmış gibi savaşın, yalnızca burundan size yaklaşmasını engellemeye çalışın, yoksa geminizi ateşe verir. Yeterince zayıflattığınız zaman, etrafına şu görüntüde görüleceği şekilde turuncu bir dalga yayacak.

Bu noktada 2 seçeneğiniz var:

  1. Gemiyi batırın ve içinden çıkan Ruhlar Pala'sını alın.
  2. Gemiye tırmanın, kaptan köşküne gidip masadan oylayın, oyunun en büyük gemisini kullanmaya başlayın!

Gemiyi ele geçirdiğinizde, önceki geminiz batar, normalde battığında su üstüne çıkan her şey su üstüne çıkar.



Gemiyi yalnızca daha önceden hiç kimse almamışsa, yani bir oyuncu tarafından yönetilmiyorsa sahiplenebilirsiniz. Bir oyuncu tarafından yönetilen Burning Blade yalnızca batırılabilir, devralınamaz.

Sıfır Burning Blade soldaki gibi, oyuncuların kullandığı sağdaki gibi görünür.


Burning Blade'in Kullanım Özellikleri
  • Burning Blade kullanmaya başladığınız an, gemi otomatik olarak Tırpancı'nın Kemikleri temsilciliğine geçer. İlk geminizde hangi temsilciliği seçmiş olduğunuz veya temsilci olup olmadığınız önemsizdir.
  • Geminin içerisinde yaklaşık 10 tane Obsidyen İskelet bulunuyor, gemiyi ele geçirdiğinizde sizden yana oluyorlar. Düşmanınıza top atar, geminin gövdesi delindiğinde tamir eder, geminize tırmanan düşmanlara saldırırlar. İskelet Çağıran ve Ateş Bombası atabiliyorlar düşman gemilerine.
  • İskeletler yelken kaldırmanıza, çapa kaldırmanıza, dümen çevirmenize yardım etmez. Kırılan yelkenleri, çapayı vs. onarmaz ama geminin duvarlarını onarır.
  • Geminin iki yanında duran 5'er tane, toplam 10 tane topu bulunuyor.
  • Geminin toplamda 4 merdiveni bulunuyor. Bunların iki tanesi alışkın olduğumuz yerde, diğer ikisi doğrudan kaptan köşküne çıkıyor.
  • 3 yelkeni var, bu yelkenler Gulet yelkeni hızında açılıp kapatılabiliyor.
  • Çapası, Şalupa çapası hızında indirilip kaldırılabiliyor, 2 tutma yeri var.
  • 2 tane sandal yükleme yeri var (en arkada).
  • Gemi yanmaz, Obsidyen İskeletler ateşten hasar almaz. Bu yüzden bu geminin burnunda rahatça Öfke Sandığı taşıyabilirsiniz.
  • Diğer gemilerde bulunan ocaklar, kıyafet ve silah sandıkları, zıpkınlar bunda da var.
  • Geminin burnundan, ileriye doğru ateş fırlatabilirsiniz. Bu atış, isabet ettiği gemide yanabilecek olan her bir noktayı ateşe veriyor! Ateş fırlatmanızı sağlayan kol, hemen dümenin yanında duruyor. Biraz şarj süresi olduğu için lüzumlu değilse kullanmayın.
  • Gemiyi ele geçirdiğinizde çeşitli Kül hazineleri, 1 tane Obsidyen Kül Rüzgarları Kuru Kafası, 2 tane Depo Kasası, 13. sezon boyunca olmak üzere 1 tane Servet Sandığı bulacaksınız. Bunlar geminin en alt katında yer alıyor.
  • Geminin içinde, dolu malzeme fıçıları bulunuyor. Bulunan toplam malzemeler:
    • 88 tane yiyecek
    • 284 tane top
    • 160 tane tahta.
  • Burning Blade, şu anda oyunun en yavaş gemisi, başka gemileri kovalayacak olursanız aklınızda olsun.



Burning Blade ile ne yapabilirim, ne yapamam?
  • İskelet Kamp'larına giderek, ritüeller tamamlamalı ve geminize eklemelisiniz. Geminizin değeri ritüel başına 26.000 altın artacaktır. Ritüelin nasıl yapıldığı, İskelet Kampları başlığında anlatıldı.
    Ana mantık, bu geminin değerini olabildiğince arttırıp, sonunda I-12 koordinatındaki Tırpancı Sığınağı adasında bulunan Kaptan Flameheart'a götürüp teslim etmek ve para & itibar puanı kazanmaktır. Ne kadar fazla ritüel biriktirirseniz, ödülünüz büyür.
  • Burning Blade gemisindeyken başka gemilerle ittifak kuramaz, kum saati PvP moduna geçemez ve yolculuk (voyage) yapamazsınız; görev masasından herhangi bir şey oylanamaz. Gemiyi yönetmeyi görev yapmak olarak düşünebilirsiniz.
  • Bu geminin olduğu sunucuda world event / etkinlikler çalışmaz. Dolayısıyla geminize Kraken saldırması da mümkün değildir. Ancak İskelet Gemisi ve Megalodon saldırabilir.
  • Lanetliler Kalesi (FotD), Deniz Kaleleri ve İskelet Kampları kullanılabilir durumda olurlar. Ancak Kaderin Kuru Kafası kullanacaksanız, daha önceden almış olun. Çünkü Burning Blade kullanırken görev oylayamazsınız.
  • Oyunun şu anda en büyük ve atış gücü en yüksek olan gemisi olduğu için, bulunduğunuz sunucuda sürekli dikkatleri üzerinize çekeceksiniz. Bu yüzden sürekli PvP yapmaya hazır olun.
7.3. Lanetliler Hisarı (Fort of the Damned) - Raid
L-14 koordinatında bulunan, kendi kendine aktif olmayan özel bir tür İskelet Hisarıdır.

Aktif etmek için ne gerekir?
Bunu aktifleştirebilmek için 2 şeye ihtiyaç duyarsınız:
  1. 1 adet anahtar: Kaderin Kuru Kafası veya Ritüel Kuru Kafası.
  2. 6 tane "kaderin alevi" yani renkli ışıklar. Bu ışıklar aynı zamanda Raid'i bitirebilmeniz için de gerekir çünkü burada karşılaşacağınız iskeletlerin hepsi renkli gölge iskeletidir ve hasar alabilir hale getirmek için uygun renkli ışıklar lazım.

Sunucu açıldığı zaman ışıklar kendiliğinden bulunuyor FotD'de. Birisi tarafından yapılmadığı sürece orada duruyorlar. Ama siz garanti olsun diye bir tane Kaderin Kuru Kafası çıkartın, işiniz garanti olsun.

Kuru Kafalar nasıl bulunur?



Kaderin Kuru Kafası, Athena'nın Serveti birliğinden "Kaderin Kuru Kafası Efsanevi Arayışı" isimli görev ile kolayca bulunabilir.

Ritüel Kuru Kafası'ı Kül Sandığı açarak (Adalarda rastgele gezen Kül Kaptanları öldürüp onlardan çıkan haritalardan anahtar ve sandık çıkıyor), adalardaki kaptanların ardından çıkan hazinelerden, iskelet gemisi batırarak vs. bulunabiliyor.

Kaderin Kuru Kafası yok, ışıklar da adada yoktu, ışıkları ben nasıl toplarım?
Işığı, öldüğünüzde gittiğiniz hayalet gemisinden alıyorsunuz. Gittiğiniz yerde ortada bulunan ışığa yaklaşın, elinize fenerinizi alıp farenin sağ tuşu ile havaya kaldırın, ışık alınabilir hale gelecek. 6 çeşit ışık şu şekilde toplanıyor:
  • Beyaz: Yıldırım çarpmasıyla ölüm. Eel-ectric'in yıldırım saldırısında ölebilirsiniz. Veya Fırtınalı bir bölgeye gidip elinize kılıç alırsanız hızla gerçekleşir. Bunu almadan önce kendinize 1 tane misket bombası atın. Tek yıldırım sizi öldürmez, canınızı biraz azaltmanız gerekecek.
  • Mavi: Köpek balığı, Siren veya Megalodon tarafından öldürülmek.
  • Yeşil: İskeletler, Kabuklular ya da Hayaletler tarafından öldürülmek.
  • Kırmızı: Yanarak ölmek. Kendinizi ateş bombasıyla yakabilir, geminizi yakıp ateşin üzerinde durabilir veya bir kamp ateşinin de üzerinde durabilirsiniz.
  • Mor: Zehirle ölmek: yılan, Kraken zehri, Hermit veya Venomball.
  • Pembe: Düşman oyuncu tarafından öldürülmek.

Işığı aldıktan sonra geminize döndüğünüzde geminin fenerlerine bu ışıkları dağıtmayı unutmayın. Aynı şekilde yine sağ tıkla yapılıyor. Bu ışıkları geminize taşımak önemli çünkü öldüğünüzde elinizdeki fener sıfırlanıyor bilginize.

Malzemeleri topladım, nasıl başlıyor ve yapılıyor?


6 tane ışığı uygun heykellere taşımanız ve en sonunda da elinizdeki skull'ı ortada bulunan kafesteki iskeletin kopan kafasına yerleştirmeniz gerekiyor.

Bu adımı uyguladıktan sonra renkli iskeletler gelmeye başlayacak. Uygun renkleri ilgili heykellerden seçerek hepsini kesmeniz gerekiyor dalgaların ilerlemesi için.

Sıradaki dalgada hangi renkte iskeletler geleceğini, ışık taşıyan heykellerin önünde yer alan mazgallardan sızan hortlaklardan anlayabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki görsel sıradaki dalgada mor renklerin geleceğini belirtir. Her dalgada birden çok renk gelecektir.


Heykelden uygun renkli ışığı alıp, ilgili iskeletlerin yanına gidip ışığı kaldırdığınızda saldırılabilir hale gelecekler. Dalgalar boyunca böyle böyle öldürüp en sonunda boss'u yok edip Raid'i tamamlıyorsunuz.


Fort of the Damned adasının bazı özgün özellikleri
  • Adanın kendine ait savunma kulesi bulunmadığı için yaklaşan düşmana adadan ateş edemezsiniz.
  • Bitirdiğinizde elde ettiğiniz anahtar, haritada takip edilebilir, anahtarı saklamak gibi bir şansınız yok yani.
  • Sondan 1 önceki dalgada 4 taneye kadar Kale Barut'lu iskelet çıkabiliyor.
  • Adada barut fıçıları bol bol bulunuyor.
  • Adayı çevreleyen sis, içerinin görünmesini engelliyor ama siz içeriden dışarıyı görebiliyorsunuz; düşmanlar çok yaklaşmadan geminizi ona göre pozisyona sokabilirsiniz bu sayede.
  • Tırpancı (Reaper) sandıkları oyunda yalnızca bu Raid'den, gemi batıklarından ya da nadiren iskelet kaptan haritalarından bulunabilir. Hangi Tırpancı sandığının çıkacağı ise (altın mı yoksa doubloon veren mi olduğu) şansa bağlıdır.

Boss'u Graymarrow, oyunun en dayanıklı İskelet Lord'larından birisi. Geldiğinde onu adanın aşağısına, geminizin top açısına çekip topla vura vura öldürmeniz önerilir yoksa sizi oyalayabilir.



⚠️Bu hisarın ganimeti çok iyi olduğu ve yalnızca elle başlatılabilir olduğu için, hemen herkes sizden çalmanın peşinde olacaktır. PvP becerilerinizi yeterli seviyeye taşıdığınızdan emin olduktan sonra başlamanızı öneririm.⚠️ Etkinliği tamamladığınızda mahzeni açmadan önce adanın etrafını kontrol edin, deniz kızı veya düşman gemisi olmasın.
7.4. İskelet Kampı (Skeleton Camp)
Haritada 6 yere dağılmış halde bulunan, esas işlevi Burning Blade etkinliğini desteklemek olan ama normal zamanda da baskın görevleri / yelken açarak ulaşabileceğiniz, küçük çaplı etkinlik yerleridir. Birisi tarafından tamamlanmadıysa, daima aktif halde tamamlanmayı beklerler.

Tek başınıza kolayca yapabilirsiniz. Vereceği ödül çok yüksek değildir ama zorluğuna oranla fena sayılmaz. Ek olarak, astronomi ile ilgileniyorsanız yaparken çok keyif alacaksınız ⭐

Haritadaki tüm İskelet Kamplarının konumları:

Kamp İsmi
Konum
Bölge
Haydut Palmiyeleri
I-4
Bolluk Kıyıları
Fısıltı Lagünü
D-12
Bolluk Kıyıları
Gözlem Noktası
I-20
Kadim Adalar
Sülükayaklı Adacığı
O-15
Kadim Adalar
Ürperten İnziva
Q-11
Yaban
Kör Adam Lagünü
N-6
Yaban

İskelet Kamplarında neler bulunur?
  • Obsidyen İskeletler tarafından korunmaktadır. Eğer Burning Blade sizde değilse, adaya gittiğinizde saldırıya uğrayacaksınız. Burning Blade sizdeyse, size dokunmuyorlar.
  • Çevresinde çeşitli malzeme fıçıları vardır, bir miktar malzeme bulabilirsiniz.
  • Dışarıya dönük halde birkaç adet top bulunuyor, o açıdan gelen düşman gemilerine ateş edebilirsiniz.
  • Kıyılarına vurmuş şekilde 1-2 parça hazine bulabilirsiniz. Bunlar normal adalarda görebileceğiniz türden sıradan şeyler oluyorlar.



Ritüeli nerede gerçekleştireceğim?
Adadaki uzun kuleye doğru ilerleyin. Bu kulenin bir girişi olacak, giriş zemine yakındır yukarı tırmanmayın, etrafında tur atarak bulabilirsiniz. Giriş kapısı normalde kapılı, 2 yanında meşale var, bunları ateşe verdiğinizde kapı açılacak.

Kapıdan geçince bir odaya girmiş olacaksınız. Burada dairesel bir asansör var, çevreye bakın, o asansörü indireceğiniz kolu göreceksiniz. Kola dokunun, asansör sizi aşağıya taşıyacak.

Aşağıya indiğinizde ilerleyebildiğiniz tek yöne doğru ilerleyin. Kadimlere ait bir tapınak odasına varacaksınız.

Burada çözmeniz gereken bir bulmaca var.

Bulmaca nasıl çözülür?
İçeri girince düz gittiğinizde karşınıza mercekli bir sistem çıkacak. Önündeki çıraları yakın. Bu sistemin basamakları yükseldiğinde, karşınızdaki büyük taş kapının üstündeki 3 sembol dönmeye başlayacak ve sonunda duracaklar.



Beliren 3 sembolü, odanın tavanındaki göklerde arayacaksınız. Gökleri, merceğin arkasında kalan dümen ile çevirebilirsiniz. Farenin bir tuşu ile mercek yakınlaştırılıyor, bir tuşuyla uzaklaştırılıyor.

Amaç, o 3 sembolde gösterilen takımyıldızları, odanın içindeki gökte bulmak ve merceğin odaklı haliyle ışığı yansıtarak göklerde bu yıldızları birleştirmek.

Sonra eğer Burning Blade sizdeyse, taş kapı direkt açılacak, odadan içeri girin, masa göreceksiniz, etrafındaki çıraları yakın, ortadaki küreye gidip F'ye basarak "ritüeli tamamla" işlemini gerçekleştirin.

Sizde değilse, iskeletler çıkıp saldıracak size. Biraz dövüştükten sonra kapı açılacak, yine aynı adımları izleyin, bu sefer ritüeli bozma seçeneği çıkacak ve yaptığınızda küre alacaksınız içeriden. Olay bu kadar.
7.5. Deniz Kaleleri (Sea Fort)
Haritada 6 noktada daima aktif halde bulunan, ufak çaplı kale etkinlikleridir. Bunlar bir oyuncu tarafından yakın zamanda bitirilmediyse, her zaman aktiftir.

Uzaktan baktığınızda oyundaki Hayalet (Phantom) mavisi renginde parıldar. Yaklaştığınızda normal kaleyi görürsünüz. Oyuna Disney Karayip Korsanları ortaklığından sonra eklenmiş bir içerik. Müzikleri, tasarımları vs. her şeyiyle bir "İspanyol" havası seziyorsunuz baştan sona.


Görsel sahibi: Jeff Onan[medium.com]

Haritadaki tüm Deniz Kale'lerinin konumları:

Kale İsmi
Konum
Bölge
Asil Arma Kalesi
J-6
Bolluk Kıyıları
İmparatorluk Tacı Kalesi
B-11
Bolluk Kıyıları
Antik Altın Kalesi
F-19
Kadim Adalar
Eski Brinestone Kalesi
K-21
Kadim Adalar
Hainin Kaderi Kalesi
S-6
Yaban
Merhametin Sonu Kalesi
P-14
Yaban

Adaya yanaşıp içeriye girdiğinizde, sizi hayaletler karşılayacak. Tek oynamayı sevenler için getirilmiş bir içerik olduğu söyleniyor. Yani tamamlaması oldukça basit, normal iskelet kalelerinden yarı yarıya kısa sürüyor.

Birkaç dalga boyunca hayalet kestikten sonra, bunların kaptanı geliyor. Kaptanı yenince, kale temizlenmiş oluyor. Yendiğiniz kaptandan düşen anahtar ile hisarın zemin katında yer alan hazine odasını açabilirsiniz. İçeride bir Tırpancı temsilciliğini 1. seviyeden 3 civarına taşıyacak boyutta hazine bulunuyor (hazineleri alıp gemiye koyduğunuzda en son rakamı söylüyorum). Hazinenin çoğunluğunu, hayalet gemilerden düşen tip eşyalar oluşturuyor ancak normal tipte hazineler de oluyor.



Kalenin en üst katında da ufak bir hazine bulunduran oda bulunuyor. Bunun anahtarını hisarı gezerek bulabilirsiniz. Kutuların içinde, kapaklı dolapların içinde falan olabiliyor. Şansa bulunuyor.

Deniz Kalelerini diğer etkinliklerden ayrılan yönleri:
  • Kale duvarlarında çok sayıda top var. PvP'de işe yarama ihtimali var.
  • Giriş katında 4'lü ocak var. Aynı anda 4 tane et pişirilebiliyorsunuz.
  • Gemilerde bulunandan daha büyük bir haritaya sahip. Şu ana kadar (2024 Temmuz) üzerinde harita bakabildiğiniz tek etkinlik bölgesi.
  • Malzeme ikmali için iyi bir tercih. Kaleye dağılmış halde birkaç tane top fıçısı, odun fıçısı ve yiyecek fıçısı bulunuyor.
  • Ganimetleri toplamanızı kolaylaştıracak fonksiyonlara sahip bir yapısı var.
  • Giriş katında bulunan 3'lü beyaz varillerden pişmiş et çıkabiliyor.
  • Tamamlanmadan önce etkinlik yerinden -az da olsa- hazine toplayabileceğiniz tek etkinlik burası. Gardırop, dolaplar, duvarlar vs. birkaç yerden düşük-orta seviyeli hazine çıkıyor. Etse etse birkaç bin altın daha eder ama çeşitlilik işte :)
7.6. Siren Mabetleri & Siren Hazine Odaları
Denizlerin epey dibinde bulunurlar. Bulundukları konum, haritadan görülebilir. Denizde yakınına gittiğinizde yüzeye çıkan mor ışık dalgalarından tam olarak nereye dalmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Sağ tarafa örnek görüntü ekledim.


Mabetlerde, çözmeniz gereken çeşitli bulmacalar ve hileler mevcuttur. Bunları yaparken, aralarda dalga dalga gelen yapay zekaları haklarsınız. En sonunda ganimete varırsınız.


Hazine Odaları ise tamamen Kale mantığıyla işler. İçeri girer, 12-15 dalga kadar yapay zekayla savaşır ve sonunda hazineyi alırsınız, bulmaca yok.

Bu görevler geldiğinde muhakkak yapın. Çünkü bunlar şansa geliyor, her zaman bulamıyorsunuz ve oyun içinde başarımları var. Batık Krallık Efsanesi isimli özel bir yolculuğun kilidini, Mabetler tamamlandığında açabiliyorsunuz ve özel bir çeşit lanet (karakterinizin deri rengini değiştiren bir kozmetik) veriyor.

Haritadaki tüm Siren Mabedi & Hazine Odası konumları:

Mekan
Konum
Bölge
Resif Mezarı Mabedi
H-5
Bolluk Kıyıları
Okyanus Serveti Mabedi
D-14
Bolluk Kıyıları
Batık Kıyılar Hazine Odası
D-3
Bolluk Kıyıları
Antik Gözyaşı Mabedi
N-20
Kadim Adalar
Hürmet Tapınağı
G-18
Kadim Adalar
Kayıp Kadimler Hazine Odası
H-15
Kadim Adalar
Açlık Mabedi
Q-5
Yaban
Taşkın Kucaklama Mabedi
N-12
Yaban
Gizli Yabanlar Hazine Odası
L-3
Yaban

Aşağıda yer alan videolarda, ilgili mabetlerde yolunuzu nasıl bulabileceğinizi ve mabetlere ait günlükleri nerede bulabileceğinize dair tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Resif Mezarı Mabedi
https://www.youtube.com/watch?v=kR6sSBMZbAo

Okyanus Serveti Mabedi
https://www.youtube.com/watch?v=2mrbcy9Mygs

Antik Gözyaşı Mabedi
https://www.youtube.com/watch?v=Ai_qHYQLIXY

Hürmet Tapınağı
https://www.youtube.com/watch?v=OMdLEeWCMcE

Açlık Mabedi
https://www.youtube.com/watch?v=aHh6-cI-0Rw

Taşkın Kucaklama Mabedi
https://www.youtube.com/watch?v=xQaEgTvh8_E
8. Kum Saati (Hourglass) - PvP
Oyundan arena modu kalkınca oyuna yeni eklenen PvP modudur. Geminizdeki görev masasından veya Tırpancı / Athena temsilcilik masalarından taraf seçerek PvP lobisine dahil olabilirsiniz...

Detaylı bilgi için bu mekanikle ilgili yazılan rehberimize göz atın:

https://steamproxy.net/sharedfiles/filedetails/?id=2977702372&
9. Özel Hazineler ve Taşıma Yolları
Bazı hazinelerinizi geminizde bulundurmanın size külfeti var. Bir hazine eğer size sıkıntı çıkartıyorsa bilin ki karşılığında güzel para alacaksınız. O yüzden dikenine katlanın.

Bunları adadan kalkana kadar sahilde bekletip gemiye yüklememek en iyisi, ilgi gerektiriyorlar çünkü. Her şeyi bitirip çapayı kaldırıp kalkışa hazır hale geldiğinizde yüklerseniz, kafanız daha rahat olur.

Daha az sıkıntı çekmeniz için birkaç öneri:

💧 Chest of Sorrow (Ağlayan Sandık): Belirsiz aralıklarla ağlayarak geminizi hızla suyla doldurur. Bununla başa çıkmanın tek yolu, ağladığı zaman tayfadan biri bunu alıp geminin dış merdivenine tırmanarak orada duracak. O zaman gemiyi suyla doldurmaz. Onun dışında harpoon, gemi direği, yelkenler, geminin ucu, sandal falan hiçbir şey kar etmiyor. Hepsinin denendiği ortamlarda bulundum. Tek çare dış merdivende beklemek ya da elinde kovayla hazır bulunmak :D

🔥 Chest of Rage (Patlayan Sandık): Arada bir kendi kendini dolduruşa getirerek patlar ve etrafı ateşe verir. Bundan sakınmak için 2 şey yapabilirsiniz. Ya denizden 3-4 kova su alıp geminin tabanına atın ve sandığı oraya bırakın, düzenli olarak soğusun. Ya da geminin içine 2 kova su atın, bunu da barrel'lardan birinin üstüne koyun, patlasa bile gemiyi ateşe veremeyecektir.

💥 Gunpowder Barrel (Barut Fıçıları): Bunları asla geminin içine koymayın. Bir top darbesiyle ya da geminize atılacak bir firebomb ile kolayca patlayabilirler. Geminin koçbaşına veya direğine konulur genelde. Normal Gunpowder'ların etki alanı direk boyunu geçmez ancak Stronghold Gunpowder'ınız patlarsa geminiz de doğrudan hasar alır. Bu yüzden Stronghold Gunpowder'ınız varsa en kısa sürede Outpost'a gidin. Çok yakında düşman varsa Stronghold Gunpowder'ı geminize yüklemeden önce düşmanı batırın mutlaka.

📦 Merchant Kargoları ve Hayvan Taşıma: Kumaşlar suya değmemeli, şişeler elinizdeyken zıplamamalısınız, çiçeklere arada bir su vermelisiniz; bunlara uymazsanız kargolar hasar görür ve değerleri azalır. Yılanları geminin uğramadığınız bir noktasına koyun böylece sizi sokmaz, domuzları da arada bir meyveyle besleyin yoksa açlıktan ölürler.
10. Hazineler Kime Satılıyor? (Liste)
Ctrl + F komutu ile arama yaparak elinizdeki hazineyi kime satacağınızı bulabilirsiniz, tam adıyla yazmaya özen gösterdim.

Gold Hoarder'a Satılanlar
Sandıklar:
  • Castaway's Chest
  • Seafarer's Chest
  • Marauder's Chest
  • Captain's Chest
  • Chest of the Damned
  • Skeleton Captain's Chest
  • Chest of a Thousand Grogs
  • Chest of Sorrow
  • Chest of Rage
  • Chest of Ancient Tributes
  • Stronghold Chest

Artefact'ler:

Özetle vazo, sürahi, mücevher kutusu, kadeh gibi şeyler.
  • Ancient Goblet
  • Bronze Secret-Keeper
  • Mysterious Vessel
  • Decorative Coffer
  • Elaborate Flagon
  • Silvered Cup
  • Gilded Chalice
  • Ornate Carafe
  • Golden Reliquary
  • Adorned Receptacle
  • Opulent Curio
  • Peculiar Relic
  • Roaring Goblet
  • Brimstone Casket
  • Devil's Remnant
  • Magma's Grail

Order of Souls'a Satılanlar
Ritual Skull ve Ancient Fortune Skull'lar hariç her türden skull bunlara satılıyor.
  • Bounty Skull
  • Skull of the Damned & Captain Skull of the Damned
  • Skeleton Captain's Skull
  • Stronghold Skull
  • Gold Hoarder's Skull
  • Ashen Winds Skull

Merchant Alliance'a Satılanlar
Her türden kutu, cephane ve ticaret mallarını bunlara satabiliyorsunuz.

Malzeme kutuları:
  • Crate of Fine Sugar
  • Crate of Rare Tea
  • Crate of Exotic Silks
  • Crate of Exquisite Spices
  • Crate of Volcanic Stone
  • Crate of Fine Ore
  • Crate of Extraordinary Minerals
  • Crate of Precious Gemstones
  • Crate of Ashes of the Damned
  • Crate of Ancient Bone Dust

Kaynak kutuları:

Bu kutuları dolu satmanız gerekiyor.
  • Fruit crate (içindeki meyvenin türü, kutunun fiyatını etkilemiyor)
  • Wood crate
  • Cannonball crate
  • Firebomb crate
  • Ammo crate (harcadıysanız kendi geminizdeki ammo box'a götürüp doldurabilirsiniz)

Hayalet kaynak kutuları:

Bunları boşaltıp satabilirsiniz, içi dolu olunca fiyatı değişmiyor.
  • Storage Crate of the Damned
  • Cannonball Crate of the Damned

Barut:
  • Gunpowder Barrel
  • Stronghold Gunpowder Barrel (iyi para ediyor bu ama taşıması çok riskli)

Hayvan kafesleri:
Kutunun tipine uygun hayvanı yakalayıp satabilirsiniz. Ancak voyage olarak almadıysanız çok az para ediyorlar.

Diğer:
  • Manifest

Reaper's Bones'a Satılanlar (I-12 - Reaper's Hideout)
HER ŞEYİ ALIYOR! Diğer birliklere sattığınız ne varsa hepsini buna da satabilirsiniz. Hunter's Call'a özel et ve balıklar hariç :)

Ek olarak bunlar da var:
  • Broken Emissary Flag
  • Reaper's Chest (doubloon veriyor)
  • Reaper's Bounty (altın veriyor)
  • Humble Gift
  • Generous Gift

Athena's Fortune'a Satılanlar (Tavern - Mysterious Stranger)
Mor renk ağırlıklı olan eşyaları bunlar alıyor genelde. Eşyaların üzerinde açık mavi renkli bir kuru kafa simgesi de olabiliyor ayırt edici olarak.
  • Chalice of Ancient Fortune
  • Gilded Relic of Ancient Fortune
  • Skull of Ancient Fortune
  • Villainous Skull of Ancient Fortune
  • Crate of Legendary Voyages
  • Keg of Ancient Black Powder
  • Chest of Legends

Bilge Rats'e Satılanlar (Tavern - Larinna)
  • Ashen Tome (Tome of Curses, Tome of Power, Tome of Fire, Tome of Resurrection)
  • Ashen Key
  • Ashen Chest
  • Ritual Skull

Hunter's Call'a Satılanlar (Seapost)
Etleri az pişmiş, tam pişmiş ya da yanık olarak satabilirsiniz.
Fish'leri her türlü alıyor.
Yarısı yenmiş hiçbir şeyi almıyor.
Sadece commendation için satıyorsanız, yanık olanlar da sayılıyor bu arada.
  • Fish & Trophy Fish
  • Shark meat
  • Pork
  • Chicken meat
  • Snake meat
  • Megalodon meat
  • Kraken meat

Sınıfsız
  • Treasure Chest: İçine 3 tane eşya konabilen sandıklar. Sea Dogs hariç bütün temsilcilikler alıyor. Emissary takılıyken satarsanız biraz daha fazla para veriyorlar.
  • Mermaid Gem & Siren Gem / Sapphire & Emerald & Ruby: Sea Dogs hariç bütün birliklere satabilirsiniz. Hepsi aynı parayı verir. Emissary bayrağı takılıyken satarsanız daha çok para alırsınız ama.
  • Rag and Bone Crate: Skeleton Fort'ların son boss'undan çıkan mektupla Fort adasında kazarak bulunabiliyor ya da nadiren adaların sahillerinde ortaya çıkıyor. Bunları üzerinde yazan adrese götürebilir veya Reaper's Bones'a satabilirsiniz, doubloon veriyor.
  • Box of Wondrous Secrets: Oyunun en nadir rastlanan sandığı. Bunu Reaper'a veya Morrow's Peak Outpost'taki Grace Morrow'a satabilirsiniz. Grace Morrow, Tavern'ın kapısının önünde duruyor.
11. Balıkçılık Sistemi
Oyunda nasıl balık tutulacağı, balıkların nasıl satılacağı, balıkçılığın tüm başarımlarının nasıl açılacağına kadar bilgi ve notlar bulabileceğiniz Türkçe rehber:

https://steamproxy.net/sharedfiles/filedetails/?id=2588355538
12. Tall Tales Tam Çözüm
Hepsinin Türkçe tam çözümü için ayrı bir rehber hazırladım, ona referans vermek için açtım bu başlığı sadece. Aşağıdaki bağlantıdan rehbere ulaşabilirsiniz.

https://steamproxy.net/sharedfiles/filedetails/?id=2172441606
13. Arena Hakkında Temel Bilgiler
Arena modu 10 Mart 2022 tarihinden sonra kapatılmıştır. Bu başlığa Arena modunun hatırası adına dokunmuyorum. Ancak buradaki bilgiler oyunda artık geçerli değil, bilginize.



Oyunun adventure modu dışında bir de arena modu bulunuyor. Adventure ile ilgili bilgileri verdikten sonra bir de kısaca buna değinmek istedim. Arena, sınırlı süre içerisinde en fazla puanı toplayarak şampiyon olmaya odaklı bir oyun modu.

Tahta, gülle, yemek gibi malzemeler gemiye önceden yüklenmiş oluyor ve maç herkese aynı anda başlatılıyor. Malzeme toplama derdi olmadan direkt aksiyona girmek isteyenler için ideal oyun modu burası. Arena'da Sloop veya Galleon seçebiliyorsunuz, Brigantine bulunmuyor.

Maçlarda puan toplamanın 3 yolu var:
  • Sandık kazmak (150p) ve teslim etmek (1000p). Arena'da tek bir tip sandık bulunuyor.
  • Düşman gemisine top isabet ettirmek (40p). Attığınız güllenin cinsi fark etmiyor.
  • Düşman oyuncu öldürmek (5p) ve takım arkadaşının onu kaldırmasını engellemek (5p).
Geminizin batmamasına çok dikkat edin. Geminiz battığında 1000 puan kaybediyorsunuz.

Sandığın yeri mor bir ışık huzmesi ile belli oluyor.


Sandığı teslim edeceğiniz sabit gemi ise kırmızı dumanla işaretlenmiş oluyor.


Arenanın haritası, adventure modundaki haritadan bir kesit ama alan çok daha dar ve düşman gemileriyle sürekli çarpışma halinde oluyorsunuz oynarken. Haritaya baktığınızda diğer gemilerin yerini, sandığın yerini ve teslim edeceğiniz yeri (haritanın merkezinde oluyor) görebiliyorsunuz.

Sandığı teslim edeceğiniz yerde 2 tane teslim karakteri var ve düşman oyuncular buraya pusu kurabiliyor, buna dikkat etmenizi öneririm. Bir de teslim edeceğiniz yerin ya tam önünden ya da tam arkasından yaklaşın, yanlarından yaklaşırsanız o bölgenin üzerinde bulunan toplardan diğer oyuncular sizin geminize ateş edebilirler.
14. Beard Hataları ve Çözümleri
Ben oynarken pek sık Beard hatası almıyorum, bu yüzden bu hataların çözümünün uygulanmasına dair yardımcı olamayabilirim. Hata olduğunda da genelde oyunu kapatıp açtığımda, modemi kapatıp açtığımda veya bilgisayarı uçak moduna alıp geri kapattığımda olay düzeliyor :D önce Türk usulü bi "kapa aç düzelir" yöntemini deneyin yani :D

Spesifik hatalarla ilgili olarak yalnızca oyunun resmi sitesinde ve GamePedia sitesinde yazanları esas alıp Türkçe'ye çevirerek buraya ekledim, yabancı dili olmayanlara destek amaçlı. İngilizce kaynakları aşağıya bıraktım.

Tekrar yazıyorum, çözüm önerileri bana değil oyun yapımcılarına ve GamePedia editörlerine ait. Ben Türkçe'ye çevirdim sadece. Çalışmazsa bana değil, yapımcılara kızın :)

Yalnızca bilgisayarı ilgilendirenleri yazdım. Konsol ile alakalı olanlara değinmedim.

AlabasterBeard / AllmondBeard / CyanBeard
  • Bilgisayarınızın internete bağlı olduğundan emin olmalısınız.

AlpacaBeard
Satın aldığınız kopyanın ya da kullandığınız oyun platformunun lisansının düzgün olduğundan emin olmanız gerekiyor. Şu adımları öneriyor sitede*[support.seaofthieves.com]:
  • Steam satın almalarını kontrol ederek, para ödemesinde bir sıkıntı olmadığından emin olmalısınız.
  • Kullandığınız bilgisayarda birden fazla oyun hesabına bağlanılıyorsa, oyuna sahip olan hesaptan giriş yaptığınıza emin olmalısınız.
  • Diğer seçenekler işe yaramıyorsa, oyunun dosyalarının & Steam'in doğru yüklendiğine emin olmalısınız. Oyunu silip yüklemek, son çare olarak da Steam'i silip geri yüklemek faydalı oluyormuş.

AshBeard
  • Xbox hesabınızın internete bağlı olduğundan emin olmalısınız.

BeigeBeard / LightbeigeBeard
  • Son güncellemenin yüklü olduğundan emin olun.

ColdBeard
  • Arena eşleştirmeleri sırasında sunucu problem yaşıyorsa bu gerçekleşiyormuş. Kapatıp yeniden açın diyorlar.

CopperBeard
  • Pirate emporium menüsünde çok uzun süre hareketsiz kalırsanız, bağlantınız kesildiğinde bu hatayı veriyor.

CrumbsBeard
  • Yalnızca davetle oyuncu alınan tayfalara davetsiz bağlanmaya çalışırsanız oluşan hata.

DaffodilBeard / LapisBeard

DenimBeard
  • Insider programıyla alakalı bir hata. Insider programının kurallarına uymadıysanız, bu sebeple sunucuya girmeniz engellendiyse, bu hatayı alabiliyorsunuz.

EmeraldBeard / TrimmedBeard
  • Bağlanmaya çalıştığınız tayfa o esnada dağılırsa veya sunucu sıkıntısı yaşanırsa bu hatayı veriyormuş. Emerald Adventure Modu için, Trimmed Arena modu için.

FishBeard / GreyBeard
  • Sunucular kapalı değilse ama oyundan kaynaklı bağlantı sorunlarından dolayı sizi oyundan atıyorsa bu hatayı veriyor. Oyuncuların yapabileceği bir şey yok sabretmekten başka.

FluffyBeard
  • Sunucular yeni bir güncelleme veya test için kapalı tutuluyorsa karşılaşacağınız bir hata. Oynadığınız zaman diliminde planlanmış bir playtest var mı kontrol edin diyor sitede.

GrandpaBeard
  • Banlandığınız için bağlı olduğunuz sırada sunucudan atılırsanız bu hatayı veriyormuş.

GroomedBeard
  • Aynı anda birçok oyuncunun sunucuya bağlanmaya çalışırken yarattığı yoğunluktan kaynaklanıyormuş. Yeni bir oyun başlatarak veya Xbox uygulamasını kapatıp açarak aşmanızı öneriyorlar.

GulliverBeard
  • Siz bir tayfaya katılana kadar o tayfa kendini feshederse, yani olmayan bir tayfaya bağlanmaya çalışırsanız bu gerçekleşiyor.

HazelnutBeard
  • Bir çeşit bağlantı sorunu. İnternet bağlantınızın stabil olduğundan ve Xbox hesabınızın internete bağlı olduğundan emin olmanızı öneriyorlar. Başka bir şey bulamadım buna dair.

InputBeard
  • Bağlanmaya çalıştığınız tayfa Xbox controller ile oynayanları kabul ediyorsa ve siz böyle oynamıyorsanız, bu hatayı veriyormuş. Bir arkadaşınızı davet ediyorsanız ve bundan dolayı giremiyorsa çözüm: "Crew > Prefer to play with Xbox players using Xbox controllers > No"

KiwiBeard
  • Oyunun sunucuları kapalıysa bu hatayı alıyorsunuz. Şirket tarafından açılmasını beklemek gerekiyor.
  • Oynadığınız konsolda birden fazla kullanıcı girişi olabilir. Bunu kontrol edip, yalnızca tek bir oyuncu adını aktif edip onunla girmeniz gerekiyor oyuna.

LavenderBeard / StrawberryBeard

LazyBeard
  • Oyunda uzun süre hiçbir şey yapmazsanız, oyundan atılırsınız. Onun bildirimi.

MarbleBeard
  • Önceki oyununuza bağlanmaya çalışırken çıkabiliyor. Bir çeşit sunucu bağlantısı veya bağlantı kopukluğu sorunu.

PastieBeard
  • Ethernet kablonuz çıktığından dolayı internet bağlantınız koptuysa ve oyundan düştüyseniz, bu hatayı veriyor.

PythonBeard
  • Bot kullanıyor veya aynı hareketi şüphelendirecek derecede çok kere tekrarlıyorsanız, oyun sizi hile yaptığınız için mimliyor.

RedBeard
  • Oyunun kurallarını ciddi şekilde ihlal ederek kalıcı ban yerseniz bu hatayı veriyormuş.

SleepyBeard
  • Uzun süre hiçbir şey yapmayan oyuncu, sunucudan çıkartılınca alınan hata. Lazy'den farkı, bir tuşa basılı bırakarak başka hiçbir şey yapmazsanız bu hatayı alarak oyundan çıkartılıyorsunuz. AFK oyuncular istenmiyor oyunda :)

TidyBeard
  • IPv6/Teredo, NAT, Xbox, Antivirüs veya Güvenlik Duvarı başlıklarını kontrol edip, oyuna bağlanmanızı engelleyen bir bağlantı sıkıntısı olmadığından emin olmalısınız.

YellowBeard
  • Oyunda birkaç günlük ceza yerseniz ve bağlanmanız engellendiyse, bu hatayı veriyormuş.

İngilizce Kaynaklar
15. Kısaltmalar / Sözlük
Sea of Thieves'e yeni başlamış bir oyuncu için yol göstermesi amacıyla bazı kısaltmaların açılımlarını ve bazı terimlerin anlamlarını bu başlıkta derlemeye karar verdim. Burada göremediğiniz, yorumlamak istediğiniz, merak ettiğiniz bir şeyler olursa rehberin yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

  • Ashen: Türkçe "külden oluşan" manasına geliyor. Oyunda "Ashen bölgesi" dendiği zaman haritanın en doğusundaki Devil's Roar bölgesi kastedilir. Ganimetlerin Kül versiyonları, buradaki görevlerden çıkar.
  • Backtrack: Aslında ölmemesi gereken bir oyuncunun, oyunun mekaniklerinin hatalı işlemesi neticesinde ölmesi/hit yemesine verilen isim. Düşmanınız, silahla ateş ettiğiniz yerde değil de o yerin 1-2 adım ilerisindeyse ve buna rağmen mermi ona hasar verdiyse bu olay backtrack'tir.
  • Brig: Brigantine yani 3 kişilik gemi veya gemideki kodes anlamına geliyor.
  • Double Gun: 2 silah haznesini de barutlu silahlarla dolduran kişilere "double gunner" deniyor. Tabanca & tüfek gibi.
  • FoF: Fort of Fortune. 8 numaralı başlığa bakabilirsiniz.
  • FoTD: Fort of the Damned. 8 numaralı başlığa bakabilirsiniz.
  • Gal: Galleon, 4 kişilik gemi.
  • GH: Gold Hoarders.
  • Hitreg: Hit Registration teriminin kısaltması. Vurmanız gereken düşmanı vuramamanız anlamına geliyor. Yani düşmanınıza tüfeğinizle ateş ettiniz, isabet de ettirdiniz ancak canı gitmediyse buna oyuncular arasında "hitreg" deniyor.
  • Loot Stack: Ganimet biriktirme işlemine verilen isim. Söz gelimi "3 stack FoTD" dendiğinde anlaşılacak şey: bir grup tarafından 3 kere Fort of the Damned tamamlanmış ve mahzenindeki hazinelerin hepsi biriktirilmiş.
  • LSD: Legendary Sea Dog. Pirate Legend unvanını açtıktan sonra arenada 240 defa 1. olursanız bu unvan açılıyor.
  • MA: Merchant Alliance.
  • Meg: Megalodon. 7 numaralı başlığa bakabilirsiniz.
  • Naval Combat: Tek hedefi düşmanını yenmek olan savaş biçimi. Naval combat dendiğinde Arena'da zafer, Adventure'da ganimet önemsenmez; tek amaç düşman gemisini batırmak olur.
  • OoS: Order of Souls.
  • PL: Pirate Legend. 6 tane korsan birliğinden herhangi 3 tanesini 50 seviye yaparak bu unvanı kazanabilirsiniz.
  • SC (Spawncamp & Spawnkilling): Bir oyuncu / tayfa doğduğu anda savaşmasına izin vermeden onu öldürme işlemi. Spawncamp bunu sürekli hale getirmek, spawnkilling ise birkaç defa yaptıktan sonra salmak anlamına geliyor. Bunu yapan oyuncular, öldürmek istedikleri oyuncuların gemide yeniden doğacakları potansiyel yerlere geçip orada beklemeye başlar, doğduğu anda olabildiğince kısa bir sürede öldürürler. Backspawn, bunun gemi battıktan sonra 1 kereliğine geminin battığı yerde doğan rakip tayfayı öldürmek için yapılan versiyonudur.
  • Server Hunt: Adventure modunda, sürekli gir-çık yaparak emissary gemileriyle dolu server arama işlemi. Dolu server bulununca o serverdaki tüm gemiler teker teker aranır, bulunup batırılır ve ganimetler satılır, en azından Server Hunt denince hedef bu olur :)
  • Skeet: Rakibini ilk önce blunderbuss ile vurup gemiden düşürdükten sonra, suya dalmadan havada vurarak öldürme işlemine verilen isim. Ya da herhangi bir şekilde yere düşmeden öldürmek denilebilir.
  • TDM: Team Deathmatch. Oyuncular tarafından oyun mekanikleri maniple edilerek oluşturulan gayrıresmi bir oyun modudur. Oyuncular "set sail"a aynı anda basarak, aynı arena lobisine denk gelmeye çalışırlar. Denk gelmeyi başardıktan sonra bir adada buluşmak üzere sözleşirler (bu ada genelde en yakın Skeleton Fort adası olur). Maç başlayıp herkes sözleşilen adaya vardıktan sonra, oyuncular takımlara göre tüfek savaşına girişir. Hangi silahların tercih edileceği TDM gruplarına göre değişkenlik gösterir ancak en sık tercih edileni sniper & pistol ikilisidir. TDM grubu oluşturmak ve oynamak oyun kurallarına aykırı değildir ancak o arena lobisinde TDM oynamayan oyuncular üzerinde baskı kurmaya çalışmak, birkaç takım birleşip tek bir takıma saldırmak gibi şeyler arena kurallarına göre yasaktır.
  • TSD: Triumphant Sea Dog. Sea Dogs sekmesinde yer alan başarımların büyük kısmını açmayı gerektiren özel bir tür unvan. Arenada silah başına 300 kere oyuncu öldürme, 100 kere ilk 3'e girme, en az 200 maç oynama, 100 tane arena sandığı kazma gibi ekstrem başarımlar istediği için oyun genelinde nadir rastlanıyor.
  • WE: World Event. 8 numaralı başlığa bakabilirsiniz.
16. Türk Oyuncu Topluluğu
Sea of Thieves'in en büyük ve ciddi Türk topluluğunun iletişim linklerini bıraktım bu başlığa.

Kurallar var ve uyacağınıza dair bir söz alınıyor Discord kanalına girerken. Bu sayede ortam düzenli tutulabiliyor. Burada sorularınızı yanıtlayacak deneyimli oyuncular, 3 gemi tipinde de oynayan oyuncular var, oyunun yapımcılarından çeviri haberler yayınlanıyor, oyuna dair birçok şey paylaşabilirsiniz. Katılmanızı öneririm, hepinizi bekleriz.

Discord: Sea of Thieves TR[discord.gg]
Twitter: SeaOfThievesTR
Instagram: seaofthieves.turkiye[www.instagram.com]
Reddit: r/sotturkiye
Ek: Ortaya Karışık Bilgiler
Diğer başlıklara eklemeyi uygun görmediğim ancak yine de işinize yarayabilecek, ilginizi çekebilecek bazı bilgileri bu başlığa yazdım. Merak ettiğiniz kimi şeylerin deneyini önceden biz yapmış olabiliriz, okumanızda fayda var, kendiniz denemekle yorulmamış olursunuz :)

  • Gemiden su tahliye etmek için güverteye çıkmanız şart değil. İyi nişan alabilirseniz mazgallardan su atabiliyorsunuz dışarıya. Bu bilgi Kalyon ve Burning Blade'de çok işinize yarar.
  • Düşman gemisindeki harita masasına bakarak onların işaretlediği adaları görebilirsiniz. Görev masasına bakıp hangi birliğin yolculuğunu yaptıklarını görebilirsiniz. Gemilerini kullanabilirsiniz, mühimmatlarına ulaşabilirsiniz. Ancak gemideki yolculuğun detaylarını göremezsiniz, onların yolculuklarını yapamazsınız ve Crow's Nest'ten onların bayrağını değiştiremezsiniz.
  • 5. Seviye Tırpancı'nın Kemikleri temsilci bayrağı takılı olan bir düşman gemisinin masasına bakarak, haritadaki diğer temsilcilerin yerini siz Tırpancı temsilcisi olmasanız dahi görebilirsiniz.
  • "Batır / Scuttle" olarak işaretlenmiş bir gemiyi hayata döndürmek mümkün değil. En üst seviyede birçok delik açılıyor, delikleri tamir edemiyorsunuz çünkü tekrar patlıyorlar ve o kadar deliğin suyunu boşaltarak gemiyi ayakta tutmak da mümkün olmuyor çünkü çok hızlı su alıyor.
  • Tamamı karanın üstüne çıkmış bir gemi batmaz. Çünkü su almaz, istediğiniz kadar delik açın. Ancak 15 dakika kadar bir süre sonunda gemi kendi kendine kaybolur, batmış varsayılır ve başka bir adada tekrar doğar. Karaya oturmuş bir gemiyi zırpın yardımıyla tekrar suya çekebilirsiniz.
  • "Devil's Shroud" adı verilen kızıl denizin içerisinde geminizi tamir ederek ve su boşaltarak bir süre dayanmanız mümkün. Ancak bir sınırı aştıktan sonra oyun sizi gemiden atacak, geminiz o sınırın ötesine geçip biraz daha ilerleyecek ve yeni gemi başka bir adada doğacak. Geminizin tek başına geçtiği bu sınırdan, sizin yüzerek veya yeni gemiyi getirerek geçmeniz ise mümkün değil. Oyuncuların geçemediği ancak insansız geminin geçip kısa bir süre de olsa ilerleyip daha ötede battığı bir sınır bulunuyor.
  • 9. Tall Tale'da aldığınız Siskıran, bütün kızıl denizde işlemiyor. Yalnızca Altın Kıyıları adasının bulunduğu bölgedeki kızıl denizde işe yarıyor, haritanın kalanındaki kızıl denizde Siskıran yokmuş gibi geminiz hasar almaya ve su almaya devam eder.
  • Duvarın içerisinde hata eseri doğmuş bir iskeleti, barut fıçısı yardımıyla öldürebilirsiniz, bu bug'la çok sık karşılaşmayacaksınız ancak gerçekleştiğinde Ruhlar Örgütü görevinizi sekteye uğratmaması için bu yöntem aklınızda olsun.
Değerlendirme ve Ek Kaynak
Oyunu daha fazla öğrendikçe, bilgileri ona göre güncelliyorum bir yandan. Aklıma yeni bölüm geldikçe rehbere eklemeyi planlıyorum.

Merak ettiğiniz, düzeltmek istediğiniz, eklemek istediğiniz bir şey varsa arkadaş olarak ekleyip özelden veya yorumlardan yazabilirsiniz. Arkadaş canlısı olan herkese kapım sonuna kadar açık :)

Herkese iyi oyunlar.

Ek Kaynak
Bulmacaları ve haritaları çözerken işinize yarayacak olan İngilizce siteler:

Kaynakça
Kullandığım resimlerin bir kısmını bu siteden aldım. Emin olamadığım bilgilerin bazılarının sağlamasını da buradan yaptım. Yabancı diliniz varsa oyunda her zaman işinize yarayacak:

Kullandığım resimlerin bir kısmını da bu siteden aldım. İşinize yarayabilecek İngilizce yorumlamalar ve küçük çaplı rehberler barındırıyor, kurcalamak isterseniz:
115 kommentarer
Unadius  [ophavsmand] 7. nov. kl. 6:44 
Merhabalar. Çok teşekkür ederim yorumlarınız ve ilginiz için. Son güncellemeye dair rehberi tekrar elden geçireceğim yakın zamanda. Tekrar not yazarım buraya
Puffer 3. nov. kl. 5:28 
Rehber gerçekten çok güzel ve özenle yazılmış, teşekkürler. Yeni güncellemeyle gelen zıpkın silahı ve üfleme borusunu da 3. bölüme eklerseniz güzel olur
Kowachka 11. aug. kl. 10:32 
Rehber için teşekkürler.
hukukefesi 16. juli 2023 kl. 3:33 
abi oyunun tek kötütarafı cok yavas yüleniyor ve cok yersaplıyor amasorundeyil
:demoticon:
Basethon 8. juli 2023 kl. 14:28 
Ben teşekkür ederim :summercat2023:
Unadius  [ophavsmand] 8. juli 2023 kl. 14:26 
teşekkür ederim bu arada:sotgrog:
Unadius  [ophavsmand] 8. juli 2023 kl. 14:26 
Selam Basethon

oyun içinden TL ile alımı kapattılar geçtiğimiz günlerde. sadece ancient coin satın alıp, ancient coin ile harcama yapabiliyorsun. kurları güncelliyorlar, onunla alakalı sanırım :/
Basethon 8. juli 2023 kl. 14:25 
Ellerine sağlık. Büyük emek var, çok şey öğrendim. Yalnız çözemediğim bir hata var. Korsan dükkanından paket almak istiyorum para birimini değiştirip TL ile almak istiyorum sikkelerin sayılıyor dedikten sonra hata veriyor. Çözümü nedir?
Abadon 22. apr. 2023 kl. 9:34 
Çok büyük emek var. Eline sağlık :Blue_Stars:
Herro Evrınyın 2. jan. 2023 kl. 3:43 
ya hacım ben ne yaptıysam çözemedim lavenderbeard hatasını imdat