Subnautica

Subnautica

63 ratings
Y4HSI'nin Seyir Defteri
By Y4HSI
Bu rehber en kısa sürede, en rahat şekilde hayatta kalabilmeniz için; tecrübelerime dayanarak hazırlamış olduğum başucu rehberidir.
3
   
Award
Favorite
Favorited
Unfavorite
Giriş (açıklama, kapsam ve amaç)
Survival(hayatta kalma) temalı oyunlara farklı bir boyut kazandırdığını düşündüğüm nadide oyunlarda birisi. Gerek içeriği gerekse göreselliği olsun bu tarzda bir adım öne geçmesini sağlıdığı gibi; Multiplayer(çok oyunculu) desteği olmaması türü açısından oyunu geri planlanda kalmasına neden olduğunu düşünüyorum. Yani çıkalı(Aralık 2014) hala erken erişimde olup 2 sene devirmesine rağmen yerinde sayıkladığını belirtememiz gerekir ama bu da yanlış olur :) Çünkü hemen her ay en az bir güncelleme geliyor. Oyun ekibi iyi çalışıyor. Oynarken sizde farkedeceksiniz erken erişimden çıkamama nedenlerinden en önemlisi optimizasyon. En baba sisteme sahip bile olsınız, bazen bulunduğunuz çevreyi yükleyebilmek adına kasılmalar oluyor. Sinir bozacak kadar değil tabi peşinizde agresif bir deniz canlısı yok ise. :)

Hikaye hadisesi çok spoiler(önbilgi) vermeden söylemek gerekirse: Aurora isimli uzay gemimiz bilinmeyen bir nedenden ötürü, acil durum uyarıları ile sarsılmakta iken bir kaçış kapsülünde buluyoruz kendimizi. Gemimizden ayrıldığımız sırada infiliak ediyor ve bizde denizin ortasında kapsülün içinde uyanıyoruz. Bundan sonrası sizin hikayeniz :)

Aslında oyunun hikayesi, amacı veya ilerleyeşi ile bilgimi size spoiler vermemek için anlatmayacağım. Çünkü oyunda sizin gibi gemi kazazedelerine ait zamanla çeşitli yerlerde bulacağınız PDA'lar(Personel Digital Assistant yani Kişisel Dijital Yardımcı) ile ses kayıtları olsun alınmış notlar olsun bunları okdukça kendi cevaplarınızı bulacaksınız. Sadece bunlar değil, bazı kapıların şifreleri, canlılar, ekipmanlar yada bitkiler hakkında bilgiler elde edeceksiniz.

İlle de hikayeyi başlamadan okuyacağım diyorsanız buyrun [forums.unknownworlds.com] :)
Tanımlar (donanım, gereçler, canlılar)
Bu bölümde size oyun içinde kullanılan araç, gereç, ekipman, canlılar, biyomlarla ilgili bilgi vermeye çalışacaktım fakat bir arkadaşımız epey uğraşmış ve bizimle paylaşmış. Bu bölümde olması gereken bir çok şey mevcut aşığıda Xohoos' un yaptığı rehberde.

Temel olarak bu rehberden biyomlara, canılılara, hammede ve taşlara bakabilirsiniz. Fakat daha sonra vakit bulabilirsem daha net tanımlar yaparak toparlamaya çalışacağım. Şimdilik adım adım oyunu anlatacağım için resimlerle neler yapılması gerektiğini belirteceğim.

Xohoos' un Rehberi

Başlangıç (ilk yapılması gerekenler)
Oyunu eğer Hayatta Kalma modu ile oyuyorsanız bu modda açlık ve susuzluk olayı mevcut. Zaten olay da bu değil mi? Kısa bir demodan sonra kontrol bize geçer geçmez, öncelikli olarak kapsüldeki ateşi söndürüyoruz.
Akabinde PDA açılıyor ve artık bu alet sizin herşeyiniz. Ayarları değiştirmediyseniz "TAB" tuşu ile açıp kapanıyor. Kapsülün içindeki merdivenden çıktığınız bazen değişilik gösterebiliyor ama genellikle sağ tarafınızda az önce kaçış yaptığınız Aurora görünmeli. Belli bir süre sonra yangından kaynaklı patlama olacak ve etrafa radrasyon yayacak. İlk günlerde gitmenizi tavsiye etmiyorum.

İlk Aşamada yapacağımız aletler: O2 Tüpü, Bıçak, Tarayıcı, Yüzgeç, Işınım giysisi, El feneri, Onarım aracı,

Kapsülümüze baktığımız zaman kıç kadar yer diyebilirsiniz ama sizi kendi üssünüz yapana kadar idare edecek herşey mevcut. Tabi burayı tamir etmemiz gerekiyor. Buna daha sonra değineceğim. İçeride Üretici, temel olarak ilk aşamada herşeyi buradan üretiyoruz. Tıbbi malzeme üretici, İlk yardım kiti ki bu kit gerçek zamanla 30 dakika bir otomatik olarak oluşuyor, sizin sadece açıp almanız yeterli. İletişim Rölesi, bu şu an aktif değil kapsülün tamirinden sonra aktif olacak. Etrafta sizinki kapsüller var ve bunlarda olan kazazedelerin yardım çağırlarını almak için kullanılıyor. Son olarak bir adet Depo'muz bulunuyor. Burada da ilk günler sizi idare edebilecek besin bloğu, su ve işaret fişekleri bulunuyor.

Şimdi İlk aşamada açlığımız tam olmadığından balık yakalamamız lazım. Bunu balığa yaklaşıp farenin sol tuşu ile herhangi alet kullanmaksızın elle yapıyoruz. Tespitlerime göre elle tuttuğumuz her balık yeniyor.

Yakaladıktan sonra bunun kapsülde bulunan üretici ile pişiriyoruz. Bu işlem iki türlü oluyor. Birincisi direk pişirme, bu size daha çok tokluk verecektir. Fakat pişirdiğimiz balığı yemediğimizde her geçen zamanda verdiği tokluk düşmekte sonunda eksi değerlere kadar inmekte bayatlayıp bozulmakta. Bunun önüne geçmek için ikinci yöntem ise tuz çökeltisi ile kurutma işlemi yapmak. Balıkları kurutarak istediğimiz kadar bozulmadan saklamamız mümkün. Üreticide Besin kısmında 3 tane seçenek çıkar. 1. Sıra su için. 2.Sıradaki normal pişirme için, 3.sıradaki ise kurutma yapmak için kullanılır.

Suyu şişe olarak imal etmenin iki yolu var. Bir Kese balığı ile %20 su karşılayan arıtılmış su yapabiliriz. Birde tuz ile sıradan mercan kabuğu birleştirirek ağırtıcı elde edip, direk bununla %40 susuzluk gideren arındırılmış su yapabiliriz. Sıradan mercan kabuğu boru şeklindeki su bitkisidir.


Tuz en temel hammadeler bir tanesidir. Çünkü yemekleri depolayabilmenizin yanısıra, su ve ilk yardım çantası yapımındada birleşenlerden biridir. İlk günler bol bol toplayın. Görünümü şu şekilde:

Şimdi biraz hammadde toplamalıyız, araç ve donanımlar için sürekli yapmamız gerekecek.
"Titanyum" Bu malzemeyi en temel malzeme olarak düşünün karada olsak odun gibi :) Bunu elde etmenin bir çok yolu var fakat temel olarak ya "kireç taşı çıkıntıları"ndan TAŞLAR(bu taşların içinden Titanyum, Bakır ve Kurşun çıkar) yada "Hurda metal" bulup bunu üreticide çevirerek.
Etrafta gezirken dikkatinizden kaçmasın! "Kuvars" yazan hammaddeleri de toplayın, çünkü bir diğer temel maddemizde bu. Çünkü, Temel olarak camın yapı maddesi olduğundan, tüp, işlemci, fener, üs inşaa ederken gerekli temel malzeme. Bunu özellikle gece göstermek istedim çünkü bazı bitki, canlı ve hammadeler geceleri parladığından daha net görünmektedir. Bu arada Kuvars 2 adet bulduysanız kapsülünüzdeki üreticiden 1 tane cam yapabilirsiniz. Bu camı da 2 titanyum ile O2 tüpü yapar, daha uzun süre su altında kalabilirsiniz.
Şimdi muhakkak çok yakınınızda olan uzun yosun bitkilerine doğru gitmelisiniz.


Burada ağaçta sarı renkte parlayan "Su yosunu tohum salkımı" toplamalısınız. Kapsüle dönüp Bu salkımlardan iki tanesini üreticide birleştirip "Silikon kauçuk" yapmalısınız. Bir silikon kauçuk bir tane de titanyum size "Bıçak" yapmanızı sağlayacak.

Bıçak ile bazı hammadde ve bitkilerde toplanabiliyor. Mesela bu yosun tohumu topladığımız uzun uzun yosunlara bıçak ile vurduğunuzda size "Su yosunu örneği"verecek. Bu da bize gerekli olan bir kaç şey yapmamızı sağlamış olacak. Bununla dalgıç kıyafetleri ki en önemlisi "Işınım giysisi" (yukarıda bir spoiler istemeden vermiştim buna istaneden koruyucu olarak uzun bir süre bize gerekli) ve İlk yardım çantası yapmamızı sağlıyor.
Artık O2 tüpü ve Bıçağımız var, ama ramboluk yapmayın! Öyle çakı ile ilk aşamada agresif canlıları öldürmek ilk zamanlarda önermediğim birşey. Size saldırıyorsa bu canlılar kaçın, eğer gördüyseniz uzak durun. Avcı, köpek balığına benzeyen ilk aşamada sizi tahrik edip, minik ısırıklarla öldürebilecek tek yaratık. Çünkü Uzun yosun bölgesinde ve Hurda metalllerin etrafında oluyorlar. Nedense Avcılar ile Hurda metal arasında çözemediğim seviyeli bir ilişkileri var sanırım, yada metal fetişti :) Çünkü bu canlılar aynı köpeğin kemik kemirmesi gibi hurda metal peşinde koşup, onu alıp tenha yerlere götürüyor. Sadece izleyin, çok yaklaşmadan. Çünkü bomba geliyor; bu rahatsız canlı bu hurda ile oynarken yere dişlerini döküyor :) Size de sadece dikkat bir şekilde yerdekileri toplamak kalıyor. Bu dişler temel olarak "Güçlendirilmiş cam" oluştururken kullanıyoruz. Uğraşmayın başlarda, görürseniz çok dikkatli bir şekilde alın.

Söylemeden geçemeyeceğim, Osuran balıklar var :) Evet bu canlılarda Avcı gibi agresif ama bir farkınan, o farkınan çok iyi güzel oldu taam mı :) Uzakta iken zaman zaman ve yanına yaklaşıtğınızda daha sık, resimde de gördüğünüz üzere sarı baloncuklar bırakıyor. Bunlar "Gaz kapsülü" diye geçiyor. Bu kapsüller bırakıldıktan birkaç saniye sonra patlıyor ve sarı bulut oluyor eğer içine girerseniz hızlı bir şekilde canınız azılıyor, zehirleniyorsunuz. Ama uzaklaştığınızda bir kısmı geri geliyor. Çok yaklaşmayın ama bunlara da ihtiyacımız olacak o da ilerleyen zamanlarda. Çünkü Osuruk kapsülleri torpido yapımında kullanılıyor :) Ne komplike bir oyun :)

Şimdi sırada kapsülümüzü onarmaya geldi. Bunun için üreticiden aletler kısmından "Onarım aracı" yapmamız gerekiyor. Bunu yaparken bizden 1 tane magnezyum(3 adet tuz), 1 adet titanyum ve son olarak 1 adet "Patlayan balık tozu" gerekmekte. "Hay amk nedir bu patlayan balık tozu" dediğinizi duyar gibiyim. Bu toz adından da anlaşılacağı üzere yakınında olduğumuzda kamikaze yaparak üzerimize gelip patlayan bir balıktan çıkıyor. Daha doğrusu bu balık bir bitkinin içinde gizleniyor. Bu bitkilerde bulunduğunuz biyom içinde 0-50 mt arası küçük mağaralarda oluyor. Buraları araştırın. Çünkü size kuvars ve kireç taşı çıkıntılarından bahsetmiştim. Genellikli bu mağaralarada bulunuyor. Dikkatli olun bir seferinde 3 tanesi birden kıçımda patladı korkudan çayı döktüm :)) Girdiğiniz tüm mağaralara dikkat edin. Hangi derinlik olursa olsun.
Gelişim
Genel olarak bir önceki bölümde ilk yapılması gerekenlerden bahsettim. Fakat şimdi biraz açılıp bulunduğumuz biomu pek terk etmeden yada çok derinlere inmeden Fragment(tasarım) arayacağız. Bunu yaparken en önemli aletimiz, hemen oraya gitmesin aklınız:) "Tarayıcımız" ile yapıcaz. Tarayıcının öneminden ve nasıl yapılacağından bahsetmemişim. Muhtemelen çoktan üreticiden yapmışsınızdır. Yapmadıysanız çok ivedi yapın; çünkü Üreticide yapılabilecekler kısıtlı, en fazla "yaşam bölmeleri inşacısı" yapar kendinize üs yaparsınız ama değmez. Şundan dolayı oyunu satın aldıysanız yada almak üzere iseniz sanırım biraz video seyretmişsinzdir oyun hakkında. Mevcutta olan yapılar boru şeklinde bölmeler, aslında bunlar oda değil. İçine çoğu şeyi yerleştirmede sıkıntı çekiyoruz. Ama depo sıkıntısı çektiğinizi biliyorum buna istinaden "Yaşam bölmeleri inşacısı" henüz yapmaıysanız eğer ya bir kaç tane (sadece az Titanyum istediği için) Su geçirmez dolap yapabilirsiniz. Ki bunu ister kapsüle yerleştirin, istersenizde kapsülün dışına suyun altı yada üstü istediğiniz bir yere koyun. Kaybolmaz, sürüklenmez sabit kalır. Eğer "Yaşam bölmeleri inşacısı" yaptıysanız öncelikle bir "Temel" oluşturmalısınız. Bunu üzerine bölmelerden istediğinizi yapabilirsiniz. İçine girmek içinde "Kapak" gerekli. "Temel" üzerine koyacağınız bölme ve odaların ağırlığını kaldırmakta. Dikkat ederseniz üs parçalarının herbirinde yaparken okursanız -HP olan değerler vardır. Bu değeri önerim minimum +5 te tutun. Zaten size temeli attıktan sonra sağlamlığı hakkında sol üst köşede her üs parçası koydukça bilgi veriyor. Yani siz temeli az gelen bir üs kurduysanız hızla her yerinden su almaya başlar. Üssün gücü gider; herşey işlevsiz, sizde oksijensiz kalırsınız. Bu yüzden tasarımları bir an önce araştırıp bulmalıyız. Alttaki ekran görüntüsüne dikkat edin, sol üst köşede


Bu tasarımlar yani planlar neleri içerir? Yeni ekipman ve aletler, araçlar, Üs için gerekli İç ve dış dizayn, yine üsse yerleştirilebilecek üreticiler gibi.


Peki nerelerde bulunur? Hemen her biyom da vardır. Siz suyun altında gezdikçe su altı bitki örtüsünün değiştiğini fark edeceksiniz. Bu kapsamda her biyoma gitmemiz gerekecek. Fakat derinlere inmek, uzaklara gitmek için bir takım araçlara ihtiyacımız olacak. Bunu da yine Tarayıcımız ile gördüğümüz bir kenarı açık kutuları, bir makina parçası olduğunu düşünümüz metal parçalar, yine odaya yerleştirilebilecek masa, sandalye, raf, yatak gibi malzelere yaptığımız tarama ile öğrenmiş oluyoruz. Kimi tasarımı tek parçanın bulunması ile, kimi tasarımı 9 parça(evet 9 parça ile Cyclops nam-ı diğer dev Denizaltı) bularak tamamlıyoruz. Ve artık onu yapabilecek akla zekaya sahip oluyoruz, tabi gerçek hayatta olduğu gibi parası olan yani malzemesi olana tasarımlar harika.



Bir de o tasarımların istediği malzemeleri toparlamak gerçekten bu kadar keyifli olur. Kıçında keşke 10 tane Avcı balığı olsa, sizi aracın içinden dışarı teleport edebilen envai canlılar :) bir tarafta oksijensizlik, açlık ve susuzluktanda hiç bahsetmiyorum :) Tek oyunculu olmasına rağmen keşfetmeyi seviyorsanız uzun bir süre sizi bağlayacaktır sıkılmadan.
Araçlar (Dalgıç İtiş Aracı)
Araçlar: Oyunda bizi daha uzaklara, daha hızlı, daha güvenli taşıyabilmesi için yapabileceğimiz şu an 4 araç var.

"Dalgıç İtiş Aracı": (Diver Propulsion Vehicle) Tek kişilik üzerimizde taşıyabildiğimiz küçük pille çalışan, hatrı sayılır hız yapan ve çevremizi karanlıkta aydınlatıp görebileceğimiz bir araç. Üretici de 1 adet pil, 1 adet yağlayıcı, 1 adet bakır tel, bir adet titanyum ile 5 saniyede yapılabilir. 3x3 yer kaplar. 9.5 m/s yola alır. Ayrıca 2 adet tasarım bulduğunuzda aktif olur. Modül eklenemez, kullanımı sırasında oksijen azalır, her canlı saldırabilir, korunaksızdır. Tamir gerektirmez.

Araçlar (Seamoth)
"Seamoth" : Bildiğim kadarı ile bir deniz canlısı bu mini denizaltı aracına görünümünü verdiği için çeviriyi yapan arkadaşta böyle kalsın istemiş olabilir. "Mobil araç üreticisi" ile 1 adet Titanyum külçe, 1 adet Güçlü pil, 2 adet Cam ve Yağlayıcı ile üretilir. Bu araç kapalı olduğu için içinde oksijeniniz gitmez, dışarıda oksijeniniz azaldığında girerek tekrar doldurabilirsiniz. 4 Adet modül bölmesi mevcut. 12.7 m/s yola alır. Tasarım için 3 parça bulmanız yeterli. Dalgıç itiş aracına göre daha korunaklıdır. Fakat teleport özellikli canlılar sizi dışarı çıkarabilir. Onarım aracı ile tamir edilebilir. Eğer sağlığı %0 olursa, patlar. Tekrar yenisi yapılabiilir.

Ortak modüller:
-Depolama: Eklenti ile 4x4 depo oluşturulabilir.
-Basınç dengeleyici: Herhangibir modül olmadan maksimum 200mt, en üst seviye modül ile 900mt derine inilebilir.
-Gövde güçlendirmesi: Daha az hasar almasını sağlar.
-Güç verimliliği: Güç kaybını azaltmak için kullanılır, çevredeki ısıyı güç olarak %15 geri dönüştürür.

Seamoth'a özel modüller ise;
-Güneş şarjı: Güneş ışığı kendini şarj eder yani pilini doldurur.
-Bölgesel savunma sistemi : Aktif edildiğinde bölgesel elektrik akımı oluşturur, saldırgan canlıları püskürtmek adına en iyi seçim.
-Torpido sistemi: Torpido atabilmemizi sağlar. 2 tip torpido var ayrı olarak yapılıp aracın deposuna konur. Bunlar: Girdap ve Gaz.
-Sonar: Yüzey şekillerini derinlik ve yüksekli olarak göstermeye yarayan birnevi radar.

Araçlar (SUBAN)
"SUBAN": Aslında bunun orjinal ismi P.R.A.W.N. Suit (Pressure Re-Active Waterproof Nanosuit) fakat oyunu Türkçe'ye çeviren arkadaş bu ismi uygun görmüş sanırım. Biraz araştırdım Osmanlıca kökenli olmalı, "SU'BAN" olarak "Büyük yılan, Ejderha" anlamlarına geliyor. Bir başka yazılışı ise "ŞUBAN" olarak o da "Çoban" anlamına geliyor. İlginç bir seçim olmuş. Okyanusun dibinde rahatça gezebilmeyi sağlıyor. Malzeme araken çok kullanışlı. Deponuzda olduğu sürece yine sol tık ile yerden kırıp yada direk olarak alabiliyorsunuz. "Mobil araç üreticisi" ile 2 adet Aliminyum oksit kristali, 2 adet Plasti-çelik külçesi, 2 adet Aerojel ve 2 adet Yağlayıcı ile üretilir. Seamoth gibi oksijen üretir. 4 adet modül bölmesi mevcut. Tasarım için 4 parça bulmanız yeterli. Bunların tamamını rahatlıkla Aurora da bulabilirsiniz. Seamoth'a göre çok daha sağlam ve darbelere dayanıklıdır. Reaper Leviathan dediğimiz dev çengel ağızlı yaratık sizi pek tutamıyor ama saldırılar seri oluyor. 3 seferde belki patlayabilir(tecrübe konuşuyor, 2 de kurtuldum) Fakat teleport özellikli canlılar sizi bunda da dışarı çıkarabilir. Onarım aracı ile tamir edilebilir. Eğer sağlığı %0 olursa, patlar. Tekrar yenisi yapılabiilir. Osurukçu Canlılardan etkilenmez, rahatlıkla toplanabilir. Isı kaynaklarından yani lav kaynaklarından etkilnemez. Ayrıca kendinden 6x2 deposu vardır.

Ortak modüller:
-Depolama: Eklenti ile mevcut 6x2 direk 6x4 depo oluşur. Ki bu da malzeme toplamak için iyi bir rakam. Olmazsa olmazıdır.
-Basınç dengeleyici: Herhangibir modül olmadan maksimum 900mt, en üst seviye modül ile 1700mt derine inilebilir. Dikkatli olun çok sıcak oralar, sonra demeyin "But, what can i do sometimes? It's the so hot, that's the so hot. " :)
-Gövde güçlendirmesi: Daha az hasar almasını sağlar. Zaten az alıyor ya, bildiğin hayvan gibi şiii oluyor.
-Güç verimliliği: Güç kaybını azaltmak için kullanılır, çevredeki ısıyı güç olarak %15 geri dönüştürür.

SUBAN'a özel modüller ise:
-Isıl reaktör: Sıcak bölgelerde kendini şarj eder.
-Zıplama Jeti: Daha hızlı ivme ve daha yükseğe sıçrama olanağı sağlar.
-Kanca kolu: Dota'dan bilen bilir Pudge oluyor yeminle, kendine çekmek için kanca fırlatır
-Torpido kolu: Ne keşfetmek isterdim "yürüyen denizaltı" :) tek seferde 4 adet torpido depolayan kaslı kollar. Seamoth ile aynı ekipman, aynı mühammat.
-Matkap kolu: Matkap gibi çalışır, toplayamadığımız büyük taşları kırmaya yarar, fındık kıracağı. Aynı zamanda canlılara güzel zararlar verebiliyor. Saw is back!!!
-İtme-çekme silahı: Tıpkı kendi ekipmanımızda kullandığımız gibi, bu aynı işleve sahip. Fakat daha güçlü, daha büyük yüklerin altına girebilir.
-Çengel kolu: Just Cause oynayanlar bilir Rico nam-ı diğer Scorpion. İşte onun kancası bu, istediğin yere fırlat ister sallan ister asılı kal. Zaten Zıplama jetini de taksak bir yere kadar ulaşıyor, o yüzden bu bizi istediğimiz mesafe bir adım daha yaklaştırabilir, belki de kaçmak için :)

Araçlar (Cyclops)
"Cyclops": Dev denizaltı. Sanırım bu da bir deniz canlısından adını almış; eğer antenlerini saymazsak. Fakat yunan mitolojisinde de tepegöz olarak da bilinen tek gözlü devlere de aynı ad verilmektedir. Uranüs ve Gaia'nın yani gök ve toprağın çocuklarıdır. İyonyalı bir ozana göre de: "mağaralarda yaşayan korsan çobanları" sanırım oyunda eski uygarlıkların mitolojisinden de bahsedilmiş olabilir. Cyclops ve Suban benzerlikleri, eski toplum mitolojileri ve deniz canlıları ile bağlatılı olabilir. Belki de saçmalıyorum :) Mobil araç üreticisi ile 5 adet Plasti-çelik külçesi, 5 adet Güçlendirilmiş cam, 2 adet Yağlayıcı ve 1 adet Gelişmiş kablolama seti ile üretilir. Zaten yüzen base gibi, içine üretim adına birçok şey yapılabilir. 4 adet modül bölmesi mevcut. Tasarım için sadece ve sadece 9 parça bulmanız yeterli :) Bir tanesi dışında rahatlıkla bulabilirsiniz. Diğeri için Mantar biyomuna gitmeniz lazım. Motorlu üs dedik daha ne olsun. 54.2mt uzunluğunda, 14.2mt boyunda, 12.6 metre genişliğinde minik bir alet. Üstelik tek kişilik oyunda 6 kişilik mürettebat kapasiteli :) 7.4 m/s hızında, Kendinden 5x12 adet deposu var. 6 adet büyük pille çalışmaktadır. Yedekte en az iki pil bulunsun. Zor zamanlar pirim.

Unutmadan denizaltımıza sadece biri olmak üzere Seamoth yada SUBAN ı alt kısımdan alabiliyoruz. Alt kısımdan alacağımız için hareket kabileyeti açısından Seamoth daha avantajlı olabiliyor. İçeriye aldığımız araçların pilleri az ise otomatik doluyor. İstediğin yerde ayağın suya bile değmeden, araca bin çık dışarı.

Kaptan köşkünde istediğimiz renge boyayabilir. Yine buradan istediğimiz ismi verebiliriz. Denizcilik kanunlarına göre "AsiChocuq", "FaçalıSerseri", "Yaren99" gibi isimler yasaklanmıştır :) Ayrıca burada bir de iç ve dış ışıkları açma kapama paneli var ama enerji tüketimi açısından hiç bir halta yaramamaktadır.

Manevra kabiliyeti düşük olduğundan size sürekli uyarı verecek sinir bozucu bir şekilde. Ama gemimizin çarpıp su alıp batmasından iyidir. Cyclops'u kullanması gerçekten zor. Kaptan koltuğu dışında 3 adet kameramızda var. Bunlar kullanılabilirliği yüksek ölçüde arttırmaktadır. Oyunda çok oyunculu destek olsa denizaltı ile gezmek inanılmaz keyif verecek.

Denizaltının giriş kısmına muhakkak, Üretici, Değişiklik istasyonu, Pil şarj cihazı, Güçlü pil şarj cihazı yapın. Bunlar çok lazım olacak. Burada yaptınız tüm üretimlerden toplam güçten düşülmekte, o yüzden gereksiz üretimde bulunmayın. Taze balık için Akvaryum yada bitki yetiştirme yatağı yapabilirsiniz. Uzun süreli yolculuklar için gerekli olacak. 450 üzerinde çarpışmalarda zarar görmüyor denizaltımız. Ama daha derinlerde önce size uyarı verecek. Sonra siz çarptıkça açılan deliklerden bölmelerde su dolmaya başlayacak. Kapıları mümkün mertebe kapalı tutun. Ne yazıkki bazı çarpışmalarda denizaltı onarım aracı ile onarılamıyor. Uygun yüksekliğe tekrar çıkıp onarmanız lazım. Eğer onarabilirseniz tekrar su tahliye işlemi başlayacaktır. Bu uyarıyı görünce güvendesiniz. Yükseltmeleri yapmadan denizaltımız ile açılır, derinlikere inerde bir şekilde batarsa yüksek basınç dengeleme modülü yapıp, denizaltıya tekrar girip modülü yerleştirip tekrar faaliyete geçirebilirsiniz.

Ortak modüller:
-Basınç dengeleyici: Bu modülün yapılması durumunda, denizaltının azami dalış derinliği 500mt den 900e, eğer seviye 3 takarsanız 1500mt net derinliğe kadar sorunsuz inebilirsiniz.
-Güç verimliliği: Bu modül güç verimliliği %100 artırır, yani normalde 44.5metreyi %1 enerji ile giderken, artık %1 enerji ile 89m gidiyor. Ayrıca sadece mesafeden tasarruf değil her üretilen malzemedende 10 enerji yerine sabit 5 kullanacak. Şimdiye kadar bahsettiklerim hayatta kalma modunda, eğer yaratıcı moddaysanız hiç enerji harcamaz.

Son söz
Başlangıç olarak en çok sorulabilecek yada bilinmeyen şeylere dikkat çekmek istedim. Umarım oynayan arkadaşlara faydası olur. Zamanla sizden gelen görüşlere istinaden yeni bölümler oluşturabiliriz. Önümüzdeki zamanda kafamda şu bölümler var ekleyeceğim:

- Tüm hammadde kaynakları: Resimli olarak.
- Harita: Biyomların bulunduğu kısımlar buradaki yaratıklar.
- Hikaye ve kurgusal olarak önem arz eden yerlerin içeriği ve yapılması gerekenler.

Dediğim gibi ihtiyacınız olan ne varsa eklemeye çalışacağım. Ben bu rehberi oluştururken, öğretici birşeyler bulamadığım için, kendim tecrübelerimi paylaştım.

Teşekkürler,

Bahsettiklerimi ekledikten sonra; artık denizden babanız değil, ne çıksa şüpheyle bakacaksınız :)

28 Comments
Dünyanın En Kötü Oyuncusu 3 Jul, 2023 @ 1:20am 
Ne büyük adamsın sen. Beton yetmez.
Space Penguin 12 May, 2020 @ 2:32am 
Nedenini bilmiyorum ama İnaktiv lav bölgesinde her yer aşırı karanlık. Hiç bişey göremiyorum yardım edin lütfen !
Hellrate 2 May, 2020 @ 4:12pm 
lav biomundaki portalın kordinatlarını biliyomusunuz
DARYL DIXON 22 May, 2019 @ 1:34pm 
Hocam bir bilgi eklemek istedim işe yarar bir sey Aurora'nın kuzey - kuzeybatısına dağro olan, yani ön kısmıyla solunun paralel gittiği yerde bir mantar ormanı var, kaç metre uzakta bilmiyorum maalesef, ama kuzey - kuzeybatı yolunda gidilince çıkıyor zaten Aurora'nın baş kısmı da gözüküyor. O ormanın en sağında (ormanla Aurora'nın arasında kalan yer) bir sıradağ gibi alan var. Orda elmas, altın, lityum, gümüş, bakır ve titanyum bolca hepsinden var, bi gidiste 10 lityum 5 elmas garanti. Rehber güzel olmus bu arada eline sağlık :D
Flexible 31 Mar, 2019 @ 12:19am 
Çok güzel bir rehber olmuş küçük küçük yerlere güncelleme gelirse daha hoş olabilir eline sağlık
Hucifer 4 Oct, 2018 @ 9:43am 
Guzel bir rehber olmus, tebrik ederim.
Elenarin 10 Jul, 2018 @ 12:33pm 
Dlc falan gelecek mi acaba yav harbiden ek hikaye falan
Y4HSI  [author] 10 Jul, 2018 @ 12:29pm 
@BekoRyota Yapımcılar bunun en çok talep edilen şey olduğunun farkındalar, yanlız oyuna adepte etmenin zor olacağı konuşuluyordu. İmkansız değil, fakat benim kişisel fikrim gelmeyecek oluşu. Çünkü hikayeye dayalı bir oyun olmasından dolayı dinamikler bozulur. Diğer survival oyunlardaki gibi hikaye sonrası yapacak pek birşey yok. Anlamsız olur. Yeni mod eklerlerse DLC gibi o zaman multi gelir tadından yenmez.
Elenarin 10 Jul, 2018 @ 12:18am 
Hocam multilayer gelecek mi peki bilsen bilsen sen bilirsin bunu dkdkkd
Y4HSI  [author] 9 Jul, 2018 @ 1:48pm 
@BekoRyota zaten buraya kadar geldiysen muhtemelen daha telsiz görüşmesi gelmeyecektir. Artık neyin ne sebeple adaya yaklaştırmadığını, gemiyi vurduğunu öğrenmeye ve gezegenden kurtulmaya çalışacaksın :steamhappy: Topladığın bilgileri okumaya da özen göster ki; hikayeye hakim olur ipuçlarından ilerleyebilirsin.