27 people found this review helpful
2 people found this review funny
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 19.6 hrs on record
Posted: 4 May @ 2:39am
Updated: 4 May @ 8:51am

FALLOUT

Alternatif bir tarihi konu alan Fallout'ta, Amerika ve Çin arasında ki gerginlikten dolayı ortaya çıkan nükleer savaş sonucu Amerika'nın birçok bölgesi tarihler 2077'yi gösterdiğinde nükleer bombardımana maruz kalmıştır. İlk bombayı kimin attığı bilinmemekle birlikte (Fallout TV dizisinde açıklanıyor.) tüm suç Çin Hükümeti'ne kalmış ve insanlığın büyük bi' çoğunluğu yeryüzünden silinmiştir. O dönemlerde yükselişte olan ''Vault-Tec Corporation'' adındaki bir şirket, yüksek teknolojiler kullanarak yeraltı sığınakları inşaa etmiştir ve insanların kıyamet sonrası bir gelecekte yaşamını sürdürmesine ön ayak olmuştur. Bu sığınaklara elbette sadece parası yeten üst tabaka kişiler alınmış ve insanlığın geri kalanı kaderine terk edilmiştir. Aradan geçen uzun yılların ardından tarihler 2161'i gösterdiğinde, Sığınak 13'te temiz içme suyu sağlayan su çipi bozulur ve ''Vault Dweller'' olarak anılan ana karakterimiz yer yüzüne yani Wasteland'in tekinsiz topraklarına gönderilir. Ana karakterimizin tek amacı 150 gün içerisinde tıpkı onlar gibi bi' topluluk olan Sığınak 15'ten yedek su çipi tedarik etmektir...

Fallout 1, günümüz oyunlarının aksine size ne bir direktif veriyor ne de gideceğiniz hedefi gösteriyor. Oyunun başında 150 gün içerisinde su çipini bul diye bi' görev veriliyor ve sonra her şey oyuncuya bırakılıyor. Bu durum elbette keşif hissini arttırsa da günümüz oyun anlayışına bi' hayli ters. Çünkü, eski oyunlara bir nebze de olsa aşina olan ben bile çoğu yerde ne yapmam gerektiği hakkında hiçbir şey bilmeden öylece kalakaldım. İşin kısacası bu oyunu oynarken her yeri keşfetmeniz ve takıldığınız yerlerde internete başvurmanız gerekiyor.

Oynanışa gelecek olursak; Fallout 1, sıra tabanlı savaş sistemine sahip bi' rol yapma oyunu. Oyunun haritası altıgenlerden oluşuyor ve savaş sistemi de buna göre şekillenmiş. Sizin ve düşmanınızın belli bir aksiyon puanı var ve ona göre haraket edebiliyorsunuz. Aksiyon puanınız bittiği yerde sıra düşmanınıza geçiyor ve bir taraf kazanana kadar savaş öyle ilerliyor. Rol yapma kısmı ise günümüz oyunlarına dahi taş çıkartacak kadar iyi tasarlanmış. ''S.P.E.C.I.A.L'' başlığı altında karakterimize verebileceğimiz 7 adet başlangıç yetenekleri (Strength - Kuvvet, Perception - Algı, Endurance - Dayanıklılık, Charisma - Karizma, Intelligence - Zeka, Agility - Çeviklik, Luck - Şans) var ve hangisine ağırlık verirseniz oyun ona göre tamamen bambaşka bir hal alabiliyor. Bunların yanı sıra yakın dövüş hasarı, silah becerisi, konuşma becerisi, kumar becerisi vb. gibi birçok ufak tefek özellik ile de seviye atladıkça karakterimizi geliştirebiliyoruz.

Oyunun rol yapma kısmı sadece bununla da kalmıyor, NPC'ler ile olan iletişiminiz, verdiğiniz kararlar, konuşma tarzınız, görevlere yaklaşım biçiminiz de oyunun yapısını ve gidişatını oldukça değiştirebiliyor. Dönemine göre sağladığı bu çeşitlilik ile Fallout'un bu özelliğini oldukça beğendim.

Hikayesi ile de beni bi' hayli şaşırttığını ve ilgi uyandırdığını söyleyebilirim. Gerek atmosferi olsun gerekse de kurulan evren ve kendi içinde tutarlı olan öyküsü oyunun neden klasikler içerisinde anıldığını gösteriyor.

SONUÇ

İncelemenin başında da bahsettiğim gibi Fallout 1 kesinlikle günümüz oyun anlayışına oldukça ters. Yeni nesil oyuncuların oynayabileceğini pek düşünmüyorum fakat benim gibi diziyi izleyip de seriye ve evrene merak salan oyuncuların bi' göz atmasını tavsiye ederim. Çünkü, kıyamet sonrası bu evrenin ve serinin nasıl geliştiğini görmek için en güzel oyun Fallout 1. Bunların yanı sıra eğer oynanışa ve elinizden tutmayan, sizi keşfe iten bu yapıya alışırsanız kesinlike seveceğinizi de düşünüyorum.

İNCELEME PUANI : 75 / 100
Was this review helpful? Yes No Funny Award
1 Comments
agassi.net 4 May @ 10:33am 
:steamthumbsup: