45 people found this review helpful
1 person found this review funny
Recommended
0.0 hrs last two weeks / 27.9 hrs on record (17.5 hrs at review time)
Posted: 3 Jan, 2021 @ 1:06pm

THE TALOS PRINCIPLE

İsimsiz bir ''Android Robot'' olan karakterimiz, çok huzurlu ve güneşli bir ortamda uyanır. ''Elohim'' isimli üstün bir varlık tarafından, kendisi için yarattığı dünyaları keşfetmesini ve çeşitli bulmacaları çözerek tüm işaretleri toplaması gerektiğini işitir. Ancak tüm bunları yaparken dünyanın merkezindeki kuleye tırmanmaması gerektiğini ve bu kuralı çiğnediği takdirde öleceğini söyler. Karakterimiz bulmacaları çözdükçe ve bu yaratılan muhteşem yerde ilerledikçe, bu dünyaların yalnızca sanal gerçeklikte var olduğunu ve karşılaştığı diğer robotlar gibi kendininde bir yapay zeka olduğunu öğrenir. Tanıştığı bazı yapay zekalar tartışmasız Elohim'e hizmet ederken bazıları ise ona güvenilmemesi gerektiğini beyan eder. Bundan sonra ise karakterimizin bir seçim yapması gerekir, ya sorgusuz sualsiz Elohim'in cennetine varacak ya da o kuleye tırmanıp gerçeklerin peşinden gidecek.

HİKAYE ANLATIMI VE SUNUM

Çoğu oyunun aksine The Talos Principle'a ilk girdiğinizde sizi baştan anlatılacak bir hikaye değil de oynanışa yedirilmiş bir anlatım bekliyor olacak. Daha oyunun başında hiç bilmediğiniz bir yerde uyanıyorsunuz ve Elohim isimli üstün bir varlık tarafından hem amacınızın ne olduğunu öğreniyor hem de yönlendiriliyorsunuz. Ana hikaye ve ayrıntılarda saklı olan gizler ise yavaş yavaş (Diğer oyuncuların duvarlara yazmış olduğu QR kodların içindeki gizli mesajlar, yeri geldiğinde kurnaz davranabilen yapay zeka PC ile yaptığımız soru cevap ve tartışmalar, Alexandra Drennan isimli kadının önceden kaydedilmiş ses kayıtları gibi unsurlar sayesinde hikayeye dair şeyler öğreniyoruz.) aktarılıyor. Bunların yanı sıra tüm oyun boyunca yalnız ve kişiliksiz bir robot olduğumuzdan dolayı etrafla pek bir etkileşimimiz olmuyor fakat Elohim bu ıssızlığı anlatıları ile gideriyor. Ayrıca oyunun teması gereği insanlığın varoluşsal sorunları ve felsefi konular da sık sık işleniyor.

OYNANIŞ MEKANİKLERİ VE BULMACALAR

Her ''Croteam'' oyununda olduğu gibi bu oyunda da varsayılan ayar olarak ''FPS'' istersek de ''TPS'' (Gerek atmosferik açıdan olsun gerek oynanış rahatlığı olsun, birinci şahıs kamera açısı çok daha iyi hissettiriyor ve en iyi oyun deneyimini veriyor.) olarak oynayabiliyoruz. Oyun mantığını ana hatları ile anlatacak olursak; Toplam 21 seviyeden oluşan A, B ve C (Bölümler arası kapıları açmak için yapmamız gereken bambaşka bir bulmaca mekaniği var. Her seviyeden kazandığımız ''Sigil'' kilitleri denilen tetris benzeri şekilleri bir tablet üzerinde doğru sırada oturtarak yeni bölümlerin kapılarını açıyoruz.) bölümlerindeki çeşitli bulmacaları tamamlıyoruz. Bu bulmacalar (Sinyal bozucu ile kapı açma ya da taret ve bombaları etkisiz hale getirme, lazer yansıtıcı, kutu, taşıma levhası, üzerinden uçtuğumuz pervane ve yarattığımız klon ile senkronize şekilde bulmacalar çözüyoruz. Takıldığımız takdirde ise Elohim'in hizmetkârlarına yardım çağrısında bulunabiliyoruz.) başlarda çok basit görünüyor fakat oyunun ilerleyen kısımlarında öğrendiğimiz tüm mekanikleri tek bir bulmacada kullanmak zorunda kaldığımızdan dolayı çok daha kompleks bir hal alıyor. Bunların yanı sıra tüm bölümlere saklanmış olan yıldızları toplayarak bambaşka bir bölüm açıyoruz ve orayı tamamladığımızda ise sonsuza kadar Elohim'e hizmet ettiğimiz gizli son açılıyor.

BÖLÜM TASARIMLARI VE ATMOSFER

Oyunun bölüm tasarımları (Yıkık harabeler, ışıl ışıl ormanlar, eski tapınaklar, sahil kenarı, karlı dağlar, antik mısır kalıntıları, kaleler, mezarlık vs.) çok minimal fakat etkileyici. Bunun yanı sıra Elohim'in yasakladığı 6 katlı kule çok iyi dizayn edilmiş ve her bir katı sizi bambaşka diyarlara götürüyor. Ayrıca bazen tekrar eden bu bölümleri, atmosferik gece - gündüz döngüsü, yağmurlu ve güneşli hava gibi mevsimsel unsurlar ile çeşitlendirmeye çalışmışlar.

SES VE MÜZİK

Üstün varlık Elohim ve geleceğe ses kayıtları bırakmış olan Alexandra Drennan dışında oyunda hiçbir konuşma bulunmuyor. Zaten bu iki karakter gerek diyalogları olsun gerek tok sesleri olsun üçüncü bir sesi de aratmıyor. Ayrıca çevre sesleri atmosferi dibine yaşatacak kadar iyi. Bunların dışında ise oyunun mükemmel müzikleri sizi alıp başka diyarlara götürebiliyor. (Oyunu bitirdikten sonra bile arada açıp açıp dinliyorum.)
THE TALOS PRINCIPLE - SOUNDTRACK

SONUÇ

Portal serisini oynayıp da beğenmeyen yoktur diye düşünüyorum. The Talos Principle benim nazarımda bu serinin ruhani devamıdır. Portal 1 ve 2'de hissettiklerimi tam olarak bu oyunda hissedememiş olsamda yer yer aynı zevkleri aldım. Eğer FPS, bulmaca tarzı keşif oyunlarını seviyorsanız bu yapıtı kesinlikle almanızı tavsiye ederim. İndirim dönemlerinde 5,90 TL olan fiyatını sonuna kadar hak ediyor. Direk çizgisel ilerleyip oyunu bitirirseniz 15, her şeyini görüp tüm sonları keşfetmek isterseniz de 17 - 18 saat sürüyor.

İNCELEME PUANI : 90 / 100
Was this review helpful? Yes No Funny Award
1 Comments
Oğuz Sasi 4 Jan, 2021 @ 12:00am 
Dünyanın en iyi oyunu abicim, siz ne derseniz deyin. NUMBER ONE !