43 people found this review helpful
5 people found this review funny
2
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 28.5 hrs on record (28.5 hrs at review time)
Posted: 31 Dec, 2020 @ 1:09pm

DUNGEON SIEGE

Oyunun açılışında bir dış ses, Aranna Kıtası'ndaki Yıldız İmparatorluğu'nun dağılmasının ardından kurulan Ehb Krallığı'nda insanların uzun yıllar boyunca barış içerisinde yaşadıklarından bahseder. Fakat bir gün tüm bu huzur ortamı bozulur. Ardından gelen sahnede ise isimsiz ana karakterimizin de ikamet ettiği çiftçi köyü ''Krug'' adlı bir yaratık ırkı tarafından saldırıya uğrar. Ana karakterimiz bu saldırıya direniş gösterir ve köyünü korumaya çalışır fakat tüm bu çaba sonuçsuz kalır, köyü istila edilir. Tam kaçacağı sırada, yorgun ve yaşlı bir adamı yere düşmüş şekilde gören karakterimiz, onun yanına gider ve ''Stonebridge'' isimli kasabaya gitmesi gerektiğini, iradesinin ona yol göstereceğini öğrenir. Bundan sonra ise tek yapması gereken yanına yoldaş toplayıp, bu insan ırkını tehdit eden güçleri ortadan kaldırmaktır.

OYNANIŞ MEKANİKLERİ VE KARAKTER GELİŞİMİ

Dungeon Siege, gerçek zamanlı ve gerek kuş bakışı (Haritayı açtığımızda oyun durmuyor, kuş bakışı açısından oynamaya devam ediyoruz. Fakat kamera açıları pek serbest ve rahat hissettirmiyor.) gerek izometrik kamera açısı ile oynanan ''RPG'' türünde bir aksiyon oyunu. Ağırlıklı olarak fare ile düşmanları öldürerek oynadığımız (Kontroller günümüz oyunları için kütük gibi ve bu uzunlukta bir oyun için çok yüzeysel.) fakat klavyenin de yeri geldiğinde kısayol tuşlarıyla işlevsel olduğu bu oyunda, çeşitli silahları (Yay, kılıç, mızrak, sopa, gürz vs.) hem karakterimize hem de ekibimize kattığımız yoldaşlarımıza (Oyun ilerledikçe kurtardığımız ya da belli bir ücret karşılığında aldığımız büyücü, savaşçı ve yay kullanan NPC'leri aynı ana karakterimiz gibi yönlendirebiliyoruz ve çeşitli komutlar verebiliyoruz. Ayrıca satıcılardan aldığımız katırları yük aracı olarak da kullanabiliyoruz.) temin edip, her birinin envanterini farklı farklı düzenleyebiliyoruz. Bunların yanı sıra her bir karakterin uzmanlık alanları ve yetenekleri (Beceri puanları vermek yerine, kullanıldıkça gelişen doğa ve ateş büyücülüğü, yay, yakın dövüş, savaş büyüleri.) var.

HİKAYE ANLATIMI, SUNUM VE OLAY ÖRGÜSÜ

Oyun bölüm bölüm ilerleyen bir yapıya sahip ve ismini bizim verdiğimiz karakterimizin yolculuk hikayesini konu ediniyor. Hikayenin çekiciliği olmamasının yanı sıra bir de sunum ya da ara sahne adına kaliteli hiçbir şey görmüyoruz. Başlarda dış ses aracılığıyla hikaye az biraz ucundan veriliyor (Tema olarak çağdaş türlerinin aksine ne karakterlere ne de işlenen öykülere pek bağlanamıyorsunuz.) fakat sonrasında etraftan bulduğumuz belge ve kitaplar ile hikaye verilmeye çalışılmış. Ayrıca ikili diyaloglar yerine tüm karakterler tek tek konuşuyor ve bu da akıcılığı öldürüyor. Olay örgüsü ise hikaye anlatımı ve sunuma göre daha oturaklı.

AÇIK DÜNYA, BÖLÜM TASARIMLARI VE ATMOSFER

Atladığımız her bölümde farklı bir yarı-açık dünyaya geçiş yapıyoruz. Bu açık dünyalar çok yüzeysel ve haliyle bomboş, cansız oluyorlar. Fakat atmosfer değişimini ve oyunun dinamizmini etkilediğinden dolayı bölüm tasarımları (Yağmur ormanları, mezarlık, tuzaklı zindanlar, buzullar, madenler, sahil kenarı, karlı dağlar, kasabalar, terk edilmiş mekanlar, bataklık, ''Steampunk'' fabrikalar, köyler, askeri kamplar, çorak topraklar, volkanik dağlar, korunaklı kaleler vs.) kabul edilebilir seviyede.

GÖREV DİZAYNI, DÜŞMAN ÇEŞİTLİLİĞİ VE BOSS SAVAŞLARI

Ana görevler yolculuk üzerine temellendirildiği için pek bir büyüsü yok fakat yan görevler (Bölge temizleme, kurtarma, kuryelik yapma, araştırma, savunma vs.) az da olsa çeşitlilik barındırıyor. Düşmanlar (Yakın dövüşçü, menzilli saldıranlar, havadan saldıranlar vs.) ise başlarda farklı hissettiriyor fakat bölümler ilerledikçe aslında hepsinin birbirinin aynısı olduğunu sadece kaplamalarının farklı olduğunu anlıyorsunuz. Ayrıca oyunun ''Boss'' savaşları (Haydut lideri, büyük ejderha, dev örümcek gibi. Her birinin saldırı şemaları aynı.) yüzeysel ve tekrar ediyor.

TEKNİK PROBLEMLER VE YÜZEYSELLİK

Oyuna ilk girdiğimizde çözünürlük seviyesi ''1024x768'' olarak geliyor ve değiştirilemiyor. Steam başlatma seçeneklerinden görüntüyü düzeltebiliyoruz fakat o da çok sağlıklı bir çözüm olmuyor. Ayrıca bazı ''Windows'' sürümleri ile pek uyumlu değil. Karakter yaratma ekranı ise çok yüzeysel, düşman tipleri birbirinin aynısı ve dövüş sistemi çok yavan. Kısacası bu oyundan çok yeni ve kompleks bir şey beklemeyin hatta içerisinde barındırdığı çoğu mekaniği de pek sağlıklı işleyemiyor.

SONUÇ

Eğer izometrik aksiyon ''RPG'' oyunlarına girmek istiyorsanız, kesinlikle ilk oynayacağınız oyun bu değil. Çünkü çok eski ve kötü yaşlanmış bir oyun. Başlarda oynamak için motivasyonunuz oluyor fakat bir müddet sonra sürekli tekrara düştüğünden dolayı amele işi yapmaya başlıyorsunuz. Benim boş vaktim var, 29-30 saatimi buna gömerim diyorsanız, indirim dönemlerinde 0,5 litre su fiyatına alınabilir.

İNCELEME PUANI : 55 / 100
Was this review helpful? Yes No Funny Award