Project Zomboid

Project Zomboid

176 个评价
Detaylı Project Zomboid Rehberi [Build 41]
由 Chal 制作
Project Zomboid, temelleri öğrenmekte kolay ama ustalaşması için fazla tecrübe gerektiren bir zombi hayatta kalma simülasyon oyunudur. Bu rehberde 600 saatlik tecrübemle kendi bildiklerimi, topluma açık paylaşılmış olan detaylı bilgileri ve ince detay barındıran yani öğrenmekte fayda yaratabilecek konulara karşın cevabı fazla bulunmayan kısımları araştırmam ile birlikte sizlere açık ve doğru şekilde anlatmaya çalışacağım.

Oyun sürümüne göre rehbere yayınlanmasından önce yapılan araştırmaların tarihi:
• [Build 41] = 2022 Yaz ve 2023 Yaz mevsimi arasında aktif araştırmamla beraber rehber sık güncellenmiştir.
• [Build 42] = N/A
2
3
5
4
2
2
   
奖励
收藏
已收藏
取消收藏
Başlangıç
Kıyametin gerçekleşmiş olduğu, Hükûmet tarafından karantina altına alınmış Zombilerle dolu Knox Ülkesinde amacınız karakterinizi olabildiğince uzun süre hayatta tutabildiğiniz kadar insanlar aracılığı ile bulaşan Knox enfeksiyonuna yakalanmamak.

Bu oyunun sadece tek bir sonu mevcut o ise ölmek.

Herhangi bir dünyada başlamadan önce dünyanızın zorluğu
(Yeni başlayanlar için oyunu tanıma açısından önerim 'Afetzede' dir. Fazla zor gelirse 'Mimar' zorluğundan da başlayabilirler. Oyunda 3 ay gibi yeterince süre hayatta kalmayı başaranlara önerim ise eğer çoklu vuruş mekaniğini mantıklı bulmuyor ise Çoklu vuruş ayarı varsayılan olarak kapalı olan 'Kıyamet' zorluğunu oynayabilirsiniz.)
Ardından karakterinizin mesleklerini, karakter özelliklerini ve görünümünü haritanın dört farklı bölgesi seçildikten sonra karşınıza çıkıyor.

Ayarladıktan sonra oyunun yükleme ekranında "İşte böyle öldün" Yazısında verildiği mesaj, oyunu oynarken çeşitli yollarla karakterinizi öldürmeniz ve bundan deneyim edinmenizdir. Yani aslında oyuna başlamak üzere olacağınız bu karakteriniz belli bir süre hayatta kaldıktan sonra beklenmedik (dikkatsiz veya tedbirsiz olmak) bir yola maruz kalıp ölecektir. Ve ölen karakterinizi bariz bir şekilde geri kurtaramayacağınızdan, unutamayacağınız bir hata aklınızda kalıyor:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀"İşte böyle öldüm."

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢀⣤⠤⡤⢤⣄⣀⣀⣀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⠐⡀⢂⣀⣀⣤⠤⠖⠒⠓⡀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠁⣤⢖⠚⣄⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⠁⠉⠉⠉⠉⠉⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⠹
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⡀⡻⠍⠆⠘⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢣⡀⠉⡇⣀⡆⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠈⠉⡀⡀⢸⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⢠
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢸⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⡜
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⡯⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀ ⠃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⡗⠀⠀⠀ ⠀Fountain of life ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⢸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢰⠁⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⡏
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⣞⠀⠀at what cost, oh time?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠃
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠏⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⢸⠁⠀⠀oh time, at what cost?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⣸
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⡇⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠹
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⡇⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⢳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⡇⠀⠀⣀⣀⣀⣀⡀⠄⣀⣀⣀⠤⠤⣀⣀⣀⣀⣤⣤⣤⣤⠦⠶⠾⠤⠤⠤⣄
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⣧⠠⡏⠁⠈⢷⡀⡀⡀⡀⠈⠁⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⠈⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠸⡀⡄⢰⣻⠉⡇⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⠅
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠳⡻⡨⠾⡀⡇⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⡀⠠⡀⡀⡀⡀⡀⢀⡀⡀⡀⡀⡀⡏
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠙⠮⠥⠾⠤⠴⠒⠒⠛⠛⠛⠋⠉⠉⠉⠉⠉⠉⠉⠉⠉





Başlayacağınız kente göre genellikle mesleğinizle bağlantılı binalarda başlayabiliyorsunuz ama onun dışında oyuna başladığınız nokta evinizdir.





















Oyuna daha yeni başladınız, evinizdesiniz ve ne yapmanız gerektiğiniz konusunda fikirsiz iseniz ileride yaşayabileceğiniz problemlerden bahsetmeden önce ilk günde neler yapabileceğimizi konuşacağız.
Oyunu Tanıma ve Bilinmesi Gerekenler - 1
________________________________________________________________
Neler yapabileceklerimizi de konuşmadan önce şiddetle önerdiğim bazı oyun ayarları var
  • ESC > Ayarlar > Görüntü > İmleç kısmında Nişan Dış hatları varsayılan olarak 'Menzilli Silahlar' ayarını, 'Herhangi bir silah' olarak değiştirmenizi öneriyorum.

    Nişan Dış hatları, oyun içerisinde zarar verebileceğiniz Zedler vuruş alanınıza girdiği zaman etraflarında oluşan yeşil çizgidir. Oyunun perspektifini anlama açısından oyuncuların büyük çoğunluğu bu ayarı Herhangi bir Silah olarak kullanıyor. Oyunu gerçekçilikle kıyaslayacak olursak önünüzde hareketsiz duran bir zombiyi yakın dövüşte vuruş menzilinizi bilmediğinizden dolayı silahınızı havada sallayarak ıskalamak kulağa pek uyumlu ve doğru gelmiyor.


  • ESC > Ayarlar > Görüntü > Kamera kısmında, 'Sürüş sırasında kamerayı kaydır' seçeneği bulunuyor eğer araç kullanırken önünüzü daha geniş görmek istiyorsanız bunu açmanızı öneririm.


  • ESC > Ayarlar > Ulaşılabilirlik > 'Halihazırda gerçekleşen eylemler tamamlandığında normal hıza devam edin'. Derken kastettiği yapmış olduğunuz zaman alan eylemler örneğin: kitap okuma, ağaç kesme, Terzilik yapma gibi eylemleri Tek Oyunculu'da yapacağımız zamanı ileri sarma, eylemler biter bitmez zamanı ileri sarma hızı otomatik olarak normale döndürmesidir. Böylelikle zamanı hızlı sarmış olduğunuz eylemleri bitirdiğinizde zamanı sürekli normal hıza döndürmek için 'F3' tuşuna basmak zorunda kalmayacaksınız.

    TAM AÇIKLANMAYAN BAZI KONTROLLER
    F1 - Oyunun kendi rehberi. Özellikle ilk birkaç gün boyunca hayatta kalmanız için tasarlanmış. Okumanızı öneriyorum
    F2 - Oyunu Duraklatma
    F3 - Oyundaki geçen saat süre hızını normale döndürme
    F4 - Oyundaki geçen saat süre hızını 2x hızlandırma
    F5 - Oyundaki geçen saat süre hızını 3x hızlandırma
    F6 - Oyundaki geçen saat süre hızını maximum hızda ilerletme
    (F2'den F6'ya kadar bulunan tuşlar, Çok oyunculu da zamanı ileri sarma kapalı olduğudan kullanım dışıdır.)
    Q tuşuna basılı tutunca karakterinizin ifade tekerleği açılır (Dikkat, basılı tutmak yerine tıklayarak bağırmış ve araçta iken basılı tutarak kornaya basmış olursunuz).
    R tuşuna Elinizde Ateşli silah var iken basılı tutarak Ateşli Silah tekerleği açılır. aynı zamanda reload yapmak için sadece tıklanabilir.
    X tuşu, ateşli silahınızın haznesinde tutukluk yaptığı zaman içindeki sıkışan kurşunu çıkarıp şarjörde bulunan diğer kurşunu doldurur.
    F tuşuna basılı tutarak ışık tekerleği açılır, sadece tıklayarak elinize hızlıca ışık eşyası(El Feneri, Çakmak) alınabilir.
    G tuşu ile sadece kendi karakteri için pvp'yi açıp kapatır. (Sadece pvp'nin etkin olduğu sunucularda yapılabilir.)
    K tuşu ile ekranın sol üst köşesinden FPS'iniz gözükür.
    NOT: pvp'yi açan birisi bir başkasının pvp'si Açık veya Kapalı zarar verebiliyor, ikisininde birbirlerine zarar vermemek için kendi pvp'leri kapalı olmak zorundadır.
    Y tuşuna basınca istediğiniz karoya sadece mouse kullanarak yürüyebilme açılır.
    V tuşuna tıklayarak Aracın yakınında iseniz, Araba tekerleği açılır(Sürekli kullanacağınız bir tuş)


    Fare imleciniz envanter penceresinde iken SHIFT'e basılı tutarak mouse tekerleğinizi döndürdüğünüzde, karakteriniz kendi envanterinden çantasına tıklamadan hızlıca geçiş yapabilir.


    Envanter penceresinde bulunan eşyalardan herhangi birine tıklamanız ardından;

  • CTRL tuşuna basılı tutup başka eşyaları da tıklayarak taşımak isteyeceğiniz eşyaları belirleyebilirsiniz.

  • SHIFT tuşuna basılı tutup bir sonraki eşyayı tıklamanız durumunda, tıklanmış olan ikisi ve arasında bulunan tüm eşyalar seçilmiş olur.

    Bununla beraber envanteri kullanırken eşyaları taşımak için sürekli tıklamak zorunda kalmayacaksınız.
    _____________________________________________________________

    1- Yapacağımız ilk iş evinizde televizyonunuz var ise Televizyonunuza Sağ tıklayın > Aygıt Ayarları > Televizyonu açıp sonra 'Life & Living' belgesel kanalını açmanızdır. Oyun içerisinde belirli saatlerde belgesel yayınlayan bu kanaldan normalde kazanması zor olan Becerilerin Tecrübe puanını(XP) çok kolay bir şekilde sadece 9. günün sabahına kadar her gün kazanabilirsiniz.

    6:00 AM (Sabah) saatlerinde Aşçılık
    12:00 PM (Öğlen) saatlerinde Marangozluk
    6:00 PM (Akşamüstü) saatlerinde ise genellikle Hayatta kalma kategorisi becerilerin belgeseli yayınlanıyor. Eğer Öğlen saatinde Marangozluk anlatılmaz ise o güne mahsustur, Marangozluk programı o gün için Akşamüstü'ye ertelenmiştir.

    Belgeselleri kaçırmamakta büyük önem var çünkü kitap bulmak, okumak ve okuduğunuz kitabın becerisine göre sahip olduğunuz ekipmanlarla uygulamalı işlerde bulunarak tecrübe puanı kazanmak epey bir vakti alıyor o yüzden becerilere önem veriyorsanız kesinlikle bu belgesel yayınlarını kaçırmamanız lazım.



    2- Knox(Şehir ismiyle adlaşmış, Zombi(Zed(Zombified(Zombiye dönüşmüş))) virüsü) enfeksiyonun tüm şehri ele geçirmiş olduğu bir şehirde sağlıklı bir şekilde evimizde başlıyoruz. Ama sonsuza kadar güvende olmadığımız için bulabileceğiniz herhangi bir eşyayı(Gitar, Şemsiye, Tava.. vb) silahınız olarak kullanın. İleri ki zamanlarda başka evleri, binaları yağmalarken bulacağınız iyi yakın dövüş silahı edinene kadar bununla idare edinip Zedleri oyalayın.
Oyunu Tanıma ve Bilinmesi Gerekenler - 2
3- Yağmalarken bazı eşyalar değersiz iken bazıları son derece sizin için önemlidir. hangisinin önemli olup olmadığı rehberin Hırdavatlar ve Önemli Materyaller kısmında yazılı.
Yağmalayacağınız binalarda Sırtınızda taşıyabileceğiniz herhangi bir çanta, Sağlık ürünleri, birkaç tane Sterilize edilmiş kumaş parçası veya bandaj, Tencere ve Kase mutfak eşyası, Su pet şişesi yada Su depolayabileceğiniz herhangi bir şey (Cam şişe yada bardak), Konserve Açacağı, taze yiyecekler eğer yoksa konserveler edinerek hayati birkaç sıkıntıyı çözmüş olacaksınız. Haydi daha detaylarına girelim

Tencere:
-Sebze veya et ile Çorba, Güveç yapılabilir.
-Kirli Suyu tencereye doldurup herhangi ısı kaynağında suyu kaynatarak temiz içme suyu elde edilebilir.
-Temiz suyu ısıtarak, su sıcak iken(Aksi takdirde sterilize etme seçeneği çıkmayacaktır.) kumaş parçası veya bandajdan, sterilize edilmiş kumaş parçası veya bandaj yapılabilir. Yaralandığınız zaman sterilize edilenleri kullanarak Normal enfeksiyonu kapma ihtimalinizi azaltacaktır. Şunu gayet iyi bilin Knox zombi enfeksiyonunu yakalanma ihtimalinizi azaltacak/yok edecek hiçbir sağlık ürünü yoktur.

Kase:
-Meyve veya Sebze salatası yapılabilir. Tiryaki gibi mutsuzluğu, stresi belli şartlar altında arttıran negatif karakter özelliği alıp, sigara(oyunun başında hemen bulamayacağınız ama sonrasında bulması çok kolaylaştığı) tüketemeyeceği oyunun ilk günlerinde herhangi bir sebze veya meyve ile karakterinize mutsuzluğu azaltan bir salata yapabilirsiniz. Karakterinizin mutsuz, stresli olmaması yönünden geçici süreliğine bununla oyalayabilirsiniz.

Yiyecekler
-Elektrikler kesildiğinde oyunda ismi 'Taze' ile başlayan tüm yiyecekler birkaç gün içerisinde bozuluyor, bundan dolayı oyuncular taze yiyecekleri tüketmekle başlıyor. Gerçek hayattan da baz alındığı gibi Ette protein bulunurken, Sebze ve Meyvede bol miktarda lif bulunur. Kilonuza dikkat etmediğiniz oyunun ortasındaki devam ettiğiniz süreçte Negatif karakter özelliklerini(Şişman veya zayıf) almakla karşı karşıya kalabilirsiniz o yüzden kilonuzu korumak, taze sebzelere verdiğiniz tüketme önceliği kadar önemli.

Su şişesi
-Karakterinizin envanterinde şişesi dolu bir temiz su var olduğu sürece onu kendi başına içmiş olacaktır. Eğer su şişeniz yok ise sık bir şekilde musluk başına gitmeniz gerekebilir. Bundan dolayı su depolayacak herhangi bir eşyanızın envanterde olması hayati değer taşıyor. Suyu herhangi musluklardan, küvet ve klozet haznelerinden sular kesilene kadar elde edebilirsiniz. Sular kesildiği zaman elbet haznelerinde bir miktar su kalacaktır ama dahası olmadığından su kaynağı için çözüm bulmadığınız sürece tüm evlerin haznelerinden su toplamak için tek tek eve girmek zorunda kalabilirsiniz.


* Öldürmüş olduğunuz Zedlerden sıklıkla bulabileceğiniz bir saati mutlaka yanınızda taşıyın ama Dijital saatler ekstradan Ay, gün ve bulunduğunuz ortamdaki sıcaklığı açıklamasından dolayı sizi daha iyi bilgilendirecektir ve aynı zamanda dijital saatlere alarm da kurabiliyorsunuz. Uyumadan önce uyanmak istediğiniz saate ayarlayabilmek fazla kullanışlı.

  • Ayrıca Zedlerden arada sırada Kibrit, Çakmak ve Sigara çıkıyor. Kibrit ve Çakmakla Soba, Şömine, kamp ateşi, Molotof kokteylinin bezini ve sigarayı yakmak için mutlaka elde edinmeniz gerekiyor.

  • Karakteriniz, oyun ekranında aşağıda bulunan 2 ve 3 tuşu ile kemerine yakın dövüş silahlarını yerleştirebiliyor. Bambaşka bir oyun senaryolarında başladığınızda kemeriniz olmayabilir bu yüzden oyuncular kemer almak için genellikle yatak odalarında ki çekmece ve dolaplarda bulunduğundan oraya yönelir.

  • Bazen sizi ısırık ve sıyrıklardan düşük ihtimalle koruyabilecek pek sıradan bulunmayan kıyafetleri(İtfaiye üniformaları, Kurşun geçirmez yelek... vb) üstlerinde bulundurabiliyorlar. Terzilik becerinizi geliştirerek kıyafetlerinize yama eklemekle kendinizi daha iyi koruyabilirsiniz. Terzilikle ilgili detaylar Beceriler kısmında.



    4- Dışarıya çıkacağınız zaman Zedlerin dikkatini çekmemeye çalışın. Ses çıkarmamak, duvara yakın eğilerek yürümek fark edilmenizi bir tık daha zorlaştıracaktır. Ama şunu belirtmeliyim ki yüzleri size dönük ise Gizlilik beceriniz yok iken genellikle sizi uzaktan görebiliyorlar o yüzden fark edilseniz dahi ne kadar az Zedlerle uğraşırsanız o kadar yağmalayacak, vaktinizi değerlendirecek zamanınız olur. Gün bitiminde güvenli bulduğunuz bir evin yatağında uyuyabilirsiniz. Işıkları kapatmak, sizi görmemeleri açısından perdeleri kapatmak ve ses çıkarmamak çok önemli özellikle evlerin dolapları veya çekmecelerinde bazen alarmı kurulu çalar saat bulunabiliyor. Alarmını kaldırın ve evdeki ses çıkaran tüm cihazları(Televizyon, Radyo, Telsiz) kapatın aksi takdirde belki baş edemeyeceğiniz miktarda Zed grubu evinizi istila edebilir ve başka bir yerde yatmak zorunda kalabilirsiniz. Aslında nerede yattığınızın fazla bir önemi yok hatta (Koltuk, sandalye, arabanın içi.. vb) eğer Aşırı yorgun iseniz yerde bile uyuyabilirsiniz. Önemli olan güvenli ortamda bulunabilmenizdir. Tabi ki uyku kalitesi ne kadar kötü olan bir yerde uyursanız o kadar az verim alırsınız, karakteriniz kötü bir kabus görebilir veya boyun ağrısıyla uyanabilir.

    ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
    Araçta seyyar yaptığınız durumlarda araçta uyumanız gerekebilir ama hatırlamakta fayda vardır ki sizi koruyan tek şey sizi görebildikleri saydam bir cam. Yine de bulunduğunuz koltuğun camını kapatabilecek bir bina duvarı veya başka bir araç varsa boşluk bırakmadan yanaştırılabilir böylelikle Zedler size zarar veremeyecektir. Ayrıca Karakteriniz uyurken, Zedlerin cama vurma sesini genellikle uyurken fark edemez.
Oyunu Tanıma ve Bilinmesi Gerekenler - 3
  • Eğer bu kıyamet günü içerisinde ve sonraki günlerde yaşanabilecek olay veya etkinliklerden haberdar olmak istiyorsanız yanınızda Telsiz veya Radyo bulundurmanız gerekmektedir.

  • AEBS radyo istasyonunun frekansı her oyun başında rastgele belirlense de, bulunmuş olduğunuz oyun boyunca sürekli sabit kalır. AEBS radyo istasyonuna sahip bir radyo veya telsiz eğer bulabilirseniz, frekansının notunu almanızdır çünkü her radyoda/telsizde bu frekans bulunmuyor, bulunmayan herhangi bir radyoya/telsize özel bir ön ayar olarak yaparak AEBS radyo istasyonunu cihazınıza ekleyebilirsiniz. Ayrıca aracınızın radyosuna da AEBS Radyo İstasyonu frekansını ekleyerek araç kullandığınız zaman kendinizi daha iyi bilgilendirebilirsiniz. Peki ne hakkında? bunun cevabı hemen aşağıda açıklanıyor.

    AEBS Radyo
    Automated Emergency Broadcast System (AEBS), sizin oyunda bulunduğunuz ve ertesi gün için hava durumunu ve diğer faydalı bilgileri bildiren rastgele frekansta bulunan bir radyo istasyonudur. Ayrıca bu oyunda 'Günün' sabah 9'da başladığını aklımızda bulunduralım.
    Her saat başı, bu radyo istasyonunun sizlere anons edeceği şeyler ise:
    • Mevcut gün ve sonraki gün için minimum ve maksimum sıcaklık, nem ve rüzgar kuvveti tahminleri.
    • Geçerli gün ve ertesi gün için sis, yağmur ve kar tahminleri.
    • Gök gürültülü fırtınalar, tropik fırtınalar ve kar fırtınası gibi 2-5 gün süren aşırı hava olayları.
    • Helikopter etkinliğinin bulunduğunuz gün içerisinde gerçekleşeceğine dair duyuru yapması. (Duyuru son hava tahminlerini anlatılmasından birkaç saniye sonra söyleniyor)
    • Elektrik kesintisinden iki, bir gün önce ve olacağı günde bilgilendirmek amacıyla duyuru yapar. (Su kesintisi konusunda duyuru yapmaz)
    • Gerçekleşen Knox kıyametinde kapanmayan tek radyo istasyonudur 'AEBS radyo istasyonu'. Diğer radyo istasyonlarında olduğu gibi kötü hava koşullarında radyodan frekans alımında zorluklar yaşayabilir, bundan dolayı anlamakta zorluk çekebilirsiniz.
    • Oyunda hayatta kaldıktan birkaç ay sonra herhangi bir yeri yağmalamadan önce ve Çiftçilikte, hava durumundan haberdar olmanız açısından size kolaylık sağlayacaktır.


    Helikopter Etkinliği
    Helikopter Etkinliği, Oyunda kamera perspektifliğinden dolayı görülemeyen ancak duyulabilen fiziksel bir nesnedir(ta kendisi, başınızın dibinde dert yaratacak helikopter). Helikopter yukarıdan duyulabilir ve eğer karakteriniz dışarıdaysa , Helikopterin çıkarmış olduğu sesten dolayı Zombileri toplamakla birlikte karakterinizi takip etmeye başlayacaktır. Eğer helikopter etkinliği başlamadan önce karakteriniz içeride veya ormanın derinliklerinde ise helikopter karakterinizi tespit etmediğinden takip etmeyecektir. Buna rağmen eğer helikopter, karakterinizi dışarıda tespit ederse, ondan sonra binaya veya ormana girseniz dahi helikopter yine de tepenizde durarak Zedleri üstünüze çekecektir. Helikopter fark ettiği oyuncuyu bir süre göremediğinde yaklaşık bir saat sonra sizden belki yanınızdan ayrılıp, tekrar sizi kontrol etmek için geri dönebilir.
    Helikopter etkinliği 6. gün ile 9. gün(dahil olmak üzere) arasında sabah 9'dan akşam 7'ye kadar herhangi bir saatte olabilir.
    Çok oyunculu'da, helikopter çeşitli oyuncuları seyretmek amacıyla sürekli konumunu değiştirebilir, ancak tek oyunculu oynarken helikopterin yalnızca bir hedefi (siz) vardır.


    Zed yaralanmalarıyla enfeksiyona yakalanma
    Oyun süresince yaralanmalarınız sadece 'Zombi tarafından' olduğu durumlarda Knox Enfeksiyonuna yakalanma ihtimaliniz olur. Zed yaralanmalarının türüne göre bu ölümcül enfeksiyona kapma ihtimaliniz belirlenir:

    • Eğer yaralanmanız Sıyrık (scratch) ise 'Knox' enfeksiyonuna yakalanma ihtimali:
      ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀ %7 ⠀⠀⠀⠀⠀


    • Eğer yaralanmanız Ağır Kesik (laceration) ise 'Knox' enfeksiyonuna yakalanma ihtimali:
      ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀ %25 ⠀⠀⠀⠀


    • Eğer yaralanmanız Isırık (bite) ise 'Knox' enfeksiyonuna yakalanma ihtimali:
      ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ %100 ⠀⠀⠀⠀

    Hastalığa yakalandığınızı ancak 2 gün içerisinde Stres ve/veya Hasta Moodle'ları karakterinizde gözükerek anlayabilirsiniz. 3. veya 4. günlerde ölümcül olması seyriyle sağlık barı karakteriniz ölene kadar azalacaktır.
    Ayrıca Fake(Aldatıcı) Knox Enfeksiyonu oyunda bulunmamaktadır. Sadece oyundan çıkartılan 'Hastalık hastası' karakter özelliği sayesinde ağızlarda takılan, eskiden kalma bir söylentidir.
Sık yapılan Hatalar
Kırık cam pencereden atlamak
Yeni başlayanlar kırık cam pencereden atlayarak kendilerini yaralandırabiliyorlar bazen yaralarında cam parçası kaldığından cımbız kullanmak zorunda kalabilirler. Bu hataya girmemeniz için öncelikle camı bulunan bir pencere ile açıklayalım. Bir pencerenin kilidi kırıldıysa ve içeri girmek istiyorsanız camı kırmadan elinizde mutlaka hırdavat, ekipman bulundurmalı aksi taktirde karakteriniz camı dirseği ile kırarak kendini yaralamış olacaktır. Camı kırdıktan sonra penceredeki cam parçalarını da elinizde olması gereken bir hırdavat, eşya ile temizleyin yoksa yine dediğim gibi çıplak el ile pencerede bulunan kırık cam parçalarını temizlerken kendinizi yaralamış olacaksınız. Penceredeki cam parçalarını temizlediğiniz de o parçalar artık yerde olacağından ayakkabı giymediğiniz zaman üzerinde yürüdüğünüzde ayağınız da yaralanabilir.




Koşarak bazı engelleri tökezleyip düşmek, atlayamamak ve yorulmak
Bazı moodlelar ve pasif becerilerin etkisinin de bulunduğu bu engelleri atlarken yada zedlerin, ağaçların üzerine doğru koşarken/depar atarken çarpışarak tökezleyip yere düşebilir(yaralanabilirsiniz), boyunuzdan uzun engellerden atlayamayabilir(atlamayı başaramayınca hemen arkanızda bulunan zombi sürüsüne kendinizi kaptırabilir) ve bunu yaptığınız için en sonunda yorulabilirsiniz. olabildiğince hızlı koşma ve depar atmaktan kaçınmanız yapmanız gerekenlerden biridir. görüş alanlarından yok olmak dışında açıkçası koşmanın da mantıksız olduğunu söyleyebilirim. siz yürürken bile zaten size yetişemiyorlar ama koşarak kendinizi yorabilir, bundan dolayı Zedleri öldürmekte zorlanabilir ve yürüme hızınız AZALDIĞINDAN size daha kolay yetişebilirler.




Boyundan yaralanmak
Yeni başlayan oyuncular oynarken bazen yaralandığının farkına varamazlar. Yaralandığınız zaman ekranınızın sol tarafında bulunan kalp görseli sallanmaya başlayacaktır. Kalbin sallanması kondisyon kaybettiğiniz anlamına gelir o yüzden fark ettiğiniz zaman yapacağımız ilk iş H(Health) tuşu ile Sağlık panelini açmaktır çünkü bu tür yaralanma durumunu görmezden gelmek ölümcül olabilir. Mesela yaralanmanız özellikle boynunuzda ise müdahale edilecek fazla zamanınız yoktur. kumaş veya bandaj; temiz yada kirli olsun, kanama hızı son derece yüksek olduğu için yaranızı hızlıca kapatmanız gerekiyor. Müdahale edilmez ise karakterinizin kondisyonu(canı) full iken
35 Saniyede ölebiliyor. Kanama şiddetli olduğu için temiz bandaj, kumaş parçası zaten hızlıca kirlenmiş olacaktır. Boyun yaralanmalarında Kondisyon kaybetmek kolay olduğundan, oyunu tanıyan oyuncular temiz bandajla yarayı yeniden kapatmaktansa kondisyon kaybetmemek için yarayı kapalı tutuyor. Tabi ki yara dezenfektan edilmeyip ve Bandaj temizlenmeden yarayı kapatmak normal enfeksiyona yakalanmaya davettir diyorsanız bu durumda yaranın kapanarak kanamayı durdurması dışında yapabileceğimiz pek bir şey yoktur.




Fırını açık bırakmak, Mikrodalgayı metal eşya(konserve) ile kullanmak veya kamp ateşini yanıcı eşya, binalarının yakınına yerleştirmek
Peki bu hatanın sonucunda ne yaşanabilir? Elbette yangın ve bu oyunda ateşe kendinizi kaptırmanın hiç de şakası yok. Ateşe yakalanınca müdahale edeceğiniz süre fazlasıyla az olduğu için hızlı düşünmeniz gerek. Kondisyonunuz maksimum iken kamp ateşinin çok yakınında fark etmeden kendinizi aleve kaptırdığınız durumda 15 Saniyede eğer envanterinizde/çantanızda yanıcı eşya bulunuyor ise ateşten uzaklaşsanız dahi yakalanmış olduğunuz alev sönmek yerine daha da büyüyor ve 10 Saniyede ölebiliyorsunuz!
Bu acımasız ölümden kaçınmak için ne olursa olsun ateşe fazla yaklaşmamalı, etrafına yanıcı eşyalar (Odun kütüğü, Zed cesedi) en az 1 karo boşluk olacak şekilde yerleştirilmeli ve aynı zamanda yerde kalın çimler bulunmamalı(Kamp ateşinin çevresindeki otlar toplanılmalı). Eğer aleve kendinizi kaptırırsanız sol tarafta fotoğrafta görmüş olduğunuz kendi yanan karakterinize sağ tıklayıp, yangını söndür seçeneğine tıklamanız(yangın söndürücü veya su şişesi bulunmuyorsa bu seçenek gözükmez) ardından yangını söndürecek alanı(kendi karakterinizi) mouse imlecinizle sürükleyip söndürülecek yeşil yuvarlak alanın içerisine kendinizi de bulundurduğunuz zaman Mouse 1 tuşuna basmanızdır. Söylemem gerekir ki envanterinizde olan Su şişesini tepeden aşağı dökmesi gibi bir süre geçmesi gerekiyor o yüzden karakterinizin kondisyonu düşükken kendinizi alevden söndürmeyi denemek belki kurtaramayabilir özellikle su şişeniz sadece çantanızda bulunuyor ise çantadan envantere geçirme gibi ek bir süre de bulunuyor.




Binaların içerisinde jeneratör kullanmak
Jeneratörden çıkan sesler Zedleri çektiği için(Zedler jeneratöre zarar vermez) başta oyuncular içeriye jeneratör yerleşmeyi düşünebilirler ama içeride çalışan bir jeneratörün(hangi odada olursa olsun kapı kapalı veya açık fark etmez) içeriyi zehirli gaz ile doldurması ve sebebini farketmediğiniz şekilde durduk yere yavaşça yarım kondisyonunuzu alarak canınızı fazla düşürebilir ama kondisyonunuz full ve başka bir sağlık sıkıntınız yok ise öldürmez. Yinede bu tür risklere girmeyip, dışarıdan ses yalıtım yapabilmek gibi risksiz ve daha iyi alternatif çözümler var. Bir bug olabileceğini düşünüyorum, ileri ki güncellemeler de içeriye jeneratör yerleştirmek öldürebilir, denemeyin.




Yanmış yemek veya pişmemiş tehlikeli yiyecekler tüketmek
Mutfakta dikkatsizlikten yanlışlıkla son yemeğinizi yakmış oldunuz, Mutsuzluk ve Stres arttırması dışında en kötü ne olabilir diye söylenerek tüketmeyiniz. Oyunda Yanmış bir yiyeceği tüketmenizin çiğ et yemekten kısmen farksız olduğunu, zehirlenebileceğinizi söylemem gerek. Ormanda bulunan Mantarların, yemişlerin hangisinin zehirli olup olmadığını 'Bitki Uzmanlığı' eğitim dergisini okuyarak anlayabilirsiniz. Eğer hastalığa yakalandıysanız hastalıktan kurtulmaya bakmak için Moodles bölümünde hasta kısmına geçiniz.




Girilen binaların güvenliğine dikkat edilmemesi
Gireceğiniz binaları kontrol etmek iyidir çünkü bazı iki katlı binaların bir odasından onlarca Zed çıkabiliyor ve böyle bir durumda yapacağınız ilk iş kendinizi kıstırmak yerine geldiğiniz yöne giderek binadan ayrılın. Ayrıca Base yapmak istediğiniz herhangi bir evin penceresine kumaş giysilerinizden düğüm yaparak elde edebileceğiniz bu düğüm halatları asabilirsiniz. Tavsiyem ürettiğiniz halatları evin üst katında birkaç farklı penceresine yapmak çünkü Zedler dışarıdan sizi binada olduğunuzu fark ettiğinde halatları parçalama gibi bir tutkunları vardır. böylelikle bir odada sıkıştığınız zaman kendinizi halatlar aracılığı ile 2. kattan aşağıya indirerek kurtarabilirsiniz. Halatın bulunmadığı ve kendinizi bir Zed sürüsü varken odada mahsur bıraktıysanız, ağırlığınızı azaltıp(Ağırlık Moodle'ı karakterinizde varken yüksekten aşağı atlayarak kemiğinizi kırma ihtimaliniz yüksektir) ikinci kattan atlama gibi başka bir seçeneğiniz yoktur(3. kat ve üstü yüksekten atlamak ölümcüldür). Ayrıca girdiğiniz evlerin merdivenine dikkat edin, üst katta sizi duymuş Zed olabilir. Merdivenden yukarı çıkarken de dikkatli olun. Siz tam üst kata çıkmadığınız sürece binanın üst katını göremediğinizden, üst kat merdivenin hemen önünde duran bir Zedle karşılaşmanız, ölüm sebebiniz olabilir.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Düşük ihtimalle girdiğiniz evlerde, ev alarmı olabiliyor. Alarmı içeri girer girmez tetiklediğinizde oradan erkenden uzaklaşmanız, Zed sürüsüyle karşılaşmamak için önerilen bir opsiyondur.
Moodles - 1
Moodle, rol yapma oyunlarında benzer şekilde sahip olduğu, karakterinizin mevcut duygusal veya fiziksel olarak ihtiyaç duyduğu, yaşadığı sıkıntıları belirten bu durumunun göstergesine denir. Moodle'lar ekranın sağ üst köşesinde görüntülenir ve fare imlecinizi herhangi bir moodle'ın üzerine getirerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.



Kanama

Karakteriniz bir ısırık, çizik veya diğer yaralanmalardan dolayı açık bir yaradan kan kaybediyor. Kanamanın şiddeti, karakterin sağlığını(kondisyonunu) ne kadar çabuk kaybettiğini söyler.
Bu Moodle'ı kanayan vücut bölgelerini bandajlayarak yok edebilirsiniz.


Hafif Kanama
Karakterin bir kanayan yarası var. Kontrolsüz bırakılırsa zamanla yavaşlayan sağlık kaybı. Kanamanın bu aşaması karnınız tok iken fazladan beslenerek geçici olarak sağlık barını kontrol altında tutabilirsiniz.


Kanama
Karakterin iki kanayan yarası var. Kanama müdahale edilmez ise, sağlık kaybı hızı orta düzeyde. Taşıma Kapasitesi 1 puan düşürüldü.


Kan Kaybı
Karakterin üç kanayan yarası var. Kontrol edilmezse zamanla ciddi bir sağlık kaybı olur. Taşıma Kapasitesi 1 puan düşürüldü.


Aşırı Kan Kaybı
Derhal müdahale edilmediği takdirde ölüme yol açacak dört veya daha fazla yaradan kaynaklanan büyük kanama(Açıkçası can kaybı hızınız ne tür yaralanma olduğuna bağlıdır. 35 Saniyede öldüren boyun yarası kadar vahim değil yani). Taşıma Kapasitesi 1 puan düşürüldü.



Sıkılmak

Bu Moodle(ruh hali), karakterin aktivite yapmamaktan sıkıldığını gösterir. Çok uzun süre boşta durmak, bina içerisinde olmak, Beceri Kitapları okumak veya kalitesiz/eski/çürük yiyecekler yemekle tetiklenir.
Bu ruh hali, Normal kitap veya dergi okuyarak, televizyon izleyerek, CD veya radyo dinleyerek, paniğe kapılarak(zombilerle savaşarak) veya dışarıda aktif bir şekilde durarak sıkıntı Moodle'ını yok edebilirsiniz. Bu ruh hali kendi başına hiçbir şey yapmasa da mutsuzluğa yol açabilir.


Sıkıntı Başlangıcı
Karakter sıkılmaya başlıyor. Henüz bir etkisi yok.
Can sıkıntısı %25'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Sıkılmış
Karakter sıkılmış. Mutsuzluk yavaş bir oranda artar.
Can sıkıntısı %50'nin üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Çok Sıkılmış
Karakter çok sıkılıyor. Mutsuzluk orta hızla artar.
Can sıkıntısı %75'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Sıkıntıdan Ölüyor
Karakter inanılmaz sıkılıyor. Mutsuzluk hızla yükselir.
Can sıkıntısı %90'ın üzerinde olduğunda ortaya çıkar.



Soğuk Algınlığı (Grip)

Karakteriniz ya soğuk havaya maruz kalmış veya üşütecek kadar uzun süre ıslak kalmış. Soğuk algınlığına yakalanırken, karakter arada sıra öksürür ve hapşırır ve yakındaki zombileri çeker. Sağ veya Sol elinize peçete, Tuvalet kağıdı taşıyarak çıkarmış olduğunuz sesi köreltebilirsiniz.
Gribe yakalandığınızda, soğuk algınlığı maksimum güce ulaşana kadar kötüleşmeye devam etse de birkaç günde hastalığı rahatlıkla yenebiliyorsunuz. Soğuk algınlığını daha hızlı iyileştirmek için karakter iyi beslenmeli, bol bol dinlenmeli ve ıslanmaktan veya üşümekten kaçınmalıdır.


Burnu Akıyor
Karakterin küçük bir hapşırma veya öksürme şansı vardır.
Soğuk algınlığı %20 kuvvete ulaştığında oluşur.


Hafif Nezle
Karakter daha sık hapşırabilir veya öksürebilir.
Soğuk algınlığı %40 kuvvete ulaştığında oluşur.


Grip Oldunuz
Karakter sık sık hapşırır ve öksürür, bu da Zedlerden farkedilmeden kaçmanızı zorlaştırır.
Soğuk algınlığı %60 kuvvete ulaştığında oluşur.


Ağır Grip Oldunuz
Karakter sürekli hapşırır ve öksürür, uzak bir bölge veya iç mekan olmadığı sürece muhtemelen Zedleri sürekli kendine çeker.
Soğuk algınlığı %80 güce ulaştığında oluşur.


Ölü

Karakter çok fazla hasar almış, tüm sağlığını kaybetmiş ve vefat etmiştir.
Ancak Knox virüsü bulaşmamış olması koşuluyla, ölmekten kaynaklanan ruh halidir.


Zombileşmiş

Bir zombi tarafından enfekte edildikten sonra tüm sağlığını kaybetti ve öldü. Artık kontrol edilemeyen oyuncu yerden yükselecek ve amaçsızca dünyayı dolaşacak.
Eğer enfekte karakter yanmazsa veya kendi cesedini yerde bırakmayacak başka ölümler yaşamaz ise, ölüm şekline veya zamanına bakılmaksızın bir zombi olarak aniden(en fazla bir dakika içerisinde) ayağa kalkacaktır.


Sarhoş

Karakter alkol almış ve bu nedenle sarhoş olmuştur. Sarhoş olmak, sarhoşluk derecesine bağlı olarak yorgunluğu büyük ölçüde artırır. Ayrıca karakterinizin vücudu daha az ısı üretmesini sağlar ve araç sürme kontrollerini geciktirir.
Sarhoşluk ancak zamanla kaybolabiliyor. Uyuyarak dinlenmek, süreci hızlandıracaktır.


Çakır Keyif
Birkaç duble devirmiş.
Sarhoşluğun %10'un üzerinde olduğu durumlarda ortaya çıkar.

Sarhoş
Koordinasyon biraz bozuldu.
Sarhoşluğun %30'un üzerinde olduğu durumlarda ortaya çıkar.

Zil Zurna Sarhoş
Koordinasyon bozuldu.
Sarhoşluğun %50'nin üzerinde olduğu durumlarda ortaya çıkar.

Damarlardan Kan Yerine Alkol Akıyor
"Hık! Seen ve been dünnyaaya kaarşı. Seni seviyorum. SENİ SEVİYORUM!"
Sarhoşluğun %70'in üzerinde olduğu durumlarda ortaya çıkar.

Moodles - 2
Dayanıklılık

Karakter, koşma(SHIFT'e basılı tutma), depar atma(ALT tuşuna tıklama), çitlerden atlama, silahlarını sallama ve egzersiz yapma gibi fiziksel aktiviteler onu yorduğu zaman ortaya çıkmaktadır. Karakteriniz ne kadar dayanıklılık kaybederse o kadar yavaş yürüyecek, koşacak, depar atacak ve silahları sallayacaklardır. Ayrıca tökezleme ihtimalleri yüksek olacak. Aşırı dayanıklılık kaybettiklerinde önce depar atma ve ardından koşma devre dışı bırakılacaktır.
Karakterinizin hareketsiz durduğunda ve daha fazla negatif efekt(düşük fitness becerisi veya uykusuzluk gibi) bulunmadığında karakteriniz yavaş da olsa dinlenmeye başlar. Yerde, araçta, koltuklarda oturarak; Ginseng yiyerek veya yüksek Fitness becerilerine sahip olarak hızlandırılabilir. Dimdik/Eğilerek yürümek, dayanıklılık olarak dinlenmeyi önemli ölçüde azaltır, hatta geçersiz kılar.
Uyku yorgunluğu, Dayanıklılık ile derinden bağlantılıdır. Uyku yorgunluğu seviyeniz arttıkça, dayanıklılık iyileşmesini tamamen durdurma noktasına getirinceye kadar büyük ölçüde yavaşlatır; öte yandan, karakterinizin dayanıklılığını fazla harcamak, size uyku yorgunluğunu getirme hızını arttırıyor. Yani bir diğer değişle potansiyel olarak uykunuz yok iken tam uyku yorgunluğuna kadar geçen süreyi ~%70 oranında kısaltır.
Metal boru, Dambıl, Balyoz gibi daha ağır yakın dövüş silahlarını sallamak, karakteri daha hafif silahlardan daha çabuk dayanıklılık kaybettirmesine sebep olacaktır. Bu nedenle oyuncular, doğru bir meslek, özellik veya daha yüksek bir silah becerisi kullanmıyorsa veya kullanıncaya kadar silahlarını dikkatli bir şekilde değerlendirmelidir.


Ortalama Güç Harcama
Karakteriniz dayanıklılık kaybetmeye başlıyor. %50 daha az yakın dövüş hasarı. 0.07 azaltılmış saldırı hızı. Alçak bir çitte depar atarak/koşarak atlarken tökezleme şansı %10 arttı. Yüksek çitlere tırmanmayı başarma ihtimali %5 azaldı. %15 daha yavaş yürüme/koşma/depar atma hızı.
Toplam dayanıklılığınızın %25'ini kullanınca ortaya çıkar.


Fazla Güç Harcama
Karakteriniz yorgun(Dayanıklılık olarak). %80 daha az yakın dövüş hasarı. 0.14 azaltılmış saldırı hızı. Alçak bir çitte koşarak atlarken tökezleme şansı %20 arttı. Yüksek çitlere tırmanmayı başarma ihtimali %10 azaldı. %30 daha yavaş yürüme/koşma hızı. Depar atma devre dışı bırakıldı.
Toplam dayanıklılığınızın %50'sini kullanınca ortaya çıkar.


Aşırı Güç harcama
Karakteriniz çok yorgun(Dayanıklılık olarak). %90 daha az yakın dövüş hasarı. 0.21 azaltılmış saldırı hızı. Alçak bit çitte depar atarak/koşarak atlayamıyorsunuz. Yüksek çitlere tırmanmayı başarma ihtimali %15 azaldı. %45 daha yavaş yürüme hızı. Koşma, Hızlı yürüme ve Egzersiz devre dışı bırakıldı.
Toplam dayanıklılığınızın %75'ini kullanınca ortaya çıkar.


Dermansız Kalmış
Karakterin dayanıklılığı tamamen tükenmiştir. %95 daha az yakın dövüş hasarı. 0.28 azaltılmış saldırı hızı. Alçak bit çitte depar atarak/koşarak atlayamıyorsunuz. Yüksek çitlere tırmanmayı başarma ihtimali %20 azaldı. %60 daha yavaş yürüme hızı. Karakteriniz bu kadar az dayanıklılıkta balyoz sallayamaz.
Toplam dayanıklılığınızın %90'ını kullanınca ortaya çıkar.



Ağırlık Taşımak

Karakter çok fazla ağır eşya taşıyor. Bu, onu daha yavaş hareket etmesine ve sakar yapmasına neden oluyor. Ayrıca dayanıklılık yorgunluğunu giderme hızınız yavaşlar.
'Çok Fazla Ağır' veya 'Aşırı Fazla Ağır' Moodleları var iken, karakteriniz hareketsiz dursa bile dayanıklılığını geri kazanamaz, daha fazla hareket onun dayanıklılığını azaltır. ölümcül olmasa da bir noktaya ulaşıncaya kadar sürekli hasar alır. Ayrıca karakterinizin beli sakatlanmıyor, kondisyon hasarı alıyor sadece. Karakter yere eşya bırakırsa veya oturursa bu hasar durdurulabilir.
Bu Moodle var iken depar atarak/koşarak Alçak bir çitin üzerinden atlarken, Zedlere çarpışırken tökezleme ihtimalinizi ve yüksek duvarlara tırmanamama ihtimalini arttırıyor.


Biraz Fazla Ağır
Toplam Ağırlık, maksimum taşıma kapasitenizden 0.1+ fazla iken ortaya çıkar
Uzun menzilli ve Yakın dövüş silahlarla kritik hasar verme ihtimali %5 azaldı. 0.07 azaltılmış saldırı hızı. Alçak bir çitte depar atarak/koşarak atlarken tökezleme şansı %13 arttı. Yüksek çitlere tırmanmayı başarma ihtimali %8 azaldı. %15 daha yavaş yürüme/koşma/depar atma hızı.
Dayanıklılık iyileşmesi azaldı.


Çok Ağır
Toplam Ağırlık, maksimum taşıma kapasitenizden 2+ fazla iken ortaya çıkar.
Uzun menzilli ve Yakın dövüş silahlarla kritik hasar verme ihtimali %10 azaldı. 0.14 daha az saldırı hızı. Alçak bir çitte koşarak atlarken tökezleme şansı %26 arttı. Yüksek çitlere tırmanmayı başarma ihtimali %16 azaldı. %30 daha yavaş yürüme/koşma hızı. Depar atma devre dışı bırakıldı.
Dayanıklılık iyileşmesi ciddi şekilde azaldı.


Çok Fazla Ağır
Toplam Ağırlık, maksimum taşıma kapasitenizden 4+ fazla iken ortaya çıkar.
Uzun menzilli ve Yakın dövüş silahlarda kritik hasar verme ihtimali %15 azaldı. 0.21 daha az saldırı hızı. Alçak bir çitte yavaş koşarak atlarken tökezleme şansı %39 arttı. Yüksek çitlere tırmanmayı başarma ihtimali %24 azaldı. %45 daha yavaş yürüme/'hızlı yürüme' hızı. Koşma devre dışı bırakıldı(Yalnızca hızlı yürüyebilir).
Hareket halindeyken dayanıklılık yavaş yavaş azalır, dayanıklılık iyileşmesi tamamen durur ve karakter %75 Sağlığa ulaşana kadar aralıklı hasar alır.

Aşırı Fazla Ağır
Toplam Ağırlık, maksimum taşıma kapasitenizden 6+ fazla iken ortaya çıkar.
Uzun menzilli ve Yakın dövüş silahlarda kritik hasar verme ihtimali %20 azaldı. 0.28 daha az saldırı hızı. Alçak bir çitte depar atarak/koşarak atlayamıyorsunuz. Yüksek çitlere tırmanmayı başarma ihtimali %32 azaldı. %60 daha yavaş yürüme hızı.
Hareket halindeyken dayanıklılık orta derecede azalır, dayanıklılık iyileşmesi tamamen durur ve karakterin toplam sağlık barı dolu iken %75 olana kadar sürekli hasar alır. %75'den daha az kondisyonu olması durumunda hasar almaz.



Hipotermi

Karakterinizin kalın giysilerin olmaması, ıslak kalma, soğuk hava ve soğuk rüzgar veya bir aracın kliması nedeniyle çok soğuk olmasıdır. Hipotermi ile mücadele etmek için karakter daha sıcak giysiler giyebilir, içeride kalabilir, kamp ateşi yakabilir veya bir araçta kaloriferi açabilir. Aç, uyku yorgunluğunun bulunması ve fit olmamak, karakterin soğuğa karşı direncini ciddi şekilde azaltır.
Bu Moodle aynı zamanda karakterin hızını etkiler ve karakter hipotermi olduğunda %1 sağlıkta olana kadar yavaş yavaş sağlığını kaybeder. Soğuk algınlığına ve ardından Gribe yakalanma olasılığını artırır.


Serin
Karakter üşümeye başlıyor. Henüz efekt yok.
Vücut sıcaklığı 36.5 Derecenin altında olduğu durumlarda ortaya çıkar.


Soğuk
Karakterin soğuklu gittikçe artıyor. Saldırı hızı %34 azaldı. Yürüme/Koşma hızı orta derecede azaldı.
Vücut sıcaklığı 35 Derecenin altında olduğu durumlarda ortaya çıkar.


Donuyor
Karakteriniz fazla soğuk. Saldırı hızı %67 azaldı. Yürüme/Koşma hızı önemli ölçüde azaldı.
Vücut sıcaklığı 30 Derecenin altında olduğu durumlarda ortaya çıkar.


Hipotermi
Karakteriniz son derece soğuk. Saldırı hızı %90 azaldı. Yürüme/Koşma hızı Ciddi derecede azaldı. Sağlık(Kondisyonu) %1'e ulaşana kadar yavaş yavaş can kaybeder.
Vücut sıcaklığı 25 Derecenin altında olduğu durumlarda ortaya çıkar.



Moodles - 3
Hipertermi

Bir ısı kaynağından, sıcak tutan giysilerden, hava koşullarından, araç kaloriferi veya egzersizden kaynaklanan aşırı ısıya karakterinizin maruz kalmasıdır. İçeri/dışarı çıkmak (hangisinin daha soğuk olduğuna bağlı olarak) veya giysileri çıkarmak ve daha düşük ısı yalıtımlı giysiler giymek sıcaklık sorununu ortadan kaldıracaktır. Su tüketmek, ısınızın yükselmesine direnç sağlıyor.
Bu aynı zamanda bir normal bir hastalık veya Knox enfeksiyonu belirtisidir, çünkü bunlar vücut sıcaklığında bir artışa neden olur. Ter, ısıyı dağıtmaya ve kontrol etmeye yardımcı olduğundan, oyunun şu anki sürümünde maksimum Hipertermiye ulaşmanın pek olası olmadığını söylemeliyim.


Nahoş Sıcaklık
Karakter normalden biraz daha sıcak. Susama hızı birazcık fazla.
Vücut sıcaklığı 37.5 Derecenin üzerinde olduğu durumlarda ortaya çıkar.


Fazla Sıcak
Karakterinizin Ateşi var. Susama ve Uyku yorgunluğu hızı arttı. Saldırı hızı %34 azaldı. Hareket hızı biraz azaldı.
Vücut sıcaklığı 39 Derecenin üzerinde olduğu durumlarda ortaya çıkar.


Aşırı Sıcak
Karakterinizin yüksek Ateşi var. Susama ve Uyku yorgunluğu hızı arttı. Saldırı hızı %67 azaldı. Hareket hızı orta derecede azaldı.
Vücut sıcaklığı 40 Derecenin üzerinde olduğu durumlarda ortaya çıkar.


Hipertermi
Karakterinizin sıcaklığı aşırı fazla. Susama ve Uyku yorgunluğu hızı önemli ölçüde arttı. Karakterin farkındalığı biraz azalır. Saldırı hızı %90 azaldı. Hareket hızı ciddi oranda azaldı.
Karakter çok yavaş bir şekilde sağlığını kaybedecek.
Vücut sıcaklığı 41 Derecenin üzerinde olduğu durumlarda ortaya çıkar.



Islak

Karakteriniz ve onun kıyafetleri ıslandığı zaman ortaya çıkar. Bu genellikle yağmurdan kaynaklanır, ancak terleme nedeniyle de ortaya çıkabilir. Uzun süreli maruz kalma, oyuncunun üşütme riskini artırabilir, ancak " Doğa İnsanı" ve/veya " Dirençli" özellikleri bulundurmanız karakterinizin üşütme şansını azaltacaktır.
Bu Moodle'dan kurtulmak için yağmurun ortasındayken içeride kalarak, bir ısı kaynağının yanında durarak, bulaşık havlusu veya banyo havlusu ile kendinizi kurulayabilirsiniz.
Şemsiyeniz olduğu durumlarda elinize alıp kullanmanızda yarar vardır çünkü her ne kadar şemsiye kullanırken az da olsa ıslansanız bile, kıyafetleriniz sırılsıklam olmayacağı için ısı yalıtımı da azalmayıp, Soğuk Algınlığına yakalanmak bir tık daha zor olacaktır.


Nemli
Karakter, yağmurda kalmaktan veya efordan dolayı biraz ıslanmıştır. Henüz etkisi yok.
Vücut ıslaklığı %15'de iken ortaya çıkar.


Islak
Karakter, çok uzun süre yağmurda kalmaktan veya aşırı efordan dolayı orta düzeyde ıslanmıştır.
Vücut ıslaklığı %40'da iken rotaya çıkar.


Su içinde
Karakter, çok uzun süre yağmurda kalmaktan veya aşırı efordan dolayı oldukça ıslanmıştır ve sonuç olarak hastalanabilir.
Vücut ıslaklığı %70'de iken ortaya çıkar.


Sırılsıklam
Karakter, çok uzun süre yağmurda kalmaktan veya aşırı efordan dolayı çok ıslanır ve sonuç olarak hastalanması muhtemeldir.
Vücut ıslaklığı %90'da iken ortaya çıkar.



Rüzgar

Karakteriniz rüzgara maruz kaldığında, hissedilen hava sıcaklığını gerçek hava sıcaklığından daha soğuk olduğunu hissetmiş olur. Hava ne kadar soğuksa rüzgar o kadar güçlüdür.
Bu ruh halinden kurtulmanın tek yolu içeride kalmaktır.
Kış mevsiminde pek sık yaşayacağınız bir Moodle'dır.


Hafif Rüzgar "Gerçekten 5 ila 10 derece daha soğuk hissettiriyor."

Orta Şiddetli Rüzgar
"Gerçekten 10 ila 15 derece daha soğuk hissettiriyor."

Dondurucu Rüzgar
"Gerçekten 15 ila 20 derece daha soğuk hissettiriyor."

Buzkesen Rüzgar
"Gerçekten 20 dereceden daha soğuk hissettiriyor."
Bu noktada üşümeden dışarıda durabilmek imkansızdır. Güçlü kar fırtınaları ancak bu Moodle'ı tetikleyebilir.



Açlık

Bu Moodle, karakterinizin açlık durumunu temsil eder. Arkasında kırmızı arka plan var ise, oyuncunun yemek yemesi gerektiğini gösterir. Yeşil bir arka plan, karakterin iyi beslendiğini gösterir.
Normalden fazla tok olmak size Güç bonusu verir. Taşıma kapasitenizi ve iyileşme oranını arttırırken, aç olduğunda bu durumun tam tersi yaşanır. Ayrıca aç olduğunuz zaman vücudunuzda sıcaklık üretimi azalır.
Kalori almak ve Açlık gidermek tamamen birbirlerinden farklıdır. Kalori yakmanın veya kazanmanın Açlık Moodle'ı üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
" Az Yiyen" özelliğine sahip olmak acıkma hızını %25 yavaşlatırken, " Midesine Düşkün" özelliği acıkma hızını %50 arttırır.


Hafif Aç
Karakter aç hissetmeye başlıyor. Henüz etkisi yok.
Açlık %15'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.



Karakteririnizin Taşıma Kapasitesi 1 kg azaldı. Vücut ısısı üretimi biraz azaldı. İyileşme hızı biraz yavaşladı.
Açlık %25'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Çok Aç
Karakterinizin Taşıma Kapasitesi 2 kg azaldı. Vücut ısısı üretimi daha da azaldı. İyileşme hızı orta derecede yavaşladı.
Açlık %45'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Açlıktan Ölüyor
Karakterinizin Taşıma Kapasitesi 2 kg azaldı. Vücut ısısı üretimi orta derecede azaldı. Sağlık kondisyonu, karakter ölene veya yeniden yeterli yiyecek tüketene kadar yavaş yavaş azalır.
Açlık %70'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.



Zarar Görmüş
Karakteriniz bir şekilde yaralandı ve bunun sonucu ve bir miktar sağlık kondisyonunu kaybetti. Bu Moodle, oyuncunun ne kadar kondisyon hasarı aldığını sağda göstermektedir.


Hafif Yaralı
Henüz etkisi yok.
Sağlık %80'in altına düştüğünde ortaya çıkar.

Yaralı
Taşıma Kapasitesi 1 kg düşürüldü.
Sağlık %60'ın altına düştüğünde ortaya çıkar.

Ağır Yaralı
Taşıma Kapasitesi 2 kg düşürüldü.
Sağlık %40'ın altına düştüğünde ortaya çıkar.

Durumu Kritik
Taşıma Kapasitesi 3 kg düşürüldü.
Sağlık %25'in altına düştüğünde ortaya çıkar.


Moodles - 4
Ağrı

Karakteriniz Egzersiz yorgunluğundan veya yaralanmalardan dolayı acı çekiyor. Ağrı seviyesi, karakterin yaralanmalarının ciddiyeti ile aşağı yukarı tutarlıdır.
Bu Moodle, ağrı kesiciler kullanılarak geçici olarak ortadan kaldırılabilir. Ayrıca karakterin durumu iyileştikçe zamanla kaybolur. Bandaj veya Atel uygulayarak yaralara yönelmek de ağrıyı direkt olarak azaltacaktır.
Oyuncunun uyuyamayacak kadar fazla acı çekmesi durumunda medikal ilaç kullanmanız gerekebilir. Yinede karakterinizde uyku yorgunluğu aşırı arttığında, ağrıları şiddetli olsa bile uyumaları mümkündür. Kalitesiz bir yatakta, araçta veya sandalyede uyumak, uyandıktan sonra kısa süreliğine boyun ağrısına ve hafif kondisyon hasarına neden olabilir.


Hafif Ağrı
Alçak bir çitte depar atarak/koşarak atlarken tökezleme ihtimaliniz %5 daha fazla.


Ağrı
Alçak bir çitte Depar atarak/koşarak atlarken tökezleme ihtimaliniz %10 daha fazla.
Hareket, Yakın Dövüş hasarı veya Saldırı hızı, yaralanma yerine bağlı olarak biraz azaldı. Bu ağrıda eğer Ağrı kesici ve uyku ilacınız yoksa ve aşırı yorgun değilseniz, uyumanız mümkün değildir.


Dayanılmaz Ağrı
Alçak bir çitte Depar atarak/koşarak atlarken tökezleme ihtimaliniz %15 daha fazla.
Hareket, Yakın Dövüş hasarı veya Saldırı hızı, yaralanma yerine bağlı olarak orta derecede azaldı.


Şiddetli Izdırap
Alçak bir çitte Depar atarak/koşarak atlarken tökezleme ihtimaliniz %20 daha fazla.
Hareket, Yakın Dövüş hasarı veya Saldırı hızı, yaralanma yerine bağlı olarak ciddi şekilde azaldı. Egzersiz yapılamaz.



Panik

Karakteriniz genellikle yakındaki Zedleri görmesi nedeniyle panikliyor. Panik, görüş konisini daraltır; kritik hasar verme şansı, Zedleri iterek yere düşürme şansını ve yakın dövüş silahıyla vururken Zedlere verdiği geri tepmeyi azaltır; yakın dövüş hasarı ve ateşli silahlarla Nişan almayı(kritik hasar vermeyi) ciddi şekilde azaltır.
Bu Moodle(ruh hali), paniğinizi hızla azaltacak beta blokerlar veya alkol kullanılarak geçici olarak kaldırılabilirsiniz. Uyumakta panik kaybetmenin yollarından biri olsa da hatırlatmam gerekir ki bu yöntem ile uyuyan bir karakterin, bir kabus nedeniyle güçlü bir panik ve stresle aniden uyanma şansı vardır.
Arkanızdan veya herhangi bir yerden aniden zombi fark ettiğinizde karakteriniz daha hızlı panikler.
Ne kadar Zedlere bakarsanız(özellikle sayıları fazlaysa) karakteriniz o kadar panikliyor.
Zamanla karakteriniz zombileri görmeye alıştığından bu Moodle daha az yaygın hale gelecektir. Bir karakterin panikten kurtulma hızı her gün artar. En fazla 150 günün sonunda karakteriniz Zedlere karşı pek panik yapmaz.
" Soğukkanlı" karakterler, kabus görerek hala panik yapabilseler de, Zedlere karşı asla panik yapamazlar.
" Agorafobik" ve " Klostrofobik" karakterler sırasıyla açık ve kapalı alanlarda yavaş yavaş panik yapmaya başlayacaktır. Panik oranı, çevresinde görebildiği karoların uzaklığına bağlıdır, yani " klostrofobik" karakterler yeterince büyük odalarda ise paniğe kapılmayabilir.
" Cesur", zombi gördüğünde %30 daha yavaş panik yaparken " Korkak", zombi varlığında %30 daha hızlı panik yapar.
" Hemofobik" karakterler kendilerine ilk yardım yaptıklarında paniğe kapılırlar.
Son olarak, " Adrenalin Bağımlısı" olan karakterler, Güçlü veya Aşırı Panik yaptığında %10 ile %25 arasında hareket hızı bonusu kazanacaklardır.


Ürkmüş
Uzak Menzilli/Yakın dövüş silahlarında kritik hasar %1.3 azaldı.


Anlık Panik
Nişan alma azaldı
Uzak Menzilli/Yakın dövüş silahlarında kritik hasar %2.3 azaldı. Yakın dövüş hasarı %10 azaldı. Karakter oturma pozisyonundan daha hızlı ayağa kalkacaktır.


Paniğe Kapılmış
Nişan alma ciddi şekilde azaldı
Uzak Menzilli/Yakın dövüş silahlarında kritik hasar %3.9 azaldı. Yakın dövüş hasarı %20 azaldı.


Panik Atak
Nişan alma ciddi şekilde azaldı
Uzak Menzilli/Yakın dövüş silahlarında kritik hasar %5,2 azaldı. Yakın dövüş hasarı %30 azaldı. Karakterin görüş konisi daralacak.



Hasta

Karakteriniz zehirli(Çiğ et, bazı mantar ve yemişler)/kötü(yanmış, kalitesiz) yiyecek tüketerek yada birçok çürüyen zombi cesedinin yakınında bir süre bulunarak veya bir zombi tarafından enfekte edilerek Knox enfeksiyonuna yakalandığınızda bu moodle ile karşılaşıyorsunuz.
Karakterinizde " Tiryaki" karakter özelliği bulunmuyorsa, sigara içildiğinde karakterinizin midesi bulanabilir. Kirli su içmeniz sizi öldürecek kadar hasta eder, ancak çok az miktarda kirli su tüketirseniz belki yakalanmış olduğunuz hastalıktan hayatta kalabilirsiniz.
Hastalanmış karakterinizde mide bulantısından önce vücudunda bir sıcaklık artışı olur; hastalığın kötüleşmesi daha da yüksek vücut sıcaklıklarını size getirebilir.
Eğer hastalığınızın kaynağı Knox virüsü ise asla tedavi edilemez. Onun dışında karakterinizin iyi beslendiği, dinlendiği ve özellikle "Limon otu" [pzwiki.net] tükettiği sürece gıda, kirli su zehirlenmesi ve çürüyen cesetlerin neden olduğu hastalığa gidecek ölümünüzün yönü tersine çevrilebilir; Çürüyen cesetlerden hastalanmak istemiyorsanız yaklaşık 10 kare uzaklaşmak da yeterlidir.
" Dirençli" özelliği, yavaşça zombileşerek ölme hızınızı %25 yavaşlatırken, " Hastalığa Eğilimli" oranı %25 artırır.
" Sağlam Mideli" , Gıda hastalığına yakalanma ihtimalinizi %50 azaltır ve oluşsa bile hızlıca yok olur. " Hassas Mideli" , yediği çiğ, yanık, zehirli yemeklerden hastalanma olasılığını iki katına çıkarır ve iyileşme süresini uzatır.


Midesi Bulanmış
Karakteriniz kendini kötü hissetmeye başlıyor. Vücut ısısı hafifçe artar.
Zombileşme veya zehirlenmeden kaynaklanıyorsa sağlık azalmaya başlar. Hastalık %25'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Kusacak Gibi
Karakteriniz iyi değil. Taşıma Kapasitesi 1 kg düşürüldü. Vücut ısısı orta derecede artar.
Kötü yemek veya cesetlerden kaynaklanıyorsa iyileşme biraz daha yavaştır.
Zombileşme veya zehirlenmeden kaynaklanıyorsa sağlık azalmaya devam eder. Hastalık %50'nin üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Hasta
Karakteriniz ağır hasta. Taşıma Kapasitesi 2 kg düşürüldü. Vücut ısısı yüksek derecede artar.
Kötü yemek veya cesetlerden kaynaklanıyorsa çok daha yavaş iyileşme.
Zombileşme veya zehirlenmeden kaynaklanıyorsa sağlığı ciddi hasar seviyelerine ulaşır. Hastalık %75'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Ateşler İçinde
Karakteriniz zayıf ve hipertermiktir. Taşıma Kapasitesi 3 kg düşürüldü. Vücut ısısı önemli ölçüde artar.
Kötü yemek veya cesetlerden kaynaklanıyorsa, sağlığı biraz yavaş düşer.
Zombileşme veya zehirlenmeden kaynaklanıyorsa sağlığınız Kritik veya Yüksek Kritik Hasar seviyelerine ulaşır. Hastalık %90'ın üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Moodles - 5
Stres

Stres ruh hali, karakter potansiyel olarak enfekte olduğunda, yakınında bir zombi topluluğu olduğunda, " Hemofobik" özellik ile kanla kaplı olduğunda, gece teröründen uyandığında veya " Tiryaki" karakter özelliği bulunduran birisi bir süredir sigara içmediğinde ortaya çıkacaktır.
Stresli olduğunuzda sigara içerek, literatür okuyarak ve Zedlerden biraz uzak durarak tedavi edebilirsiniz. Karakteriniz stresli olduğunda genellikle enfeksiyon veya ölüm korkusunu hissettiğini göstermiş bulunuyor.
Stresliyken ellerinizin titremesinden dolayı verdiği yakın dövüş hasarı daha azdır ve kronik stres mutsuzluğa yol açar.


Huzursuz
Karakteriniz hafif streslidir. Henüz etkisi yok.
Stres %25'in üzerinde olduğunda oluşur.


Tedirgin
Karakteriniz belirgin şekilde strese girmiştir. Yakın dövüş hasarı %10 azaldı.
Mutsuzluk yavaş yavaş yükselir.
Stres %50'nin üzerinde olduğunda ortaya çıkar. Bir süre sigara içmemiş " Tiryaki" karakterleri için pek sıradan bir durumdur.


Stresli
Karakteriniz çok stresli. Yakın dövüş hasarı %20 azaldı.
Mutsuzluk orta derecede yükselir.
Stres %75'in üzerinde olduğunda oluşur.


Siniri Bozulmuş
Karakter aşırı stresli. Yakın dövüş hasarı %30 azaldı.
Mutsuzluk hızla yükselir.
Stres %90'ın üzerinde olduğunda oluşur.



Susuzluk

Karakteriniz bir süre herhangi bir içecekten mahrum kalırsa, Taşıma kapasitesinin azalır, vücutta ısı üretiminde artış olur ve nihayetinde dehidrasyondan dolayı ölmüş olur.
Susuzluğunuzu temiz su ile doldurulmuş şişeler aracılığıyla giderilebilir eğer yoksa sulu yiyeceklerden(Portakal, Domates) de genellikle susuzluğunuzu azaltabilirsiniz.
Sahip olduğunuz su kaynağınızın temiz olduğundan veya suyun kaynatıldığından emin olmak için özen gösterilmelidir, aksi halde hastalanabilir ve beklenmedik bir şekilde kurtulamayabilirsiniz.
" Az Susayan" özelliği susama hızınızı %50 yavaşlatır. " Çok Susayan" ise susama hızınızı %100 artırır.


Hafif Susamış
Henüz etkisi yok.
Susuzluk %13'ün üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Susamış
Taşıma Kapasitesi 1 kg düşürüldü. Vücut ısısı üretimi biraz arttı.
Susuzluk %25'in üzerine çıktığında ortaya çıkar.


Kavrulmuş
Taşıma Kapasitesi 2 kg düşürüldü. Vücut ısısı üretimi daha da arttı.
Susuzluk %70'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Susuzluktan Ölüyor
Taşıma Kapasitesi 2 kg düşürüldü. Vücut ısısı üretimi orta derecede arttı. Karakterin kondisyonu, ölene veya susuzluğunu giderene kadar yavaş yavaş azalır.
Susuzluk %85'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.



Yorgun

Karakteriniz yeterince uyanık kaldığı zaman yoruluyor. Yorgun olmanız dayanıklılığınızı yenileme hızını yavaşlamasına yada tamamen durmasına sebebiyet verebilir. Yakın dövüş hasarlarının azalmasıyla ve vücut ısısı üretimi de artarak yorgunluğunuz arttıkça görüş konisi daha da kötüleşir.
Bir karakterin yorulma hızı, kalan dayanıklılığı ile doğrusal olarak ölçeklenir. Örneğin dayanıklılığınız hiç kalmaz ise, yorgunluğunuz da kabaca üç kat daha hızlı artar.
Vitaminler veya kafeinli içecekler yorgunluğu azaltabilirken uyku hapları arttıracaktır. Yorgun Moodle'ınızın yoğunluğu ne kadar yüksek olursa, karakter o kadar fazla uyuma ihtiyacı duyar.
Şu anda oyuncular ne kadar uykusuz kalırlarsa kalsın, uykusuzluktan bayılamazlar.
" Uyanık" karakter özelliği, yorgunluk oranını %30 azaltırken " Uykucu" %30 arttırır.


Hafif Yorgun
Karakteriniz biraz yorgun. Yakın dövüş hasarı %50 daha az. Görme konisi daralmaya başlar. Dayanıklılık yenilenmesi büyük ölçüde azaltıldı.
Yorgunluk %60'ın üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Yorgun
Karakter yorgun. Yakın dövüş hasarı %80 daha az. Görüş konisi ve farkındalık yarıçapı daha da daralır. Dayanıklılık yenilenmesi ciddi şekilde azaldı.
Yorgunluk %70'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Çok Yorgun
Karakter çok yorgun. Yakın dövüş hasarı %90 daha az. Görüş konisi ve farkındalık yarıçapı önemli ölçüde daralır. Dayanıklılık yenilenmesi artık uygulanamayacak kadar yavaş.
Yorgunluk %80'in üzerinde olduğunda oluşur.


Aşırı Yorgun
Karakter son derece yorgun. Yakın dövüş hasarı %95 daha az. Görüş konisi ve farkındalık yarıçapı aşırı daralır. Dayanıklılık yenilenmesi tamamen durduruldu.
Yorgunluk %90'ın üzerinde olduğunda oluşur.



Mutsuzluk

Bir karakter uzun süre boyunca sıkıldığında ve/veya strese maruz kaldığında, belirli gıda maddelerini tükettiğinde mutsuz olabilir. Mutsuzluk, zaman alan eylemlerin süresini daha da uzatmaya sebep olur: silahları donatmak, eşyaları transfer etmek, zanaatkarlık, inşaat vb.
Bu ruh halinde iken normal bir kitap veya dergi okumak, tatlılar gibi mutluluğu artıran yiyecekler yiyerek, alkol alarak veya antidepresan alarak mücadele edilebilir.
Oyuncu olmayan, hayatta kalabilen karakterler(NPCler) oyuna eklendiğinde, onlarla konuşmak da mutsuzluğa yardımcı olacaktır.


Biraz üzgün hissediyor
"Keyfini yerine getirecek bir şey bul."
Henüz etkisi yok.
Mutsuzluk %20'nin üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Ağlamaklı Oluyor
"Heyecan ara ya da bir insanla konuş."
Zaman alan eylemler birazcık yavaşlar.
Mutsuzluk %45'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Canı Sıkkın
"Yas ve çaresizlik yüzünden harap olmuş."
Zaman alan eylemler biraz daha yavaşlar.
Mutsuzluk %60'ın üzerinde olduğunda ortaya çıkar.


Bunalımda
"Gerçekliği unutturacak bir şey bul."
Zaman alan eylemler orta derecede yavaşlar.
Mutsuzluk %80'in üzerinde olduğunda ortaya çıkar.

Harita
Genel Harita[map.projectzomboid.com]
Her Bölgenin kendine ait avantajları ve dezavantajları bulunuyor. İtemlerin çeşitten çeşide sahip olduğu nadirlik değeri ve oyunda seçilen başlangıç zorluğuna göre eşyaların bulunmasındaki zorluğunda etken olmasından ötürü erişilebilirlik açısından, ateşli silah/cephane, literatürler ve Hırdavatların ne kadar erişilebilir olduğu ayrıca şehirlerde var olan popülasyonun büyüklüğü yaklaşık olarak aşağıda bulunmaktadır.


⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Riverside
  • Riverside'da Zed(Zombified) sayılarının en az olmasıyla bilinir. Sahip olduğu okulun kütüphanesinden veya Enigmanın Kitap dükkanında kolaylıkla beceri kitabı elde edilebilir. Ek olarak kentin sağ tarafında Zenginlerin binasından pek çok çeşit aradığınız ekipman, kitap, ve basit hırdavatlar da bulabilirsiniz. Balyoz, Tarım veya Ağır Metal işi ekipmanlarını şehrin dışında sol taraftaki fabrikadan elde etmek daha kolay bir alternatiftir.
    Riverside, kentler arası mesafe açısından en uzakta bulunan bölgedir.
    Project Zomboid hayatta kalma deneyimine yeni başlayanlar için önerilen kenttir.
    ┏ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ┓
    Popülasyon ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Hırdavat bolluğu ⠀⠀⠀⠀ Literatür, Kaset ⠀⠀⠀ Ateşli Silah/Cephane
    ⠀▣▢▢▢▢ ⠀⠀⠀⠀⠀▣▣▣▢▢⠀⠀⠀⠀⠀▣▣▣▣▢⠀⠀⠀⠀⠀▣▢▢▢▢
    ┖ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ┛






















⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Rosewood
  • Rosewood ise popülasyonu en az bulunan ikinci Zed bölgesi, Eğitim dergileri ve kitapları sıklıkta bulabileceğiniz Zippe Market, Kitap Dükkanı ve ilkokuldaki kütüphaneden bulunabiliyor. Çevresi ve yakınında bulunan depoların hepsi tarım depoları olmasından dolayı Balyoza sahip olmak biraz daha zor. Yakınlarda doğal su kaynağı bulunmadığından sular kesildiğinde tencereler ve su fıçılarının yapılması hayat kurtarabilecek önem taşıyor.
    ┏ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ┓
    Popülasyon ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Hırdavat bolluğu ⠀⠀⠀⠀ Literatür, Kaset ⠀⠀⠀ Ateşli Silah/Cephane
    ⠀▣▣▢▢▢ ⠀⠀⠀⠀⠀▣▣▢▢▢⠀⠀⠀⠀⠀▣▣▣▢▢⠀⠀⠀⠀⠀▣▣▢▢▢
    ┖ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ┛






















⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Muldraugh
  • Muldraugh kenti kalabalık olması oyunun zorluğunu daha da arttırmış oluyor ama birçok çeşit materyaller(çivi, vida, ataç kutusu, bant ve tutkallar) balyoz gibi nadir bulunan hırdavatları kentin sağ üstündeki Alet deposundan bulabilirsiniz. Zippe Market, Kitap Dükkanı ve ilkokuldan birçok eğitim kitabı, dergisi elde edebilirsiniz. Muldraugh'un güneybatısında yer alan polis merkezinden ateşli silah, çaprazında bulunan VHS Dükkanından elde edeceğiniz kasetlerin eğitim programlarını izleyerek karakterinize uygulamaya girişmeden daha kolay beceri puanı elde edebilirsiniz.
    ┏ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ┓
    Popülasyon ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Hırdavat bolluğu ⠀⠀⠀⠀ Literatür, Kaset ⠀⠀⠀ Ateşli Silah/Cephane
    ⠀▣▣▣▢▢ ⠀⠀⠀⠀⠀▣▣▣▣▢⠀⠀⠀⠀⠀▣▣▢▢▢⠀⠀⠀⠀⠀▣▣▢▢▢
    ┖ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ┛






















⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀West Point
  • West Point, spawnlanabileceğiniz dört kentin arasından Zed popülasyonu en büyük olan ve Muldraugh kenti ile Louisville şehrinin arasında bulunan bölgedir.
    Zorlayıcı bir deneyimi olmasından dolayı deneyimli oyuncuların seçtiği bu bölgede Lise okulu, Hırdavat Dükkanı, Enigma'nın kitap dükkanı ve Hırdavat Deposuna sahip olduğundan aradığınız her eğitim dergisi ve kitabını bulmak neredeyse mümkün. Şehirde bulunan Polis Merkezi ve Silah Dükkanı sayesinde buradan uzak menzil silahlara erişmek diğer üç şehire kıyasla daha avantajlı.
    ┏ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ┓
    Popülasyon ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Hırdavat bolluğu ⠀⠀⠀⠀ Literatür, Kaset ⠀⠀⠀ Ateşli Silah/Cephane
    ⠀▣▣▣▣▢ ⠀⠀⠀⠀⠀▣▣▣▣▢⠀⠀⠀⠀⠀▣▣▣▣▢⠀⠀⠀⠀⠀▣▣▣▢▢
    ┖ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ╍ ┛

Bahsetmemiş olduğum diğer şehirler arasında March Ridge ve Louisville var. Bu şehirlerde oyuncular spawnlanamaz ve geliştikçe gitmesi tavsiye edilen yerler. Louisville oyunun en büyük şehri olduğu kadar zombi popülasyonu bulundurmasıyla Louisville merkezinden geçerken yanlışlıkla kornaya basarak binlerce Zedleri üstünüze çekebilirsiniz.





Meslekler - kısaca tanıtım
Meslek, oyuncunun Knox Kıyameti başlangıcından önceki bulunmuş olduğu çalışma alanıdır ve karakter oluşturma sırasında belirli beceriler, pozitif veya negatif karakter özellikleri ile birlikte seçilir.















Bir karakter, sadece karakter özellikleri ve meslekten eklenmiş olan becerilerin miktarına göre Bonus XP takviyesi alır(Güç ve fitness gibi pasif beceriler istisnadır). Oyuna başladıktan sonra karakterinizin Bonus XP takviyesi(pasif beceriler dışında) hep sabit kalacaktır. Normalde karakterlerin tüm becerilerin(Beceri seviyesi 0) varsayılan XP takviyesi 25% olduğundan Bonus grubunda yer almaz. Farklı başlangıç ​​seviyeleri ile kazanılan XP takviyeleri aşağıdaki gibidir:

Başlangıç Seviyesi
Oyun içinde belirtilen, Varsayılan XP takviyesi
Aslında almış olacağınız XP takviyesi
Seviye 0
25%
100%


Başlangıç Seviyesi
Oyun içinde belirtilen, Bonus XP takviyesi
Aslında almış olacağınız XP takviyesi
Seviye 1
75%
400%
Seviye 2
100%
500%
Seviye ≥3
125%
600%


Bonus XP takviyeleriyle beceri seviyelerini daha hızlı atlayabilirsiniz. Bu da meslekleri seçmenin önemini gösteriyor, istediğiniz becerinin seviyesini fazla zaman kaybetmeden yükseltebiliyorsunuz. Yinede buna rağmen Becerilerin seviyesini yükseltmek için kitap okumak gerekebilir.

• Meslekler kısmında bulunan hareketli görsellerin laglı olup olmaması İnternet hızınıza göre değişkenlik gösterebilir. Rehberi açtığınızda yüklenmesi için birkaç dakika verin ama görsel çok kasıyor, hareket etmiyor ve hatta yüklenmemiş ise sayfayı yeniden yükleyin ve tekrardan birkaç dakikalık zaman ayırın. Hareketli Görseller yüklendikten sonra kasmayacaktır.

🔜|Meslek: İşsiz
Meslek
_____Beceriler_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama
İşsiz
-
-
8
8 tane ücretsiz karakter puanı.





🔥| Meslek: İtfaiye Görevlisi
Meslek
_____Beceriler‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama




İtfaiye Görevlisi
  • +1 Balta
  • +1 Fitness
  • +1 Koşuculuk
  • +1 Güç
  • Balta Tecrübe Katsayısı +75%
  • Koşuculuk Tecrübe Katsayısı +75%
-
0
İtfaiye görevlileri daha fazla eşya taşıyıp uzun süre yorulmadan koşabilirler.





🚨| Meslek: Polis Memuru
Meslek
_____Beceriler_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Polis Memuru
  • +3 Nişan alma
  • +1 Atiklik
  • +2 Şarjör Doldurma
  • Nişan Alma Tecrübe Katsayısı +125%
  • Atiklik Tecrübe Katsayısı +75%
  • Şarjör doldurma Tecrübe Katsayısı +100%
-
-4
Polis Memurları Ateşli Silahlarda çok etkilidir. Geçmişin vermiş olduğu antrenman sayesinde silah kullanırken kurşunları Zedlere isabet ettirmede genellikle başarılıdırlar. Tabi iyi bir silahın vermiş olduğu büyük güç, büyük sorumluluk getirdiğinden 30-100 karo arası uzaklıkta olan
tüm zombi ordusunu da yönetme işi size düşüyor!





🌲| Meslek: Park Korucusu
Meslek
_____Beceriler‎‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Park Korucusu
  • +1 Balta
  • +1 Marangozluk
  • +2 Araştırma
  • +2 Avcılık
  • Balta Tecrübe Katsayısı +75%
  • Marangozluk Tecrübe Katsayısı +75%
  • Araştırma Tecrübe Katsayısı +100%
  • Avcılık Tecrübe Katsayısı +100%
-
-4
Herhangi bir kasabadan uzakta, vahşi doğanın derinliklerinde hayatta kalmak isteyen oyuncular için harika. Orman Korucuları, ormanlarda yürürken normal yürüme hızından %75 daha hızlı hareket edebilir. Ayrıca, arama modundayken öğeleri kolayca bulmalarını sağlayan, arama modu için bir bonusları vardır.





🧱| Meslek: İnşaat İşçisi
Meslek
_____Beceriler‎‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

İnşaat İşçisi
  • +1 Marangozluk
  • +3 Kısa Ezici
  • Marangozluk Tecrübe Katsayısı +75%
  • Kısa Ezici Tecrübe Katsayısı +125%
-
-2
Kısa ezici gibi yakın dövüş silahlarla zombilerle savaşmayı seviyorsanız, bu meslek kesinlikle gitmeniz gereken meslektir. Çünkü bu meslek ile birlikte kısa zamanda Kısa Ezici yeteneğinizi hızlıca geliştirmiş olup, Basit silahlar olan Kısa eziciler ile Zedleri alt etme gücü sağlar.





🦉| Meslek: Güvenlik Görevlisi
Meslek
_____Beceriler‎‎‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Güvenlik Görevlisi
  • +1 Zarif
  • +2 Koşuculuk
  • Zariflik Tecrübe Katsayısı +75%
  • Koşuculuk Tecrübe Katsayısı +100%
Gece Kuşu
-2
Güvenlik Görevlisi daha az uykuya ihtiyaç duyduğu gibi uyurken normalden daha fazla tetikte olurlar. Birazcık az ses çıkartıp bir konumdan diğer konuma hızlıca koşarak ilerlemekte hoşlananlar için iyi bir seçimdir.





🔨| Meslek: Marangoz
Meslek
_____Beceriler‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Marangoz
  • +3 Marangozluk
  • +1 Kısa Ezici
  • Marangozluk Tecrübe Katsayısı +125%
  • Kısa Ezici Tecrübe Katsayısı +75%
-
+2
Oyunun başlangıcında kendi üssünü inşa etmek isteyenler ve hızlıca Marangozluğunu geliştirmek isteyenler için önerilir. NOT: İnşa etmiş olacağınız evinizin çatısı sadece ahşap zemin yerleştirilerek yapılıyor bu yüzden binanın çatısına çıkabilmeniz için merdiven gerekiyor, merdivenin inşaatı için gereken Marangozluk Seviyesi: 6





🌙| Meslek: Hırsız
Meslek
_____Beceriler‎‎‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Hırsız
  • +2 Zariflik
  • +2 Atiklik
  • +2 Gizlilik
  • Zariflik Tecrübe Katsayısı +100%
  • Atiklik Tecrübe Katsayısı +100%
  • Gizlilik Tecrübe Katsayısı +100%
Hırsız
-6
Hırsızlar, zombilerle savaşmak yerine gizlice geçmeyi tercih edenler için en iyi seçimdir. Bununla birlikte, savaştayken hızlı hareket edebilirler, bu da onları çok yönlü kılar. Hırsızlar, herhangi karakter becerilerine ihtiyaç duymadan araçlara düz kontak yaparak çalıştırabilirler. Binaların pencerelerini zorlayarak açmaya çalışırken camın kilidini kırma ihtimalleri normalden daha düşüktür.





🍲| Meslek: Aşçı
Meslek
_____Beceriler‎‎‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Aşçı
  • +3 Aşçılık
  • +1 Onarma
  • +1 Kısa Kesici
  • Aşçılık Tecrübe Katsayısı +125%
  • Onarma Tecrübe Katsayısı +75%
  • Kısa Kesici Tecrübe Katsayısı +75%
- Aşçı
-4
Şefler, çeşitli mutfak gereçlerini kullanmakta ve mutfak bıçaklarıyla bir şeyleri bıçaklamakta\kesmekte çok iyidirler. Bu mesleği seçmek, kıyametten sonra bile iyi beslenmenizi ve malzemeleri en iyi şekilde kullanmanızı sağlar.





🧰| Meslek: Tamirci
Meslek
_____Beceriler_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Tamirci
  • +1 Marangozluk
  • +2 Onarma
  • +1 Kısa Ezici
  • Marangozluk Tecrübe Katsayısı +75%
  • Onarma Tecrübe Katsayısı +100%
  • Kısa Ezici Tecrübe Katsayısı +75%
-
-4
Tamirci; aletlerini yada yakın dövüş silahlarını kırmadan biraz daha uzun süre kullanmak isteyenlere ve hatta doğru türde bir yapıştırıcıya veya bir miktar koli bandına sahiplerse kolayca tamir edebilenlere yönelik bir meslektir. Mızrak gibi yüksek hasar verip kolay kırılan silahlar için vazgeçilmez olan meslektir.





🌽| Meslek: Çiftçi
Meslek
_____Beceriler_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Çiftçi
  • +3 Çiftçilik
  • Çiftçilik Tecrübe Katsayısı +125%
-
+2
Oyunun başında hemen ekinlerinize ekebileceğiniz biri olarak aynı zamanda Hastalanan ekinlerinize tedavi edebilecek ilaçların tariflerini bilmiş olarak başlarsınız.





🎣| Meslek: Balıkçı
Meslek
_____Beceriler‎‎‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Balıkçı
  • +3 Balıkçılık
  • +1 Araştırma
  • Balıkçılık Tecrübe Katsayısı +125%
  • Araştırma Tecrübe Katsayısı +75%
-
-2
Büyük bir balıkçılık bonusu ve yiyecek arama için küçük bir bonus ile vahşi doğada hayatta kalmayı seçenler için iyi bir başlangıç mesleği. Ayrıca, arama modundayken öğeleri kolayca bulmalarını sağlayan, arama modu için bir bonusları vardır.





🩺| Meslek: Doktor
Meslek
_____Beceriler‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Doktor
  • +3 İlk Yardım
  • +1 Kısa Kesici
  • İlk Yardım Tecrübe Katsayısı +125%
  • Kısa Kesici Tecrübe Katsayısı +75%
-
-2
Doktorlar, yaraları tedavi etmede diğer insanlardan çok daha iyidir, ancak bir zombinin tek bir sıyrıkta yaratabileceği ölümün olduğu bu dünyada çok da yararlı değillerdir.





🎖️| Meslek: Savaş Gazisi
Meslek
_____Beceriler_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Savaş Gazisi
  • +2 Nişan alma
  • +2 Şarjör Doldurma
  • Nişan Alma Tecrübe Katsayısı +100%
  • Şarjör Doldurma Tecrübe Katsayısı +100%
Soğukkanlı
-8
Gaziler asla panik yapmazlar, ne kadar kötü olursa olsunlar, Savaş Gazilerini korkutmak gibi bir hata yapan tüm zombilere rahatlıkla silahla kafadan vuruş yapabilirler.





💉| Meslek: Hemşire
Meslek
_____Beceriler‎‎‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Hemşire
  • +2 İlk Yardım
  • +1 Zariflik
  • İlk Yardım Tecrübe Katsayısı +100%
  • Zariflik Tecrübe Katsayısı +75%
-
+2
Hemşireler, doktorlar dışında yaraları diğerlerinden daha iyi tedavi eder. Ayrıca Zarif yürüdüklerinden biraz daha sessiz hareket etmelerine izin veren hafif bir bonusları var, ama hepsi bundan ibaret.





🪓| Meslek: Oduncu
Meslek
_____Beceriler‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Oduncu
  • +2 Balta
  • +1 Güç
  • Balta Tecrübe Katsayısı +100%
Baltacı
0
Oduncular baltayla çok etkilidir. Bir ağaca ya da bir zombiye saldırmaları fark etmez. Oduncular baltalarını %25 daha hızlı savurur (ağaçları keser ve dövüşür), ağaçlara %50 ilave hasar verir ve ormanlarda yürürken ~%59 hızla hareket ederler.





🏃🏼‍♀️| Meslek: Fitness Eğitmeni
Meslek
_____Beceriler‎‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Fitness Eğitmeni
  • +3 Fitness
  • +2 Koşuculuk
  • Koşuculuk Tecrübe Katsayısı +100%
Diyetisyen
-6
Fitness Eğitmenleri koşmada çok etkilidir ve tüm egzersizler için yüksek bir başlangıç bünyesine sahiptirler, bu da zombiler ve egzersiz yorgunluğunun genellikle Fitness Eğitmenleri için büyük bir sorun olmayacağı anlamına gelir.





🍔| Meslek: Fast Food Aşçısı
Meslek
_____Beceriler‎‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama




Fast Food Aşçısı
  • +2 Aşçılık
  • +1 Onarma
  • +1 Kısa Kesici
  • Aşçılık Tecrübe Katsayısı +100%
  • Onarma Tecrübe Katsayısı +75%
  • Kısa Kesici Tecrübe Katsayısı +75%
Aşçı
2
İyi yemek yemek, keskin nesnelerle oynamak ve fazla karakter puanı harcamak istemeyenler için..





💡| Meslek: Elektrikçi
Meslek
_____Beceriler_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Elektrikçi
  • +3 Elektrikçilik
  • Elektrikçilik Tecrübe Katsayısı +125%
-
-4
Bu meslek ile beraber karakteriniz jeneratör kullanım kılavuzu dergisi okumak zorunda kalmadan jeneratörleri kullanmasını bilerek başlıyor.





⚙️| Meslek: Mühendis
Meslek
_____Beceriler_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Mühendis
  • +1 Marangozluk
  • +1 Elektrikçilik
  • Marangozluk Tecrübe Katsayısı +75%
  • Elektrikçilik Tecrübe Katsayısı +75%
-
-4
Bu meslekte farklı türlerde tuzaklar ve güçlü patlayıcılar üretebilirler. Mühendislik eğitim dergileri oyunda bulunsa bile Aerosol, Alev ve Boru patlayıcılarının tarifi içerisinde yer almaz, sadece Mühendis mesleğine özeldir.





👨🏼‍🏭| Meslek: Metal İşçisi
Meslek
_____Beceriler‎‎‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Metal İşçisi
  • +3 Metal İşleme
  • Metal İşleme Tecrübe Katsayısı +125%
-
-6
Metal işçisi metal yapılar, Metal barikatlar ve fazla depo sağlayabilecek olan mobilyalar üretebilir.





🔧| Meslek: Araba Tamircisi
Meslek
_____Beceriler‎‎‎_____
Kişisel özellik
Başlangıç Puanı
Açıklama

Araba Tamircisi
  • +3 Tamircilik
  • +1 Kısa Ezici
  • Tamircilik Tecrübe Katsayısı +125%
  • Kısa Ezici Tecrübe Katsayısı +75%
Araba Meraklısı
-4
Tamirciler, doğru aletlere sahiplerse her türlü arabayı nasıl tamir edeceklerini bilirler. Kısa ezici silahlarda da iyidirler.




Karakter Özellikleri - Giriş
Oyuncunun kullanabileceği olumlu ve olumsuz Karakter Özellikleri bulunur. Bazı özellikler karakter oluşturma sırasında seçilebilir. Bazı karakter özellikleri ise hobi olarak da bilinen sadece meslek seçimiyle elde edilebilenlerdir. Bir mesleğin ve diğer birçok özelliğin bir kombinasyonunu kaydetmek için birden fazla ön ayar yapılabilir, bu da oyuna hızlı bir şekilde başlamak isteyen oyuncular için faydalı kılar.

Karakterinizin, "Başlangıç puanı" kısmında herhangi negatif bir sayıdan büyük veya sıfıra eşitlemediğiniz sürece karakterin yeteneği ve gücü dengelenmesi gerekliliğinden dolayı karakter oluşturamazsınız. Bu, sizler eğer isterseniz, oyuna yalnızca olumsuz özelliklerle başlayabileceğiniz anlamına gelir, ancak olumlu özelliklerle başlamak istiyorsanız, bazı tavizler vermek zorunda kalabilirsiniz.

Birbirleriyle çakışabilecek olan karakter özellikleri aynı anda alınamaz. (örneğin “Zayıf” ve “Şişman” karakter özelliği birlikte kullanılamaz.)

Mesleklerin, bir oyuncunun sahip olabileceği başlangıç puanını azalttığından dolayı işsiz bir karaktere izin verilen 8 ücretsiz başlangıç puanı ile sadece olumlu karakter özelliği ile başlayabilirsiniz veya en düşük başlangıç puanını veren ‘Savaş Gazisi’ mesleği ile olumsuz özellikleri alarak -8 puanlık açığı kapatabilirsiniz.

Oyuncunun faaliyetlerine bağlı olarak bazı özellikler oyun sırasında kazanılabilir veya kaybedilebilir. Örneğin, oyuncu 85'in üzerinde bir ağırlığa ulaşırsa kazanılabilen veya karakter oluşturma sırasında alınan ve ardından 85'in altına düştüğünde kaybedilen "Fazla Kilolu" özelliği gibi. Bu özellikler, "Bilgi" panelinden varsayılan “J” tuşu ile kontrol edebilirsiniz.



Karakter Özellikleri Listesi
‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾
Pozitif Karakter Özellikleri - 1
Sembol
İsim
Birlikte çakışık olacak karakter özelliği
Özelliği almak için gereken puan bedeli
Karakter özelliğinin üzerinizdeki etkisi
Hız Şeytanı
Pazar Sürücüsü
-1
Vites değiştirme hızı %200, tüm araçlar için maksimum hız oranı ise %115.
Doğa İnsanı
-
-2
Karakterinizin üşütme ihtimali %10. Ağaçların arasından Yürürken veya Koşarken derinizin çizik alması/yırtılması ihtimali %1 veya %1,25.
Eli Çabuk
Eli Ağır
-2
Envanter veya herhangi bir yerden bir yere eşya aktarma süresi %50.
Hızlı Okuyan
Yavaş Okuyan, Kör Cahil
-2
Okuma hızı %30 daha fazla.
Kedi Gözlü
-
-2
Geceleri %20 daha iyi görüş. Ayrıca arama modunu olumlu yönde etkiler.
Uyanık
Uykucu
-2
%30 daha az uyku ihtiyacı.
Sağlam Mideli
Hassas Mideli
-3
Tükettiğiniz Zehirli/Sağlıksız gıdalardan hastalanma ihtimali %50. Ayrıca Gıda hastalıklarına yakalanırsanız, iyileşmeniz normalden daha kısa sürer.
Az Yiyen
Midesine Düşkün
-4
Yemek ihtiyacı oranı %75.
Cesur
Korkak, Soğukkanlı
-4
Panikleme hızı %30(Kabus ve fobileri dışında).
Dirençli
Hastalığa Eğilimli
-4
Knox virüsüne yakalandığınızda Zombileşme hızı oranı %75, Soğuk algınlığına yakalanma ihtimali %45, Soğuk Algınlığının üzerinizdeki gücü %80 ve üşüme hızınız %50.
Farkedilmeyen
Dikkat Çekici
-4
Zedlerin sizi tespit etme olasılığı %50.
Zarif
Sakar
-4
Ayak seslerini çıkardığınız alanın yarıçapı %60. Alçak bir çitin üzerinden Depar atarak/ koşarak atlarken veya Zedlere doğru depar atarken tökezleme sıklığı %90(Normalde %100).
Şanslı
Şanssız
-4
Nadir eşya bulma olasılığı +%10. Ürün tamirinde başarısız olma ihtimali ise -%5. Arama modunda pozitif bir etkiye sahiptir.
( Çok Oyunculu'da bulunmamaktadır. ).
Az Susayan
Çok Susayan
-6
Su ihtiyacı oranı %50.
Düzenli
Düzensiz
-6
Sandık, dolap, araba gibi konteynerların maksimum depolama kapasitesi %130.
Fit
Atletik, Şekilsiz, Obez, Şişman, İşe Yaramaz
-6
+2 Fitness.
Hızlı Öğrenen
Yavaş Öğrenen
-6
Güç ve Fitness dışındaki tüm becerilerden alınan tecrübe puanı %130 XP.
Hızlı İyileşen
Yavaş İyileşen
-6
Egzersiz yorgunluğu üzerinde etkisi olmaz. Meydana gelen tüm yaralanmaların ciddiyetini azaltır(Daha çabuk iyileşirsiniz).
Kartal Görüşlü
Miyop
-6
Karakterin görüş alanı daha da genişler. Arama modunu olumlu etkiler
Keskin Kulaklı
Sağır, Ağır İşiten
-6
Algılama alanı yarıçapı %200. Arkanızdan yaklaşan zombiler çok daha erken gözükecek.
Pozitif Karakter Özellikleri - 2
Sembol
İsim
Birlikte çakışık olacak karakter özelliği
Özelliği almak için gereken puan bedeli
Karakter özelliğinin üzerinizdeki etkisi
İri
Çelimsiz, Güçlü, Güçsüz
-6
+2 Güç
Adrenalin Bağımlısı

Soğukkanlı
-8
Karakteriniz Paniğe kapıldığında veya Panik Atak yaptığında Yürüme, koşma ve depar atma hızınızı 0.20 veya 0.25'lik sabit bir bonus ekleyerek arttırmış olur.
Derisi Kalın
Derisi Narin
-8
Zombi saldırısında yaralanmama ihtimaliniz %19.5 (Normalde %15 ihtimalle. Ayrıca karakterinizin elinde bulundurduğu silahın becerisine göre ihtimallerde değişkenlik gösterebilir).
Atletik
Fit, Şekilsiz, Obez, Şişman, İşe Yaramaz
-10
+4 Fitness. Ve koşarken/depar atarken dayanıklılık kaybı oranı %40.
Güçlü
Çelimsiz, İri, Güçsüz
-10
+4 Güç, Yakın dövüş hasarı %140.
Karakter Özellikleri (Hobiler)
Sembol
İsim
Yetenek türü
Özelliği almak için gereken puan bedeli
Karakter özelliğinin üzerinizdeki etkisi
Araba Meraklısı
Meslek
(🔧Araba Tamircisi)
X
Herhangi bir tarif dergisi okumadan tüm araç tiplerini tamir edebilir.
Araba Meraklısı
Hobi
-5
+1 Tamircilik ve +%75 Tamircilik Bonus XP Katsayısı, standart ve ağır tipli araçları tamir edebilir.
Balıkçı
Hobi
-4
+1 Balıkçılık ve +%75 Balıkçılık Bonus XP Katsayısı. Oltanın nasıl yapıldığını ve tamir edildiğini bilir.
Baltacı
Meslek
(🪓 Oduncu)
X
Savaşırken veya Ağaç keserken Baltanızı %25 daha hızlı sallarsınız.
Beyzbol Oyuncusu
Hobi
-4
+1 Yakın Dövüş Silahları ve +%75 Yakın Dövüş Silahları Bonus XP Katsayısı.
Hırsız
Meslek
(🌙 Hırsız)
X
Araçlara düz kontak yapabilir ve camın kilidini zorla açarken kırma şansı daha azdır.
Kavgacı
Hobi
-6
+1 Balta, +1 Yakın Dövüş Silahları becerisi. Ek olarak +%75 Balta ile +%75 Yakın Dövüş Silahları Bonus XP Katsayısı
Aşçı
Hobi
-6
+2 Aşçılık ve +%100 Aşçılık Bonus XP Katsayısı. Herhangi bir yemek tarifi dergisi okumadan tüm yemek tariflerini bilir. Ayrıca arama modunu olumlu yönde etkiler.
Aşçı
Meslek
(🍲 Aşçı, 🍔Fast Food Aşçısı)
X
Herhangi bir yemek tarifi dergisi okumak zorunda kalmadan tüm yemek tariflerini bilirler. Ayrıca arama modunu olumlu yönde etkiler.
Soğukkanlı
Meslek
(🎖️ Savaş Gazisi)
X
Kabuslu rüyalar hariç geriye kalan her şey de panik yapma ihtimali %0.
İlk Yardım Uzmanı
Hobi
-4
+1 İlk Yardım ve +%75 İlk Yardım Bonus XP Katsayısı
Eski İzci
Hobi
-6
+1 İlk Yardım, +1 Araştırma. Ek olarak +%75 İlk Yardım ve +%75 Araştırma Bonus XP Katsayısı. Ayrıca arama modunu olumlu yönde etkiler.
Bahçıvan
Hobi
-6
+1 Çiftçilik ve +%75 Çiftçilik Bonus XP Katsayısı
Hastalanacak ekinlerinizin tedavisi için üretmesi gerektiği ilaçların tariflerini bilir. Ayıca arama modunu olumlu yönde etkiler.
Jimnastikçi
Hobi
-5
+1 Zariflik, +1 Atiklik. Ek olarak +%75 Zariflik ve +%75 Atiklik Bonus XP Katsayısı.
Hünerli
Hobi
-8
+1 Marangozluk, +1 Onarma. +%75 Marangozluk ve +%75 Onarma Bonus XP Katsayısı.
Bina inşa etme hızınız yaklaşık (~%11) artar. Ayrıca inşa edeceğiniz yapılar ekstradan +100HP Kondisyonu bulunur(daha dayanıklı ve güçlüdür).
Bitki Uzmanı
Hobi ve Meslek
(🌲 Park Korucusu)
-6
Bitkisel ilaçlar bulabilir, onları lapa yapıp tedavi üzerinde kullanabilir. Ayrıca yabani yiyeceklerin zehirli olup olmadığını tespit edebilir. Arama modunu olumlu yönde etkiler.
Doğa Yürüyüşçüsü
Hobi
-6
+1 Araştırma, +1 Avcılık. +%75 Araştırma ve +%75 Avcılık Bonus XP Katsayısı. Ayrıca arama modunu olumlu yönde etkiler.
Avcı
Hobi
-8
+1 Nişan Alma, +1 Kısa Kesici, +1 Gizlilik, +1 Avcılık; +%75 Nişan Alma, +%75 Kısa Kesici, +%75 Gizlilik ve +%75 Avcılık Bonus XP Katsayısı. Arama modunu da olumlu yönde etkiler.
Gece Kuşu
Meslek
(🦉 Güvenlik Görevlisi)
X
Uyurken yorgunluktan daha çabuk kurtulur, ancak karakteriniz yorgunluğundan çabucak kurtulsa bile gereklilik duymaksızın uyumaya devam ediyor, Bu yüzden bunu avantaja çevirmek için karakterinizi az uyutup alarmlı bir saat ile uyandırabilirsiniz.
Diyetisyen
Hobi ve Meslek
(🏃🏼‍♀️ Fitness Eğitmeni)
-4
Karakteriniz paketli/paketsiz herhangi bir yiyeceğin kalori, besin değerini öğrenebilir. Ayrıca arama modunu olumlu yönde etkiler.
Koşucu
Hobi
-4
+1 Koşuculuk ve +%75 Koşuculuk Bonus XP Katsayısı.
Dikişçi
Hobi
-4
+1 Terzilik ve +%75 Terzilik Bonus XP Katsayısı.

Negatif Karakter Özellikleri - 1
Sembol
İsim
Birlikte çakışık olacak karakter özelliği
Özelliği almak için gereken puan bedeli
Karakter özelliğinin üzerinizdeki etkisi
Pazar Sürücüsü
Hız Şeytanı
+1
Araçlar %40 daha yavaş hızlanır. Maksimum 30 km/s hızla gidebilirler.
Eli Ağır
Eli Çabuk
+2
Envanter veya herhangi bir yerden bir yere eşya aktarma süresi %400.
Korkak
Cesur, Soğukkanlı
+2
Panikleme hızı %200(Kabus ve fobileri dışında).
Miyop
Kartal Görüşlü
+2
Arama modundayken Görüş alanı yarıçapı -2.
Sakar
Zarif
+2
Ayak seslerini çıkardığınız alanın yarıçapı %120. Alçak bir çitin üzerinden Depar atarak/ koşarak atlarken veya Zedlere doğru depar atarken tökezleme sıklığı %110(Normalde %100).
Yavaş Okuyan
Hızlı Okuyan, Kör Cahil
+2
Okuma hızı %30 daha az.
Hassas Mideli
Sağlam Mideli
+3
Tükettiğiniz Zehirli/Sağlıksız gıdalardan hastalanma ihtimali %200. Ayrıca Gıda hastalıklarına yakalanırsanız, iyileşmeniz normalden daha uzun sürer.
Agorafobik
Soğukkanlı
+4
Açık alandayken Panik yapmaya başlar ve arama modunu olumsuz yönde etkiler.
Ağır İşiten
Sağır, Keskin Kulaklı
+4
Algılama alanı yarıçapı normalden daha az. Duyacağınız ses alanı azalacak ve ses biraz boğuk olacaktır.
Dikkat Çekici
Farkedilmeyen
+4
Zedlerin sizi tespit etme olasılığı %200.
Düzensiz
Düzenli
+4
Sandık, dolap, araba gibi konteynerların maksimum depolama kapasitesi %70.
Hastalığa Eğilimli
Dirençli
+4
Knox virüsüne yakalandığınızda Zombileşme hızı oranı %125, Soğuk algınlığına yakalanma ihtimali %170, Soğuk Algınlığının üzerinizdeki gücü %120 ve üşüme hızınız %150.
Klostrofobik
Soğukkanlı
+4
Kapalı alandayken Panik yapmaya başlar.
Midesine Düşkün
Az Yiyen
+4
Yemek ihtiyacı oranı %150.
Pasifist
-
+4
Yakın Dövüş ve Nişan Alma becerisinde tecrübe kazanma oranı %75.
Tiryaki
-
+4
Sigara içmedikçe Stres seviyeniz sürekli yavaş yavaş artacaktır ve ardından Mutsuzluğu getirecektir. Sigara içtiğinizde, Stres ve Mutsuzluğunuzun kaynağı sigara tabanlı ise yok etmiş olursunuz.
Uykucu
Uyanık
+4
Maksimum dinlenme oranı %70.
Şanssız
Şanslı
+4
Nadir eşya bulma olasılığı -%10. Ürün tamirinde başarısız olma ihtimali ise +%5. Arama modunda negatif bir etkiye sahiptir.
( Çok Oyunculu'da bulunmamaktadır ).
Astım Hastası
-
+5
Depar atarken/koşarken %140 Dayanıklılık kaybı. Yakın dövüş silahını her sallayışınız da Dayanıklılık kaybınız %130.
Hemofobik
Soğukkanlı
+5
Kendine ilk yardım yaptığında panik yapar, başkalarına ilk yardım yapamaz, kıyafeti veya kendisi yeterince kanlıysa, strese girer.
Negatif Karakter Özellikleri - 2
Sembol
İsim
Birlikte çakışık olacak karakter özelliği
Özelliği almak için gereken puan bedeli
Karakter özelliğinin üzerinizdeki etkisi
Yavaş Öğrenen
Hızlı Öğrenen
+6
Güç ve Fitness dışındaki tüm becerilerden alınan tecrübe puanı %70 XP.
Yavaş İyileşen
Hızlı İyileşen
+6
Egzersiz yorgunluğu üzerinde etkisi olmaz. Meydana gelen tüm yaralanmaların ciddiyetini arttırır(İyileşmeniz Daha uzun sürer).
Yorgun Kalkan
-
+6
Her seferinde normalden az uyursunuz ve uyurken yorgunluğunuzu normalden daha az giderirsiniz.
Zayıf
Obez, Şişman, Çok Zayıf
+6
-1 Fitness. Oyun başlangıcındaki ağırlığınız 70'tir ve bu karakter özelliği yalnızca 65 ile 75 arası ağırlıklarda ortaya çıkar. Yakın dövüş hasarı oranı %80. Alçak bir çitin üzerine doğru depar atarak/koşarak atlayınca ya da zombilere doğru depar attığınızda tökezleme ihtimali +%10. Uzun bir çite tırmanmayı başaramama ihtimali %15.
Çelimsiz
Güçlü, İri, Güçsüz
+6
-2 Güç
Çok Susayan
Az Susayan
+6
Su ihtiyacı oranı %200.
Şekilsiz
Atletik, Fit, Obez, Şişman, İşe Yaramaz
+6
-2 Fitness.
Şişman
Atletik, Fit, Şekilsiz, Obez, Zayıf, Çok Zayıf
+6
Oyun başlangıcındaki ağırlığınız 90'dır ve yalnızca kilonuz 85 ile 100 aralıklarında iken orta çıkar. Koşma hızı %1 daha yavaş, Dayanıklılık kaybı oranı %200. Alçak bir çite doğru depar atarak/koşarak zıplayınca tökezleme ihtimali %110. Zombilere doğru depar atarak çarpıştığınızda tökezleme ihtimali %95. Yüksek bir çite tırmanmayı başaramama ihtimali %15. Dayanıklılık yenilenmesi %70.
Derisi Narin
Derisi Kalın
+8
Zombi saldırısında yaralanmama ihtimaliniz %10.5 (Normalde %15 ihtimalle. Ayrıca karakterinizin elinde bulundurduğu silahın becerisine göre ihtimallerde değişkenlik gösterebilir).
Kör Cahil
Yavaş Okuyan, Hızlı Okuyan
+8
Okuma ve Yazmayı bilmiyorsunuz. Eğitim dergilerinden yeni tarifler öğrenemeyeceğinizden bir şey üretemezsiniz ve eğitim kitaplarını okuyamadığınızdan dolayı bir Tecrübe Puanı (XP) çarpanı da alamazsınız.
Güçsüz
Çelimsiz, Güçlü, İri
+10
-5 Güç, Yakın dövüş hasarı %60.
Obez
Atletik, Fit, Şekilsiz, Şişman, Zayıf, Çok Zayıf, Az Yiyen
+10
-2 Fitness. Obez olmak koşu hızınızı ve dayanıklılığınızı azaltır. Başlangıç ağırlığı 105'tir ve yalnızca 100 ve üzeri ağırlıklarda bu karakter özelliğine sahip olunabilir. Alçak bir çite doğru depar atarak/koşarak zıplarken tökezleme ihtimaliniz %120. Zombilere doğru depar atıp çarpışırken tökezleme ihtimaliniz %90. Yüksek bir çite tırmanmayı başaramama ihtimali %25. Dayanıklılığınızın sadece %40'ı her seferinde yenilenir. Ayrıca yüksekten düştüğünüzde ekstra 20 düşme hasarı alırsınız.
Çok Zayıf
Atletik, Obez, Şişman, Zayıf, Midesine Düşkün
+10
-2 Fitness. Oyunun başlangıcında ağırlığınız 60'tır ve yalnızca 50 ile 65 arasındaki ağırlıklar arasında bu karakter özelliği elde edilebilir. Yakın dövüş hasarı oranı %60. Alçak bir çite doğru depar atarak/koşarak atlarken ya da zombilere doğru depar atarak çarpışırken tökemezleme ihtimaliniz +%20 daha fazla. Uzun bir çite tırmanmayı başaramama olasılığı %25. Yüksekten düşerken ekstra 10 düşme hasarı alırsınız.
İşe Yaramaz
Atletik, Fit, Şekilsiz
+10
-4 Fitness
Sağır
Keskin kulaklı, Ağır İşiten
+12
Oynayacağınız dünyada ses duyamayacaksınız. Radyoyu da duyamayacağınızdan, üstünde çıkacak olan yazı gözükmeyecektir ancak televizyonda altyazılar olduğu için görebilir/okuyabilirsiniz.
Bir Deri Bir Kemik
-
-
Oyun başlangıcında seçilemeyen bir özelliktir. Yalnızca 50 ve daha düşük ağırlıklarda bu karakter özelliği ortaya çıkar ve 35 kilonun altına indiğinizde hasar almaya başlarsınız. Yakın dövüş hasarı %40. Yüksek bir çite tırmanamama ihtimali %25. Her seferinde dayanıklılığın sadece %30'u yenilenir. Yüksekten düştüğünüzde 20 ek hasar alırsınız.
Zedlerle başa çıkmanın yolları - 1
Oyun süresi içerisinde kendi karakterinizin hayatta kalabilmesi için erzak toplamak, silah veya materyal, hurda yağmalamak gibi belli başlı hedefler koyduğunuzu ama bu gerçekleştireceğiniz hedef süresince size engel olacak olan büyük faktörlerden biri Zedlerin yol boyunca ordular halinde bulunduğunu düşünebiliyorum. Onlardan kurtulabilmenin birden fazla yolu ve püf noktaları bulunmaktadır.



Sessizce Yaklaşmak

• Zedlerin görüş alanının yarıçapı 20 karedir.
Bu görüş alanlarının içerisinde bulunduğunuzda "C" tuşu ile eğilerek fark edilmemeye çalışın. Zedler ilerlemek istediğiniz yol boyunca önünüzde engel olmadığı sürece araca, duvara veya çite yakın durarak fark edilme ihtimalinizi azaltabilirsiniz. Yine de eğer Zariflik ve Gizlilik beceriniz yeterince yüksek değilse 10 karodan az mesafede iken önünden geçerken fark edilmeniz kolay olur.



Sessiz saldırı

• Fark edilmediyseniz Zedlerin arka boynundan kafasına saplayabileceğiniz bir kısa kesici ile otomatik olarak arkadan tek hamle ile etkisiz hale getirebilirsiniz.
Arka tarafından yaklaşırken ses duyduklarında arkalarına yavaşça döndüğü bir süre vardır o süre dolana kadar arkadan sürpriz saldırı yapabiliyorsunuz.


• En az 1 Zed sizi fark ettiği sürece sizi fark etmeyen başka bir Zed'e sessiz sürpriz saldırı yapılamaz.

NOT
• En az 2 Zed sizi fark ettiğinde, ikisinden birine ön tarafından çeneden saplama hamlesi kapanır yani teker teker fark edilerek ancak bıçak ile önden çene hamlesi ihtimal bazına göre çalışmış olur. Çünkü en az 2 Zed fark ettiği zaman normalde karakteriniz tek hamle atabilmesi için Zed'e çok yakın olduğu durumlarda saplamaya çalışması gerekiyor iken, Zed'i itme animasyonu olarak değiştirecektir.


Fark Edilmek

Fark edilmek artık kaçınılmaz olduğu durumlarda elinizde geriye iki seçenek kalıyor ya görüş alanlarından uzaklaşarak kaçmak yada mücadele etmektir.

• Karakterinizin çok panik yapacağı Zombi topluluğunda, yeterince Fitness'ı bulunmamasında, dayanıklılığını kolay kaybedecek durumlara sahip olduğunda(Çok Ağır eşya taşıyorken yada çok ağır yakın dövüş silahı kullanılıyor iken) mücadeleye girişmesi önerilmez çünkü yeterince yorulduğu zaman kaçması için de enerjiye ihtiyaç duymakta ve yorgunluktan adım atamayacak hale düşmesi, ölümüne sebep olur.

• Girmiş olduğu mücadelede Zombi topluluğunun büyüklüğü ve onları karakter yorulmadan alt edebilmesi, silahının ne kadar iyi olduğuna ve ne kadar enerjisini koşmak için harcaması gerektiğine bağlıdır. Atiklik becerisi, karakteriniz bir yönde nişan alarak bakarken ne kadar hızlı adım attığı konusunda dolaylı olarak sorumludur. Kısacası karakterinizin Atiklik becerisi iyi değil ise yakın dövüş silahını kullanırken karakteriniz yavaş adım atmasından Zedlerin yetişmesi bu yüzden mesafe açmak için en çok enerji harcayan çeşitlerden biri olan koşma aksiyonunu gerçekleştirmek zorunda kalacaksınız.





Mücadele Etmek (yakın dövüş için)

Kendi amacınız olarak bulundurmuş olduğunuz günlük görevlerinizi yerine getirmek suretiyle önünüzde var olan canlı engelleri silip süpürmek için mücadele etmek zorundasınız. Daha başarılı bir senaryo için birkaç püf noktalardan değineceğim.


_____________________________________________________________
Eğer önünüzde bulunan engel bir miktar (3-8) Zed'den ibaret ise:


Mücadele öncesi yaklaşım şekli
Yaptığınız mücadele sırasında Knox Enfeksiyonuna yakalanmak bu oyunda isteyebileceğiniz en son şey olduğundan Zedlere yapılan saldırı Dikey yani sıralı halinde iken vurulması önerilir. Yatay taraflı saldırı yapıldığında bir Zed'e vuruş gerçekleştirebilirken ötekinin size yeterince yakın bulunmasıyla sizi kolaylıkla yaralayabilir. Bundan dolayı 'Çoklu vuruş(Multihit)' ayarı açık olmadığı sürece yatay taraflı saldırıda bulunmak tehlikelidir.


⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀DİKEY SALDIRI


⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀YATAY SALDIRI



Çit aracılığıyla Zedlere Nakavt atmak
Mücadele boyunca oyuncular Zedleri yere düşürmekte zorlandığı için daha rahat yöntem olan Çit aracılığı ile, sürünerek karşıya geçen Zedlerin ölmeleri kolay pozisyona geçmiş oluyor. Böylelikle oyuncular tek vuruşla alt edebiliyorlar. Yerde iken sahip oldukları tuhaf hitboxlardan ötürü oyuncular bunu yaparken bazen ıskalayabiliyor böylelikle sonu ölüme getirebilecek bir senaryo yaşatan Zed'in çit hamle saldırısı gerçekleşiyor. Yani yeni başlayanlar için 2'den fazla Zed'e karşı uygulanmaması önerilir.


Zed'in çit hamle saldırısı
Bu çit hamle saldırıları karakterinizi stunlayabilir, elinde bulunan yakın dövüş silahını veya karakterinizin kendisi düşebilir ve hatta yerden kalkma süreniz tepki vermeyecek kadar uzun ise ısırılabilir veya araya alabilirlerse bu hatadan dolayı ölebilirsiniz. Bu yüzden;
  • Yukarıdaki hareketli görselden örnek baz alınarak sırtınız çite değecek şekilde Zedlerin orta bedenine vurmayı deneyerek hamle saldırısını engelleyin(buna rağmen kaçınamayacağınız bir çit hamle saldırısı gerçekleşirse bu saldırıya yakalanmamak için Zed'in yapacağı hamlenin yönünden uzaklaşmaya çalışın).
Zedlerle başa çıkmanın yolları - 2
_____________________________________________________________
Eğer önünüzde bulunan engel Orta toplulukta (9-30) Zed'den oluşuyor ise:


Topluluktan az miktarda kendinizi gösterin
Temizlemeniz gereken bir Orta topluluğun 20 karoluk uzaklıktan yavaşça yaklaşarak o topluluktan sizi gören Zedlere dikkatinizi verin. Topluluğa çok yaklaşılmadığı sürece 8'den az olacak şekilde azar azar mücadele ederek topluluğu yok edebilirsiniz.

Fark edildiyseniz
Zedlerin Pencere ve bina kapılarına yoğun ilgisi bulunur. Bu orta topluluk sizi fark ettiğinde bir binanın çevresinden dolaşabilirsiniz. Öncelikle arka tarafına vardığınızda 2.5 saniye bekledikten sonra durduğunuz konumdan yeterince fazla Zed'e fark edilmeden uzaklaşır ardından başka bir taraftan aynı binaya yaklaşarak bina dışı ve içerisine dağılmış Zedleri üstteki maddede olduğu gibi Topluluktan az miktarda kendinizi göstererek temizleyebilirsiniz.



_____________________________________________________________
Eğer önünüzde bulunan engel Zed Ordusundan (30+) oluşuyor ise:

Molotof, Boru bombası ile yok edilebilir veya Nişan Alma beceriniz var ise Ateşli Silahlarla mücadele edilmesi önerilir. Onun dışında kaçmak dışında başka bir seçeneğiz bulunmamaktadır.


Dikkatlerini dağıtarak Kaçmak

Zedler sizi fark ettiği zaman Görüş açılarından çıkmanın iki yolu vardır. 20 karo yarıçap görüş açıları bulunduğundan mesafeyi açmak için koşarak ya uzaklaşmak yada bina veya ağaçların arasından geçerek görüş açılarından kaçınmaktır. Herhangi bir araç, bina veya ağacın arkasına geçtiğinizde 2.5 saniye boyunca sizi görmeye devam edecektir. Sürenin dolduğu andaki bulunduğunuz son konum Zedlerin ilerleyeceği son yol haritası olacaktır. Sizi tekrar görmediği sürece oradan ne kadar çabuk uzaklaşırsanız o kadar kolay Zedleri atlatmış olursunuz.

Araçla kaçmak da kolay olan bir diğer seçenektir. Buna rağmen araç kullanılarak sıkça zed öldürülmemesi gerekir. Hatta yüksek nüfusa karşın araçla ezmek ölüme davettir. Bunun sonucu Motor mahvolabilir veya yeterince tekerleklerin patlaması büyük topluluğun arasında mahsur kalmanıza yetebilir. Ardından bulunduğunuz koltuğun camını kırdıktan sonra size verecekleri hasarla ölebilirsiniz.

Mücadele edecek iyi bir ekipmanınız veya gücünüz olmadığı durumlarda çok fazla çaba göstermeden Zed ordusunun gördükleri yada duyduklarıyla sürekli dikkatlerini dağıtabilirsiniz. Bu sesin geldiği veya en son hareketliliği gördüğü bölgeyi kontrol etmeye gitmeleri açısından avantaja çevrilebilir.


Görülen
Kaçmak veya keşfetmek istediğiniz önemli bir bölgenin topluluğunu temizlemek amacıyla onlara bağırarak Zed sürüsünü kendinize çekebilir ardından topluluğun etrafından yürüyerek dağılmalarını azaltmak amacıyla birbirlerine daha yakın olacak şekilde yaklaştırılabilir. Böylelikle sizi Ormanın içi veya binaya doğru ilerlemenizden önce kaybetmesi daha zor olur.
Ardından;
  • Bina kullanılarak görüş açılarından kaçmak istediğinizde, Zombi sürüsü yeterince yaklaşana kadar görüş açısını ilk kaybettiğiniz köşeden bekleyebilir ardından sürünün geldiği bölge ile döndüğünüz ilk köşenin bulunduğu konumdan uzaklaşarak kaçabilirsiniz.
    Sizi takip ettiği güzergahların, binanın kenarında olması durumunda bulunan pencere ve kapılar dikkatlerini de dağıtır.

  • Orman kullanılarak görüş açılarından kaçmak istediğinizde Ormana girdiğinizde geldiğiniz yöndeki girişten geri dönmeksizin girdiğiniz taraftan yeterince uzaklaşarak geldiğiniz yerden geri dönebilirsiniz.


    İşitilen
    Görmek dışında duydukları her sese örneğin yürümek, ateş veya Zedlerin kapıyı parçalaması gibi birçok ses onları çekmektir. Kısacası duydukları her ses onların dikkatini çeker. Sizi fark etmeyen birkaç Zed'e yakınken karakteriniz eğildikten 'C' sonra 'Q' tuşuna basarak bağırmak yerine fısıldar ve size en yakın olanların dikkatini çekmiş olur. Bulunduğunuz noktadan bağırınca yaklaşık olarak en az 30 karo yarıçap boyunca sesiniz yayılıyor iken, eğildiğinizde karo sayısı 6'ya düşmektedir.

  • Zedleri kendinizi göstererek ormana doğru çekerken Zed ordusu gerektiğinden fazla büyük ise daha derinlere gidebilmeleri için Ormanın derinliklerinde bağırabilir ve Sesin merkezine doğru sürükleyebilirsiniz.

  • Bir aracın sireni veya Gürültü Jeneratörü(Noise Trap) ile yere veya aracın içine yerleştirilerek büyük bir Zed topluluğunu gerek duyduğunuz alanlarda onları toplamakta kullanabilirsiniz. Bundan faydalanarak onlar sesle meşgul iken gitmek istediğiniz yerleri o süreçte daha kolay ulaşabilirsiniz. Yine de sizi fark ettikleri durumda takip etmeye başlayacaklardır o yüzden bu aşamadan sonra sessizce yürüyerek devam edin.
Hırdavatlar ve Materyallerin kullanım alanları - 1
Project Zomboid'de kullanım alanları bahsedilmeyen birçok hırdavatlar bulunmaktadır. Bu hırdavatlar ile bina inşaatında, balık tutmada, sıvı depolamada veya avlamak gibi birçok alanda kullanılıyor.
Eşyaların bulunma sıklığı Yaygın / Sıradışı / Nadir / Çok Nadir olarak hesaplandığını göz önüne alalım.

İnşaat Hırdavatları

Balta ( Nadir )
1- Mücadelede yüksek hasar verir.
2- Ağaçları ve Bina kapılarını parçalamakta etkilidir.

Kova ( Yaygın )
1- Dışarıda bırakılarak yağmur suyu toplanabilir.
2- Bir miktar su + Alçı veya beton tozu torbasıyla birlikte alçı sıva dolu veya Beton dolu kova üretilebilir. Ardından 'boya fırçası' ile duvar alçılanabilir ve boyanabilir.

Boru Anahtarı ( Sıradışı )
1- Su borusunu bağlamakta kullanılır. Böylelikle su fıçısından musluğa suyunuz kolaylıkla transfer olacak. Su borusu bağlama hakkında detaylı bilgi Bina İnşaatı, Mobilyalar ve alakalı bilgiler kısmında yer alıyor.

Levye ( Sıradışı - Nadir )
1- Levye, tahta olmayan yerdeki döşemeleri ve bina pencerelerini toplayabilen tek hırdavattır.
2- Pencere ve kapıların barikatlı ahşaplarını sökmekte kullanılır.

Çekiç ( Sıradışı )
1- Kalas ve Çivi ile birlikte birçok ahşap yapı, mobilyaların yapımında ve parçalanmasında kullanılır.
2- Pencere ve kapıların barikatlı ahşaplarını sökmekte kullanılır.
Yapılan inşaat eylemleri açısından sizi en çok sınırlayan, elinizde bulunan çivi miktarıdır.

Tüp ( Sıradışı - Nadir )
1- Kaynak hamlacının ve Tüplü Barbekülerin yakıtı olarak geçmektedir.
2- Endüstriyel depolarda ve Evlerin bahçesindeki tüplü barbekülerde takılı olarak bulunur.

Testere ( Sıradışı )
1- Kütükleri kalasa dönüştürürken ve Birçok ahşap mobilyaları parçalarken kullanılır.
2- Pompalı tüfeklerin borusunu kesmekte kullanılır.

Tornavida ( Yaygın )
1- Elektronik eşyaları ve Su fıçısı, sandık kasa gibi oyuncuların yaptığı mobilyaları parçalamakta kullanılır.
2- Ayrıca Ateşli Silahların parçalarını(Nişangah, Susturucu, dikey kavrama..vb) çıkarıp takmakta ihtiyaç duyulur.

Balyoz ( Çok Nadir )
1- Balyozun yok edemeyeceği neredeyse hiçbir yapı yoktur. Duvarlar, Merdivenler ve ne olduğundan emin olmadığınız türlü diğer dünya yapıları...



Mutfak Eşyaları

Fırın Tavası ( Yaygın )
1- Kek ve Turta yapımında kullanılır.

Kase ( Yaygın )
1- yulaf ezmesi, mısır gevreği, meyve ve sebze salatası, çorba, konserve fasulye gibi birçok çeşit yemeği tüketmede kullanılır. Kasede tüketmenin olumlu yanı karakterinizin mutsuzluğunu azaltmasıdır.
2- Kek hamuru yapımında kullanılır.

Konserve Açacağı ( Yaygın )
1- Çoğu sayıdaki konserveleri açabilen tek materyaldir.

Saplı-Sapsız Tencere ( Yaygın )
1- Yağmurdan veya gölden aldığınız suyu kaynatarak arındırma ve içmekte kullanılır.
2- Bez parçası ve Bandajları su sıcak iken sterilize etmekte kullanılır.
3- Pilav, Makarna, Güveç, Çorba..vb pişirmekte kullanılır.

Boş Kavanoz ve Kavanoz kapağı ( Nadir )

⠀⠀ 1- Bir kavanoz kapağı ile birlikte boş bir kavanoz, belirli yiyecekleri turşu yapmak için kullanılabilir ve onları çok daha uzun süre korur. Kavanozlu yiyecekler bozulmadan önce 60 gün taze ve 30 gün de bayat kalabilir.
2- Kavanozu hazırlayıp kapağını kapattıktan sonra yemek kavanozunu bir ısı kaynağında pişirmek gerekir. Aksi takdirde, yiyecekler doğru kavanozlanmadığından hızla çürür.
3- Kavanoz kapağı sadece tek kullanımlıktır.

Kızartma-Izgara Tavası-Tepsisi ( Yaygın )

1- Beyaz-Kırmızı Et, Balık, Meyve-Sebze ve çeşitli birçok çeşit yemeği kızartmada veya pişirmede kullanılır.

Herhangi bir bıçak ( Yaygın )
1- Zedlere yakın iken Sessiz veya Çeneden hamle saldırısı yapılmakta iş görür.
2- Ekmek, salam, balık, karpuz dilimlemekte kullanılır (kesici olan herhangi bir alet bunu yapabilir)
3- Yakalamış olduğunuz ölü hayvanların derisini yüzmekte kullanılır.
4- Meyve veya Sebze salatasını yapmakta kullanılır. (Yalnızca mutfak bıçağı ve kase gerektirir)

Kettle ( Yaygın )
1- Sadece Kettle aracılığı ile çay ve kahve üretilebilir.
2- Kirli suyu kaynatarak arındırmakta kullanılabilir.

Merdane ( Yaygın )
1- Ekmek hamurunu yapmakta ve Turta hamurunu fırın tavasında yoğurmakta kullanılır.



Aydınlatma Eşyaları

El Feneri ( Sıradışı )
1- Pil gereksinimiyle size 25 karoluk ışık menzili ile etrafınızı aydınlatmanızı sağlar. Işık tekerleği(F tuşuna basılı tutarak) ile hızlıca Birincil veya İkincil kuşanımla kötü bir gece geçirdiğiniz durumlarda işinize yarar.

Çakmak ve Kibrit ( Sıradışı )
1- Mum, Molotof kokteyl, sigara, kamp ateşi, Soba, ceset yakmakta kullanılırlar.
2- Işık kaynağı olarak da karakteriniz elinde taşıyabilir.
Hırdavatlar ve Materyallerin kullanım alanları - 2
Çiftçilik Eşyaları

Bahçe Spreyi ( Sıradışı )
1- Hastalanan mahsulleriniz için tarım ilacı yapmakta bahçe spreyi ihtiyaç duyulur. (Daha detaylı bilgi için Beceriler kısmından çiftçiliğe bakabilirsiniz)

NPK Gübresi ( Sıradışı )
1- Bitkinin büyüme hızını arttırır ama her mahsulü 2'den fazla gübrelemek zehirleyebilir.
Her torbası dört kez kullanımlıktır.

Çuval ( Sıradışı )
1- Kürek ile birlikte Kum, Çakıl ve Toprak toplamakta kullanılır. Evin çatısında bahçe kurmak isteyenler için sahip olmanız gereken eşyadır.

Kürek ( Sıradışı )
1- Bahçe, Kar küreği gibi diğer küreklerde aynı işlevde görür. Solucan veya çim ve toprak elde etmek amacıyla kazmakta kullanılır.

Sulama Kabı ( Sıradışı )
1- Geniş depolama kapasitesi nedeniyle, sulama kabı ekinleri sulamak için idealdir.



Balıkçılık Eşyaları

Olta ( Sıradışı )
1- Balık tutabilmek için olta ile birlikte balık yemi veya Olta Takımına ihtiyaç duyulur.
2- Oltanın ipi bazen kopabilir ve balık tutabilmek için yeni ip kullanma gerekliliği duyulur.

Hasır İp ve Misina ( Sıradışı )
1- Hasır İp ve Misina, oltanın ipi kopması durumunda bağlamakta kullanılır.
2- Misinanın tek kullanım türü oltaya ip bağlamak olsa dahi, Hasır İpin birçok kullanım alanı vardır. Özellikle 'Çubuklu Tuzak' ve 'Balık Ağı' yapımında Hasır İpine gerek duyulur.

Balık Ağı ( Sıradışı )
1- Küçük yem balıklarını tuzağa düşürmek için kullanılır.
2- Balık ağını 15 saatten fazla suda bırakmak, balık ağının kırılma ihtimaline neden olur.

Olta Takımı ( Sıradışı )
1- Olta takımı, daha büyük balıkların dikkatini çekmek için balık şeklinde bulunan parlak bir plastik parçasıdır.
2- Balık yemi olarak kullanılır.

Mızrak ( Nadir, ama kolaylıkla üretilebilir )
1- Balıkçılıkta olta yerine ürettiğiniz bir mızrak kullanılabilir. Elde edilmesi daha kolay olsa da, ürettiğiniz bir mızrağın, el yapımı bir olta üzerindeki hasır ipinin kopması kadar kırılma olasılığı vardır.
2- Karakterinizin Balıkçılık becerisi ne kadar olursa olsun bir mızrakla balık yakalama ihtimali ve yakaladığınız balığın olacağı büyüklük daha düşüktür.



Tamircilik Hırdavatları

Araç Şarj Cihazı ( Çok Nadir )
1- Bir araba aküsünü şarj etmek amacıyla Araç(akü) şarj cihazı kullanılır.
2- Araç akü şarj cihazı kullanılabilmesi için elektriğe ihtiyaç duyar. Karakterinizin elektriğin bulunduğu bir karonun üzerinde olduğunu anlamakta zorluk yaşarsanız, cihazı yere yerleştirerek daha kolay anlaşılabilir.


Kriko ( Sıradışı )
1- Araçlardan lastikleri, frenleri ve süspansiyonu çıkarmak için bir kriko gereklidir. Aracın tekerleklerini yerden kesmek için kullanılır.
2- Eğer uygulama yapacağı araç tipinin eğitim dergisini okumamışsa, 'Araba meraklısı' karakter hobisi bulunmuyorsa veya Araba Tamircisi mesleğine sahip değilse Kriko kullanılamaz.

Bijon Anahtarı ( Yaygın )
1- Araçlara lastik takmak ve çıkarmak için bir bijon anahtarı gerekir, böylece süspansiyon ve frenlere erişim sağlanır.
2- Eğer uygulama yapacağı araç tipinin eğitim dergisini okumamışsa, 'Araba meraklısı' karakter hobisi bulunmuyorsa veya Araba Tamircisi mesleğine sahip değilse bijon anahtarı kullanılamaz.

İngiliz Anahtarı ( Yaygın )
1- İngiliz Anahtarı, araçlar üzerinde kullanabileceğiniz en önemli aletlerden biridir. Benzin deposu, susturucu, fren, süspansiyon, bagaj kapağı, kaputun takılması/sökülmesi ve motorun onarılması/sökülmesi durumunda gerekmektedir.
2- Eğer uygulama yapacağı araç tipinin eğitim dergisini okumamışsa, 'Araba meraklısı' karakter hobisi bulunmuyorsa veya Araba Tamircisi mesleğine sahip değilse İngiliz Anahtarı kullanılamaz.

Hava Pompası ( Yaygın )
1- Aracın lastiklerini şişirmekte kullanılır. Herhangi bir dergi okuma, meslek veya hobi edinme gerektirmez.

Hırdavatlar ve Materyallerin kullanım alanları - 3
Diğer Eşyalar

Banyo,Mutfak Havlusu ( Yaygın )
1- Karakteriniz ıslandığında kurulanmak için kullanılır.
2- Zeminde veya duvarlara sıçramış olan kanı temizlemek için çamaşır suyu ile birlikte kullanılabilir.

Yangın Söndürücü ( Nadir )
1- Yangınların kontrolden çıkmadan söndürmek için kullanılır. Dolu bir söndürücü, tükenmeden önce 10 karo değerinde yangın söndürebilir.

Paspas ( Sıradışı )
1- Karakteriniz hem çamaşır suyu hem de paspas taşıyorsa, yere sıçramış kana sağ tıkladığında "Kanı Temizle" seçeneği belirir. Kan lekelerini temizlemek şu anda sadece kozmetiktir ve oyuncunun sağlığını etkilememektedir.

Şemsiye ( Sıradışı )
1- Yağmur yağdığında karakterinizi kuru tutmak için şemsiye kullanabilirsiniz. Bu, özellikle rüzgarlı yağmur günlerde kuru kalmanın önemini artırarak, karakterinizin üzerinde ekstrem hava koşulları ağır etkisi olabilmesiyle birlikte Build 40 sonrası inanılmaz derecede kullanışlı hale geldi.

İğne ( Nadir )
1- İplik ile birlikte giysileri onarmakta, güçlendirmekte kullanılır.
2- Derin yaraları İplik ile dikmekte kullanılır. Cerrahi İğneden farklı kılan yanı bu işlemi biraz daha acı verici yapmasıdır.

Makas ( Yaygın )
1- Kot ve Deri gibi yırtılamayan giysileri parçalamakta kullanılır. Böylelikle Deri Şeritler ve Kot Parçaları elde edilebilir.
2- Makas, bir karakterin saçını veya sakalını değiştirmek için de kullanılabilir.



Avcılık Eşyaları
Aşağıda belirtilmiş olan hayvanların yakalanma ihtimal bazı gerektiren en düşük avcılık becerisinde, tuzağa yerleştirilecek olan yem dahil olmaksızın hesaplanmıştır.

Kafes Tuzağı ( Bulunamaz, sadece üretilir )
1- Kafes tuzakları, tavşan(%40 ihtimal) ve sincapları(%40 ihtimal) yakalamakta kullanılır.
2- Üretmek için Park Korucusu Mesleği veya 'Avcı' Karakter hobisine sahip olması eğer yok ise Avcılık Dergisi: Sayı 3 okunmasının ardından Avcılık beceri seviyesi 3'e ulaşıldığında karakteriniz üretebiliyor olacaktır.

Fare Kapanı ( Nadir )
1- Fare kapanları, fareleri(%30 ihtimal) ve sıçanları(%25 ihtimal) yakalamakta kullanılır.

Kapan ( Bulunamaz, sadece üretilir )
1- Tavşan(%30 ihtimal) ve sincapları(%30 ihtimal) yakalamakta kullanılır.
2- Üretmek için Park Korucusu Mesleği veya 'Avcı' Karakter hobisine sahip olması eğer yok ise Avcılık Dergisi: Sayı 1 okunması veya Avcılık beceri seviyesi 1'e ulaşması gerekmektedir.

Çubuklu Tuzak ( Bulunamaz, sadece üretilir )
1- Çubuklu Tuzaklar, Küçük kuşları yakalamakta(%40 ihtimal) kullanılır.
2- Üretmek için Park Korucusu Mesleği veya 'Avcı' Karakter hobisine sahip olması eğer yok ise Avcılık Dergisi: Sayı 2 okuması yeterlidir.

Tuzak Kutusu ( Bulunamaz, sadece üretilir )
1- Tuzak kutuları, tavşan(%30 ihtimal) ve sincapları(%25 ihtimal) yakalamakta kullanılır.
2- Üretmek için Park Korucusu Mesleği veya 'Avcı' Karakter hobisine sahip olması eğer yok ise Avcılık Dergisi: Sayı 3 okunması veya Avcılık beceri seviyesi 2 + Marangozluk Beceri seviyesi 1'e ulaşması gerekmektedir.

Tuzak Kasası ( Bulunamaz, sadece üretilir )
1- Tuzak sandığı, tuzakçılıkta becerisi olmayanlar tarafından kullanılan orta büyüklükte bir tuzaktır. Tuzak kasaları, tavşanları(%30 ihtimal) ve sincapları(%30 ihtimal) yakalamakta kullanılır.
2- Üretmek için Park Korucusu Mesleği veya 'Avcı' Karakter hobisine sahip olması eğer yok ise Avcılık Dergisi: Sayı 2 okunması yeterlidir.
Beceriler - 1
Beceriler, bir karakterin öğrendiği, o becerideki yeterlilikleri, beceri düzeyiyle ölçülen yeteneklerdir. Yeterli miktarda deneyim puanı (XP) kazanılarak beceri seviyesi arttırılabilir.


Becerilerin şu anda beş ana beceri kategorisi vardır: çeviklik, mücadele, üretkenlik, ateşli silah ve hayatta kalma. Bunların her biri birden fazla beceri içerir. Fitness ve güç becerilerini içeren pasif bir kategori de vardır.
“L” tuşu ile beceri penceresini açabilirsiniz veya ekranın solundaki kalp simgesine tıklayıp ordan beceriler kısmına erişebilirsiniz.




Oyuncunun uygulamalı olarak yapmış olduğu çeşitli eylemlere göre beceriye eklenecek olan ‘Tecrübe Puanını’ (XP) kazanır. Oyuncu yeterince XP topladığında, yapmış olduğu eyleme ait olan beceriden seviye atlar. Böylece becerisinde yapmak, üretmek, elde etmek istediği ürünler, parçalar veya eylemlere daha kolaylıkla ulaşmasını sağlar. Tecrübe puanı katsayısı arttıkça XP kazanmanız daha kolay olur.
Bu yüzden Tecrübe puanı katsayısını arttırmak için elde etmek istediğiniz beceriye göre karakterinizin öğrenebileceği en düşük beceri aralığında kitap okuması gerekmektedir. (Örneğin Marangozluk Beceri seviyesi 4 olanın ‘Orta Seviye Marangozluk’ okuması gerekirken, Elektrikçilik 3’e sahip olan birisinin ‘Düşük seviye Elektrikçilik’ Kitabı okuması gerekiyor.) Uygun olan seviye aralığından daha yüksek ve alçakta okuması karakteriniz ya kitabı anlayamaması yada zaten bildiği bilgilere tekrar okumasından ibarettir. Doğru seviyede kitabı okuduğunuz zaman beceri penceresinde üç ok simgesini göreceksiniz. Karakter seçim kısmında, karakterinize verdiğiniz herhangi bir becerinin Başlangıç XP Takviyesi miktarına(25%, 75%, 100%, 125%) bağlı olarak yukarıda görmüş olduğunuz becerilerin isminde parlama veya sarılaşma olacaktır.

Beceri Kitabı
Yeni başlayanlar için …. Kitabı (1-2 Seviye Aralığı)
Düşük Seviye …. Kitabı (3-4 Seviye Aralığı)
Orta Seviye …. Kitabı (5-6 Seviye Aralığı)
İleri Seviye …. Kitabı (7-8 Seviye Aralığı)
Uzman Seviye …. Kitabı (9-10 Seviye Aralığı)



Beceri Seviyesi
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Seviye Atlamanız için
gereken minimum Tecrübe Puanı
75
150
300
750
1500
3000
4500
6000
7500
9000
Seviyesine göre okumuş
olduğunuz eğitim kitabının verdiği
Tecrübe Puanı katsayısı çarpanı
x3
x3
x5
x5
x8
x8
x12
x12
x16
x16
Eğitim kitabını okuduktan
sonra atlamanız gereken
minimum Tecrübe Puanı
25
50
60
150
187.5
375
375
500
468.75
562.5

Beceri seviyenizi yükselttikçe bir sonraki seviyeye yükseltmek için gereken tecrübe puanı miktarı arttığından kitapların önemi de artıyor. Okullar, Eğitim binaları, Kütüphanelerden her becerinin her seviye kitabının çoğunu bulabilirsiniz. En kolay ve kısa sürede ulaşabileceğiniz eğitim kitaplarını Orta-Zengin evlerin kitap rafından ulaşabilirsiniz. Aracınız var ise ve Zed(Zombified) sürüsüyle baş edebiliyorsanız her eve tek tek girip zaman harcamamak açısından Okul, Kütüphane, Eğitim merkezlerine gitmenizi tavsiye ediyorum.
Ek bilgi: Sadece Üretkenlik ve Hayatta kalma kategorilerinin eğitim kitapları vardır.

Başlangıç Seviyesi
Oyun içinde belirtilen, Varsayılan XP takviyesi
Aslında almış olacağınız XP takviyesi
Seviye 0
25%
100%


Başlangıç Seviyesi
Oyun içinde belirtilen, Bonus XP takviyesi
Aslında almış olacağınız XP takviyesi
Seviye 1
75%
400%
Seviye 2
100%
500%
Seviye ≥3
125%
600%

Eğitim Dergisi
Eğitim dergileri karakterinizin inşaat edemeyeceği yapıları, eşyaları, ilaçları, yemek tariflerini ve belirli bilgileri tek okumada öğretir.
Özellikle 'Jeneratör Kullanım Kılavuzu' ve 'Bitki Uzmanı' dergisi ileri ki aylarda yaşamanın açısından çok büyük önem barındırıyor.
Eğitim dergileri genellikle posta kutularında, Ev veya kütüphanede bulunan kitap raflarında bulunur. Karakteriniz kaçınılmaz sona ulaştığında tekrar öğrenmesi gerektiğinden bulduğunuz eğitim dergileri ve beceri kitaplarının saklanması zaman kazanmanız açısından yararlı olmaktadır.



‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾


Pasif Beceriler

İsim
Etkisi
Fitness
Fitness becerinizi arttırdıkça, karakterinizin yeteneğini birçok yönden olumlu etkilemiş olursunuz. Dayanıklılık kaybı oranınız azalır, Dayanıklılığınızı geri kazanma oranını arttırır, saldırma hızınız artar, yüksekten düşerken alacağınız hasarı azaltır, Zed tam ısırmak üzereyken karakteriniz, büyük bir güçle otomatik olarak onu kendisinden iterek uzaklaştırma ihtimalini arttırır, yapacağınız egzersizlerin hızını arttırır ve çit veya pencereden sürünerek giren bir Zed'in, ayaklarınıza sert bir vuruş hamlesi yaptırarak sizi tökezlettirme ihtimalini azaltır.

Fitness; Koşarak, Fitness Egzersizleri yaparak ve karakter aşırı Dayanıklılık kaybı yorgunluğu yaşamadan yakın dövüş saldırıları yaparak beceri seviyesi yükseltilir.
Güç
Gücünüz, kendi Envanterinizin maksimum taşıma kapasitesini belirler. Tabi diğer faktörlerinde etkisi olduğu mesela Kilitli pencereleri zorlayarak açma, Zedleri daha uzağa itebilme, iterek veya yakın dövüş silahı kullanarak onları yere düşürme ve yüksek çitlere tırmanma ihtimalini arttırır. Ayrıca yakın dövüş hasarını da arttırmış olur.

Güç Egzersizleri yaparak, ağırlık kapasitenizin %50'sinden fazlasını taşırken yürüyerek/koşarak seviye atlatılıyor. Zombilere karşı yakın dövüş saldırıları yaparak veya ağaçlara yakın dövüş silahınızla vurduğunuz da / ağaçları kestiğinizde de güç Tecrübe Puanı elde edebilirsiniz.



Beceriler - 2
Ateşli Silahlar

İsim
Etkisi
Nişan Alma
Nişan Alırken hedefi tutturabilme beceriniz beş temel silah istatistiğini belirler; bunlar İsabetlilik, Keskinlik(keskin nişan alma), menzil, atış açısı ve nişan alma süresi;

🞄 İsabetlilik: Hedefinizi genel olarak tutturmayı sağlayan istatistiktir. Her silahın kendine özgü bir isabetlilik değeri bulunur, ve Nişan Alma beceri seviyeniz yükseldikçe o kadar silahınızın kendi isabetliliğini tutturması daha sabit ve kararlı olur.

🞄 Keskinlik: Karşı düşmanınıza kritik hasar verme, İsabetlilik istatistiği gibi çalışır. Kritik hasar vermek, en az 2x olmak üzere büyük ölçüde arttırılmış hasar verdiğiniz anlamına gelir. Nişan Alma seviyeniz arttıkça, kritik hasar verme ihtimaliniz de artmış olur.

🞄 Menzil: Silah kurşununuzun yetişebileceği maksimum uzaklıktır. Her silahın menzili farklıdır ve maksimum menzilde yapacağınız vuruşların daha etkili ve kusursuz olması için Nişan Alma becerinizi arttırmanız gerekmektedir.

🞄 Atış Açısı: Nişan Alma Beceriniz arttıkça Hedefleri o kadar geniş bir koni vuruş açısı içinde vurabilirsiniz; Ne kadar koni vuruş açınız dar ise, belirli bir hedefi tutturabilmek için o kadar iyi nişan almanız gerekmektedir.

🞄 Nişan Alma Süresi: Yürümeyi bıraktıktan birkaç saniye sonra nişan aldığınızda, hedeflerinizi o kadar iyi isabet ettirmiş olacaksınız. Nişan Alma Becerinizi maksimum yapsanız dahi, hareket ederken isabetliliğin negatif etkisini sadece biraz azaltır.

Son olarak, Nişan Alma beceriniz yükseldikçe, silahınızın ateşlendiğinde Kondisyon kaybetme olasılığını da azaltır. Nişan Alma Becerisinde seviye atlamak için Ateşli silahlarınızla düşmanlara başarılı bir şekilde vurarak Tecrübe Puanını kazanır ve atlamış olursunuz. Özellikle Nişan alma seviyeniz 3'den düşük ise genellikle Zedleri silahınızla hedefleri tutturmak zor olduğundan seviye atlamayı da zorlaştırıyor. Bundan dolayı sizlere önerim, hedefleri hem yakında hemde birden fazla Zedleri aynı anda hasar verdirebilecek ateşli silahı kullanmanız yani 'Pompalı Tüfekler' ile Nişan Alma Seviyenizi 3'e yükseltene kadar kullanabilirsiniz. 3'ten sonra diğer silahlarla hedefi tutturmanız biraz daha kolaylaşacaktır. Aşağıda bunu basitçe açıklayan tablo bulunuyor.
Nişan Alma Becerisi Seviyesi
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Hedefinizi isabet ettirme oranı
100%
100%
100%
200%
200%
300%
300%
400%
400%
500%
500%
Şarjör Doldurma
Şarjör doldurma beceriniz arttıkça karakteriniz şarjörü daha hızlı çıkarır, kurşunları şarjörün içine daha hızlı yerleştirir ve şarjörü silaha daha hızlı takmış olur.

Herhangi bir ateşli silahın şarjörüne veya direk haznesine(silahın ateşlenmeden hemen önce tek kurşunun bulunduğu bölme) mermi yerleştirerek seviyesini yükseltebilirsiniz. Bu, mermileri şarjörlerden boşaltıp yeniden doldurarak veya bir silahın tek kurşunluk haznesini tekrar tekrar kurşunla doldurup çıkartarak zaman alacak ama güvenli bir şekilde yükseltebileceğiniz bir beceridir.



Hayatta Kalma

İsim
Etkisi
Balıkçılık
Balıkçılık Beceriniz; ne kadar sürede balığı yakalayacağınızı, balık tutarken misinayı koparma ihtimalini, balığın oltadan kurtulma ihtimalini, yemi veya sahte balık yemini kaybetme ihtimalini ve Balıkçılık beceriniz yükseldikçe daha büyük balıklar elde etme ihtimalini belirler.

Oltanızı veya Mızrağınızı kullanarak tuttuğunuz balığı yakalayarak seviyenizi yükseltebilirsiniz. Karakteriniz balık yakaladığı zaman mutlaka biraz XP kazanacaktır. Tabi ki daha büyük balıklar daha fazla Tecrübe puanı(XP) verecektir. Hatırlatmakta fayda vardır ki mızrak ile balık yakalamak, fark edilir derecede fazla zaman alır ama eğer oltanızın ipi koptuysa, oltanıza tekrar ip bağlayabilmek için Ataç veya çivi ile birlikte Misina veya Hasır ip'de bulunmuyorsa, aç kalmamak için mızrakla seviye atlamak ve balık tutmak, geriye kalan tek çözüm.
Avcılık
Avcılık beceriniz yükseldikçe, vahşi hayvanın tuzağınıza yakalanma ihtimalini arttırır, tuzağınızın kırılma ihtimalini de azaltır ve ilk birkaç beceri seviyeniz olduğunda yeni tuzaklar kurmanızı sağlar. Yinede tuzak yapabilmek için sadece minimum beceri seviyesine sahip olmanız değil, yapılma tarifini karakterinizin öğrenmesi gerekiyor(Eğitim dergileri ile veya bunu yapmasını bilen 'Park Korucusu' mesleği). Tuzaklarınızın çalışabilmesi için etrafta bulunacağınız konumdan en az 100 kare uzağa yerleştirilmek zorundadır. Aksi takdirde yakın bulunmanızdan dolayı, tuzağınıza hiçbir hayvan yakalanmayacaktır. Ayrıca hangi hayvanı yakalamak istiyorsanız yakalamak istediğiniz hayvan türüne göre tuzak çeşidini seçmeniz gerekiyor. Ve konuma göre tuzak yerleştirmeniz, yakalamak isteyeceğiniz hayvana göre yem yerleştirmeniz, istediğiniz hayvanı yakalama ihtimalinizi etkiliyor.
Tavşanlar genellikle derin ormanlarda bulunur ve yemlerinden biri havuçtur. Fareler genellikle Çiftlikte, şehir kasabası içerisinde bulunur ve yemlerinden biri Peynirdir. Kuşlar herhangi bir konumda yemlerinden biri ekmek, Mısır ve Mısır gevreğidir. Sincaplarda derin ormanlarda genelde bulunur ve Mısır gevreği, Fıstık, Patlamış Mısır gibi yemlerle yakalanır. Çok aşırı etken bulunuyor o yüzden kontrol etmek istersiniz diye buraya kaynakçasını [pzwiki.net] bırakıyorum. Seviyeniz düşük iken yakalamanız fazlasıyla zordur ve bundan dolayı belki sürekli tuzaklarınız kırılacaktır ama pes etmeyin ve sürekli tuzak kurmaya devam edin. Eninde sonunda şansınız yaver gidecektir. Ve sabah saatlerinde dışarıda pek dolaşmadıklarından, o saatte tuzaklarınızı kontrol etmek için gidebilirsiniz. Birkaç ay hayatta kaldıktan sonra tüm yiyecekler bozulunca kilonuzun yaratabileceği sağlık sorunundan dolayı sadece çiftlikte değil, balıkçılık ve avcılıkta ilerlemek zorundasınız. Sadece sebze tüketirse kilo verdiği gibi, sadece et gibi yüksek kalorili yiyeceklerle düzenli bir şekilde tüketildiğinde kilo almış olursunuz. Kilonuzu dengede tutmamak karakterinizi daha dayanıksız, güçsüz ve yaralanmaya meyilli etmiş olursunuz. Detaylarını, Negatif karakter özelliklerinde şişman ve zayıfa bakarak öğrenebilirsiniz.
Araştırma
Araştırma beceriniz arttıkça, Arama modunda eşya aradığınız dairenin yarıçapı artar, yerde bulunan eşyayı algılama hızını ve aradığınız eşya türünü bulma şansı artar. Ve Arama modunda istediğiniz eşyayı bulmak için karakterinizi odaklandırabilirsiniz. Bunu yaptığınızda aradığın eşya çeşidini bulma ihtimaliniz artıyor. Karakterinizin eğilerek yürümesi, Gün Işığı, Yağmur, Karakterin yorgunluğu ve diğer Moodle'ları gibi çok fazla faktörün işinizi kolaylaştırma ve zorlaştırma etkisi bulunuyor. Bunların hepsini anlatmak rehberi daha kalın ve karmaşık kılacağından kaynakçasını [pzwiki.net] verebilirim sizlere.

Seviyesini yükseltmek için Arama Modunu açarak, 'eşyayı bulmak' ve bulduğunuz eşyayı 'alarak/atarak'(almaktan vazgeçerek) tecrübe puanı elde edebilirsiniz. Özellikle 'Limon Otu' gibi önemli şifalı bitkileri bulmak veya sadece Ormanda başlamak(Envanterinizde hiçbir eşya ve giydiğiniz giysi bulunmamaksızın) gibi çılgınca bir fikir ile bu 'Arama Modu' sayesinde hayati eşyalar elde edebiliyorsunuz (Cam Şişe, Balık Yemi, Kumaş Parçası veya ayağınızın yaralanmaması için balık tutarak, ayakkabı elde edilmesi..)
Beceriler - 3
Mücadele

İsim
Etkisi
Balta
Beceri seviyesi arttıkça, saldırı hızı, verilen hasar miktarı, kritik hasar verme şansı ve karakterinizin ön tarafından(karşısından) tutarak yakalayan bir Zed'i otomatik olarak elinde tutmuş olduğu baltasıyla itme şansı artar.

Baltanızla Zombileri vurarak veya Ağaç keserek Tecrübe Puanı alıp, Beceri Seviyesi atlayabilirsiniz.

Ayrıca Baltanızla, herhangi bir barikatı, ev kapısını parçalayabiliyorsunuz. Çekicinizin veya levyenizin olmadığı durumlarda bu tür yapıları sökemediğiniz için Baltayla parçalama seçeneğide çıkıyor önlerinize.
Yakın Dövüş Silahları (Uzun Ezici)
Beceri seviyesi arttıkça, saldırı hızı, verilen hasar miktarı, kritik hasar verme şansı ve karakterinizin ön tarafından(karşısından) tutarak yakalayan bir Zed'i otomatik olarak elinde tutmuş olduğu Beyzbol Sopası, Levye gibi Uzun Ezici silahıyla itme şansı artar.

Uzun Ezicinizle Zombileri vurarak Tecrübe Puanı alıp, Beceri Seviyesi atlayabilirsiniz.
Kısa Ezici
Beceri seviyesi arttıkça, saldırı hızı, verilen hasar miktarı, kritik hasar verme şansı ve karakterinizin ön tarafından(karşısından) tutarak yakalayan bir Zed'i otomatik olarak elinde tutmuş olduğu Boru Anahtarı, Cop, Saplı Tencere, Kızartma Tavası gibi Kısa Ezici silahıyla itme şansı artar.

Kısa Ezicinizle Zombileri vurarak Tecrübe Puanı alıp, Beceri Seviyesi atlayabilirsiniz.
Uzun Kesici
Beceri seviyesi arttıkça, saldırı hızı, verilen hasar miktarı, kritik hasar verme şansı ve karakterinizin ön tarafından(karşısından) tutarak yakalayan bir Zed'i otomatik olarak elinde tutmuş olduğu Katana, Pala(Machete) gibi Uzun Kesici silahıyla itme şansı artar.

Uzun Kesicinizle Zombileri vurarak Tecrübe Puanı alıp, Beceri Seviyesi atlayabilirsiniz.

🞄 Katana, Zengin konut binalarında gardırop ve çekmece gibi mobilyalarda bulunabilir.
🞄 Katanalar ayrıca West Point'deki gibi silah dükkanlarında ve Louisville'de rehin dükkanlarında da bulunabilir.
🞄 60 gün geçtikten sonra, Katana çok nadiren bir zombinin midesine saplanmış olarak bulunabilir.

🞄 Genellikle fazlasıyla nadir bulunurlar özellikle oyunun en güçlü yakın dövüş silahı 'Katana' için bunu söyleyebilirim. Tamir de edilemediklerinden dolayı oyuncular genellikle 'Onarma' beceri seviyesi çok yüksek olmadan kullanmıyor. Onarma Beceri seviyesi yüksek iken silahlarınızı kullanırken kondisyonunu(Canını) azaltma ihtimalini azaltır. Böylelikle normalden daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Kısa Kesici
Beceri seviyesi arttıkça, saldırı hızı, verilen hasar miktarı, kritik hasar verme şansı ve karakterinizin ön tarafından(karşısından) tutarak yakalayan bir Zed'i otomatik olarak elinde tutmuş olduğu herhangi bir bıçak çeşidiyle itme şansı artar.

Kısa Kesicinizle Zombileri vurarak Tecrübe Puanı alıp, Beceri Seviyesi atlayabilirsiniz.

🞄 Eğer fark edilmez iseniz arkasına yaklaşıp arka boynundan kafasına garanti tek bıçaklama hamlesi yapabiliyorsunuz. Bu hamleyi yapabilmek için dediğim gibi arkasına yaklaşıncaya kadar fark edilmemek ve uygun pozisyon aldığınız zaman diğer boş elinizin havaya kalkması gerekiyor bu ikisinden herhangi biri eksik olmadığı sürece rahatlıkla arkadan tek vuruşla etkisiz hale getirebiliyorsunuz.

🞄 Bıçak kullanırken Zed'in ön tarafından çenesini bıçaklama ihtimali beceri seviyenize göre artar. Değinmem gereken bir başka nokta ise bu tek hamlede etkisiz hale getirme animasyonu sırasında karakterinizi istediğiniz gibi hareket ettiremediğinizden, o sırada olabilecek diğer Zed saldırılarına karşı savunmasız. Bundan dolayı karakterinizi fark etmiş yan yana duran Zedleri Çeneden bıçaklayarak tek atamıyorsunuz.
Kısa Kesici Beceri Seviyesi
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Çeneden bıçaklayarak tek atma oranı
100%
103%
106%
109%
112%
115%
118%
121%
124%
127%
130%
Mızrak
Beceri seviyesi arttıkça, saldırı hızı, verilen hasar miktarı, kritik hasar verme şansı ve karakterinizin ön tarafından(karşısından) tutarak yakalayan bir Zed'i elinizde tutmuş olduğunuz Dirgen(Oyunda, adı yanlış olan 'Tırpan' diye geçiyor), Mızrak ile itme şansı artar.

Herhangi bir Mızrağınızla Zombileri vurarak Tecrübe Puanı alıp, Beceri Seviyesi atlayabilirsiniz.

🞄 Karakteriniz elinizde herhangi bir mızrak silahı ile depar attıktan(Sol ALT tuşu) bir süre sonra mızrak ucunu öne doğrultacaktır. Karakteriniz mızrak ucu Zed'e dönük depar atarsa, karakteriniz otomatik bir öldürme animasyonu içerisine alıyor sizi. Karakteriniz bu animasyon sırasında iken hareket edemiyor ve kendini koruyamıyor olduğundan etkisiz hale getireceğiniz Zed'in etrafında zombi bulunmuyor iken bu saldırının yapılması önerilir. Bu saldırıyı ıskalayabilir ve karşı Zed tarafından yaralanabilirsiniz. Ama yeterince pratik yapıldığında böyle bir sorun olacağını da düşünmüyorum.
Onarma
Herhangi bir yakın dövüş silahı kullanıldığında silahın kondisyonu(canı) kaybetmeme şansını arttırır. Ateşli Silahlar için geçerli değildir; Çünkü Nişan Alma becerisinde de kondisyon kaybetmeme orantısı vardır.

Tecrübe Puanını Silahlarınızı kullanarak elde edebilirsiniz. Ayrıca silahınızı kullanırken kondisyon kaybı olduğu anlarda Onarma Tecrübe Puanını alamazsınız. O yüzden kolay kırılmayan bir silaha ihtiyaç duymanız gerekiyor. Özellikle Metal Boruların Hem kondisyonu yüksek hem de ulaşılması kolaydır. Metal Boruyu, Herhangi girişi bulunmayan kilitli garaj kapılarını kırmakta kullanarak hem de bu kırma aksiyonu sayesinde Onarma Becerisi için tecrübe puanı kasmış olursunuz.

Beceriler - 4
Çeviklik

İsim
Etkisi
Koşuculuk
Bu Beceriden sahip olduğunuz seviyesine göre ne kadar hızlı koşacağınızı/depar atacağınızı belirler.

Bu Becerinin seviyesini yükseltmek için Koşabilir(SHIFT tuşuna basılı tutun) veya Depar atabilirsiniz(Sol ALT tuşuna tıklayın). Şunu bilmekte fayda vardır ki eğer karakteriniz fazla eşya taşıyor/obez/aşırı dayanıklılık yorgunluğu/'işe yaramaz' karakter özelliği gibi negatif etkenlerden birini taşıyorsa bu tuşları bastığınızda koşmak/depar atmak yerine hızlı yürüyor. Yinede bunu yaparak Tecrübe Puanı kazanabiliyorsunuz.
Koşuculuk Beceri Seviyesi
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Koşma/Depar atma hızı oranı
90%
110%
115%
120%
125%
130%
135%
140%
145%
150%
160%

Zariflik
Bu Beceri, sessizce yürüme/koşma konusundaki genel yeteneğinizdir.

Bu beceriyi Zedlerin yanından geçerken fark edilmedikçe, tecrübe puanı kazanırsınız.

Bu beceri tüm hareket türlerini(eğilme, yürüme, koşma, depar atma) etkiler.
Atiklik
Atiklik becerisi, Savaş duruşunuz(Sağ-Mouse tuşu veya Sol-Ctrl tuşuna basılı tutarak yapılır) sırasında ne kadar hızlı hareket ettiğinizi etkiler ve ayrıca savaş duruşu pozisyonunda hareket ederken yaptığınız gürültüyü azaltır.

Tecrübe Puanını Sağ-Mouse tuşu veya Sol-Ctrl tuşuna basılı tutarak hareket ettiğiniz süreç içerisinde elde eder, böylelikle Beceri seviyesini atlayabilirsiniz.
Gizlilik
Gizlice hareket ederken algılanmayı önlemeyi ve daha az gürültü çıkarmak konusundaki genel becerinizdir.

Bu beceri seviyesini Zedler tarafından fark edilmeden eğilerek(C tuşuna tıklayarak) tecrübe puanı kazanılır.

Bu becerinin zariflikten farklı kılan yanı, sadece eğilirken yürümeyi/koşmayı etkiler.
Gizlilik Becerisi Seviyesi
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Gizlice ilerlerken ayak seslerinizin çıkardığı ses yarıçapı oranı
120%
90%
80%
75%
70%
65%
60%
55%
50%
45%
40%



Üretkenlik

İsim
Etkisi
Marangozluk
Marangozluk becerisini yükselttikçe, yakın dövüş eşyaları tamir etme olasılığı ve tamir ederken silahınızın dayanıklılığını geri kazanma oranı artar. Ayrıca beceri seviyeniz ne kadar yüksek ise o kadar fazla yapı inşa etme seçeneğinin kilidini açma, tahta barikatların maksimum sağlığını arttırma, daha hızlı barikat kurma, bina inşaatı eylemlerini daha sessiz gerçekleştirme ve daha yüksek sağlıkla daha yüksek kaliteli binalar inşa etmiş olursunuz.

Marangozluk becerisi, barikat kurarak(bir evin penceresine sağ tıklayarak barikat yerleştirme('barikat yap' seçeneğinizin çıkması için 1 ahşap tahta, kutusundan çıkartılmış bir miktar çivi ve çekiç gerekmektedir.)), kalas ile oluşabilecek herhangi bir yapıyı inşa ederek(Eğer çekiç hırdavatınız var ise yere mouse sağ tuşu ile tıklayın > 'İnşa Et - Ahşap' kısmından ilerleyin), güçlendirerek(Ahşap Duvar Çerçevesine sağ tıklayarak istediğiniz duvar yapısını inşa etme), mobilya ve rafları sökerek(parçalayarak) ve kütükleri kalaslara keserek tecrübe puanını elde eder, beceri seviyesi atlarsınız.

🞄 Yatakları ve dolapları sökmek(parçalamak), çok fazla şey inşa etmeye gerek kalmadan Marangozlukta seviye atlamanın iyi bir yoludur. Bunu yapmadan önce tabi beceri kitabını okuduysanız size iyi miktarda XP verecektir. İyi bir yatak ve dolap kaynağı için otelleri/motelleri ziyaret edebilirsiniz.

🞄 Marangozluk beceriniz ne kadar yüksek olursa; mobilyaları, rafları parçalarken o kadar çok tahta ve çivi elde edersiniz.
Aşçılık
Aşçılık becerisini yükseltmek, oyuncunun yemekte bulunan zehri daha iyi tespit etmesine ve daha düşük seviyeli bir şefe kıyasla aynı malzemeyle hazırlanmış bir yemeği daha doyurucu ve daha besleyici hale getirmesine olanak tanır. Ek olarak, yemek pişirme becerinizi 7. seviyeye yükseltmek, sahip olduğunuz bozulmuş ve çürük malzemelerle sizi hastalandırmayacak yemek yapmanıza olanak tanır.

Aşçılık becerisi, yiyecekleri bir ısı kaynağında pişirerek veya yemek tariflerini hazırlayarak tecrübe puanı kazanmakla birlikte seviyesi atlatılır.

🞄 Aşçılık beceri seviyesi 7'ye ulaştığında veya Bitki Uzmanlığı dergisi okunulduğunda, oyuncular yiyeceklerin zehirli olup olmadığını yiyeceklerin bilgi kutucuğunun üstünde bulunan yeşil kuru kafa simgesiyle "" öğrenebilirler. Bu, yabani orman meyveleri veya mantarların zehirli olup olmadığını ayırt etmelerini sağlar. Ayrıca başka birinin onları zehirlemek için ev yemeklerine Çamaşır Suyu(Bleach) gibi zehirli yemek malzemeleri ekleyip eklemediğini de anlayabilirler.

🞄 Kase, Tencere, tavaya yemek malzemesi eklerken, aynı malzemeden 3 tane eklemek mutsuzluk azaltma etkisini ortadan kaldıracak, hatta 3'ten fazla olması durumunda mutsuzluğu arttıracaktır.
Beceriler - 5
İsim
Etkisi
Çiftçilik
Çiftçilik becerisini yükselttikçe, Bitkinin durumunu ve bitki hakkında öğrenebileceğiniz mevcut bilgiler artar.

Çiftçilik becerisi, sadece mahsulleri hasat ederken yükseltilebilir. Hasat yapılırken Mahsulün sağlığı ne kadar fazla ise o kadar Tecrübe Puanı(XP) elde edersiniz.

🞄 Bahçe küreği, Normal Kürek ile toprağı kazabilir, sahip olduğunuz bir miktar tohumu kare başına ekledikten sonra suyu taşıyabileceğiniz herhangi bir şey ile(kova veya Sulama Kabı önerilir) bitkinizi sulandırabilirsiniz veya hava durumu tahminlerini biliyor iseniz yağmurun yağmasını da bekleyebilirsiniz. Eğer herhangi bir yerden çuval bulduysanız yerden biraz toprak toplayabilir, binanızın çatısı gibi toprak bulundurmayan güvenli yerlere Mahsullerinizi ekebilirsiniz çünkü Zedler Mahsullerinizin üstünden geçtiğinde zarar vermiş oluyorlar(karakteriniz üstünden yürüdüğünde zarar vermez).

🞄 Ayrıca Marangozluk seviyeniz yeterince yüksek ise depolama büyüklüğü açısından farklı olan iki çeşit Yağmur Depolayıcı Fıçı inşaat edebilirsiniz. (Bitkileriniz için yağmurdan elde edilen kirli suyun bitkinizin üzerinde negatif etkisi olmasa bile karakterinizin suyu tüketmesi, onu hasta edebilir/öldürebilir).
Çiftçilik Beceri seviyesi
Seviyesine göre size tanımış olduğu avantaj
0
1
2
Mevcut büyüme evresini gösterir. Ve Mahsul sağlığı renk kodlu hale gelir.
3
4
Su seviyesi renk kodlu hale gelir ve 'bar' grafikte gösterir. Hastalık (varsa) adını gösterir. Fare imlecinizi sadece mahsulün üzerine getirerek, su seviyesini öğrenirsiniz.
5
7 farklı evreden oluşan mevcut büyüme evresini gösterir. Bitkinin sağlığını 100 üzerinden değerlendirir. Su seviyesini 100 üzerinden(sadece fare imlecinizi bitkinin üzerine getirerek veya bitkiye sağ tıklayıp > bilgi kutucuğuna tıklayarak) değerlendirir.
6
Hastalığın (hastalık var ise) gücünü 100 üzerinden değerlendiren bilgi eklenir.
7
8
Bitkinizin bir sonraki büyüme evresine geçmesi için gereken 'Saat sayısı olarak gösterilen' süre miktarı.
9
10

🞄 Çiftçilik Dergisini Okuyarak veya Çiftçilik Mesleğine sahip olmakla birlikte, bahçe spreyiniz de var ise Bozulmuş/Bozulmamış Süt ile 'Küf ilacı(Mildew)' veya bir miktar su ve 5 adet sigara ile 'Böcek ilacı(Insects)' yaparak bu iki bitki hastalığın tedavisini verebilirsiniz.

* Mahsulleriniz böceklenirse(Insects) normalden daha fazla su tüketme ihtiyacı ve kırılgan olacaklarından dolayı gerektiğinden daha fazla bakıma ihtiyaç duymaktadır.
* Mahsulleriniz küflenirse(Mildew) büyüme hızı normalden daha uzun sürer.

Tabi ki bu iki hastalığın tedavisi bulunsa bile eğer yeterince dikkat edilmez ve bu iki hastalık herhangi ekinlerinizden birisinde aynı anda bulunursa, kontrolden hızlıca yayılarak çabucak çıkabilen 'Şeytanın Su Mantarları'(Devil's Water Fungi(DWG)) adında yeni bir hastalığın ortaya çıkma ihtimalini arttırmış olur. Ve bu DWG hastalığı yüzünden ekinlerinizi hasat ederken fazlasıyla az verim edinmiş olursunuz. Tedavisi ise hasta olan ekininizin minimum ihtiyaç duyacağı su oranını %10'un altında tutmaktır. Hasat edilmek üzere olmadığı sürece DWG hastalığını kapan belirli ekinlerinizin diğerlerine hastalığı yayılmaması açısından, toprağı ile birlikte ya hızlıca toplanmalı yada sağlıklı mahsullere erişimi uzak bir şekilde çok minik sulanmalıdır.

Herhangi bir Mahsulünüzü "p" harfi olarak değerlendirecek olursak o ekininiz hasta iken hastalığı yaydırma kare dağılımı sol tarafta gösterildiği gibidir. 1 ve 2 numaralı karolarda bulunan ekinleriniz, hastalanmış olan Mahsulünüzün yakınlığından bu şekilde hastalanabilir.


Mahsullerinizin hastalığı birbirine yaymasını istemiyorsanız sanki satrançta At taşını kullanır gibi ekinlerinizi solda görüldüğü gibi sıralayabilirsiniz. Tabi ne kadar çok yapmak isterseniz o kadar arazi genişliği gereksinimi duyarsınız.
İlk Yardım
İlk Yardım becerisini yükselttikçe, yaraların tedavisinde birçok fayda sağlar:
🞄 Kırık kemik/Dikişli derin yaralar daha hızlı iyileşir, hareket/yakın dövüş hızı üzerinde daha az negatif etkiye sahip ve daha az ağrıya neden olur.
🞄 Yapılan tüm tıbbi işlemler daha hızlı gerçekleştirilir.
🞄 Bandajlar ve Yara Lapaları(poultices) daha uzun süre dayanır. Ayrıca karakterinizde yaraların ve enfeksiyonların ciddiyetini daha kolay değerlendirebileceği ekstradan bilgi metni(enfeksiyon kaptığını önceden belirtmesi gibi) bulunur.

İlk Yardım becerisi, kendinize veya başkalarına tıbbi müdahalelerde bulunarak becerinizi yükseltebilirsiniz. Kırık cam pencereden atlayarak veya Kırık cam parçalarının üstünden çıplak ayak üstünde durup, sürekli tedavi edinerek daha kolay tecrübe puanı kazanabilirsiniz. Derin yara ve Cam parçası saplanma ihtimaline karşı yinede yanınızda birkaç sterilize edilmiş bandaj, alkollü mendil veya Dezenfektan, Cımbız, Cerrahi iğne ve Cerrahi İğne Tutucu bulundurun.
Beceriler - 6
İsim
Etkisi
Elektrikçilik
Elektrikçilik becerisi, Elektronik Cihazlar üretmek ve Herhangi bir Elektronik mobilyayı taşımak amacıyla var olan bir beceridir.

Elektrikçilik becerisi, Jeneratörleri onararak, elektronikleri(Radyolar, CD çalarlar, vb.) parçalayarak ve el yapımı elektronikler üreterek beceri seviyesi yükseltilir.

🞄 Oyuncular, zedlerde bulunan radyo telsiz ve dijital saatleri parçalayarak Elektrikçilik becerisinden tecrübe puanı kazanıyorlar genellikle. Tabi beceri kitabını okumadıysanız genel olarak Elektrikçilik becerisinden seviye atlamak oldukça zor.


⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Jeneratör hakkında birkaç bilgi
* Jeneratörler sadece benzinle çalışır ve Kentucky eyaletinin elektrikleri kesildikten sonra benzin istasyonları elektrik bulundurmadığından sınırsız benzin depolayan akaryakıt pompaları çalışmayacaktır. Bundan dolayı elektrikler kesilmeden önce mutlaka içi benzin dolu bir jeneratörü çalıştırma zorunluluğu bulundurmadan o bölgede saklayabilirsiniz.
(Aslında akaryakıt sınırsız değil, ortalama 84.000 litre taşıyor her benzin istasyonu, tek kişi olduğunuzu ve 2 dondurucu ve buzdolabı kullanacağını düşünürsek pompalardan akaryakıtı bitirmeniz oyun içerisinde abartısız 50 yılınızı alacaktır).

* Ancak Elektrikçi mesleğine sahip olarak veya Jeneratör Kullanım Kılavuzu dergisi okunarak jeneratörleri kendi dairesel menzilinde bulunan elektronik mobilyaları bağlayabilirsiniz. Elektrikler kesilmeden önce bağlamanızın pek bir faydası olmayacaktır. Jeneratörün etkileyebileceği maksimum menzil ve yükseklik, 'Bina inşaatı, Mobilyalar ve alakalı bilgiler' kısmında.

* Eğer jeneratörün kondisyonu %20 ve altına düşerse, jeneratörünüzün alev alma veya patlama ihtimali bulunur. Bu hatadan dolayı yaşadığınız konumdaki binalarda alev altında kalabilir. O yüzden jeneratörleri sürekli kontrol etmek oldukça önemli.

* Her elektronik hurda için jeneratöre en az %4 + Beceri seviyenize göre ekstradan onarma yapabiliyorsunuz.
Metal İşleme
Metal İşleme becerisini yükselttikçe, Metal barikatlar inşaat etmek için minimum beceri seviyesine daha kolay sahip olur, Kaynak hamlacını(blowtorch) daha sessiz kullanır, ve üreteceğiniz metal barikatların kondisyonu artmış olur.

Metal işleme becerisi, metal yapılar ve barikatlar inşa ederek veya sökerek beceri seviyesi yükseltilir.

🞄 Kaynak hamlacının propan gazı bitmesi durumunda hırdavat depolarından(warehouse) veya tüplü barbekülerin bulunduğu evin bahçelerinden(Muldraugh kentinde sık bulunur) tüpünü çıkartarak propan gazı tüpüne sahip olur, kaynak hamlacınızı bununla doldurabilirsiniz.
Tamircilik
Tamircilik becerisini yükseltmek, arabaların parçalarını onarma ve değiştirmeye olanak tanır. Elektrikçilik becerisiyle birleştirdiğinizde, Hırsız mesleğinde ihtiyaç duymadan anahtar kullanmayarak düz kontak ile aracınızı çalıştırabilirsiniz.

Tamircilik becerisi, arabaları tamir ederek veya araba parçalarını takıp çıkararak beceri seviyesi yükseltilir.

🞄 Aracınızın yanında veya içinde iken "V" tuşu ile araç tekerleğini açarak aracınızın birçok yönünden faydalanabilirsiniz. Özellikle karakterinizin terlemesi veya üşümesi durumunda aracın penceresini açıp kapatabilir, kaloriferi de istediğiniz sıcaklıkta kullanabilirsiniz.

🞄 Aracınız hangi yönden olursa olsun belirli bir hızı aşarak Zedlere çarpıştığında aracı hasar alır. Hangi tarafından hasar alırsa o bölgede bulunan parçalarla ilgili dezavantajlara maruz kalır.
Zedlere önden vurarak ilerlediğinizde öncelikle aracın ön kaputu ardından aracın motoru sürekli bozulup iflas edinceye kadar çalışmaya devam eder. Aracın arka tarafından vurmanız durumunda ise aracınızın bagajındaki taşıma kapasitesi önemli derecede azalır. Tekerlekler ile kafalarını ezmeniz durumunda tekerleğin de kondisyonu düşer ve bir tekerleğin kondisyonu yeterince düşük ve/veya havası inik ise tekerlek patlar ve belki de bunun yüzünden araçta mahsur kalıp ölmeniz bu sebeplerden biri olabilir sonuçta sizi aracınızda koruyan tek şey oturduğunuz koltuğun penceresidir.

Aracınızın motorunu tamir edebilmek için yeterli miktarda Tamircilik becerisi ve yedek motor parçası gerektirir. Seviyeniz yükseldikçe onarabileceğiniz motoru olan aracın çeşitliliği artar ve onarma yüzdesinde artışlar olur.
Tamircilik Seviyesi
Standart araç tipi
Ağır araç tipi
Spor araç tipi
4
%1
N/A
N/A
5
%1
%1
N/A
6
%2
%1
%1
7
%2
%2
%1
8
%3
%2
%2
9
%3
%3
%2
10
%4
%3
%3
🞄 Yedek Motor parçaları Araba Tamir Atölyelerinde veya bir aracın motorunun parçalanmasıyla elde edilir. Maksimum Tamircilik becerisi ile kaba bir tahminle düşünecek olursak parçalayacağınız motorun her %10'luk kısmından yedek motor parçası gelebilme miktarı rastgele olmak üzere 0-2 arasında değişir.
Terzilik
Terzilik becerisi, Giysileri yama yapmanıza hatta beceri seviyesi yeterince yüksek ise tamamen tamir etmenize olanak sağlar. Giysileri yama ile güçlendirerek çizilmelere, ısırıklara ve kurşunlara karşı korunmasını sağlayan beceridir. Kıyafetinizin onarılma ve koruma miktarı beceri seviyesine göre değişkenlik gösterir.

Terzilik becerisi, incelenip onarılabilecek herhangi bir giysi parçasının tamir edilmesi ve güçlendirilmesiyle beceri seviyesi atlanır. Oyuncular seviye atlamak için kullanmayacakları bir kıyafetin tüm kısımlarına sürekli yama ekleyip çıkartarak tecrübe puanı kazanıyorlar. Bunu yapabilmek için İplik, İğne ve herhangi bir kumaş türü gerekmektedir.

Terzilik becerisi tecrübe puanı kazanmaya meyilli iseniz, daha güçlü kumaş türlerini(Kot Parçaları, Deri Şeritleri) boşa harcamak yerine yaygın olmasından dolayı normal kumaş ile yama yapmak daha iyidir.

🞄 Beceri seviyeniz arttıkça yırtmış olduğunuz kıyafetten iplik alma şansı artar. Ayrıca iplik edinmenin en kolay yolu kıyafetleri parçalamaktan elde etmektir.

🞄 Bir yamayı çıkardıktan sonra eklemiş olduğunuz kumaş parçası türünü geri alma şansı, 0 Terzilik'te %10'dan başlar ve 10 Terzilik'te %60'a kadar seviye başına %5 artar.

🞄 8. Seviye Terzilik'te, doğru kumaş türüyle delikleri tamamen onarabilecek, giysilerin orijinal savunmasını, durumunu ve yalıtımını eski haline getirebileceksiniz. Ancak, İtfaiyeci Pantolonu veya Askeri Bot gibi tamir edilemeyen giysiler yine de tamir edilemez.

🞄 En iyi koruma için, koruması en yüksek bulunan hasar görmemiş bir kıyafetinizin tüm kısımlarına beceri seviyeniz 10 iken deri şeritler ile yama yapmaktır.
Bina İnşaatı, Mobilyalar ve alakalı bilgiler - 1
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Mobilya/eşya taşıma

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Oyun süresince dünyanızda bulunan her mobilya olmamakla beraber belirli mobilyaları taşımanız mümkündür. Bu hareket ettirebilen mobilya/eşyaların yeri ve baktığı yönü değiştirilebilir, envanterinize alabilir veya bırakabilir ve hatta 'sök' seçeneği ile parçalayarak çivi, kalas..vb gibi kaynak materyaller ve parçaladığınız mobilya/eşyanın türüne göre alakalı bulunan becerisinden tecrübe puanı kazanabilirsiniz.

• 'R' tuşu ile aynı karo üzerinde veya envanterinize birden fazla bulunan mobilya/eşyaları yerleştirirken veya alırken seçmekte kullanılır.
• 'R' tuşu ile aynı zamanda yapı inşaat ederken yön belirlemede kullanılır.

• Mobilya/eşya yerleştirirken, yerleştireceğiniz karoya basılı tutarak fare imlecinizi çevirdiğiniz yöne göre mobilya/eşyanın ön yüzü o yöne bakar.

Mobilya/eşyaları alabilmek için bazı hususlara değinmek gerekiyor.
  • Çoğunlukla Çekiç ve Testere olmak üzere genellikle büyük mobilyaları taşıyabilmek için hırdavatlara ihtiyaç edinmeniz gerekiyor.

  • Mobilyaları taşıyabilmek için birkaç husus daha bulunur. Bunlar ise mobilyaya yeterince yakın olup olmadığı veya, mobilyanın içinde ve üstünde eşya içerip içermediğidir.

  • Beceri seviyesi gereksinimi. Örneğin Elektrikçilik beceri seviyesi 3'e gelmedikçe karakterinizin yetersiz bilgisinden dolayı mobilyaları yerinden çıkartamıyor. Veya Marangozluk beceriniz ne kadar düşük ise o mobilyayı envanterinize alamadan param parça etme ihtimali o kadar artıyor.
    ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Buzdolabı taşımayı düşünenler için üzerine gittikleri bir problem.

Başarılı bir şekilde aldığınız mobilyaların orijinal ağırlığı yeterince büyük değil ise direk kendisi, fazla büyük olduğu durumlarda büyük mobilyanın parçaları genellikle 20'şer kilo olarak ayrılacaktır. Eğer iki parça çıkar ise (1/2) ve (2/2), dört parça olduğunda ise aşağıdaki görselde görüldüğü gibi bulunacaktır.
Başarılı bir şekilde alınmadığı durumda bir hasar alma sesiyle beraber mobilyaların parçaları dört tane gelmesi gerekiyor iken üç veya iki tane gelebilir ve hatta o mobilyayı tekrar yerleştirebilmek için örneğin elde edemediğiniz eksik (2/4) numaralı parçasını aynı mobilya türünden başka bir tanesini envanterinize alarak elde etmek dışında bir yolu yoktur.

Hatırlatmakta fayda vardır ki herhangi bir karakterin taşıyabileceği maksimum orijinal ağırlığı(50kg) dolmak üzere iken bazı aksiyonları(mobilya/eşya yerleştirme, sırtına çanta veya envanterine eşya alma) yapamayabilir o yüzden envanterinizde bir miktar boşluk olması çok daha iyi.

Bununla beraber toplamış olduğunuz mobilya parçalarını, mobilyayı yerleştireceğiniz alana bırakıp, sadece bir parçasını envanterinizde olacak şekilde kalanı yerde bulunsa dahi mobilyalar belli alan aralıklarında yerleştirilebiliyor.




⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Oyunun binayı iç mekan olarak tanımlayamama sorunu

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Renkler daha sıcak ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Renkler daha solgun
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀22°C ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 14°C
Yeni inşaat etmiş olduğunuz evinizi bitirdiğinizde mutlaka içerideki sıcaklığın, dışarıdaki sıcaklıktan farklı olup olmadığını gözlemlemeye çalışın. Bunu saatinizde belirten ortam sıcaklığı veya evinizde sıcak renkler olması gerekiyor iken içerisinde sis ve soğuk renklerin olup olmamasıyla anlayabilirsiniz. Evinizin sıcaklığı dışarıdaki sıcaklıkta aynı olması durumunda oyununuz, inşaat etmiş olduğunuz yapıyı bir oda olarak tanıyamamasından ötürüdür. Kış mevsimini bu sorunu yaratan yapıda geçirmiş olduğunuzu düşünecek olursak bu hayli büyük bir sorun. Bunun başlıca bir çok nedeni olabilir. Eğer evinizin duvarları ve çatı zemininde açıklık bulunmuyor ise bunlar arasında en sık yaşanan iki nedenle değineceğim:

  • [Dünyada var olan yapı ile karakterinizin yaptığı yapı uyuşmazlığı]
    Oyunun halihazır yapılarından beğenmiş olduğunuz birini üs yarattıktan daha sonra alanı genişletmek için balyozla tek karoluk duvar kırıp oluşturacağınız yeni odanın bir duvarı dünyada var olan yapıya ait iken odanın kalan üç duvarını karakter yapıları inşaat edilmesinden dolayı oyun maalesef oda olarak tanımlayamadığından, oda sıcaklığı bu durumda dışarıdaki hava soğukluğu durumuna geliyor. Bu uyuşmazlık yüzünden zemini değiştirmeye gerek kalmaksızın, yeni yaratacağınız odanın tüm duvar ve çatılarının karakterin yapısıyla(ahşap duvar, ahşap zemin..vb.) inşaat edilmesi gerekiyor.

  • [Ahşap Sütun]
    Ahşap Sütun, inşaat ettiğiniz duvar çerçevelerinin arasına, köşesine veya herhangi bir yere yerleştirilebiliyor ama yerleştirildiğinde oda sıcaklığı olmaktan çıkıyor. Sebebi birden fazla sütunların aynı kısımda yerleştirilmesinden olabilir. Zaten oyuna bununla alakalı yeni bir güncelleme getirildi, duvar çerçeveleri inşaat edildiğinde artık arasında ahşap sütunu da birlikte yapılmış oluyor.
    Sadece Ahşap Sütun inşaatının kullanım alanı böylelikle kalmamıştır, işe yaramaz bir yapı kısacası.

NOT: Bir karoluk zemin her zaman onun kuzeydoğu ve kuzeybatısı yönündeki inşaat edilmiş duvarlar ve yapılarından sorumludur. Yani o karoluk zeminin olmaması durumunda o karonun
kuzeydoğu ve batısında inşaat yapılamıyor. Bundan dolayı evinizin ikinci katında hemen boşluğun kenarında kuzeydoğu ve batı yönünde duvar inşaat edilebiliyor iken, güneydoğu ve batıya duvar inşaat edilememesinin sebebi de buradan gelmektedir.
Bina İnşaatı, Mobilyalar ve alakalı bilgiler - 2
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Jeneratörün Elektrik ve Ses Menzili

Jeneratörler iki kat yukarı ve iki kat da aşağı olmak üzere yüksekliği en fazla 5 katlı olan bir binaya elektrik verebilir. Jeneratörün kendi bulunduğu karosu dahil olmaksızın 20 karo yarıçap uzunluğundaki dairesel alana elektriği dağıtmış olur. Ayrıca jeneratörler 10 karoluk taban daire yarıçapından duyulabilir. Bundan ötürü Zedleri kolaylıkla çekebildiğinden, jeneratörün etrafı duvar ve kapı ile kapatılabilir(tavanın kapatılması önerilmez, karakteriniz toksik gaza maruz kalır).




⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Tesisatçılık - Su Borusu bağlama

Project Zomboid'de hayatta kalmak için gereken kaynakları elde ettikten sonra sürekli bununla zaman kaybetmek örneğin, Sürekli kirli su toplamaktan ve o suyu kaynatmaktan da sıkıldınız mı? O zaman Su Borusu bağlama işi tam size göre. Oyuncuların Su Varillerden musluklara bağlamasının en büyük sebeplerinden biri ise varillerden elde edilen yağmur suyunun, musluk sularına geçerken otomatik olarak suyunuzun arındırılmasıdır.

Elbette bunu yapabilmek için öncelikle 'Yağmur depolayıcı Fıçı' yapmak gerekmektedir. Becerisini en düşük Marangozluk 4 en yüksek 7 seviyesinde ve üst kata çıkmak için Marangozluk 6 seviyesi gerektiren merdiven inşaatına da yaşadığınız yere göre ihtiyaç duyabilirsiniz.


'Boru Anahtarı' alttaki maddelerden ötürü ihtiyaç duyulmaktadır:
  • Krom Lavaboyu envanterinize alabilmek, yerleştirebilmek için
  • Krom Lavabo ve Çamaşır Makinesinin tesisatını kurmak(Su borusunu bağlamak) için

Yukarıda verilen görselde su kaynağını kullanabilecek musluk veya çamaşır makinesinin bulunduğu karonun sadece bir üst katındaki aynı karo noktası ve 3x3 karelik çevresi boyunca yerleştirilebilecek olan su fıçılarını kabul etmiş olacaktır. Yani örneğin bir çamaşır makinesi için en fazla 9 'Yağmur depolayıcı fıçı' yapılabilir.


❗ Alttaki maddeler uygun olmadığı durumlarda su borusu bağlanamaz:

• Bu oyunda sadece iç mekanlarda tesisat yapılıyor bundan dolayı oyun, binanızı iç mekan olarak algılamıyorsa boru da bağlanamaz.
• Su kesintisinin olmadığı süreçte evlerde hazır bulunan musluklardan su akmasından ötürü tesisat kurulamaz.
• Su kesintisi olduğu durumlarda musluğun tesisatını kurabilmek için eğer daha önce yerinden çıkartılmadı ise çıkartılıp tekrar yerleştirilmesi zorunludur.
• Tesisat kurabilmek için yağmur depolayıcı Fıçılarında miktarı önemli olmaksızın su bulunması gerekir.




⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Zed Spawnlanma mekaniği

Kendi base'inizi oluşturup duvar çektikten sonra ön kapıdan Zed'in bölgenize girmemiş olduğundan ne kadar emin olsanız bile kendi bölgenizde spawnlandığını fark edebilirsiniz. Eğer Zedlerin spawnlanma ayarı açık ise (genellikle her zorlukta açık bulunur) bu durumun gerçekleşmesi hayli normaldir. Özellikle duvarı çekilmiş bölge ne kadar geniş ise Zedlerin spawnlanma ihtimali önlemler alınmadığında o kadar yüksektir.

Oyunda Zedlerin dünyada oluşturulma mekaniği ise, spawnlanma yol kontrolü(Spawn path check(SPC)) ile oyunda seçilen herhangi bir karonun oyun haritasının kenarından başlanarak spawnlanılacağı karoya yol haritası çizilir ve yol boyunca herhangi bir engel çıkmaz ise Zed seçilen karoda spawnlanmış bulunur. Eğer engel çıkar ise(örneğin herhangi bir dünya veya oyuncu yapısı) oyun o karoda Zedi yerleştiremez. Bu döngüsel olarak böyle devam eder yani şuan altını çizdiğim bu birkaç kelimeyi okuduğunuz sürede tüm dünyanızda var olan karoların çoğunda SPC kontrolü yapılmış olacaktır. Bu demek oluyor ki bölge ne kadar büyük olursa olsun eğer doğru engeller ile kapatılır ise Louisville şehri dahil herhangi bir şehrin spawnlanmalarını engelleyebilirsiniz.
Spawnlanmalarını engelleyebilmek için bölgenizin etrafını kapatacak yapının belirlenmesinde fayda var çünkü fark edildiğinizde çevrenizde halihazırda bulunan Zedler özellikle 'karakter yapıların olduğu' engelleri parçalayabilir veya bu yapılar çit veya pencereli duvar ise SPC bu engellerden geçemez olsa bile bölgenizin dışarısında spawnlanmış Zedler kolaylıkla aşabilir.

Aynı zamanda herhangi bir kapıyı açık tuttuğunuz süreç içerisinde SPC ilerleyebiliyor bu yüzden kapıları kapalı tutmak gerek. Ama büyük bir bölgenize araçla girecek iken kapıyı birkaç saniyeliğine açık tutmak bile Zedlerin spawnlanmasını yeterli kılıyor. Bunun çözümü ise 'Hava Kilidi' gibi aşağıdaki görselden örnek baz alınarak birden fazla kapı oluşturulabilir.
Böylelikle SPC bölgenizin merkezine tüm kapılar açık olmadığı sürece yol çizemeyecektir.
________________________________________________________________
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀• Uzun demir çitli duvar kapısını SPC geçmemesi gerekirken ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀üzerinden yol çizebiliyor, muhtemelen bir bug o yüzden ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀önlemek amacıyla o kısmın çevresine birkaç duvar ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀yerleştirilebilir şimdilik.
Dünya ayarları, Sunucu yaratma ve Mod kullanma - 1
Ayarlamış olacağınız Tek veya Çok oyunculu dünya ayarlarında yapmak istediğiniz kuralları belirleyerek istediğiniz dünya çeşidinin eğlencesine varabilirsiniz.
Bu kısımda sizlere oyuncuların sık olarak değişiklik yaptıkları dünya ayarlarını, Non-Dedicated sunucu oluşturmayı ve mod kullanmayı göstereceğim sizlere.



Tek Oyunculu Dünya Ayarları

Oynanış tarzını serbest seçimli (Sandbox) yaparak ancak tek oyunculu dünyanıza istediğiniz ayarı uygulayabiliyorsunuz. bölgeyi belirledikten sonra dünya ayarları penceresi önünüze çıkmış olacaktır. Bu dünya ayarlarında yapacağınız ayarın detayını fare imlecinizi üstüne getirerek okuyabilirsiniz. (Türkçe dilinde tüm çeviriler yapılmadığından bazı ayarın detayı eksik açıklanmış olabilir, İngilizce dilinden bakılması önerilir).
Oyuncuların sık olarak değiştirdiği dünya ayarları:

▼Sandbox
[Zaman Ayarları] kısmında varsayılan olarak seçilen 9 temmuz, senaryo olarak kaçınılmaz hastalığın yayıldığı ilk hafta içerisinde bulunduğunuzu temsil ediyor yani Life & Living Belgeselinin bulunduğu ilk ve tek hafta aralığıdır.

[Dünya Ayarları] kısmında Su ve Elektrik kesintisi..

[Rastgele Olaylar Yönetimi] kısmında Helikopter, Rastgele olaylar ve Uyku olayları..

[Değişken Ayarlar] kısmında Jeneratör sıklığı, Jeneratörlerin yakıt tüketimi ve cesetlerin yok olması için gereken süre..

[Eşya Sıklığı] kısmında Menzilli Silah, Cephane ve Literatür..

[Karakter Ayarları] kısmında Tecrübe Puan Katsayısı, Fazladan Karakter Puanı ve Silah Çoklu Vuruş..

[Oyun Haritası] kısmında Mini-haritaya izin ver ile Tüm harita açık başla ayarı..

[Zombi Özellikleri] kısmında Hız, Güç, Virüsün Bulaşması ve Beceri..

[Gelişmiş Zombi Ayarları] kısmı, 'Nüfus ayarları' ile aynı sadece daha detaylısı.



Tek Oyunculu Mod açma

Öncelikle ana menüde bulunan 'Modlar' seçeneğinde açıp kapatacağınız modlar sadece tek oyunculu dünyanızı oluştururken etkisini göstermekte. Oyun içerisinde değilde ana menüyü değiştirecek bir mod kullanıyor iseniz ancak ana menüdeki Modlar seçeneği aracılığı ile o modu açmanız önerilir.
Steam atölyesinden indirmiş olduğunuz modları veya internetten indirdiyseniz C:\Kullanıcılar\İsminiz\Zomboid\Mods klasörüne yerleştirdiğiniz modlar, 'Tek Oyunculu' seçeneğinden oluşturacağınız dünyada Oynanış Tarzı kısmında en aşağıda Modlar seçeneği bulunuyor. Modları seç tuşu ile istediğiniz modu açıp kapatabilirsiniz. Modları oyunu başlattıktan sonra indirdiyseniz, modların gözükmesi için oyunu kapatıp açmanız gerekebilir.
Eğer yüklemiş olduğunuz Mod Build 41 destekli ve herhangi bir sorun yaratmaz ise dünyanız yüklendikten sonra oyuna başladığınız sıra ESC tuşu > ekranın sağ altında bulunan Modlar tuşu ve önünüze çıkan modların isimleri beyaz olduğu sürece modlarınız sorunsuzca çalıştığı anlamına geliyordur.
Eğer modlarınız aktif bir şekilde güncellenmiyor, bir başka mod ile çakışıyor ve/veya uygun sürümde oynamıyor iseniz oyun ekranı yüklendiği süreçte veya oynadığınız sırada ekranınızın sağ altında bu log hatası çıkmaktadır.


Ayrıca hangi modunuzun hata verdiğini yine daha önce demiş olduğum ESC > sağ alttaki modlar kısmından hata veren modların ismi kırmızılaşacaktır. Böylelikle tek oyunculu dünyanızdan hata veren modları dünyanızın bozulmaması gerekliliğinden dolayı çıkartabilirsiniz.


________________________________________________________________

⚠️UYARI: Modlar sürekli aktif güncelleme gerektirseler bile otomatik güncellenmeyebilir bunun yüzünden dünyanız bozulabilir. Dünyanızı kaybetme riskine girmek istemiyor iseniz bu dosya gezgini yolu ile dünyanızın klasörünü yedekleyebilirsiniz.
C:\Kullanıcılar\İsminiz\Zomboid\Saves
Tek Oyunculu dünyanız 'Oynanış Tarzı' zorluğuna göre klasör ismi verilir. Örneğin: Apocalypse veya Builder..
Hangi dünyanızı yedek almanız konusunda saptamakta zorlanıyor iseniz en son oynadığınız tarihe klasör değiştirme tarihinden bakınarak faydalanabilirsiniz.

Dünyanızı yedekledikten sonra
Steam kütüphanesinden Project Zomboid'e sağ tıklayın > Özellikler > Yerel Dosyalar > 'Oyun Dosyalarının bütünlüğünü doğrula' yaptığınız durumda oyun içerisinde güncellenmemiş modları oyununuz fark edip güncelleyecektir.
Dünya ayarları, Sunucu yaratma ve Mod kullanma - 2
Çok Oyunculu Dünya Ayarları

Arkadaşlarınızla birlikte oynarken hem dünya ayarlarını ayarlamak hem de modları açık bir şekilde kullanmak istiyorsanız doğru yere geldiniz.

Ana Menüden CO-OP seçeneği ile Çok Oyunculu bir Non-Dedicated Sunucu oluşturabiliyorsunuz. Sunucu Adı kısmında her oluşturacağınız sunucu adı olarak her birinin dünya ayarlarını veya eklemek istediğiniz modları kendisine özgü yapabiliyorsunuz ve herhangi bir sunucu adı üzerinden eğer oyunu başlatıp girebildiyseniz kendine ait bir dünyası ve oluşturduğunuz karakteriniz bulunur. Buna göre herhangi bir sıkıntı yaşamanız durumunda Dünyayı ve Oyuncuyu sil seçenekleriyle dünyanızın ayarlarını değiştirmekte ve modları tekrar ekleme gereksinimi duymadan yeniden başlatabilirsiniz. 'Soft reset' seçeneğinin en büyük etkisi eşyalarınızı depolardan silmesi ve o depoları ilk keşfettiğiniz zamandaki gibi farklı eşyaları yerleştirir. Eğer RAM sorunu yaşamıyor iseniz son çare olmadıkça 'Soft reset' yapılmaması tavsiye edilir.

Sunucu Belleği Ram miktarının ne kadar olması gerektiği oyuncu sayısına göre değişir. En az 2 GB sunucunun kendini çalıştırması için gereken miktar ve her oyuncu sayısı başına 0.5 GB RAM olması gerekmektedir. Örneğin bir sunucuda 5 kişi oynayacak ise gereken Ram miktarı en az:
2 GB + 2.5 GB = 4.5 GB RAM olmalıdır.

Ayarları Düzenle > Seçili Ayarları Düzenle (hiç ayar yok ise Yeni Ön Ayar Oluştur) ile 'Ayrıntılar' kısmından başlayarak sunucunuzun ayarlarını düzenlemeye başlayabilirsiniz. Bu dünya ayarlarında yapacağınız ayarın detayını fare imlecinizi üstüne getirerek okuyabilirsiniz. (Türkçe dilinde tüm çeviriler yapılmadığından bazı ayarın detayı eksik açıklanmış olabilir, İngilizce dilinden bakılması önerilir).
Sık kullanılan ve gündemlerde bahsi sıkça konuşulan birkaç çok oyunculu Dünya Ayarları:


▼INI
[Oyuncular] kısmında Sleep Allowed, Sleep Needed, PlayerRespawnWithOther..
'MapRemotePlayerVisibility' ile oyun içindeki haritadan oyuncuların görünmesi ayarlanır:
1= Gizli 2= Arkadaşlar 3= Herkes

[Diğer] kısmında MinutesPerPage(Her sayfayı oyun içi zamanında kaç dakikada okunması gerektiği belirlenir. Hızlı okumasını istiyorsanız verilen değerin altında olması gerekir).


▼Sandbox
Tek oyunculu da olduğu gibi aynı ayarlar bulunuyor

Çok Oyunculuya özel [Dünya Ayarları] kısmında Su ve Elektrik kesintisi 14. gün olarak ayarlıdır.


Çok Oyunculu Mod Açma

Çok oyunculu sunucunuzda mod kullanmak Tek Oyunculuda aktif kullanmaktan biraz daha sıkıntılı ve karmaşık. Olabildiğince basitten anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle hali hazırda kullanılmamış servertest gibi Sunucu adı var ise;
CO-OP > Ayarları Düzenle > 'Seçili Ayarları Düzenle'
Farklı sunucu adı oluşturup ikinci kez farklı bir sunucu ve dünya ayarını yapmayı da düşünüyor iseniz;
CO-OP > Ayarları Düzenle > 'Yeni Ön Ayar Oluştur'
Kısmından ilerleyip [Steam Atölyesi] kısmından eklemek istediğiniz modları barındırabilirsiniz. Ekledikten sonra modlarınız aynı zamanda [Modlar] kısmından da otomatikmen eklenmiş olacaktır. İkisinde de eşit miktarda mod sayısı bulunduğundan emin olun, bulunmadığı durumlarda bazı modlarınız çalışmayabilir.

❗ DİKKAT: Modlarınızı [Steam Atölyesi] kısmından eklemek yerine sadece [Modlar] kısmından eklerseniz modlarınız çalışmayacaktır.

⚠️UYARI: Bazı ekleyeceğiniz modlar oyunun anti hile koruması yüzünden çalıştırılamayabiliyor. Anticheatprotectiontype12 bunların arasında sıkça olanlardan birisi. Bu anti hile koruma çeşidini kapatmak için:
C:\Kullanıcılar\İsminiz\Zomboid\Server\servertest.ini not defteri olarak birlikte açtıktan sonra aşağıda görüldüğü gibi kapatmanız için true yerine false yazmanız.

# Tip 12 için hileye karşı korumayı devre dışı bırakır.
AntiCheatProtectionType12=false

Eğer Server klasörün içini boş bulduysanız sunucunuzu başlatıp karakter yaratma kısmına geçer geçmez klasörleri yüklemiş olacağından ana menüye dönüp anti hile korumasını kapattıktan sonra oyunu yeniden başlatmak yeterli olacaktır.

Dünya ayarlarınızı ve modlarınızı ekledikten sonra Kaydet > Geri > Başlat ile sunucunuzu başlatabilirsiniz.
Hangi modların çalışıp çalışmadığını çok oyunculu sunucuda anlamanın tam yolu maalesef henüz bulunmamaktadır ama bu dosya yolundan ilerleyerek en son girmiş olduğunuz sunucunuzda yüklenen, uyarı veya hata veren modları tam detaylı olmaksızın kayıtları yazılmasıyla yaşayabileceğiniz Mod uyuşmazlığı veya birden fazla Modun çakışması sorununun hangi moddan kaynaklandığını kabataslak anlayabilirsiniz.
C:\Kullanıcılar\İsminiz\Zomboid\coop-console.txt
Ayrıca en son açılan sunucunuzun kaydı var olan coop-console değil de ondan önce açmış olduğunuz sunucuların kayıtlarına ulaşmak istiyorsanız:
C:\Kullanıcılar\İsminiz\Zomboid\logs(zip uzantılı)\coop-console



Öneri olarak eğer çok oyunculuda [Steam Atölyesi] kısmından mod eklemek uğraştırıcı geliyor ise daha rahat mod seçmeniz için indirmenizi önerdiğim bir mod var.
https://steamproxy.net/sharedfiles/filedetails/?id=2725216703&searchtext=Mod+manager
indirdikten sonra Ana Menü > Modlar kısmından aktif edin ardından tekrar Ana menü > Modlar > Server > Server Configs kısmından sunucu adınızı seçerek, [Steam Atölyesi] kısmından modları tek tek eklemekten kurtulmuş olacaksınız.


________________________________________________________________

⚠️UYARI: Modlar sürekli aktif güncelleme gerektirseler bile otomatik güncellenmeyebilir bunun yüzünden dünyanız bozulabilir. Dünyanızı kaybetme riskine girmek istemiyor iseniz bu dosya gezgini yolu ile dünyanızın klasörünü yedekleyebilirsiniz.
C:\Kullanıcılar\İsminiz\Zomboid\Saves
Çok Oyunculu dünyanız Multiplayer ismi olarak barındırır.
Hangi dünyanızı yedek almanız konusunda saptamakta zorlanıyor iseniz en son oynadığınız tarihe klasör değiştirme tarihinden bakınarak faydalanabilirsiniz.

Dünyanızı yedekledikten sonra
Steam kütüphanesinden Project Zomboid'e sağ tıklayın > Özellikler > Yerel Dosyalar > 'Oyun Dosyalarının bütünlüğünü doğrula' yaptığınız durumda oyun içerisinde güncellenmemiş modları oyununuz fark edip güncelleyecektir.
İşinize yarayabilecek ufak bilgiler
  • Radyo, telsiz dinlerken normal kulaklık veya kulak içi kulaklıklar kullanarak etrafta ses çıkarmadan radyonuzun tadını çıkarabilirsiniz.


  • Karakteriniz panik olduğu sırada oturduğu yerden daha hızlı ayağa kalkar.


  • Kemiğiniz kırıldığında Atel(Oyundaki eşyanın adı 'Kırık Destek Çubuğu') ile kendinizi daha hızlı iyileştirebilirsiniz.


  • Bir miktar belirli alkol şişelerine benzin doldurarak veya direk hazır dolu alkol şişelerini kullanarak kumaşla birlikte molotof kokteyli üretebiliyorsunuz ama kullanmak için sağ elinizde(Birincil donanım kuşan) molotofun, sol elinizde(İkincil donanım kuşan) ise çakmak bulunması gerekmektedir. Molotof aksiyonunu kullanıldığında çakmak gazını biraz fazla harcatıyor.


  • Karakteriniz eğer yeterince güçlü ise taşıma kapasitesi de büyük olur. Ve aynı zamanda çantalar, içine yerleştireceğiniz eşyanın ağırlık yüzdesini azaltıyor. Çantaların kendi taşıma kapasitesi ve ağırlık azaltma yüzdesi çantadan çantaya göre değişmekte. Bundan faydalanarak hem sırtınıza, hem de iki elinizde birer çanta bulundurarak çok fazla, veya yeterli miktarda ağır eşyaları transfer etmek amacıyla daha az yorularak taşıyabilirsiniz. Ama iki elinizde çanta bulunuyor iken Zedleri itemezsiniz ve yüksek çitlerden tırmanırken karakteriniz elinizde taşıdığınız çantaları yere bırakmak zorunda kalıyor ama elde taşınan çantalar yeterince ağır değilse tırmanma işiniz bitene kadar elinizde ki çantaları envanterinizde tutabilirsiniz.


  • Bir aracın oturma koltukları her ne kadar taşıma kapasitesi 20kg ağırlığında olsa bile sadece tek bir eşya koyma şartıyla herhangi bir ağırlıkta (40kg ağırlığında jeneratör gibi) ağır eşya, mobilya parçaları bırakabilirsiniz.


  • Karakteriniz ne kadar ağır olursa olsun taşıyabileceği en fazla eşya ağırlığı sabit bir şekilde 50kg'dır, daha fazlasını envanterine alamaz. Örneğin zeminin üstünde bıraktığınız çantanızda bulunan eşyaların orijinal ağırlık değeri + kendi envanterinizde bulunan eşya ağırlığı değeri 50'yi geçerse karakteriniz çantayı sırtına alamaz.


  • Yelek, Gömlek, Bluz, Etek, Ayakkabı, Şapka, Gözlük gibi herhangi kıyafetlerinizi sandığa, dolaba, konteyner'a veya 'eşyayı yerleştir' seçeneği ile herhangi bir yere bırakmak yerine 'yere bırak' seçeneği ile kıyafetlerinizi yere bırakırsanız dünyanızda lag azaltma ve fazla RAM kullanmama sebebiyle birkaç saate dünyanızdan silinmiş olacaktır. Çünkü mücadele edeceğiniz her Zed topluluğunda giymiş olduğu kıyafetler, gözlük ve şapka taşınmakta. Serbest seçimli Dünya ayarları kısmından bunu yinede kapatabilirsiniz.


  • Normal halat veya kıyafetlerle oluşturulmuş düğüm halatları ile yerde bulunan kütükleri 2'şer, 3'er ve 4'er olmak üzere bağlandığında ağırlık indirimi elde etmiş olursunuz. Böylelikle envanter veya aracınıza normalden daha fazla kütük yükleyebilirsiniz.



‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾
Rehberi yaratma süresi - 257 ≤ Saat

Yaratmış olduğum rehberde bilgi konusunda herhangi bir yanlışlık, eksiklik veya aklınızda herhangi bir soru var ise yorumlar kısmından yazarak belirtebilirsiniz. Rehberde verilen bilgiler genellikle kaynakçaya bağlı olsa bile bilgilerin her zaman doğru bulunma garantisi olmayabilir. Araştırdığım tarihten sonra oyuna değişiklik getirebilecek güncellemeler de buna dahil oluyor.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀


⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Umarım vermiş olduğum bilgiler işinize yaramıştır. ❤
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀Son olarak 'Q' tuşuna basınca antidot elde edebiliyorsunuz🤞, Bol Şans!
49 条留言
Ekmekarasikavun 9 月 28 日 上午 5:10 
Rehber süper hazırlanmış ve detaylı. Hiç atlamadan baştan sona okudum. Eline sağlık <33
JiletKadir 8 月 16 日 上午 10:16 
Chal bu rehber için teşekkürler. Çok bilgilendirici rehberin yüzünden Project Zomboid'e daha bilgili şekilde girebileceğim. Sen olmasan işe yaramaz şekilde duracaktım, umarım bir gün steam puanım fazla olur da yorumunun altına hediye bırakabilirim. Umarım bir gün seninle birlikte bu oyunu oynayabilirim cidden bu kadar bilgili emek harcayan insanla oyun oynamak huzur verici ve eğlenceli olur. Bu kadar büyük bir rehber yazıpta sana tapılmaması saçma bu mükemmel rehbere tapıyorum anlık olarak. Senin gibi güzel, akıllı, öğretici, yardımsever insan bulmak çok zor. Sağ olun var olun.
Chal  [作者] 5 月 30 日 下午 12:19 
Geri bildirimleriniz için teşekkürler! :spiffo:
CryingD@rk 5 月 30 日 上午 8:37 
Bu rehber bir harika! gerçekten yararlı bir rehber olmuş, vaktinize hürmet ederim..
evren 4 月 17 日 下午 8:48 
çok gereksiz bilgi var
VolkanCouteau 3 月 12 日 上午 10:23 
teşekkürler dostum google'da araştırmaya devam ederken öğrendim
Chal  [作者] 3 月 12 日 上午 2:23 
Ekranın solunda eşyaları taşıma arayüzünü açabilmek için mobilya simgeli bir ikon bulunuyor. oradan buzdolabını seçip gereken Hırdavat ve Beceri seviyenizi kontrol edebilirsiniz.
Chal  [作者] 1 月 30 日 上午 6:58 
Ne istediğinize bağlı aslında.

Atiklik, fark edilmeme, zariflik ve oyunun ilk günlerinde düz kontak aracılığı ile araç kullanmak istiyorsan Hırsız alınabilir.

Kısa ezici(çekiç, tava) gibi az hasar veren silahları sürekli kullanıp, kısa ezici kategorisinden hasar arttırmak istiyorsanız İnşaat İşçisi alınabilir.

Etrafta koşup yüksek hasar vermek istiyorsanız İtfaiyeci o kadar da kötü değil.

Elinizde üretmesi kolay, kolay kırılan ama yüksek hasar veren yakın dövüş silahları(örn. Mızrak) kırılsın istemiyorsanız Tamirci alınabilir. Onarma yeteneğin ne kadar yüksek olursa kondisyon kaybetmesi o kadar vakit alır.

Oyunun ilk haftalarından uzak menzil silah öğrenip ıskalamadan Zedlere karşı kullanmak istiyorsanız Polis Memuru alabilirsiniz.
Chal  [作者] 1 月 30 日 上午 6:58 
Jeneratör kullanım kılavuzu okumaktan çekinenler ve marangozluk seviyesini yeterince kazanıp sahip olduğum Elektrikçilik yeteneğiyle elektronik mobilyalar taşırım diyorsan Elektrikçi alınabilir.

Sağlam arabalar veya özellikle tercihinizde bulunan ama arıza bulduğunuz aracı oyunun başında tamir etme gibi bir düşünceniz olursa Araba Tamircisi mesleği iş yapar.


Ben şahsi tercih olarak şu sıralar Hırsız, Polis Memuru, Tamirci, İnşaat İşçisi falan alırdım. Çünkü elektriğin bulunduğu haftalarda hayatta kalması kolay iken hırsız mesleği sayesinde düz kontak ile araba elde etmeye, jeneratör ve kullanım kılavuzuna veya seviye daha rahat atlamak için cephane ve pompalı tüfek elde etmeye(pompalı tüfekle ıskalamak zor olduğundan, Zedlere ne kadar hasar verebilirsen o kadar tecrübe puanı elde ediliyor) falan zaman harcıyorum.

Zayıf ve Fit/Atik nötrleme yapıyorum bende 5'in altında oynamak biraz daha zorlaşıyor çünkü.
thekandalf 1 月 30 日 上午 6:01 
önerdiğiniz meslek nedir,ben genelde itfaiyeci alıyorum biliyorum doğru mu yapıyorum.Zayıf ile birlikte birbirini nötrlüyor ve 6 puan kazanmış oluyorsun.